24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIE: Veřejné statky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Skotnica 24.3.2011 21:21

A to někteří říkají, že Hayek je nečitený.

J. Ráž 24.3.2011 14:12

S trochou pozornosti je článek čitelný a pochopitelný

Obrátíme jen slovosled "veřejná služba",na "služba pro veřejnost" a je to čitelnější. Těch služeb po veřejnost, které musí být zajištěny aby stát fungoval je poměrně hodně..namátkou vybírám: Veřejná doprava, sociální služby, zdravotnictví, požární ochrana,bankovnictví, pojišťovnictví a v neposlední řadě energetika. Zde se stát nemůže vzdát své odpovědnosti za zajištění těchto služeb, ale MUSÍ fungovat pouze jako garant funkčnosti (dostupnost, kvalita)a v přesně určených sektorech těchto služeb i jako regulátor ceny, ale nemusí sám tyto služby vykonávat. Když bude fungovat státní dozor, což je bohužel v tomto státě spíše utopie, jest možno skoro všechny služby veřejnosti,mimo např. veřejnou bezpečnost a centrální měnový systém, předat k výkonu této činnosti privátnímu sektoru...neexistuje logický důvod, proč ne.

P. Joch 24.3.2011 13:30

veřejné statky

Stačí si za veřejné statky dosadit - zdravotnictví, důchodový systém, sociální pojištění, školství, státní správa atd.

A hned jsou myšlenky z článku kryšťálově jasné - stát rozjede systém, do kterého si radostně naskakuje čím dál víc černých pasažérů a nakonec to celé nejede, ale kulhá na obě nohy a navíc na dluh našich nenarozených dětí.

A do toho to stát reformuje způsobem "každá změna je jen k horšímu". Takže daně rostou a kvalita veřejných statků se soustavně snižuje. A jejich kvalitu mají vylepšit bludy typu protikorupčních příruček pro ouřady. Proč někdo nahlas neřekne, že korupce je svázána s mocí a rozdělováním a jediným lékem je nerozdělovat a omezit státní moc?

Ale pokud jste nevyléčitelní optimisté, můžete se na to dívat očima pana Sobotky - potřebujeme silný sociální stát, který jediný dám dá SVOBODU. A k dosažení tohoto ideálu šéf socanů zvedne daně, jen co se dostane k veslu.

I. Schlägel 24.3.2011 10:45

Ufff.

Dá to trochu práci článek přelouskat, nicméně argumenty autora mají zdá se mi meprůstřelnou logiku. Zjednodušeně řečeno, stát (často v monopolním postavení) neumí a nemůže umět vykonávat nějakou ekonomickou činnost lépe než soukromník podnikající v tržním nemonopolním postavení. Zásadní je rozdíl obou subjektů v motivaci konat co nejefektivněji, který je dán rozdílnou mírou osobní zodpovědnosti za vlastní chybná rozhodnutí a zejména tím, že soukromník hospodaří se svými penězi, zatím co stát s cizími. A z cizího jak známo krev neteče. Pěkný den.

B. Rybák 25.3.2011 18:33

Re: Ufff.

Díky za zestručnění. Rozhodování o cizích penězích, použitých pro cizí lidi bude navždy tím nejméně efektivním. Asi jde i o to, že úředníkovi se nechce do rizika (když neudělá nějaký malér, tak má vystaráno). Pěkný den.