28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Brexit zadrhl, ať žije czexit

Mluvit o czexitu je užitečné, ovšem debata by také měla dojít k nějakému závěru, nebo aspoň vytvořit představu o tom, co by odchod z Evropské unie pro Českou republiku znamenal. Téma bylo nastoleno logicky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 23.2.2018 20:15

Tak nám pan Holub

velice "opatrně" vysvětlil, že bez brusele nevyjde Slunce nad Českou republikou.

Zkrátka se nám snaží namluvit, že obchod před bruselečasem neexistoval a po brusele zas zanikne. Bez Jourové/Teličky bude zmar a bída.

Pozn. Pojem brusele používám, protože mi přijde přesnější (pro ty komisaře) než zkr. EU, mrkněte se na mapu Evropy do školního atlasu. Zkráceno.

M. Mikulec 23.2.2018 20:25

Re: Tak nám pan Holub

Pane Hašku, stejně hloupě jako pan Holub argumentovali "remoaners" před Brexitem i po něm. Ti remcalové, co volili Zůstat v EU. Život mimo EU neexistuje. :-) Kdyby neremcali, byli by obyčejní "Reminders".

Co jiného mají takoví vysloužilí europolitici třeba ze Sněmovny lordů říkat, když jim z Brusele doživotně plynou pohádkové renty? Nejinak to bude se současnými "profesionálními Evropany". Stručně řečeno Brusel umí jen a jen korumpovat penězi, na víc se nezmůže. Neposloucháte? Sebereme vám dotace!

P. Portwyn 23.2.2018 19:05

Jasněěě :oD

"Evropská unie jim v tom jenom nechce bránit"... Jasně, vedení EU nechce Britům bránit a ani se jim nechce pomstít, není uražené a nepovažuje Brity za zrádce svaté věci.

Kdepak, pane Holube, něco takového by Juncker a spol. nikdy nepocítili. Vždyť oni jsou tak velkorysí! ;o)

J. Mrázek 23.2.2018 16:34

Němci se zbaví levných montoven?

Kdo jim pak bude dotovat mzdy jejich pracovníků? Už nebude jen "nalepit štítek BOSCH a vydělat na výrobku, zatímco tady se za to sestavení výrobku zaplatí pár korun.... nebál bych se . Bát se budou oni !

K. Pavlik 23.2.2018 19:24

Re: Němci se zbaví levných montoven?

No Cesko neni jedinai montovna - je jen nejblizsi. Po vystoupeni se ostatni montovny EU budou snazit prevzit ten ksef a asi se jim to dlouhodobe povede..

M. Mikulec 23.2.2018 14:45

Včera se EU střelila

do vlastního kolena.

Mr. Barnier dostal od Brusele zadání pro vyjednávání s Brity exemplárně je potrestat, aby nikoho jiného nenapadlo ze žaláře národů utíkat. Proto je nechce pustit na vnitřní evropský trh. Jenomže ouha- jen Německo dováží do Británie o miliardy eur ročně více než naopak dovážejí Britové. Tak si Merkelová podala Barniera, aby zase tak nevyšiloval, aby Britové prostě nepráskli dveřmi a nazdar.

P. Kubáč 23.2.2018 14:15

Děkujeme za opakované floskule

typu "Britové nepromysleli následky brexitu" nebo "Jen státní regulace vytvoří prostor pro volný obchod"

Dovolil bych si jenom doplňující otázečku : jak se jmenuje zařízení, kde osobu udržuje uvnitř strach z následků jeho opuštění - není to věznice ?

I. Širůček 23.2.2018 15:55

Re: Děkujeme za opakované floskule

Strach z následků opuštění? Dejte si mokrej hadr na hlavu! Proč by tam byly mříže, desatery zamčené dvéře, dozorci? Odstraňte je a uvidíte, koho tam ten strach udrží!

M. Mikulec 23.2.2018 16:27

Re: Děkujeme za opakované floskule

Naše nevyvážená masmédia nám servírují obraz katastrofy, kdybychom snad opustili EU. Život mimo EU neexistuje.

