29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Až příliš opatrnické Česko

Vláda minulý týden obnovila činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jistě nemohu mluvit za celou tuto skupinu osobností, z nichž každá hledí na současnou ekonomickou situaci ze specifického úhlu pohledu svého expertního zaměření a profesního působení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 19.4.2020 21:06

A co si o tomto problému mysí mladí?

Studio Svobodného přístavu: Čeká nás hyperinflace? Hoďme si korunou!

https://youtu.be/w2Fk-4O5Fjw?list=PLmwDL0lIJTxC9KltdmCmJFA3v49C8XBpN

A jen tak na okraj, všimněte si, že k vytvoření vzdělávacího pořadu nepotřebují žádné "metodické pokyny Ministerstva školství"... :-P

L. Novák 19.4.2020 18:06

15:46 (Aktuálně.cz)

Ekonom Lukáš Kovanda k 300 miliardovému schodku rozpočtu, který představila ministryně Schillerová

"Je samozřejmě otázka, z čeho vláda tak vysoké manko veřejných rozpočtů bude financovat. Jednou z nejpravděpodobnějších cest je zvýšení daní doprovázené tolerancí dlouhodobě vyššího absolutního i relativního (v poměru k HDP) veřejného zadlužení ČR. Občané se tedy musí připravit na možnou realitu vyšších daní, například majetkových, po odeznění koronavirové krize. Za současný výpadek ekonomiky zkrátka někteří zaplatí ztrátou zaměstnaní a mnozí pak vyššími daněmi."

Takže už víme, co nás čeká. Líp nebude. :-P

M. Pivoda 19.4.2020 11:37

Vyhrává Čína nad USA? (Diskuze dle časopisu The Economist.)

Our cover this week asks whether China will be the pandemic’s big geopolitical winner. Its attempt to cover up the virus was disastrous, but its lockdown seems to have worked. The number of newly reported cases of covid-19 has slowed to a trickle. Factories in China are reopening. Researchers are rushing candidate vaccines into trials. Meanwhile, the official death toll in China has been far exceeded in Britain, France, Spain, Italy and America. Some, including nervous foreign-policy watchers in the West, warn that the pandemic will be remembered not only as a human catastrophe, but also as a geopolitical turning-point away from America. Are they right?

Zlaté pravidlo: Když je váš konkurent v něčem výrazně lepší, pak to od něj musíte převzít. Nutně. Proč? O historii střetu píší vždy vítězové, nikoliv poražení.

Připomenu, že Čínané od USA v minulosti převzali nejen nové technologie (při příležitosti poskytování levné čínské pracovní síly ve výrobním procesu), ale také systém kapitalismu (tím, že z členů Komunistické strany učinili kapitalisty, kteří jsou ale stále pod kontrolou strany).

M. Pivoda 19.4.2020 13:10

Neviditelný pes má jednu nespornou výhodu. Važte si toho zde.

Zkusil jsem totiž umístit stejný svůj diskusní příspěvek na aktualně.cz a dostal jsem upozornění:

Váš komentář čeká na schválení Blogy Aktuálně.cz.

L. Novák 19.4.2020 17:56

Já bych ti za ty tvoje blbosti, co sem pereš, dal trvale BAN.

J. Bruner 18.4.2020 18:43

umazání dluhu ještě neznamená umazání úroků a to jde. Banky nežijí z půjček, ale z úroků z nich.Ostatně půjčky v globálu nejsou ničím kryty a proto tak s lehkým srdcem banky mluví o "odpuštění" půjčky. A hned po "odpuštění" budou dále půjčovat, vždyť je to z ničeho, jen objem úroků se zvedne.

M. Pivoda 18.4.2020 15:27

Česká jednotná metodika výuky s nejednotnou IT?

(Cituji z dnešního Neffova úvodníku: "... Po 5 týdnech nebylo MŠ schopno vydat jednotnou metodiku, jak on line učit. A nezdá se, že by se k tomu vůbec schylovalo. Myslím, že nejen děti, ale i rodiče všech IT mocenství by uvítali nějakou jednotnou metodiku. ...")

Dle Wikipedie, připomeňme něco z české historie: V roce 1759 postihlo celou střední Evropu nebývalé sucho. V Příměticích se však vesničané domnívali, že pravou příčinou tohoto sucha je Divišův bleskosvod, který rozhání mraky. Proto v březnu roku 1760 vnikli do zahrady přímětické fary, uvolnili zemnící řetězy a celou konstrukci bleskosvodu strhli a zničili. Nicméně, o rok později ho na žádost sedláků v Příměticích postavili znovu.

