24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tich@dohoda 26.3.2008 19:56

pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

to je sice pravda/viz titulek/ ovsem to by silene poznamenalo celou US ekonomiku. Stavebnictvi a z toho plynouci nasledna spotreba je jednim z hnacich motoru US ekonomiky a ukazatelu rustu. Jakykoliv naznak zpomaleni se strasidlem recese je v USA okamzite resen snahou vrhnout na trh levnejsi penize/uvery . Hypoteky jsou jen dalsi z prasklych investicnich bublin , stejne jako to bylo s "dot com" boomem nebo tezky propad IT firem v dobe okolo prelomu milenia.

certik 26.3.2008 21:19

Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Cela ta myslenka je nesmysl, USA jsou monetaristicky rizena ekonomika, takze pohyb urokove miry je jejim zakladnim ridicim prvkem. 

Nejlepsi ze vseho jsou ekonomove co tvrdi, ze kdyby ekonomiku nikdo neridil tak by vsechno bylo skvele. Pritom ekonomie jako veda vyrostla presne z lidske touhy ridit ekonomiku tak aby se vyhnula nekterym minulym jevum, ktere nikoho nepotesily.

Takze 26.3.2008 22:15

Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Takze certiku, bude hur, rizeni se vymklo kontrole. Kdyz uz nestacila kontrola procentiku, zacal doping prikladani natistenych zelenych papirku. Jejich hodnota se dnes odrazi v nekontrolovatelnem vysledku. Jake jsou vyhlidky do budoucna ??

certik 26.3.2008 23:17

Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Rizeni se vymklo kontrole, no to je uplne nova neznama situace, ze ktere si hned vsichni nakakaji do kalhot, tak to myslite?

tris 26.3.2008 23:17

Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Zrejmě toho o ekonomii moc nevíte. Trochu mi to připomíná názor, že když nebude stát řídit zemědělství, umřeme všichni hlady. Totéž s úrokovou mírou v bleděmodrém.

certik 26.3.2008 23:25

Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

O ekonomii toho moc nevim, ale jeji dejiny trochu znam a i motivace leckterych ekonomu jsou docela dobre zname. Tykaji se totiz toho, jak porozumet trhum, abychom je mohli manipulovat a vyhnout se tim neprijemnym dopadum z minula.

Pri nekterych tech dopadech z minula se opravdu stavalo, ze lide umirali hlady v rozvinutych industrialnich zemich. Mam dokumentovat?

Ale minule jste psal, ze existuje nejaka legislativa, ktera znemoznuje bankam odmitnout subprime mortgages. To me zajima, mate presny odkaz? Zduraznuju tu presnost, nejake uplne zkreslene pindy nechci.

tris 26.3.2008 23:39

Re: Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Tak běžte a přečtěte si něco od "rakušanů". Tam zjistíte, že existuje ekonomie, jejímž cílem je porozumět trhů. A závěry, ke kterým dospěli jsou, že pokud se je pokusíte manipulovat, tak to špatně skončí. A mimochodem, jak už tady psal Modrý pták, Mises predikoval velkou depresi někdy v roce 1926. Jak psal "pf", tak se 3 roky mýlil. Bohužel, většině lidí nedochází, že to, že je něco nevyhnutelné, neznamená, že to musí nastat zítra. Jo, a mimochodem, Irving Fisher, kterého naši milí regulátoři oceňují, asi týden před krachem prohlásil něco v tom smyslu, že ekonomika je na tom skvěle a myslím asi rok poté prohlásil něco v tom smyslu, že krize skončila. Předpokládám, že ten se na rozdíl od Misese nespletl, když se jeho "teorie" dnes učí na každé VŠ....

Ta legislativa byla v některých státech a týkala se regulace poskytovatelů hypoték  s tím, že jim nějakým způsobem zakazovala diskriminovat mezi zákazníky. Bohužel už asi nenajdu ten článek, který to popisoval. Samozřejmě, tahle legislativa je v celém tom problému v podstatě nepodstatná, spíš mi šlo o to, že státní úředníci NEMĚLI ANI PÁRU, že je někde nějaký problém (viz. Bernankeho prohlášení někdy v průběhu 2007, že "subprime crises is contained") a někdo si tu myslí, že když těmto lidem řekneme "regulujte nás, abychom neudělali blbost", že to udělají. To je přece naprosto absurdní, ti lidé MOHLI regulovat, Fed toho může poměrně hodně - a oni ani nevarovali. Proč si probůh myslíte, že když dáte takhle neschopným lidem moc víc regulovat, že se tím něco vyřeší?

certik 26.3.2008 23:54

Re: Re: Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Moment, diskriminace mezi zakazniky na nekterem zaklade je samozrejme protizakonna na federalni urovni. To prosimvas nema co delat se subprime mortgages. Podobna nesmyslna zkresleni vam nijak neposlouzi. Ve skutecnosti se zda, ze hypotecni agenti se proste masove vrhli na moznost vydelat dolar na provizi i kdyz banka a pozdejsi nakupci te hypoteky prodelaji dolaru tisic. Ciste trzni chovani, vite.

Podivejte, pouceni se z minulych chyb je zakladnim rysem lidske inteligence. Nejlepe se poucit z chyb cizich.  To casto vede k ruznym regulacnim opatrenim.  Proc presne americti regulatori rikali to co rikali nemate nejmensi tuseni. Mozna z hlouposti, mozna z uplne jinych duvodu. Co vlastne ty vety pro koho znamenaly, to taky nevite.

Proc vy si myslite, ze omezeni regulace neco vyresi? Duvod vypisovani tech nesmyslnych hypotek byl prave nedostatek dohledu, nikoliv jeho premira, at to obracite jak chcete.

tris 26.3.2008 23:48

Re: Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

A abych to doplnil: Kolik našich centrálních bankéřů komentuje hypoteční situaci v ČR? Kdykoliv se s někým bavím, odpoví: My nemáme problém, protože ceny nemovitostí u nás rostou.... přesně podle modelu toho člověka, co letí z mrakodrapu a v 25. patře říká - všechno je v pohodě.

Když se podíváte, co dnes řekla CB, tak v podstatě prohlásili, že si vůbec nejsou jisti, jestli předpověď, kterou dali, vyjde. Jinými slovy: chcete, aby lidi, kteří jsou naprosto neschopni předpovídat, co se stane, řídili ekonomiku? Aby stanovovali úrokové sazby, aniž by měli páru, co to způsobí?

certik 27.3.2008 0:00

Re: Re: Re: Re: Re: pokud by FED drzel uplynule destileti urokovou miru na 7% tak by k zadnemu boomu na trhu nemovitosti nedoslo.

Tak on nekdo udelal predpoved a neni si jisty jestli vyjde. No to je hruza. To se v neregulovanem prostredi nestava. Lide, kteri jsou neschopni predpovidat, co se stane, ridi i banky, investicni fondy, stavebni firmy, oni zacinaji i valky, dalo by se rict, ze jsme v tom vsichni. Co budu delat? Mam se schovat pod perinu a cekat az to prejde?