18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bitcoin

Je to pár dní, co byl učiněn další krok směrem k radikální proměně světa. Dvojčata Cameron a Tyler Winklevossovi oznámili založení historicky prvního fondu, který i "obyčejným smrtelníkům" umožní obchodovat s digitálními penězi – bitcoiny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Verner 9.8.2013 0:31

Bitcoin v CZK

Koukam v CR lze Bitcoin prodavat i kupovat primo pres CZK: https://dagensia.eu

V. Vaclavik 5.8.2013 18:49

Alternativni meny

"Von Bawerkovi pokracovatelé v minulém století popsali možnost takzvané denacionalizace men, kdy obíhá více alternativních, privátne emitovaných men – a bežní obcané nakonec volí tu nejstabilnejší z nich."

Vice soukromych alternativnich men bylo v Evrope uz pred nejakymi peti sty lety, nasi dedeckove, ci jejich dedeckove nosili po kapsach grose a nejakou dalsi menu, nejsem na tyhle veci historicky odbornik, jiste to nekdo doplni o presnejsi udaje.

Dnes napriklad (nevim tedy aktualne) mnoha mista v Nemecku od vas vezmou koruny a teoreticky nic nebrani tomu, aby se v tom regionu mezi Nemci koruna rozsirila, kdyz by se jim Euro treba zdalo ne prilis bezpecne vlastnit. Dovedu si teoreticky predstavit, ze by nakonec cely jejich prihranicni region presel na Koruny a pak treba i dalsi vdalenejsi regiony, nebo naopak nejaky nas region presel na Marky, nyni tedy na Eura. A takhle to fungovalo uz asi v sestnactem stoleti na ruznych mistech Evropy - kolikrat nosili obyvatele po kapsach dva druhy men, ne-li vice druhu.

"znehodnocení meny poškozuje veritele, zatímco její zhodnocení zase dlužníky"

Dnes samozrejme musime menu neustale znehodnocovat, protoze jsme zadluzeni az po krk a jednim z hlasitych zastancu a advokatu tohoto inflacniho znehodnocovani meny je nas byvaly prezident V. Klaus. Protoze je to konzervativni politik, nehlasa zadne ujete znehodnocovani, natoz hyperinflaci, ale jen pomale, konzervativni, tedy stylem ''pri zdi'', pousteni zilou nasi mene, takove to pokoutni prilevani vody do lahve vina kdyz se nikdo nediva, tak aby nikdo ze dne na den nic nepoznal (princip pomaleho ''uvareni zaby''). Dluzno dodat, ze jestlize nic nehodlame na tom zadluzovani zmenit, je takovy postoj pragmaticky realisticky, jakkoli smutny.

M. Vojtíšek 5.8.2013 18:17

By mne zajímalo jestli autor

tu peněženku opravdu má, zda již něco nakoupil nebo jestli už nějaké BTC vytěžil.

Link na tuto problematiku taky chybí, tak tady je: https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page

V. Vaclavik 5.8.2013 20:29

Re: By mne zajímalo jestli autor

Nevim kolik lidi tomu systemu opravdu rozumi, napriklad tohle zde:

"Each payment transaction is broadcast to the network and included in the blockchain so that the included bitcoins cannot be spent twice. After an hour or two, each transaction is locked in time by the massive amount of processing power that continues to extend the blockchain."

Tohle jsou technikalie provozu, ale co celkova funkcnost, jako pravidla rizeni menove zasoby teto meny, tedy jak se bude ta zasoba zvysovat, popripade snizovat, nebo drzet konstantni a bude stala deflace (podle me realisticka a spravna moznost) a budou vydany bitcoins zlomkove hodnoty.

A jestli to neni ten pripad, jako ze si muzete za tyto bitcoins za pouziti nejake app v ifounu koupit kafe late na hlavni turisticke tride v San Francisku, v kteremzto pripade...

V. Vaclavik 5.8.2013 20:32

Re: By mne zajímalo jestli autor

Pardon, neuvedomil jsem si, ze ten citat je v Anglictine. A tim porozumenim jsem myslel nikoli potize jazykove, ale ty hlubsi, technicke.

M. Vojtíšek 6.8.2013 0:09

Re: By mne zajímalo jestli autor

https://en.bitcoin.it/wiki/Introduction

Tady je to popsané.

R. Tichý 5.8.2013 14:34

Trochu příliš optimismu

Původně byly přece bankovky taky "bankovními poukazy". Přímo vázané na uložení nějakého hmotného statku. A postupně to vlády ovládly.

