23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Berlíňané se bouří, podstata jim uniká

V Berlíně jako v Praze či Brně. Za zvyšující se nájmy a zdražující nemovitosti prý mohou spekulanti a developeři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 14.4.2019 19:35

Problém je v cenové politice pro zboží

Majitel neprodá byt, raději ho pronajímá, protože je to výhodnější, než peníze dát do banky (nejsou z úspor úroky) anebo si peníze nechá doma pod hlavou, ale zde jejich hodnotu požírá inflace! A v tom je ten problém: ve financích, v penězích. Byty jsou jako zboží povahou s dlouhodobou spotřebou, takže dnes mají potom nadměrnou cenu!

Špatné bankovnictví a peníze to ovlivňují. DLUHY JSOU DNES VÝHODNĚJŠÍ NEŽ ÚSPORY!!! Ale tím je znehodnocena poctivá práce: nelze si spořit na bydlení.

Š. Hašek 14.4.2019 20:37

Re: Problém je v cenové politice pro zboží

Asi tak.

Byt, dům, zlato, .......... pole, ......... . má vyšší (skutečnou) hodnotu díky socialismu, který dovedl k "dokonalosti hodnoty současných měn". Hotovost v papírkách je dnes závislá skutečně na tom, "jak se politici a bankéři vyspí". A prosťáčkové se furt diví ...... a požadují vyšší zdanění majetku.

Tošovský, "Havlova naděje" prodával zlato (naše) ČNB!!!!!!!!!!!!!!!

Singer kupoval ouro (jejich) !!!!!!!!!!!!!!!!!!

No nic.

M. Prokop 14.4.2019 21:02

Re: Problém je v cenové politice pro zboží

To je nějaký rozdíl v počtu bytů, když ho majitel pronajímá místo prodeje?

Na bydlení zajisté spořit lze. Stavební spoření má výsledné úroky (se započítáním státní podpory), než kolik je inflace.

V. Petr 14.4.2019 15:42

Pokud zelení zabrzdili výstavbu nových bytů, cena

těch, které jsou k dispozici a talé nájmy úměrně tomu narůstá. Přitom ti, kteří demonstrují za nízké nájmy jsou zpravidla ti, kteří podporou zelených tento stav vytvořili.

V Německu jsou oblasti, kde cena stavební parcely 5x převyšuje náklady na postavení domu na ní. A cena bytu tomu odpovídá!

M. Krčmář 14.4.2019 12:26

Poslední odstavec mi připomíná slova jisté ministrině,podle které si za drahá data můžeme sami. Jinak s článkem vcelku souhlasím, euro samo o sobě je projekt přinejmenším problematický ,následná záchrana německých a dalších bank po faktickém bankrotu Řecka jen posílilo faktické dotování bohatých zbytkem daňových poplatníků, čehož následkem oslabila kupní síla střední vrstvy a nemovitosti skoupili bohatí a velké společnosti. To co se nyní děje je důsledek. Kudy z toho ven,toť otázka za milion.

Š. Hašek 14.4.2019 20:42

Re:

Jedna z příčin. Souhlas.

J. Macků 14.4.2019 12:04

Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá.

Problém bytů ve velkých městech ve velké části světa je hlavně v tom, že se sem stahuje levičácká lůza všelijakých lehkoživků placených z nejrůznějších neziskovek nejasného cílování, většinou rozvratné činnosti. Ti chtějí málo pracovat, být dobře placeni a bydlet nejlépe zadarmo. Přitom existují statisíce volných bytů v jiných místech zemí, podstatně levnějších, není tam tak snadná příležitost získání lehké práce za slušné peníze.

J. Jurax 15.4.2019 0:40

"existují statisíce volných bytů v jiných místech ..."

No, ono bohužel v těch jiných místech začasté není žádná práce nebo práce špatně placená či jinak nevýhodná. Nebo je tam zdevastované životní prostředí, špatná dopravní dostupnost, nepřizpůsobiví sousedé etc.; a obvykle jde o kombinaci více těchto zmíněných faktorů.

Neboť skutečnost, že ty byty jsou volné a levné má vždy své důvody.

K. Janyška 14.4.2019 11:34

Je to levičácká revoluce.

