25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: A co my?

Od začátku příštího roku se Lotyšsko stane 18. členem eurozóny. Lotyšsko podle Evropské komise i podle Evropské centrální banky splnilo maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Inflace je v povolených mezích, deficit i státní dluh jsou stabilizovány pod stanovenými hranicemi, směnný kurz latu je vůči euru taktéž stabilní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 10.6.2013 11:24

Ani se nedivím

Že pan Rouček tan nadšeně propaguje EU a Euro. Co mu zbývá, než vyvolat dojem, že tomu věří, i když na druhé straně svými hlasováními o geniálních rozhodnutích EU průběžně přispívá k dalšímu snižování konkurenceschopnosti celé Evropy. Tak co pane Roučku, jak se vám hlasuje o zásadních otázkách jako je zvýšení kvóty alternativních energetických zdrojů, zároveň jistě souhlasíte s uvalením cel na čínské solární panely? Jak se vám hlasuje o nekonečné řadě ekonomických skvostů typu podpora energetické kukuřice, či řepky , o "naklikání peněz" aby bylo možno sanovat banky, či "podpořit růst", nebo také o povinné 40% kvótě žen ve vedení společnosti? Co říkáte na krásy typu povinnost balit koblihy do mikroténového obalu, což se za  rok projeví návrhem na daň na mikroténové obaly, které se nám přemnožily? Co vy na krásy typu "léky pro zvířata již jen v lékárnách", nebo zákaz používání karaf na stolní olej v restauracích, které jsou pravidelně doplňovány a jejich nahrazení originálními obaly?  Nezadá si to s povinným ukončením výroby klasických žárovek, což? Vy však proti tomu ani hlásek nezvednete, i když jistě nepopřete přísloví o tom, že 100x nic a v případě EU snad i 1000x nic umořilo vola? Jen si tam seď te dál, propagujte krásu a genialitu EU a přesvědčujte nás o tom, že právě vy jste ten pravý lidový zastupce prostého občana v EP. Oni vás tam ti prostí lidé, kterým je to jedno, hlavně když jim stát něco slíbí a mají na pivo a cíga, zase opětovně zvolí...

S. Ševeček 10.6.2013 10:30

"Další země chtějí do eurozóny"

Lumíci.

F. Michek 10.6.2013 10:16

Pane Roučku,

Vám se v tom Bruselu hodně líbí, že? A té práce pro naši zemi co jste tam vykonal !...... Už aby byl Váš post konečně zrušen, a nejen Váš.

P. Zeman 10.6.2013 9:50

Re: Je to smutne

Je zajímavé, že si nikdo neklade otázku, zdali Euro v současné podobě vůbec přežije. Prostě teď to tak je a bude to na věčné časy (asi jako se Sovětským svazem). Zatím mám ale, na rozdíl od s. Roučka pocit, že status quo nepotrvá věčně a kladu si otázku, zda má cenu se do tak nejistého podniku, jako je společná měna, vrhat po hlavě jenom proto, že lumíci okolo už skočili?

J. Chaloupka 10.6.2013 9:42

Pane Roučku, vy už v té Evropě jste, žijete si tam za naše peníze

jako prase v žitě, tak nás nechte na pokoji. To je to nejlepší, co můžete udělat.

J. Barto 10.6.2013 9:15

Klídek,

dávno už se v Čechách eurem platí. Obchodní řetězce, naprosto bez problémů. Tesco, Globus, Kaufland, docela slušný kurz.O benz. pumpách nemluvě.

Smutné je, že okamžitě za hranicema, slavnou českou korunu nido nechce ! Vyžadují to upadající a zahnívající euro.

Jen tak dál!!

P. Čech 10.6.2013 8:59

Re: Co je nejhorší?

A jinak tomu nebude dotud,pokud budou občanům vládnout politici a jejich politické strany.

P. Čech 10.6.2013 8:57

Re: Co je nejhorší?

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!

J. Hejna 10.6.2013 8:28

Co je nejhorší?

Nejhorší je, že těm svým ... výrokům jistě sám věříte.

