25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIE: Sberbank a Úspory a Kapitál

Ekonomové mají dnes bludnou představu, že nemohou existovat nadměrné úspory. Vycházejí tedy z chybného předpokladu, že kapitálu je vždy nedostatek a nikdy nadbytek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brunner 4.4.2022 15:14

R^

P. Diviš 4.4.2022 13:04

"„Ekonomové mají dnes bludnou představu, že nemohou existovat nadměrné úspory. Vycházejí tedy z chybného předpokladu, že kapitálu je vždy nedostatek a nikdy nadbytek. Proto se snaží neustále pumpovat další peníze do ekonomiky“,"

A dělají to ekonomové, nebo politici? Jistě, v centrálních bankách by měli být ekonomové, ale skutečnost je spíš ekonomové, prekabátění na politiky.

A. Pakosta 4.4.2022 12:08

Jen technickou poznámku: Odložit spotřebu čerstvě nachytaných ryb dost dobře nelze, ledaže je usušíme nebo nasolíme, což ale dost podstatně mění jejich kvalitu a vyžaduje další úsilí. Jak se toto promítne do vašich úvah?

P. Hatina 4.4.2022 10:20

Jenom bych si dovolil k tomuto jednu tezi

Za prvé, z hlediska klientů, oni své peníze v bance většinou "nespoří", ta pro ně tvoří pouze platební kanál mezi jejich příjmy a výdaji. Dnes z většiny elektronický. Zaměstnavatel jim pošle elektronicky výplatu na účet, v bance, a odtud zase elektronicky se z toho zaplatí většina jejich trvalých výdajů (nájmy, energie, atd), jakož i většina dalších sporřebních výdajů (přes kartu nebo eshop. Čili, na konci měsíce můžou mít stejně na účtu nulu.

Kdo v té bance spoří (sociologicky jaké skupiny obyvatel) , aby jim tam něco zůstávalo v úsporách, to se zjištuje špatně, a banky takové info ani nezveřejňuji..

Ovšem na straně druhé, většina podnikatelů jede trvale na úvěr, půjčí si na začátku (technologický) kapitál v bance, pak z produkce splácí pravidelné splátky (ty jsou pro něj prakticky trvalý náklad), a až (pokud) někdy v budoucnu dosplatí včetně úroků, tak si obvykle půjčí další, nakoupí, modernější stroje a zase splácí. A taky vše elektronicky.

Tedy, pokud mají štěstí a to co vyrábějí, vždycky prodají. Jinak K.O.

Čili, spíše z tohoto pohledu hodnotit dnešní banky. Žádné spoření, ale čistě "průtoky" peněz mezi různými subjekty, které jsou v té bance pouze evidovány.

Z tohoto pohledu, by se i mohlo zdát, že i ty banky by mohly být zbytečné, a že by je dnes mohly nahradit řešení na bázi blockchainu (tedy kryptoměny). Ale to by chtělo poctivou (nikoliv hurá) diskuzi. o tom zda naopak ta řešení nejsou, v celkovém součtu ještě dražší a náročnější.

J. Nevrkla 4.4.2022 8:32

Čeká nás náraz.

A. Renjascu 4.4.2022 7:30

Dobrý R^

F. Korman 4.4.2022 2:54

Ďakujem