19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Americké čekání na recesi

2.8.2018

Hospodářská konjunktura nemůže trvat věčně, strašák globální krize ale není namístě

Dvacátého šestého července 2018 neměl Mark Zuckerberg šťastný den. Akcie společnosti Facebook spadly o 19 procent, a jeho jmění se tak scvrklo o téměř 16 miliard dolarů. To je pro srovnání čtvrtina plánovaných výdajů českého státního rozpočtu na rok 2018. Anebo celoroční objem těžby všech stříbrných dolů na světě. Zkrátka velká částka.

Ani o den později, v pátek 27. července, se akcie Facebooku nevzchopily. Naopak, akcie společnosti Twitter je v poklesu následovaly. Proč takový výprask? Po mohutné ofenzivě některých vlád a aktivistických organizací z jara tohoto roku sice příjmy Facebooku nijak zvlášť neutrpěly – zisky za druhé čtvrtletí vzrostly o 31 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2017 –, ale zaostaly za očekáváním analytiků o 2,5 procenta.

Kromě toho některé další drobnosti ve čtvrtletní zprávě poukazovaly na zpomalení růstu zisků v nejbližší budoucnosti. Konkrétně šlo o fakt, že počet uživatelů v Severní Americe a v západní Evropě začal stagnovat. Facebook je stále skvělým strojem na peníze, ale roste již jen díky méně rozvinutým částem světa.

Stromy, které rostou

Zdá se, že kouzlo sociálních sítí poněkud přestává působit. Ne všichni chtějí být na Facebooku a některé uživatele již sítě téměř omrzely. K tomu připočtěme nežádoucí pozornost vlád, které stále více touží po tom, rozhodovat, co se na sociálních sítích smí objevit a co ne. Jakmile se v médiích objevila fotografie Marka Zuckerberga ve společnosti Angely Merkelové, bylo jasné, že strom vyrostl příliš vysoko do nebe.

Ale ne všechny vysoké stromy přitahují během této výsledkové sezony blesky. Amazon a Alphabet (mateřská společnost mnohem známější společnosti Google) oznámily rekordní výsledky a jejich akcie adekvátně rostly. Amazon překonal odhady zisků více než dvojnásobně! Kromě toho, americké korporátní sféře se vůbec letos daří.

Po několika letech, kdy se americké podnikové zisky ploužily odnikud nikam, se během roku 2018 konečně odlepily od startovací plochy a začaly překvapovat analytiky – tím příznivým způsobem. Ze 265 společností z indexu S&P 500, jež doposud oznámily čtvrtletní výsledky, jich 82 procent oznámilo lepší zisky, než jaké analytici čekali. (Být analytikem na akciovém trhu je nevděčná práce. Člověk se z podstaty věci musí stále mýlit, neboť žádný analytik neuhodne výši zisků úplně přesně. A často i malá chyba znamená velké důsledky.)

Pokud jde o souhrnný indikátor zisků všech amerických společností očištěný o tvorbu zásob a odpisy, ten meziročně vzrostl o 15,1 procenta. Amerika je zkrátka ve fázi konjunktury a nejsou signály, že by měla přijít recese. Trumpovo snížení daní z příjmu zafungovalo, jak mělo, k nelibosti katastrofických proroků.

Čímž se dostáváme k otázce, zda náhodou Amerika není v podobné situaci jako na podzim 2007, kdy ekonomika byla ve skvělém stavu, ale zároveň již začínala hypoteční krize, která o rok později přerostla ve světovou finanční krizi. Odpověď zní „ne“ – a důvodů je hned několik.

Nejsme zpět v roce 2007

V první řadě, podnikové zisky byly na podzim 2007 za vrcholem růstu, vysoce nad rovnovážnou úrovní a směřovaly k poklesu. Zadruhé, indikátor růstu objemu likvidních peněz v ekonomice dosáhl v září 2007 dvouciferné hodnoty a pokračoval v růstu. Existuje silnější příznak přehřáté ekonomiky? Ano. Růst objemu podnikatelských úvěrů (zatřetí) i počet bank, které zvolňovaly svá úvěrová kritéria (začtvrté), všechna tato čísla přímo křičela: „Pozor, ekonomika je silně přehřátá!“

Zapáté, tvar výnosové křivky. Výnosová křivka je závislost výnosu dluhopisů na době splatnosti. Dluhopisy s kratší dobou splatnosti mají za normálních okolností poskytovat nižší výnosy. Je-li tomu naopak, je to signál, že trh má obavy z recese. V současnosti se tvar výnosové křivky sice zplošťuje, stále však ještě nedosáhl kritických hodnot, které by signalizovaly, že recese je za dveřmi.

Dnešní situace se tedy podstatně liší od roku 2007, přičemž hlavním rozdílem je mnohem opatrnější úvěrová politika amerických bank. To znamená, že i když recese jednou přijde (konjunktura netrvá navěky), nebude doprovázena finanční krizí. Stát nebude muset zachraňovat banky, média nebudou strašit veřejnost úvahami o konci kapitalismu... Normální recese, jaká Ameriku postihla například v roce 1990 – kdo si na ni dnes vzpomene?

I obyčejná recese může znamenat ohrožení podnikových zisků, a to včetně ostře sledované skupiny technologických akcií: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google. Trh, který miluje akronymy, jim přiřadil zkratku FANG (tesák, špičák). Mnozí optimističtí investoři budou zklamáni, podobně jako mnozí pesimisté se již několik let drbou na hlavě z toho, že burzovní indexy stále ne a ne spadnout.

LN, 30.7.2018

Robot Investment Calculator