25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIE: Zastřelte ekonomy! Neumějí předpovídat! (5)

Následovaly reakce kladné až pochvalné nebo záporné až odsuzující: „Teoretici z ČNB odtržení od reality pokračují v destrukci naší ekonomiky“. Jak je možné zničit (budovat) hospodářství prostřednictvím „nějakého čísla“?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 4.4.2022 15:04

Jedna připomínka zcela neekonomická: Slovo "protěžovat" je PASKVIL! Správně je "protežovat", neb ten výraz pochází z francouzského slova "protéger" (chránit) a má spojitost se slovem Protekce. Kdo nevěří, ať běží třeba sem :

https://www.meriva-preklady.cz/clanek/cesky-pravopis-protezovani-protezovat-spravne_114

I. Lyčka 8.3.2022 13:36

Aniž bych chtěl rýpat nebo zesměšňovat, tak dlužníci jsou protežováni, nikoli protěžováni. Jinak čtu tyhle články s chutí, nutí mne to uvažovat (ajajaj, jak to bolí;-))

M. Pivoda 8.3.2022 12:25

"... Dnešní regulace je vždy pokusem o nápravu škod způsobených včerejší regulací. ..."

Klid, prosím.

I vojáci obvykle zbrojí na tu minulou válku.

J. Nevrkla 8.3.2022 9:22

Po ukrajinské válce bude vše úplně jinak. Teorie a předpovědi se budou hroutit.

F. Kru 8.3.2022 10:05

Nepochybně! A bude zase přehršel kandidátů na Nobelovku...;-D

P. Diviš 8.3.2022 12:50

Tyhle zákonitosti jsou univerzální. Platily i za bolševíka, platí i v Rusku. Jen se jim někdy říká "černý trh", pokud je běžný trh příliš doprasen regulacemi.

T. Diblík 8.3.2022 7:04

Dobrý den, pane Modrý ptáku. Jsem pan Venkovský Děda a přečetl jsem si Vaše poslední články a našel jsem si ještě něco na wikipedii.

První věta na wiki je - Ekonomie je nauka, která se zabývá popisem a analýzou výroby, distribuce a spotřeby ekonomických statků (zejména zboží, služeb a peněz), a zkoumá, jak jsou omezené zdroje alokovány mezi jednotlivá alternativní využití.

Z té věty a z Vašich článků jsem pochopil, že nemůžeme vyčítat ekonomům to, že nedokážou předvídat, protože to není předmětem jejich vědy, která je vědou popisnou. To ale nejspíš nebude odpověď na otázku, kterou si kladu. Proč to dělají? Proč manipulují s trhem, když to nikdy nedopadne dobře? Proč nejlepší bankéř Evropy vyměnil zlato ze Zlatého pokladu republiky za nějaké cenné papíry zrovna v době, kdy bylo snad nejlevnější?

Na wiki jsem také našel větu „Existují různé ekonomické směry (školy), které mohou používat odlišné definice ekonomie“ a také výčet mnoha těch směrů a škol. To mne potěšilo, protože jako venkovan umím ocenit rozhojnění záhonků s kapustičkou a navíc jako bývalý zootechnik vím, že s čím kdo dělá, od toho se zamaže. Třeba zahradník voní růžemi. A bankéř žije ve Švýcarsku.

Proč to tedy dělají? Protože můžou. Asi. S pozdravem Tomáš Diblík

P. Diviš 8.3.2022 12:54

Máte v tom základní chybu: Trhem manipulují politici, ne ekonomové. Pokud už někdy nějaký ekonom, tak se NEJDŘÍV musel stát politikem (obvykle zvolením) nebo zaměstnancem politika. Jedině ti mají právo i prostředky nějak manipulovat trhem. I ten "nejlepší bankéř" udělal politické rozhodnutí. Ekonomové to jen popisují a vysvětlují, těm, kdo chtějí poslouchat.

T. Diblík 8.3.2022 19:19

Díl čtvrtý - Centrální banky Pochybuji, že v některé na politicích nezávislé centrální bance rozhodují neekonomové. Díl třetí - ministerstvo financí - podklady pro ministra připravují ekonomové, běžně se také píše že ministerstvo zhoršilo odhad ... . I z prvních dvou dílů nepochybně plyne, že zoufalci, kteří jako neekonomové manipulují s trhem, si nechávají od ekonomů poradit. Díl pátý - Bankovní rada České národní banky na svém únorovém zasedání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu na 4,50 %.

Od mého stolu to vypadá tak, že politici dělají jen to, co jim ekonomové řeknou.

V. Petr 8.3.2022 19:28

Grýndýl určitě nevymysleli ekonomové!

T. Diblík 8.3.2022 22:28

Teda, tuhle lumpárnu ekonomům nevyčítám. To bych jim nemohl udělat, jsou mezi nimi i slušný lidi. T.D.

V. Pavelka 8.3.2022 16:41

Vypadá to že Ekonomie , jsou jen přefouklé počty ...

F. Kru 8.3.2022 4:52

Výborně, Modrý ptáku. Jako vždy polopaticky a přímo na dělohu... ;-) Jen proti tomu střílení ekonomů mám výhrady - při ceně střeliva a množství "ekonomů" neschopných předvídat by to bylo velmi nákladné - na úkor příští (s)potřeby. Jistě by se našel levnější neméně humánní způsob! A případně také univerzální, ještě se tu rozmnožilo nadkritické množství škodné v jiných 'oborech'. ;-D