O. Mayer 5.8.2013 12:33

víte, trochu mi to připomíná...

... "Společnost pro převzetí velkého majetku, o kterém nesmí být nic prozrazeno", což byla emise dluhopisů, které se prý hojně prodávali  v Londýně v 19 stol., v době kdy frčeli tzv bublinové společnosti.

R. Langer 5.8.2013 14:15

Re: víte, trochu mi to připomíná...

"Společnost pro převzetí velkého majetku, o kterém nesmí být nic prozrazeno".

He he he, mně se zase okamžitě vybavily církevní restituce... :-D

J. Mrázek 5.8.2013 10:08

Jednodušší je návrat k národním měnám...

Vrátí se logika a zmizí hrozba společného veselého bankrotu pod jednotným vedením moudrých úředníků z (nejen a spíš z 80% z "D") "Bruselu"..... Klaus i další mají (bohužel pro Unii) pravdu ...

J. Vyhnalík 5.8.2013 16:33

Re: Jednodušší je návrat k národním měnám...

Bohužel pro nás.

V. Vaclavik 5.8.2013 17:58

Re: Jednodušší je návrat k národním měnám...

"Klaus i další mají (bohužel pro Unii) pravdu ... "Proti jejich nahledu se da uspesne argumentovat. Oc je to jine v Unii, nez treba u nas doma, kde treba je nejaky chudy region (sem si dosadte ten svu), kde by se jim moc hodilo moci devalvovat menu, jenze nemuzou, protoze maji Korunu, kterou nemuzou dle libosti tisknout. Koruna tak svira dohromady chude a bohate regiony do jedne sveraci kazajky, Prazsky bohaty region spolu s mnohem chudsimi Jiznimi Cechami napriklad, a to nemuze dobre skoncit, kdyz Jizni Cechy musi upet pod menou sitou na miru Prazskemu regionu, rekl by Klaus prorocky.

Klaus by musel argumentovat, ze kazdy region ma mit svou regionalni menu, kterou muze v pripade potreby ovlivnit tak, aby necinila vyrobky z tohoto regionu moc drahe a aby tak mohl tento chudy region soutezit s temi bohatymi.

V nasi minulosti Ceskoslovenska bylo takovym chudym regionem Slovensko, taky upelo pod pro nej moc hodnotnou korunou... a resilo se to prerozdelovanim transfery v ramci CSSR, ze zapadu na vychod. Nevidim v principu rozdil mezi tehdejsi situaci, a tou dnesni Unijni. Tady taky probihaji transfery od bohatsich zemi k chudym, severnich k jiznim, aby se tyto dostaly aspon na jisty Unijne stanoveny prumer, pak zacnou byt tyto transfery postupne vyfazovane.

Co se tyka zadluzovani, je to to same v bledemodrem - kraje a mesta a obce jsou zadluzena, anebo kdyz se nezadluzuji, zustavaji chuda, a nevi jak z toho ven. Nemaji moznost manipulovat svou menu dle svych potreb, proste jsou ve sveraci kazajce, jsou v podruci centralni meny nekde v Praze, kde houby vi, co v nekde v Jiznich Cechach potrebuji...

"Klaus i další mají (bohužel pro Unii) pravdu ..." jak se vam to v tomto argumentacnim svetle nyni jevi??

M. Vojtíšek 5.8.2013 18:15

Re: Jednodušší je návrat k národním měnám...

Souhlasím, je to tak. Stejně jako nadnárodní měna může omezovat, tak omezuje i národní. Stejně tak není rozdíl mezi Eurozonou a třeba USA.

A to Evropa je v hustotě obyvatel někde jinde než USA.

V. Vaclavik 5.8.2013 19:05

Re: Jednodušší je návrat k národním měnám...

Dekuji za souhlas. 

V ty Americe by potrebovala svoji menu, kterou by mohla znehodnocovat, predluzena Kalifornie, ci predluzeny Detroit, nebo zchudle byvale ocelarske mesto Pitsburgh, potazmo cely stat Pensylvanie. Vsude jsou tyto pripady, v Anglii a cele Evrope, v Kanade rovnez.

Severni Amerika ty regionalni nesrovnalosti v minulosti resila mobilitou zamestnancu a do jiste miry mobilitou zamestnavatelu. K tomu druhemu - podobne jako dnes firma prevede vyrobu do Ciny, protoze je tam levnejsi pracovni sila, byvavalo ze firmy prevadely vyrobu do chudsich regionu, kde byla levnejsi pracovni sila. Jenze pracovni zakony tuto moznost levnejsi pracovni sily prakticky eliminovaly. A mobilita pracovni sily uz, z ruznych duvodu, taky neni co byvala. Duvod bude zrejme ten, ze v minulosti krize byly vice lokalni, regionalni, nikoli vseobjimajici, celostatni, jako dnes. 