P. Čech 10.6.2013 8:09

Re: Je to smutne

Podle mého názoru by bylo zavedení Eura v ČR tragickým omylem. Kdfyž však soudruh Rouček a jemu podobní politici neustále žvaní o demokracii, což takhle vyzkoušet její základní a zásadní institut  zjišťování a nastolování většinové vůle občanů -   r  e  f  e  r  e  n  d  u  m   ? Nechť občané sami rozhodnou, zda Euro chtějí či ne. Základem demokratického státu jsou totiž vždy občané a nikoliv politici či jejich politické strany!

P. Čech 10.6.2013 8:02

K jaké části Evropy chceme patřit?

Bude-li vývoj pokračovat tak, jak píše autor, zůstane na straně jedné Švýcarsko s Lichtenštejnskem (poněkud bokem GB) a na straně druhé ostatní státy. Kam se přidat? Dvakrát bych neváhal přidat se k Švýcarsku s Lichtenštejnskem a to nejen po stránce ekonomické, ale hlavně ve smyslu jejich společenského systému. Jedinému efektivnímu a fungujícímu společenskému systému v Evropě.. Ostatní státy, jakkoliv si to snad ani neuvědomují, směřují nevyhnutelně k socialismu. Jsou k tomu vedeny a tlačeny lídry EU.

R. Gramblička 10.6.2013 6:40

Re: On ty nesmysly myslí vážně !

no, můžete to zkusit a já vám budu držet palce

R. Gramblička 10.6.2013 6:38

Re: Je to smutne

švýcaři se navázali, protože jim to teď vyhovuje. Až jim to vyhovovat přestane, tak se odvážou a nikdo jim kvůli tomu nebude vyhrožovat sankcemi, politickou izolací atd. VB, Dánsko a Švédsko taky nemají euro a svět se u nich nezbořil, spíš naopak

V. Šťastný 10.6.2013 6:33

Re: článek jak z rudého práva

pan Rouček vůbec říká jen to, co se mu hodí. Například decentně zamlčel fakt, že Lotyšku od roku 2008 ubyla celá pětina obyvatel, utekli do ekonomické emigrace před obecnou materiální i politickou bídou země.

J. Mrázek 10.6.2013 6:27

On ty nesmysly myslí vážně !

Oklahoma City zažilo tragedii, když atentátník postavil dodávku s "hnojivem"  na místo, kde  způsobila obrovské škody. Vkrádá se otázka, jestli by podobný čin zamířený na úřady EU nebyl spíše vysvobozením, než tragedií...omlouvám se za sarkasmus, alečíst bláboly páně "bRoučka" je možné jen silným povahám s dostatečnou duševní odolností utuženou třetí světovou.....

R. Gramblička 10.6.2013 6:20

článek jak z rudého práva

autor opomněl, že do eurozóny chtějí zejména lotyšští politici, většina obyvatel je proti. Ale to je detail, že? Jsou to předse politici, kteří vždycky vědí, co je pro zemi nejlepší

B. Pavel 10.6.2013 5:38

Re: Možná počítám špatně,

Na tom všem přijetí eura vůbec nic nezmění.

K. Pavlik 10.6.2013 3:50

Je to smutne

Je to smutne ale autor ma v tomto pripade asi pravdu. Nemit stejnou menu jako Slovensko, Rakousko, Nemecko a v budoucnosti i Polsko je do nebe volajici pitomost. Pote co se Svycari navazali na Euro tak Belorusko bude brzo nejblizsi stat ktery nema Euro (Madarsko bylo vzdy podivne).

L. Krajicek 10.6.2013 3:30

Možná počítám špatně,

ale když vezmu tak nějak průměrnou mzdu u nás (na kterou dvě třetiny zaměstnanců nedosáhne) 24.000,- Kč a vezmu tak nějak kurs ČNB 1 € = 25 Kč, tak mi tak nějak vychází mzda 960 € měsíčně. Průměrný německý důchodce bere tak nějak 740 € měsíčně, náš bude brát 420€.

Asi nám tak nějak bude čím dál tím líp. Přece jen jsme se dočkali.