19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: A tebe taky sním!

Armáda státních zaměstnanců narostla do nevídaných rozměrů. Co víc, příjmové nůžky mezi nimi a těmi, kteří na jejich platy vydělávají, se povážlivě rozevírají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 22.10.2020 14:29

Konečně něco reálného, žádné levicoidní zahlazování .....

V. Kain 22.10.2020 15:51

Hamižný Babiš se ještě jako ministr financí v Sobotkově choval jakž takž,ale jakmile se stal premiérem,tak zjistitl,že pokud se bude chtět udržet,tak bude muset státu pouštět žilou pro svoje voliče a také tak činí.Netušil,že mu to naruší ta mrška koronavirus.O tom,že zemi zadluží na kolik generací je celkem jedno.

P. Sura 22.10.2020 15:59

R^R^

J. Pankovic 22.10.2020 12:20

...a proto, až bude i ten poslední metař zaměstnancem státu, nastane... :-)

...jo, to už se vlastně zkoušelo :-(

Dobrá správa je, že čím je úředníků víc, tím nižší je jejich efektivita, takže v celku škodí méně ;-)

P. Sura 22.10.2020 14:30

Nebijte, při takových postupech státu brzo dojdou peníze.

M. Hoblík 22.10.2020 10:39

Babišova rodina je základ státu.

J. Farda 22.10.2020 12:13

Pregnantně řečeno - pane Hoblíku, omluva a vše odpuštěno! R^

J. Stehlik 22.10.2020 9:25

Problém je jiný. Už dlouho se mluví o tom , že odbory u nás neexistují a lidé v pozici zaměstnance si těžko vybojují lepší plat . Třeba německo má HDP 50 tis. dolaru na hlavu . My máme 40 tis. dolaru na hlavu . Ale máme třetinové mzdy. Ta přidaná hodnota jde víceméně za podnikateli . A je to viditelné na rustu HDP - Zatímco na západě tvoří rust HDP služby , tak u nás díky nízkým mzdám se rust tak nějak zpomalil . Prostě pokuď lidé nemají za co utrácet tak ekonomika neroste jak by mohla . Spotřeba je prostě základ ekonomiky jak dokazují usa kde export tvoří jen 11% HDP . Naproti tomu evropa s dvojnásobným počtem obyvatel než usa muže jen závidět. To je výsledek potírání spotřeby ruznými spotřebními daněmi . Vláda si toto uvědomuje jenže jak přinutit podnikatele zvedat mzdy ? Co ovládá je platy státních zaměstnancu a tak zvyšuje pruměrně platy , Vytváří tak tlak na podnikatele .

V. Halašta 22.10.2020 10:25

Uvedený poměr mezi HDP Německa a naším platí ovšem jen při přepočtu paritou kupní síly. Na tom základě se nedá posuzovat výše mezd. Při přepočtu kurzem máme HDP poloviční.

Tlak na podnikatele mají vytvářet odbory a ne vláda. Jenže ty dlouhé roky místo toho dělaly politiku v tričku B týmu ČSSD a pro zaměstnance tak akorát zajišťovaly "výdobytky" jako stravenky či minimální mzda. Njn, na politiky se dělal ten tlak snáze.

Vláda nevytváří tlak na mzdy ale nerovnováhu, nedostatek pracovníků. Spolus se zvyšující se byrokracií další písek do soukolí ekonomiky a výslekem je růst HDP o mizerné 3% při plné zaměstnanosti, jak jsme měli před krizí.

V. Zavřel 22.10.2020 16:17

Myslím, že vyjádření "...jde za podnikateli..." je nepřesné, protože mzdy nejsou jediný náklad a většina ostatních nákladových položek je srovnatelná s náklady v Německu.

T. Zlesa 22.10.2020 9:25

Proti zvyšování platů ve státním nic nemám. Naopak, platy je třeba u nás táhnout nahoru kdekoliv, jinak ten západ nedoženeme. Nestačí mít stejné procento růstu mezd jako v Německu, musí to být tolikrát větší, kolikrát mají oni větší mzdu. Tedy zhruba 3x. Pro dohnání by to muselo být ještě větší. Použít excel, kdo to nechápe.

Že by se ve státním mělo šetřit je taková prvoplánová výtka. Je třeba si přiznat, že nám to daně nesníží. Ty budou stejné. Mohlo by se sice utratit více za stavbu silnic atd. ovšem více peněz v kapsách státních zaměstnanců zase znamená větší příjem jiných firem za jejich zboží. Není to tak jednoduché, jak tvrdí autor.

Mnohem lepší řešení, než šetřit ve státním, je DÁT JIM NA DANÍCH MÉNĚ. Oni by pak ve státním ty úspory našli, aby jim ty platy zůstaly stejné. Na to ovšem musí přijít politici a jejich voliči.

F. Navrátil 22.10.2020 9:12

Dnešní systém státní správy spočívá v tom, že jeden úředník pracuje, dva ho řídí, tři kontrolují, čtyři ho monitorují a pět pracuje jako poradci.

J. Nevrkla 22.10.2020 8:20

Plný souhlas s autorem, mně zvyšování platů ve statnim sektoru za současné situace přijde nestydate. V soukromém sektoru se skoro každý bojí o práci a živobytí, ve státním jsou v pohodě a ještě se jim platy zvyšují. V době rychle se snizujicich daňových příjmů. Naprosto nechápu.

Š. Hašek 22.10.2020 8:53

Souhlas. Naprostý.

Pokud se něco děje, tak ihned zmrazit platy "těch, co pod střechou píší". Všichni mají principiálně totiž definitivu! Nikdy nepoznají nějakou nouzi!

Dnes se míchá dohromady ten, kdo fakticky maká (učitel), a ten, kdo sedí na ministerstvu školství a vyzkoumává, zda učitel má při výkladu chodit odpředu nebo odzadu, ve třídě. Mrkněte se, Vážení, na ta čísla referentů všelikých! Všude!

Zkráceno.

M. Winklerová 22.10.2020 11:19

Pane Hašku, přestože mi většinou svými příspěvky silně lezete na nervy, teď musím s vaším názorem opravdu souhlasit.