V. Vaclavik 6.8.2013 0:07

Re: Jednodušší je návrat k národním měnám...

Aby nevznikla mylka, nejsem vubec zadny pritel tech transferu, nebo manipulace (redeni) s menou, at uz se provadi na Unijni, nebo narodni skale.

Volani po navratu k narodnim menam bych prirovnal k tomu prislovecnemu ''z blata do louze''. To same plati pro volani po vystoupeni z Unie, jestlize by nase narodni hospodarska politika zustala stejne spatna, ne-li horsi, nez pred vstupem. Je to volani po unavene politice vcerejska. Reseni musi byt jine, nez jen navrat k tomu samemu, staremu.

Jedine reseni, ktere by fungovalo jak na Unijni, tak narodni pude, by bylo uvolneni pracovnich zakonu, tak aby lide mohli (respektive bylo jim povoleno) pracovat za min penez, aby firmam bylo povoleno zamestnat lidi za tolik min, aby mohla produkce soutezit na mezinarodnim, nebo narodnim trhu. Postupne, jak by se ekonomicka situace zemi, regionu zlepsovala, zlepsovaly by se i tamni mzdy. Cili, jedine reseni je nechat to na volnem trhu. Socialisticke regulace resenim nejsou, protoze jsou presne to, co nas do teto situace privedlo.

A dale take nema prazadny vyznam dat na jakekoli namitky tech unavenych, jako kolovratek opakujicich se politiku stare skoly, protoze je treba pamatovat, ze to oni nas do teto situace privedli. Bud aktivne, nebo tomu nedokazali odporovat. Oboji je proto predem diskvalifikuje!

Vaclav Klaus nejspis veri v to, ze co tak nejak fungovalo v minulosti, ze kdyz se k tomu vratime, bude fungovat zase. Jenze socialisticke narodni meny (statni meny manipulovane narodnimi bankami) nikdy dobre nefungovaly, vlastne doopravdy to bylo tak, ze postupem casu stahovaly ekonomiky zemi pod vodu a vykyvy, krize, vubec neeliminovaly, prave naopak je zpusobovaly. Jejich fungovani se postupne ve vsech zemich Evropy (a nejen Evropy) zhorsovalo, podobne jako se zhorsuje menova sitace Eurozony, potazmo Unie, jak se tyto narodni, nebo nadnarodni celky casem, postupne a nevyhnutelne zamalovavaly do kouta socialistickou menovou politikou. Tady plati ta odveka moudrost, ze do stejne reky...

P. Vaňura 5.8.2013 21:49

Zapomínáte na jeden krajně důležitý fakt, a tím je

SPOLEČNÝ STÁTNÍ ROZPOČET, který nelze zaměňovat s tím unijním, kde se rozděluje, vzhledem k HDP, relativně málo peněz. Přerozdělování v rámci EU je zatím politicky neprůchodné.

Jistě, v USA počátkem devatenáctého století mohla vydávat bankovky každá banka, což vedlo kolem r. 1840 k naprosté destrukci peněžního systému. JENŽE farmářská ekonomika, kde "farmáři kupovali akorát železné ingoty, ze kterých jim místní kovář vyrobil vše potřebné" to nepocítila zdaleka tak, jako by tomu bylo dnes.

V. Vaclavik 6.8.2013 0:48

Re: Zapomínáte na jeden krajně důležitý fakt, a tím je

"SPOLEČNÝ STÁTNÍ ROZPOČET" Tak nevim jak to myslite, jestli jako argument pro navrat k narodnim menam (souhlas s Klausem), nebo naopak souhlas se mnou, nebo co. Jinak mate pravdu, jen nevim co s tim. Vlastni domaci rozpocty budou staty Eurozony mit, at uz s Eurem, nebo bez neho, spolecny rozpocet si dost dobre neumim predstavit, ani nevim, jestli by to resilo to zadluzovani (predluzovani), anebo spis vim, neresilo by ho, protoze uz dopredu vim, ze cokoli dnesni Unie udela, nebude to nic resit, jen to prinese vetsi problemy.

"destrukce peněžního systému" Co vam na to rict. Jestli vy nejste z tech, kteri vidi dnesni problemy v nefungovani kapitalismu, nefungovani volneho trhu?