28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ach, ty regulace aneb Občane, plať

Jistě nejsem sám, kdo pozoruje strmý nárůst regulací či spíše, dámy prominou, „buzerací“ všeho druhu. O co vlastně jde, proč se to tak děje a proč je to špatné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 6.7.2017 22:56

Kdybys byl Tomáši předsedou ODS Ty,

tak bych snad uvažoval i o hlasu pro ODS. Nejsi, tak raději podpořím Svobodné.

Ti mi totiž ještě nenaslibovali a nesplnili.

M. Hoblík 6.7.2017 17:34

Čert nám byl dlužen

EU a Babiše!

M. Malovec 6.7.2017 13:48

Kdo bude mít sílu tyto kraviny zrušit

koleduje si o volební vítězství v dalším volebním období. Hovadům z EU se to nebude líbit.

L. Novák 6.7.2017 13:18

Energetické štítky zaváděla koaliční vláda ODS

a platí už pěkných pár let. Museli to mít všichni - bytové domy - a to i v okamžiku, kdy už byl připraven projekt na zateplení obvodových zdí...

Socialistický nesmysl vydělal "certifikovaným posuzovatelům" obrovské peníze, protože např. v panelových sídlištích tenhle šmejd kopírovali podle typu domu pořád dokola, stačilo jen mírně obměnit nedůležité detaily a bylo vyděláno. A jinak ticho po pěšině, i znalci mezi příznivci ODS a spol. si na smolení zbytečných znaleckých posudků rádi namastili kapsy. A tak je to pořád dokola...

J. Kanioková 6.7.2017 17:32

Re: Energetické štítky zaváděla koaliční vláda ODS

Klaus vetoval energetické štítky. Patří k nejhorším zákonům vůbec, řekl - http://jdem.cz/dbccq5 (Podle Klause jde český zákon dál, než vyžaduje EU. "Nepřihlíží dostatečně k místním například klimatickým podmínkám či způsobu užívání budov.)

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/klaus-vetoval-zakon-o-energetickych-stitcich-fao-/ekonomika.aspx?c=A120809_112154_ekonomika_fih

Domy budou muset mít energetické štítky, i přes prezidentovo veto, který ho označil za jeden z nejškodlivějších a nejzbytečnějších, protože podle něj bude znamenat další náklady pro majitele domů.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/jednani-snemovny-o-energetickych-stitcich-na-budovach-ppm-/ekonomika.aspx?c=A120919_113918_ekonomika_kop -

J. Plíva 6.7.2017 9:16

Štítky jsou evidentně socialistický výmysl

Přestože socialistický výmysl, bude to dobrý byznys. Profese Štítkař s licencí od Ministerstva životního prostředí.

Z. Lapil 6.7.2017 11:33

Re: Štítky jsou evidentně socialistický výmysl

Nejen že štítky jsou socialistický výmysl, ony jsou už od pradávna technickou skutečností.

Totiž: ono to zní úžasně ekologicky a vznešeně, ale už za reálného socialismu jsme se na stavařině takovou věc učili počítat. Z důvodů ani politických ani regulačních, ale technických: jak chcete navrhnout topení (velikost radiátoru, výkon kotle), když neznáte tepelné ztráty?

Mimochodem - není to nic extra složitého. Každý materiál včetně třeba oken a spár kolem oken má nějakou izolační schopnost, k tomu přihodíte schopnost přestupu tepla ze zdi ven a ze zdi dovnitř (není to totéž, protože vítr), posčítáte kolem místnosti a pro celý barák, vynásobíte rozdílem teplot vevnitř (v obýváku chcete mít tepleji než na chodbě) a venku a máte číslo ve watech. Při dimenzování topení pak nesmíte zapomenout na to, že samostatný pracovník u počítače ve velearchivu topí míň, než mládež skotačící na diskotéce. Což není nepodstatné - třeba u velkostájí je spíš problém, jak tu spoustu výhřevných zvířat v létě uchladit, než že by jim v zimě byla zima.

Samozřejmě z téhle podstaty vede iks různých odboček, které je třeba ošetřit, aby nebyl průšvih (tepelné mosty, třeba), ale ty už pro celkovou tepelnou ztrátu/zisk nejsou důležité.

Trochu jsem se rozepsal, ale hlavně jsem chtěl říct, že energetický štítek zavádí jako povinnost něco, co se u nových baráků dělá v daleko větším rozsahu odedávna a u starých si to přečtete na faktuře za plyn. Kterážto se vlastně zkontroluje daleko jednodušeji dotazem u plynárny, než kdybyste si dělal oponentní energetický štítek.

R. Langer 6.7.2017 11:46

Re: Štítky jsou evidentně socialistický výmysl

Přesně tak, ten "štítek" vidím na ročním účtu za energie...

L. Novák 6.7.2017 13:25

Re: Štítky jsou evidentně socialistický výmysl

Omezení tepelných ztrát budovy je samozřejmou součástí každého nového projektu a projektování, není na to potřeba vymýšlet samostatný papír povinný pro všechny budovy, které jsou na trhu.

Omezení tepelných ztrát je také samozřejmou součástí úsilí každého vlastníka při snižování provozních nákladů. Samotný "certifikát" je mu k ničemu, zvláště v případech, kdy si jej musí pořídit jenom proto, aby mu stát a jeho všehoschopní úředníci nenapálili horentní pokutu.

"Energetický štítek budovy" nikdo nepotřebuje. Jenom banda neschopných byrokratů z potřeby rozšiřování vlastní důležitosti a moci nad občany.

J. Strakoš 6.7.2017 6:48

Kontrola kotlů

Z podobného soudku je kontrola kotlů, kdy k majiteli domu dojede expert s razítkem, popovídá si, poptá na zdraví, vyinkasuje 1000Kc za nevyžádanou službu, 1000Kč za cestu a jde páchat dobro o dům dál.

J. Pospíšil 6.7.2017 1:32

Tak oni ten název upravili po socialisticky.

Teď se to jmenuje Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů - ACER.

J. Kanioková 6.7.2017 17:36

Proč to za Nečasovy vlády prošlo ?

J. Pospíšil 6.7.2017 1:25

Ale mohl by.

Například v EU existuje mocná Agentura pro koordinaci regulátorů.

Je to, přes svůj naprosto šílený název fakt. Nakonec zjistěte si ji. Je z oblasti energetiky.

O. Uživatel 6.7.2017 7:27

Uživatel požádal o vymazání
I. Lyčka 6.7.2017 1:05

Ten křik zrušených regulátorů

a kontrolorů by mi zněl jako rajská hudba.

K. Pavlik 6.7.2017 0:15

Zazrak

Autor to nesvadi na Brusel.

J. Mrázek 6.7.2017 5:42

Vy to nedokážete přečíst od začátku?

Prvotním hybatelem všech nesmyslů a regulací není nikdo jiný, než byrokracie z EU ! I v tomto případě, samozřejmě ! Sázková kancelář, specializující se na sázky občanů, jestli z EU vyleze něco smysluplnného by zkrachovala do měsíce ...

Z. Rychlý 6.7.2017 15:15

Ale on to Brusel požadoval,

Směrnice 2002/91/ES o energetické náročnosti budov

J. Kanioková 6.7.2017 18:08

Nařídila to Evropská unie

Nové domy musí hodně šetřit na vytápění. Nařídila to Evropská unie

- http://bydleni.idnes.cz/nizkoenergeticke-domy-jsou-jiz-standardem-f2j-/stavba.aspx?c=A120425_134147_stavba_rez