29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 4.7.2010 13:52

Kajan

Rozumím Vám, pane prezidente, a znovu a znovu obdivuji Vaší sečtělost ! Všechno, co vím o světě já od mistra Hayeka se shoduje s tím, co říkáte Vy ! Jen Vás prosím, používejte slovo soailismus ! To on je přece onou shoubnou úchalkou v myšlení lidí ! Je to zejména socialismus, nejen jeho projevy ! Dzp.

K. Janyška 4.7.2010 13:55

Re: Kajan

Rozumím Vám, pane prezidente, a znovu a znovu obdivuji Vaší sečtělost ! Všechno, co vím o světě já od mistra Hayeka se shoduje s tím, co říkáte Vy ! Jen Vás prosím, používejte slovo socialimus ! To on je přece onou zhoubnou úchylkou v myšlení lidí ! Je to zejména socialismus, nejen až jeho projevy ! Dzp.

A. Hrbek 3.7.2010 21:10

Pan Klaus

má, jako obvykle, zbytečné starosti a ve svém příspěvku plete páté přes deváté. Pokud si pamatuji, tak se narodil v Protektorátu Čechy a Morava a na celý svět se dívá z mravenčí perspektivy.Nejdříve poplivá subjektivitu "zemí" a "kontinentů", aby o několik odstavců dále s těmito subjekty dále pracoval. Jen tak mimochodem pomíjí adekvátní výrazy Česká země a Česká republika, což je ještě směšnější u USA.Dále jen tak mimochodem zahlásá tézi,že se ekonomické subjekty chovají racionálně a že jejich chování je předvidatelné, což je tak trochu v rozporu se současnou ekonomickou teorií.

Hlavní pozornost však věnuje "Evropě", kde roní slzy nad tím, že klesá procentní podíl počtu obyvatelstva a tím klesá její význam. Pomíjí skutečnost, že přes pokles počtu obyvatel si, jím nenáviděná, Eurozóna udržuje solidní ekonomické postavení a že při 4,7% počtu obyvatel produkuje 22% celosvětového HDP a že má stále 16,1% kupní síly a že je v ní střední délka života o 10 let delší než je světový průměr.Co bude v roce 2050 pana Klause nemusí zajímat, protože až to bude, tak tu pan Klaus nebude a podle jeho teorie se s tím naši potomci vyrovnají.

Pozornost by měl věnovat spíše České republice, která s 0,15% obyvatelstva vyprodukuje jen 0,29 % celosvětového HDP, takže má Eurozónu co dohánět.Samozřejmě, že nejlépe jsou zatím na tom USA, které s 4,6% obyvatelstva vyprodukuje 27% celosvětového HDP. To ovšem panu Klausovi nevadí, aby je tvrdě kritizoval.

Samozřejmě, že se svět mění a vyvíjí a že tzv. "vyspělé" ekonomiky s tím musejí počítat, Ale naší snahou by především mělo být, abychom také byli vyspělou ekonomikou

J. Mrázek 3.7.2010 20:53

Poučné. Jaká ale máme východiska?

Když "nepoplujeme s proudem" (alespoň českým způsobem,JAK že ANO, ALE jinak A PO NAŠEM), tak budeme izolováni. Navíc- finanční zdatnost Číny je taková, že si může rebelující zemi  podřídit svými investicemi a firmami. Co potom ? Není to radostný pohled a vize jiné a lepší chybí....

S. Prosek 3.7.2010 0:56

velmi pekne

az na to ze pan profesor to seradil podle metodiky sveta Vaclava Klause, nikoliv podle stavu vnitrniho zivota a mysleni sveta, ktery neni svetem pana profesora Klause.

Dynamika a etika dnesniho vnitrniho mysleni spolecnosti se vymkla "Hayekovskemu svetu". Radit Cinu a Rusko do jedne kategorie je prinejmensim podivne.

Kondelikovstina je nenosna a pocit "bezpecnosti" cehosi co se odvolava na " narodni suverenitu" je archaizmus.

Bohuzel pane profesore je to o necem jinem,... nazpet do sveta, zapomenout na poslucharny a rodoby elitni diskuze... zacit se rozhlizet odkud se blizi hurikan!

Cina, Indie, militantni Islam .... Rusko? - Pcha!

V. Skalová 3.7.2010 2:50

Re: velmi pekne

No, moc nechápu, pane Prošku, proč tak pohrdáte národní suverenitou, hodnotou, za kterou bojovali naši předkové od 18. století, za Masaryka i Beneše. Asi nějaký důvod měli, a přiznejme si, že politika se od té doby změnila jen na povrchu. Operuje sice s jinými pojmy, ale její podstata - boj o moc a tím i vládu nad hmotnými i nehmotnými statky - tak ta se nemění. Myslíte, že v USA by také lidi mávli nad národní suverenitou jako nad nepotřebnou veteší? Myslíte, že samostatné státy, sdružené v NATO se ubrání hůř, než prapodivný stát-nestát, ovládaný neschopnou až přímo škodící bruselskou byrokracií, který ustoupí jakémukoliv nátlaku ze strany muslimských států i Ruska? Jeho největší země jsou už tak promořené islamisty, že vrcholní politici se už z volebních důvodů ani neodváží vystoupit na obranu demokratického státu Izrael. Chápu, že ta mašinérie je už tak rozjetá, že nějaký Klaus už ji nezastaví. Ale nějak nevidím žádné výhody tam, kam tento neřízený a obávám se, že i neřiditelný kolos spěje.

S. Prosek 3.7.2010 3:30

Re: velmi pekne

V prve rade nejvice je "promorena islamem Evropa" region (pan profesor promine) zdevastovany 2 svetovou valkou kterou ten prehnany nacionalizmus vyprovokoval.

V Americe "lyunchujeme cernochy" ... vlastne uz ne, ze jooo?

"narody Evropy" se dnes nedokazou zdruzit v nicem ani v NATO.

To ze pan profesor by rad stanul na spici jakehokoliv zdruzeni, tak to je, jak videt z jeho postulatu danny. Bohuzel neni Tomas Masaryk (coz si neuvedomuje) a bohudik neni Eduard Benes coz byl kapitalni prusvih pro CSR.

toto milenium podle vseho bude lojalitou ke korporacim a emocnim vztahem k nabozenske ideologii. V kazdem pripade to bude jinak nez nam pan profesor serviruje :o/