Je to neomarxismus. Je to příkaznický projev nových generací, lezoucích ve skutečnosti z neomarxistických škol, vyzbrojených racionalisticko-konstruktivistickým viděním světa a přesvědčením.

O takovou tragédii se postarali rudí a černí rukou společnou, neboť vědecký výklad lidského světa, tedy kompozitivní teorie, je naházel do jednoho zločineckého příkaznického pytle a oni jeho výuku zablokovali... Dzp.

J. Ptáček 14.4.2019 10:37

Vybrat podle svých priorit

Mám zkušenosti jak s pronajatým bytem, tak teď s vlastním domem. Vlastní nemovitost vyžaduje, pokud nejste milionářem, trvale obrovské finance a pracovní úsilí v podstatě nekončící. Každý není ochoten toto podstoupit, má jiné záliby (třeba luxusní auto, dovolená apod.), pak bydlí v pronájmu, finance investuje jinam a měl by být spokojen. Obdobná volba jako mezi Lincolnem, Mercedesem a třeba Trabantem. S průměrným příjmem se musím rozhodnout podle svých priorit a pak nefňukat. Sám za sebe jsem si už dávno vybral.

J. Kanioková 14.4.2019 5:25

Němci se bouří i jinak -

„Neoliberální monstrum“: Němci vyzývají EU, aby se zbavila svého špatného obrazu - https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/europe-should-become-more-social/

D. Polanský 13.4.2019 18:55

To je všechno hezké, jenomže

kupříkladu nás v ČR bylo dlouhodobě 10 milionů, najednou nějak rychle je nás 10,6 milionu. Jasně migranti. 600 tisíc lidí to je cca 100 tisíc bytů. Kde je vzít?

L. Novák 13.4.2019 20:48

Re: To je všechno hezké, jenomže

V Česku je přes půl milionu volných bytů...

M. Prokop 13.4.2019 21:14

Re: To je všechno hezké, jenomže

Jenom nejsou tam, kam se lidi cpou, tedy hlavně v Praze.

L. Novák 13.4.2019 23:11

Re: To je všechno hezké, jenomže

Praha díky centru státní byrokracie s vysokými platy i díky centrálám velkých firem poskytuje nadbytek pracovních příležitostí s nejvyššími platy... To je motivace pro ty, co přicházejí a chtějí bydlet...

M. Prokop 14.4.2019 16:27

Re: To je všechno hezké, jenomže

Jistě.

Hlavní problém je v té omezené výstavbě.

L. Novák 14.4.2019 19:54

Re: To je všechno hezké, jenomže

Ono to trochu souvisí i s Parkinsonovými zákony a ničím neomezovaným bujením státní byrokracie. Nejsou lidi ... a pak pro ně zase nejsou nejsou byty ... a tak pořád dokola. :-) Trh si to vyřeší po svém - enormně vysokými cenami.

Ś. Svobodová 14.4.2019 11:51

Re: To je všechno hezké, jenomže

Ale jsou. V Praze se současně nabízí kolem 500 bytů do pronájmu. A asi 2tis. nových. Splátky nového se většinou rovnají nájmu. Ale oboje se rovná jednomu průměrnému čistému střednětřídnímu platu. A to je celý problém.

V. Petr 14.4.2019 15:37

Pokud se uměle zastavila výstavba nových bytů, cena těch,

které jsou k dispozici úměrně tomu narůstá. A nájmy samozřejmě také!

J. Pražák 13.4.2019 17:47

Hlavní příčinu autor vynechal

Kancléřka pozvala protiústavně do Německa 2 miliony svých "hostů". Ti bydlí, takže bytů je zejména ve městech, kde se "uprchlíci" koncentrují, nedostatek. Ještě nyní žádá o azyl 20 000 imigrantů měsíčně.

Pamatujete ještě, jak se po sjednocení Německa bouraly celé panelákové čtvrti, protože v nich nikdo nechtěl bydlet?

Smutné je, že i po zdražení nájemného, je v Německu nájemné levnější, než v Praze a platy jsou násobně vyšší.

D. Polanský 13.4.2019 18:57

Re: Hlavní příčinu autor vynechal

A dokonce paneláky se bouraly nebo se zvětšovala plocha bytů. Holt přibylo migrantů. To co uvádí autor, je za této situace sekundární.

L. Novák 14.4.2019 11:01

Re: Hlavní příčinu autor vynechal? Nesmysl...