Do stejného obrázku zapadala ta mediální a politická masáž před referendem o vstupu a stejně tak před Brexitem: vlády utratily miliony z kapes daňových poplatníků (jak milé), aby je přesvědčily volit pro EU.

Z. Rychlý 23.2.2018 18:36

Re: Děkujeme za opakované floskule

Nevhodně jste použil tzv. vězeňský syndrom, tak se nedivte, že vám to otloukl o hlavu.

M. Pesat 23.2.2018 13:20

brexit ?

"Průkopníci v oboru opouštění Evropské unie jsou, jak známo, Britové, a jak se teď ukazuje, zmíněnou okolnost si předem nerozmysleli."

Ten brexit, tam v UK skutecne panuje kocovina/rozpaky, coz je pochopitelne, protoze clenstvi v EU z pohledu hospodarskeho predstavuje bezpeci/jistotu. Stejne jako svehocasu pro CSSR predstavovalo clenstvi v RVHP bezpeci-jistotu plne zamestnanosti/export/suroviny=pohodli. Coz padlo po roce 1990 a CSFR/CR si muselo najit nove obchodni partnery/odbytiste, koneckoncu i po rozpadu R-U se CSR musela potykat se stejnym problemem, nove obchodni smlouvy s novymi staty ktere vznikly po rozpadu R-U. Britove ovsem resi uplne jine problemy, nez by v pripade czechxitu resila CR. Britanie je svet. velmoc v oblasti bankovnictvi/financnictvi a sluzeb s tim souvisejicich a pokud se v UK uz neco vyrabi, tak temer vyhradne zbozi/produkce s vysokou pridanou hodnotou, at uz strojirenske/chemicke/pharmaceuticke/elektrotechnicke/SW, tedy zbozi ktere temer vyhradne jde na narocne/bohate trhy. Czechxit, jako kolonie/montovna /hlavne Nemecka/ , tam se domnivam, ze je v oboustrannem zajmu pokracovani status quo , takze by se asi hledal/nasel kompromis. Jinak, to po cem volaji nekteri soudruzi, tedy EU jako pouze ekonomickeho subject, tak to +/- dnes splnuje Turecko svou smlouvou s EU. Cest :-)

J. Tachovský 23.2.2018 11:46

Mate v clanku jednu chybu a od te se odviji zbytek

"Klíčovým motivem evropské spolupráce jsou obchodní dohody", To neni pravda. Klicovou motivaci je nadvlada Nemecka nad ostatnimi staty. Nemecko se o to snazi celou svou historii a neni duvod, aby tomu tak ted nebylo. Ukazalo se, ze valka je moc nakladna a k cili nevede, tak si Nemci zvolili jinou metodu a zda se, ze uspesnejsi.

M. Prokop 23.2.2018 13:20

Re: Mate v clanku jednu chybu a od te se odviji zbytek

Nezapomínal bych na Frantíky. Nemají ekonomickou sílu Německa, ovšem o to mají větší sebevědomí.

M. Valenta 23.2.2018 10:22

Souhlas.

Tady je zvykem, že zastánci brexitu argumentují neochotou EU se dohodnout, ale je to jak píše autor. Odchází Británie a s důsledky se musí popasovat sama. Dosavadní dojem britského počínání je hodně rozpačitý a snaha zdržovat včetně zakování míče do autu očividná.

M. Prokop 23.2.2018 13:22

Re: Souhlas.

On je autor dost Hujer, takže není divu, že nevidí nějakou vinu na straně EU.

V. Braun 23.2.2018 13:48

Re: Souhlas.

Zajímavé, že to píšete pod příspěvkem, který vidí příčiny spíše na straně Britů.

M. Prokop 23.2.2018 14:26

Re: Souhlas.

A právě tam to patří.

Kdyby viděl vinu na straně EU, byl by můj příspěvek zbytečný.

P. Rudolf 23.2.2018 14:39

Re: Souhlas.

Čemuž jste se, jako u všech vaších ostatních příspěvků, stejně nevyhnul.

V. Novák 23.2.2018 16:40

Re: Souhlas.

Znova - výhody člena klubu mají jen členové klubu.

