Neviditelný pes

EKONOMIKA: Bizarní myšlení našich ekonomů

14.2.2018

Přečetl jsem si článek o problémech ČEZ s návrhem jejich řešení a žasnu.

Firma ČEZ potřebuje peníze na dostavbu Temelína a hodlá to řešit rozdělením koncernu na několik částí s tím, že část se prodá do soukromého vlastnictví a jiná část zůstane státu. To samo o sobě by bylo v pořádku. Ovšem další řádky mě konsternovaly: projekt má spočívat v tom, že se prodají rozvodné sítě a že samotné elektrárny zůstanou v rukou státu a že dokonce stát bude jediným vlastníkem. Co to je? Hlavní důvod má být ten, že ČEZ nemá dost volných prostředku na dostavbu dvou věží. A soukromníkům se do toho údajně nechce. Aha. Proč asi? Asi prostě pro to, že rentabilita takového záměru není žádná. I soukromý investor si může půjčit obrovské peníze potud, pokud se dá předpokládat zisk. Tak se například stavěl tunel přes kanál La Manche a Elon Musk připravuje tímto způsobem výpravy do vesmíru. Při tom jsou takové investice mnohonásobně vyšší než ty naše dvě věže. Na dostavbě má zájem někdo jiný a přes politiky je to snazší - stačí pár „lobbistů“ a ti je uplatí.

Uvedený záměr rozdělit a privatizovat firmu ČEZ jde naprosto principiálně proti tržnímu hospodářství. V čem vlastně tkví přednost tržních vztahů a kapitalismu vůbec? Překvapivě to není soukromé vlastnictví. Na takové líbivé pohádky nachytal mnohé po revoluci Václav Klaus a svedl je k tomu, aby ho následovali. Ovšem bylo to zcela v duchu perestrojky. Perestrojka byla tenkrát trochu enigmatická myšlenka, ale nyní je všechno nasnadě. Došlo totiž k realizaci onoho Gorbačevova záměru v současném Rusku a ten spočívá v tom, že drobní podnikatelé mohou dělat, co chtějí, ale obrovské koncerny jsou v rukou několika oligarchů a ti přišlápnuti Putinem Putinovi slouží. Přes majetek a vlastnictví jsou tak všichni podřízení jednomu vládci. Ad carského Ruska se nynější Rusko moc neliší. Ale ke skutečnému kapitalismu má takový model hodně daleko. Přesně z toho důvodu Rusové třou bídu potud, pokud zrovna nedrancují své nerostné bohatství.

Jde o to pochopit povahu kapitalismu v tom, co je jeho základem. Základem určitě není soukromé vlastnictví. Všichni občas jdeme do hospody a stojí za to se nad hospodami zamyslet. Domnívá se snad někdo, že každá z těch mnoha hospod je ve vlastnictví vrchního? Nikoliv. Většina z nich je provozována v pronajatých prostorách. Při tom zrovna u hospod funguje kapitalismus výtečně. Předpokladem kapitalismu je totiž konkurence s ostatními. Snižování cen a zvyšování kvality čehokoliv je přece dáno soutěží s ostatními. Zastavit se na chvíli a je s podnikáním konec. Při tom je třeba ovšem dbát na to, aby pracoval antimonopolní úřad. Druhdy se měl Karel Marx věnovat spíš vybudování této instituce než vytváření zhůvěřilého komunistického projektu. Efekt pro lidstvo by byl daleko kladnější. Když nic jiného, mohlo si lidstvo ušetřit desítky milionů mrtvých.

Pro tyto souvislosti si dovolím užít prostinkou metaforu týkající se běžného lidského života. Život člověka vyžaduje od každého z nás dvě věci: jíst a hýbat se. Hlavní potíž tkví v tom, že to první by šlo všem výborně, zatímco do toho druhého se většinou nikomu až tak nechce. Přesně z toho důvodu je tolik obézních osob, přičemž tato cesta vede k rychlé smrti.

Ale zpátky k onomu záměru privatizovat ČEZ tak, že sítě budou soukromé a elektrárny ve státní vlastnictví. Mělo by tomu totiž být přesně naopak. Zůstat státní by měly všechny sítě, poněvadž jen těžko si lze představit 4 rozvodné sítě vedle sebe. Zde prostě žádná konkurence být nemůže a každý pokus kapitalizovat je musí skončit špatně. Na druhé straně zdroje si konkurovat mohou výtečně a ty je tudíž třeba předat do soukromých rukou. Na každém potůčku a na každé střeše může vyrůst elektrárna a cena elektřiny pro všechny bude v soutěži s ostatními nízká. To je přece přirozený záměr ve prospěch všech. Co hodlají politici nyní dělat, jde naopak proti zájmu veřejnosti. Jde o zájem několika zcela určitých osob (zbývá nám jen hádat kterých).

Ostatně podobné zločiny se přece již staly. V devadesátých se pod dojmem rad Václava Klause prodaly vodárny a vodovodní sítě. Nyní cena vody stále stoupá a nikdo na tuto chorobu nezná lék. Tím jediným řešením je ony trubky v zemi zase koupit zpět a nechat do rukou obcí, aby trh opět řídila konkurence dodavatelů. Naprosto stejně stupidní je záměr privatizovat letiště či okresní nemocnice. Nemocnic nemůže být kolem okresního města šestnáct či osm a vlastně ani dvě. Stejně tak nelze vybudovat tři letiště kolem Prahy. Tudíž privatizovat taková zařízení je špatně.

Špatně je též předat elektrická vedení soukromníkům a ponechat elektrárny státu. Asi leckdo namítne něco v tom duchu, že energie jsou strategickými surovinami a že je tudíž třeba kontrolu nad nimi zachovat. Zvrácenost. Naopak je třeba předat všechno do rukou společnosti. Jinak hrozí, že nějaký terorista vyhodí některou elektrárnu do povětří a budeme na kolenou. Či případně pár „lobbistů“ zase ovládne několik politiků a ti pak budou mít pod palcem klíčové body našeho hospodářství. Přesně tak se dostaneme do područí cizí mocnosti. Chceme snad zavést u nás perestrojku?

Začněme konečně myslet logicky a vlastní hlavou.

Převzato z blogu autora



zpět na článek