23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Bajka ze života eurozóny

V malém, dejme tomu portugalském, městečku se lidem vede hodně špatně. Všichni mají dluhy a žijí z půjček. A do téhle mizérie jednoho dne zavítá německý turista a jde do jediného místního hotelu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kalina 11.2.2020 8:48

v té vesničce nebyl žádný faktický dlužník! Jak jsme se z bajky dozvěděli, každý jednomu dlužil 100 euro a jeden dlužil jemu také 100 euro. Takže kdyby se sešli na 2 deci všichni z toho řetězu a vzájemně si to započítali, žádného turistu nepotřebují a jsou na nule bez závazkú i pohledávek.

T. Hraj 11.2.2020 9:53

Taky mně napadlo, že řada stejných dluhů v uzavřeném kruhu dlužníků není zrovna téma na seminární práci.

J. Schwarz 11.2.2020 11:09

Tak je to bajka, kdyby museli tu dvouseteurovku různě měnit a dělit, nebylo by to tak jednoduché. To by musel ten německý turista vysypat v recepci na pult 200 jednoeurových mincí a už by to fungovalo líp.

T. Hraj 11.2.2020 11:14

Nejde ani tak o to, že je to vždy 100 euro. Jak píše pan Kalina, ten německý turista je zbytečný. Lidé si prostě dluží dokolečka. Bajka se nám vytrácí a téma seminárky spolu s ní.

P. Grigar 11.2.2020 21:56

..inu, takový podobný problém dluhového kruhu se znažil vyřešit už někdejší ministr Dlouhý. Nějak si nevzpomínám, že by se muto podařilo.

T. Hraj 11.2.2020 22:12

Tak jistě, počet článků v kruhu by měl být pokud možno konečný, aby to fungovalo.... Ačkoli, pravý opak je pravdou! ... Ono vlastně funguje oboje! Pozoruhodné. Jdu napsat tu seminární práci.

P. Grigar 11.2.2020 23:08

..požádejte o přispění soudruha Dlouhého, on kdysi horoval pro termínované vytvoření registru dluhů a pohledávek právnických osob, ve kterém by po uzavření došlo aspoň k částečnému vyrovnání druhotné platební neschopnosti. Myslel to dobře, dopadlo to jako obvykle. Inu, komunista..

K. Pavlik 11.2.2020 3:12

No v te portugalske vesnicce to asi funguje jinak - rika se tomu barter.

Na Podkarpatske Rusi to dle strerjdy fungovalo takto: Hotovymi penezi plati budto blbci nebo ceskoslovenska ,armada.

Lide prosily aby pri manevrech zakopy sli pres jejich vinici. Pak holt prisla komise a odhadla skodu a zaplatila penezmi - tedy blbci.

M. Šejna 11.2.2020 0:46

To si zas pan Robejšek naběhl na vidle.

Pokud je v Německu průměrné bohatstvi čtvrté, ale median až devatenáctý, pak žije v Německu nejvice boháčů a v Britanii naopak vladne rovnostářstvi, když má třikrát vyšší median.

Pan Robejšek nám kouzlem nechtěného objevil britský socialismus ;-D

F. De Winter 11.2.2020 8:26

No, pan Robejšek si na žádné vidle nenaběhl. Ono je to dáno mnoha věcmi, jako např. tím, že v Británii lidé preferují bydlení ve vlastním domečku a v Německu v nájemním bytě. Těch faktorů je samozřejmě víc, ale ten reálný výsledek takový být klidně může.

P. Nešvara 11.2.2020 8:51

V Německu se jedná o důsledek války. Když vám barák zboří dělostřelecký granát, tak raději půjdete do nájmu, aby vás příští válka nepřipravila o majetek tak, jako ta minulá. Anglie nebyla sice okupovaná, ale labouristi ve dvacátých letech zavedli daně z nemovitosti na úrovni 1 - 2% ceny nemovitosti. Takže sice teoreticky bydlíte ve svém a máte majetek v teoretické ceně milion liber, ale platíte takové daně, že to odpovídá nájmu - sice bydlíte "ve svém" ale realita je horší než v nájmu.

Navíc dědická daň dosahuje v Anglii až 40%. Takže máte domeček, vaše děti nemají kde bydlet a když zemřete, tak vaše děti musí ten domeček prodat a zase být bezdomovci protože prostě nemají na zaplacení dědické daně za ten domeček po rodičích. Nic moc.

Proč si myslíte, že u nás investoři staví maximálně nějaké sklady a haly a nikoli investičně náročné moderní provozy? No, podnikatelé mají dlouhou paměť a pamatují "den znárodnění" a nebudou svou investici riskovat. Co kdyby Češi zase zvolili levici a něco podobného Češi udělali znovu? Investice se dá raději do státu, kde se historicky nic podobného nestalo.

J. Schwarz 11.2.2020 11:06

To se z těch pronajímaných baráků daně neplatily?

P. Novák 11.2.2020 9:00

Socialismu k rovnostářství nevede. je to přesně opačně. Sociální vláda si nepřeje, aby se ze sociálně slabých stala střední třída, v tu chvíli by přišli o voliče. Levicové strany vědomě nebo nevědomě vždy povedou lidi do chudoby, jen tak mohou být úspěšné a dotáhnout to až do hořkého konce nějaké revoluce nebo války.

V. Šedivý 11.2.2020 12:30

Ale ano, vede k rovnostářství - všem stejná bída.

I. Polák 11.2.2020 20:00

Ono je to složitější. Jediný způsob jak dosáhnout "sociální rovnosti" je tento: |Za více práce nedostanete více peněz. A jak je to dál si už všichni pamětníci reálného socialismu pamatujeme. A ti co to nezažili to nikdy nepochopí, říkejte si jim co chcete.