29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIE: Textilní apokalypsa

Pesimismus je přitažlivější než optimismus. Bubnování na poplach a zvěstování příchodu katastrofy spolehlivě přehluší jakoukoli vítěznou píseň. Roku 1798 prezentoval reverend Thomas Malthus „Esej o principu populace“, kde vytvořil první katastrofický scénář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Portwyn 3.8.2018 11:09

Copak o to, teoreticky

je to pěkný. Jen by mne zajímalo, jak ekonomové vytvoří nový vzduch a novou vodu.

K. Kocourek 3.8.2018 0:45

Autor se výrokem, že soudný člověk nenosí ošuntělé tričko

dostal na úroveň toho, jehož kritizuje. Soudný člověk nosí především tričko takové, jaké se hodí k dané situaci.

J. Novotny 2.8.2018 17:00

Teorie a praxe

Není úplně jasné, kolik lidí žilo na ostrově v době největšího rozmachu, kolem roku 1550, snad kolem 12 000 (někteří archeologové tvrdí více, jiní méně), ale mohlo to být i 17 500.[19] Přestože ostrovní životní prostředí zřetelně trpělo, tesání, transportování a stavění soch pokračovalo zrychleným tempem, sochy byly větší a větší, až nakonec v lomu byly vyrobeny i některé sochy, které byly úplně nesmyslně rozměrné, bez jakékoliv šance na postavení. Řevnivost mezi klany zřejmě hrála velkou úlohu v tomto kulturně sebevražedném chování.

Víme ale bezpečně, že kolem roku 1600 se podařilo ostrovanům Rapa Nui zničit veškeré lesy ostrova. Kdysi tak úrodná půda se sesouvala a ztrácela se kvůli erozi. Nebylo z čeho stavět, na čem vařit. Studánky a potoky vyschly. Lidé vyhubili veškeré ostrovní ptáky, i hlemýždě. Bez papírových moruší nemohli už ani plést rybářské sítě. Začali žít v jeskyních a kamenných chyškách, vyhrabaných do svahů. Pak přišel hladomor, válka všech proti všem, i kanibalismus. Sochy moai byly navždy opuštěny, mnohé ještě v kráteru či na cestě.

T. Navrátil 2.8.2018 13:32

Anebo jako v SSSR

Soudruzi kvůli pěstování bavlny odklonili řekyAmudarju a Syrdarju

a tím zničili Aralské jezero.

M. Krátký 2.8.2018 10:29

I přehnaně optimistické předpovědi jsme přežili

třeba když Pavlína Filipovská zpívala o tom, že v roce šedesátém šestém až všude bude vládnout mír ( text je cca ) a ono se válčí dál a všude

K. Janyška 2.8.2018 8:54

F.A.Hayek :

Soukromé peníze... Dzp.

D. Lobpreis 2.8.2018 4:57

Soudný člověk

...si uvědomí, že stejně jako fyzika, chemie, nebo biologie i ekonomie poskytuje model pouze pro určitý výsek reality.

Vzhledem k tomu, jak často ekonomie používá nekonstruktivní matematické postupy typu "ceteris paribus" nebo aktuální nekonečna, je jasné, že ten výsek, kde jsou ekonomické teorie užitečné není zas tak úplně velký.