Cenový problém bydlení ve velkoměstech s imigranty souvisí málo, nejspíš vůbec. Imigranti na drahé byty peníze nemají. Autor hlavní příčiny popsal správně.

J. Jurax 14.4.2019 11:58

Běžný lid na drahé byty taky peníze nemá. Tlak se soustřeďuje na byty takzvaně dostupné, které nejsou právě proto, že jsou finančně dostupné. A jejich nedostatek pak podle zákonů trhu činí i z bytů původně dostupných byty nedostupné.

Jenže ti, pro než se byty staly nedostupnými se nestěhují tam, kde byty pro ně dostupné jsou, ale chtějí dostupně bydlet tam, kde si umanuli, a toto své domnělé právo prosazují politickým nátlakem, jehož se rády ujmou všeliké levicové, levičácké a anarchistické extremistické spolky a organizace s typicky levičáckymi recepty - regulovat nájemné, dotovat, násilně nastěhovat do prázdných bytu, vyvlastnit a rozdat potřebným, postihovat "nadměrné" byty a tak dál a podobně.

Rozumný lék na to je dvojí - jednak snížit tlak na bydlení v takto postižené lokalitě odlivem pracovních příležitostí jinam, jednak v postižené lokalitě stimulovat výstavbu nových finančně dostupnych bytů.

A hlavně neustupovat extremistickému nátlaku, jenž je vždy řešením sice líbivým, zdánlivě "sociálním", relativně rychlým, avšak dlouhodobě špatným, neboť způsobujícím buď podfinancovanost takto postiženého bytového fondu a jeho následné chátrání spojené s devastací celých lokalit následně se ve vyhrocených případech, když je "sociálno" přehnané, měnících ve takzvaně vyloučené zóny, nebo nutnost dlouhodobého masivního dotování zvenčí.

L. Novák 14.4.2019 20:00

Re:

Jenomže kdo naučí žáky a studenty škol ekonomické gramotnosti? Socialisté určitě ne...

Jak chcete "stimulovat výstavbu nových finančně dostupných bytů"? :-)

Š. Hašek 14.4.2019 20:47

Re:

Mě učili finanční gramotnosti rodiče. Mě učilo finanční gramotnosti kapesné od první třídy. Mě učilo finanční gramotnosti splácení dluhů spolužákům a půjčování peněz spolužákům, zde asi tak od třetí třídy, šlo to počítat i bez procent.

Jsem tady označován mnohdy za ekonomického blba, tak nepostupujte podle mě.

J. Jurax 15.4.2019 0:25

Jak chci stimulovat? Já nijak, není to můj problém ... :-)

Nicméně jistě to nějak stimulovat lze - plácnu si: třeba levnými úvěry, poskytnutím či pronájmem městských pozemků za levnou cenu, stimulací družstevní nebo svépomocné výstavby, to vše s tím, že byty budou stavěny levně tak, že nájem vyjde přiměřeně levný ... znalejší mne mohou opravit či doplnit.

Z. Frys 13.4.2019 16:14

Evropou obchází

staronové strašidlo, tentokrát ve fašisticko-marxistickém hávu. Jmenuje se European New Deal. Podobnost s Rooseveltovým New Dealem není náhodná. Taková směsice Mussoliniho fašismu s marxismem, prosazovaná hnutím DiEM25 řeckého marxistického "ekonoma" s tím sprostým jménem (VaruFAKis). Demokratizace ekonomiky, nové daně (např. daně na finanční transakce), zavedení univerzální základní dividendy (něco jako nepodmíněný příjem). https://diem25.org/end/

Berlínské demonstrace minulého víkendu, požadující vyvlastnění bytů ve vlastnictví soukromých firem (tedy tzv. demokratizace majetku) jsou zcela v souladu s touto platformou. Kdybych nebyl ateista, zvolal bych: Pánbůh s námi a zlý pryč.

J. Poživil 13.4.2019 14:46

Nebude dlouho trvat a byty začnou vyvlastňovat. Kupředu levá.

D. Polanský 13.4.2019 18:57

Kdepak

muslimové začnou křesťany z bytů vyhánět, viz Kosovo.

M. Prokop 13.4.2019 21:15

Re: Kdepak

Tam s tím ovšem začali křesťani, pravoslavní.