Zpráva z tisku: Ve Spojeném království bylo v minulém měsíci zapáleno nejméně sedm věží pro šíření signálu 5G mobilních telefonů poté, co teorie o online spiknutí nesprávně informovaly o souvislosti mezi věžemi signálu 5G a pandemií coronaviru. Jedna ze zapálených věží nebyla ani stožár kritizované technologie 5G.

Závěr: Vznikne alespoň česká jednotná metodika rozbíjení stožárů signálu 5G? V některých českých školách některé české učitelky donedávna zapřísahaly své žáky, aby žáci při výuce nepoužívali Wikipedii. Takže jak mají ekonomové NERV vést řez?

J. Chaloupka 18.4.2020 15:17

Inflace? Nevědí s čím si hrají. Zažili jsme to v bývalé Jugoslávii. Skončilo to válkou jako v Evropě. To chcete?

P. Staronový 18.4.2020 21:19

Nechci, ale státy si s vysokými dluhy jinak poradit neumí. Mám-li být realista, pak mohu jedině doufat, že to nepřeženou a své prostředky investovat do něčeho, na co inflace působí nejméně.

V Jugošce nebyl problém v inflaci, ale v tom, že když jim krachnul komunismus nebo socialismus, tak se komouši vrhli na nacionalismus, který tam měl a má důkladné kořeny.

M. Pivoda 18.4.2020 13:00

Sporná támata článku: "Černá labuť" a "Jak vést řez".

Labuť vůbec nebyla černá, ale docela bílá, protože se dala ocela dobře předvídat.

A jak vést řez? Žádného zkušeného chirurga pro českou montovnu široko daleko nevidím. Bohužel. Ten řez by měl být veden s ohledem na potenciál organizace pro budoucnost.

J. Plíva 18.4.2020 11:05

Zase se straší deflací. A inflace - ta je fajn. Inflace je lepší způsob, jak někoho obrat, než karabáč. Skvělý vynález ekonomů.

O. Uživatel 18.4.2020 11:56

Uživatel požádal o vymazání
J. Stehlik 18.4.2020 16:33

Tak deflace je na první pohled hezká . Je to něco jako když cena nemovitosti roste . Ale nezbohatnete , spíše naopak za svuj výdělek si méně pořídíte a když ji prodáte , budte rád že koupíte něco obdobného.

U deflace je to tak , že spíše lidé začnou hromadit peníze a ty chybí . Klasicky za první republiky si Rašín napujčoval libry od anglických bank. Tím byla určena vysoká cena našich korun . Výsledkem byla nekonkurenceschopnost našich podniku a jejich krach , vysoká nezaměstnanost a bída mezi obyvatelstvem . Dorazila to pak hospodářská krize v 30 letech .

Proto lidé po válce volí komunisty . Jak jednoduché :-)

Dnes si to ekonomové uvědomují a proto nechtějí nezaměstnanost (extrémy) . Když někdo pracuje , nemá roupy a platí nájem , hypo atd. a vytváří hodnoty , nebere sociální dávky. Z krize se tak dostanete rychleji a lidé mají vyšší životní uroveň než při deflaci . Odpoutejte se od toho , že peníze je nějaký uchovatel hodnot , jejich hlavní učel je směna . Proto nesmí být deflace , ale ani příliš vysoká inflace . Proto mají ten inflační cíl 2%.

O. Uživatel 18.4.2020 20:48

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 19.4.2020 1:19

A spoření na důchod ztratilo smysl...

P. Staronový 18.4.2020 21:19

Inflace je prostě dodatečné zdanění.

J. Šrajer 18.4.2020 10:59

Mazání dluhu? Tento systém připomíná socializmus. Evropská unie si chce za každou cenu zachovat své výsadní postavení ústředního výboru. Nevyjde jim to. V oběhu je příliš mnoho eur a velké státy budou potřebovat finanční injekce. Nastane hyperinflace a potom skončí euro. Státy si pomohou natisknutím vlastních měn. Vlastně všechno toto je závislé na morálce a ta je mizerná. Bude nový restart a drahé kovy v něm sehrají opět svoji roli.

