19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIE: Reforma ročního rozpočtování

Ve svém předchozím článku, který měl spíše povahu analytickou, jsem se zabýval státním rozpočtem jako nástrojem fiskální politiky a finančního plánování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 6.8.2019 20:23

Pane autore,

souhlasím, ale přála bych si, aby tuto teorii učili i děti. Protože dnešní mladí... pro ně je financování španělskou vesnicí. Můj táta byl šéfem zdejšího finančáku a musela jsem o tomto tématu poslouchat bez ustání už od malinka. Ale nikdy pak v životě jsem neměla jediný problém s financemi, ani jsem neměla jedinou půjčku.

M. Prokop 6.8.2019 16:03

:-P

"Finanční plánování je z definice o sledování příjmů a výdajů."

Finanční plánování je prostě plán příjmů a výdajů. O sledování jsou akorát kecy.

K. Janyška 6.8.2019 8:52

Stát řídit jako firmu může chtít jen marxista, tedy zločinec

a tím Babiš a jeho nohsledi jsou. Stát je technickou pomůckou občanstva při jeho vyšší a vyšší civilizaci a civilizovanosti, ne pomůckou rudých a černých ďáblů k jeho ovládání... Dzp.

F. Kusák 6.8.2019 9:15

Re: Stát řídit jako firmu může chtít jen marxista, tedy zločinec

Prosím, já jsem také nohsled Babiše. A jen tak mimochodem, kdyby byla hospodářská politika státu řízena jako firma, nemuseli bychom se nyní trápit s obchvaty, se železničními koridory a doděláváním dálnic. Proč se dnes ještě musí řešit systémové změny důchodů a zdravotnictví. A konečně se po dlouhé době snižuje poměrové zadlužení státu. Vláda A. Babiše má daleko k ideálu, ale rozhodně patří k těm úspěšným. Kdo nevěří, ať to doloží fakty opak a uvede, kdo by ji měl nahradit. Jinak si počíná, jak ti v Miliónu chvilek.

M. Prokop 6.8.2019 16:05

Re: Stát řídit jako firmu může chtít jen marxista, tedy zločinec

Pokud je nějaká politika řízena jako firma, už to není politika.

Jediný stát, řízený přibližně jako firma a prosperující, je Singhapur. Všude jinde z toho byl dříve či později průser. Bude i zde, pokud už není.

F. Kusák 6.8.2019 17:31

Re: Stát řídit jako firmu může chtít jen marxista, tedy zločinec

Mluvím o hospodářské politice státu, a řídit stát jako firmu je samozřejmě nadsázka a znamená to tedy, efektivně a s vizí. Je trapné, když po třiceti letech musíme řešit principiální věci Nezdá se Vám? Bohužel, naše uspořádání státu je komplikované a nepřehledné a s přímou volbou prezidenta (a já jsem pro ní, jenže s úpravou ústavy) je řízení ještě komplikovanější atd. atd. To jsem tím myslel pane Prokope. Žádná honba za ziskem.

M. Prokop 6.8.2019 17:56

Re: Stát řídit jako firmu může chtít jen marxista, tedy zločinec

Základní příčina (ale ne jediná) je poměrný volební systém, plodící koaliční vlády. Ty pak nedělají nic zásadního, nebo rovnou škodí blbostmi.

Tenhle president je tragédie, ale přímý vliv na kvalitu vládnutí nemá. To spíš voliči, schopní volit Zemana, Bureše, Okamuru, komouše, lidovce, ....

Z. Koutecký 6.8.2019 0:40

Vládní rozpočet

Pane Machotko, tohle svoje dílko byste měl spíše poslat vládě než je prezentovat tady. My máme dost starostí s vlastními rodinnými rozpočty a na sestavování toho vládního nemáme čas, takže si platíme už tak dost tučně honorovaných politiků a expertů. Dobrý nápad zadarmo se jim může hodit.

J. Machotka 6.8.2019 10:28

Děkuji za reakci. Pro vaši informaci, zatím jsem se nepokoušel kontaktovat vládu, ale jejího oponenta a nechám Vás hádat výsledek - a bude stačit jeden pokus. Pokud ale víte o komunikačním kanálu, kde by to dopadlo úspěšněji, rád jej použiji. Tady si to alespoň přečte pár tisíc lidí a kdo ví, třeba se nějaké semínko uchytí.