Kdo z klubu vystoupí, nebo ani nebyl za člena přijat, výhody člena klubu nemá.

Neboli, abych citoval JS - "POZOR! Důležté upozornění! V případě povodně neplatí pravidla pro požár!"

Z. Rychlý 23.2.2018 18:30

Re: Souhlas.

Jaké výhody máte na mysli? Např. sdílet dluhy PIIGS ?? Dotovat zcela nepůhledně pod pláštíkem jakéhosi vyrovnání, které se nekoná? Atd...

A hlavně jde o pomstychtivost při odchodu a ne o výhodnou spolupráci pro obě strany. Kdyby tady byly samé výhody, asi by se logicky Brexit nekonal. Máte argumenty mokrého hadru.

J. Chaloupka 23.2.2018 10:03

Myslím, že hlavní problém je, že je těch "smluv" tolik.

.

P. Rudolf 23.2.2018 9:54

Výsledek Brexitu

je naprosto jasný: VB, bude-li chtít i dál výhodně obchodovat s EU (jiná alternativa ale není), zůstane na stejných podmínkách, jaké má dnes (ovšem bez jakýchkoli výjimek), ovšem další změny se už budou dít bez ní a ta se bude muset ochotně a v předklonu podřídit.

Co by to v případě Czexitu znamenalo pro nás, raději nedomýšlet.

J. Tachovský 23.2.2018 11:49

Re: Výsledek Brexitu

Vy si tu EU nejak malujete na ruzovo. Vzdyt jsou tam staty v rozkladu, jih ekonomicky, Nemecko a Francie svou islamizaci. Vyznam evropy bude stale klesat a Britanie ma daleko lepsi moznosti obchodu.

V. Novák 23.2.2018 16:43

Re: Výsledek Brexitu

Británie s přímým přístupem na světové obhodní trasy snad.

Česko, které by muselo platit cla a tranzitní poplatky ať by obchodovalo kterýmkoli směrem, určitě ne.

J. Hejna 23.2.2018 9:29

Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii

"Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii"

To je také podstatný důvod pro zrušení EU, v prvním kroku odchodu z EU.

J. Svoboda 23.2.2018 10:27

Re: Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii

ČR - vzor bezbyrokratického státu :o)

M. Prokop 23.2.2018 13:22

Re: Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii

Bohužel ne. Máme dost své a z EU k tomu ještě další.

V. Braun 23.2.2018 13:53

Re: Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii

EU má své byrokratické mouchy, někdy i velikosti té ze stejnojmenného filmu, ale celkově ke snižování rozsahu předpisů přispívá. Jak kdysi někdo napsal, když bude mít národní stát předpis na nějakou kategorii zboží v rozsahu 20 stran tak je to v případě 27 států 540 stran, které musí podnik, který chce do všech 27 států vyvážet nastudovat a dodržovat, případně vyrábět národní mutace výrobků. V případě jednotných pravidel to sice nebude 20 stran, ale třeba 30 nebo 40 stran, stále ale rozdíl proti 540 stranám.

M. Prokop 23.2.2018 14:28

Re: Samozřejmě se vždy vyplatí rušit zbytečnou byrokracii

Měl byste pravdu, pokud by všechny ty předpisy byly nezbytné. To bych se odvážil tvrdit tak asi o 1/10.

Z. Rychlý 23.2.2018 7:30

Samozřejmě.

Problém je ale jinde. Britové si vytvoří svoje regulace a EU má už teď svoje. Nic jednoduššího zdánlivě není, než se dohodnout a přizpůsobit svoje regulace sobě navzájem a obchodovat jako vzteklí. Britové to jistě udělají, nic jiného jim ani nezbývá. Ale co udělá EU? Jste si tak jist, že udělá to, co bude nejvýhodnější pro občany EU? Rozhodně NE!

Udělá všechno pro to, aby odpadlíka potopila, ať to stojí, co to stojí, a to z ideologických důvodů. Vzájemná výhodnost není na pořadu dne. Renegát musí být zničen za každou cenu, protože narušuje pseudojednotu svým příkladem.