V. Petr 18.4.2020 9:58

Pokud někde chybí pracovní síly, pak by ti, kteří tuto práci mohou zastávat neměli dostat ŽÁDNOU pomoc od státu!

L. Černín 18.4.2020 9:20

To takzvané umazání dluhu státy v historii provozovaly během válek, kdy dočasně suspendovaly zlatý standard a natiskly si tolik peněz, kolik potřebovaly. Výsledkem byla zpravidla značná inflace. Například Rakousko-Uhersko během první světové války zvýšilo objem korun v oběhu 10násobně. Já investuji do zlata, stříbra, nemovitostí a do akcií těžařů zlata. Až se ekonomiky zotaví z deflačního propadu poptávky, peníze dost možná ztratí značnou část hodnoty.

J. Schovánek 18.4.2020 9:01

Nevím kde autor vzal jen 25 tisíc Kč. K tomu je třeba připočítal skoro 30 tisíc za socální a zdravotní za půl roku a pokud budou vyplácet podporu až do 8. června, tak to bude přes 70 tisíc. Takže se už blížíme k Německému modelu.

M. Vaněček 18.4.2020 9:09

Německý model pomoci jsme už překonali když uvážíme že výše platů v Německu je 3x vyšší.

Těch našich 25 tisíc/osobu již odpovídalo německým 80 tisícům.

J. Nevrkla 18.4.2020 8:57

Mne tedy ten NERV jde na nervy. Dluhy budou smazany, pomahejme, utracejme, rozdelujme, mame vsichni pravo se mit fajn, predevsim my co ty prachy budeme rozdelovat, rozhodne pri tom budeme myslet na sebe a sve pratele, za tu zodpovednou praci si to prece zaslouzime. Ze ekonomika nefunguje, to prece nevadi, staci nas dobry napad a vse pojede jako drive, uskrovnovani je blbost. Typicka rec smejdu. Ovsem ta casto konci exekuci.

Bezte s tim dk prdele. Omlovam se za ten expresivni vyraz, ale kdy, kdyz ne ted.

L. Novák 19.4.2020 1:20

Přesně!

S. Rádl 18.4.2020 8:09

Domníval jsem se, že je autor kompetentním ekonomem. Tento dojem jsem ztratil, když v jednom rozhovoru říkal, že stát musí co nejvíce rozhazovat peníze a přitom se nemusí zadlužit. Že prý stačí natisknout nové peníze. Co ale neřekl je, ža v takovém případě na to doplatí ti zodpovědní, kteří si šetřili a následná inflace jim vše sebere...

P. Victorin 18.4.2020 7:00

Hlavně do NERV nepouštět prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.! Nezapomeňme jak s tím svým Koženým zpackal kuponovou privatizaci...

L. Novák 19.4.2020 1:21

Magore, už zase?

P. Victorin 19.4.2020 6:02

Nováku, ukázněte se, pls.

J. Jurax 19.4.2020 11:42

Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam, není-liž pravda?

P. Hatina 18.4.2020 5:47

Mimochodem, ono už je dosti pochybné tvrzení že přichází deflace, když naopak ceny produktů souvisejích s ochranou proti koronaviru vyskočily zhruba na desetinásobek. Zelenina jako zdravá strava taky podražila, atd...Jistě, vedle toho jdou opticky dolů řady nepotřebných klumpů které nikdo nekupuje - taky na ně řada lidí ani nemá pokud jsou bez práce. ̈

Slovem, možná by si měli ekonomičtí mágové honem aktualizovat spotřební koš, ze kterého pak tu takzvanou deflaci počítají.

S. Sedlák 18.4.2020 2:26

Bezmyšlenkovité rozdávání peněz není řešení. Nikdo neví, jak to vše dopadne, ale stěží všechny ty restaurační, ubytovací, dopravní, průvodcovské atp. činnosti budou několik let mimo. Jak dlouho jim bude třeba pomáhat? Jak dlouho se bude pomáhat těm, kteří nebudou mít na splátky?

Má se stát, tedy všichni, zadlužit proto, aby se podařilo určité skupině žít chvíli ve snu a splatit své dluhy? Jsou všichni v tomto státě zodpovědní za špatná nebo lehkovážná rozhodnutí druhých?

Stát se zadlužovat v těchto případech nemá a pokud pomůže, tak jedině půjčkou.