28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jindřich Šputa 19.6.2008 5:56

Poklona panu prezidentovi

 

 Pane prezidente, jsem o nějaký pátek starší, ale hluboce se skláním před Vaší definicí irského referenda. Děkuji Vám , s úctou Jindřich Šputa, Frýdek-Místek , Sadová 604, e-mail:j.sputa@centrum.cz

Skaut 15.6.2008 19:54

Chyběla maličkost

Ve skupině V. Klause, která připravovala velký privatizační třesk chyběla babka, která by řekla: "Synáčkové, je to dobře, ale pamatujte na přísloví lehko nabyl, lehko pozbyl. Víte, nezapomínejte, že lidé po těch 40 letech jsou tak zblblí, že naletí kdejakému podvodníkovi". Doba byla hektická a pochybuji, že by ji brali vážně. Každopádně bychom byli o několik let vpředu a lidé by dnes tolik nevolili komunisty a socialisty.  Toť můj křížek po funuse. Mimochodem toto jsem prohlašoval před začátkem první kuponovky, nejsem ale makroekonom a jsem z venkova. (Rozuměj mimo Prahu)

Pametnik starejch dob 15.6.2008 20:06

Re: Chyběla maličkost

Co říkáte tvrzení "jenom blbec mohl prodělat na kuponové privatizaci?" Podotýkám, že lidé kolem Petra Cibulky výslovně varovali před Koženým.

Byly tady jiné, mnohem horší věci, ale za to nemohl jenom Klaus a dokonce ani "hlavně Klaus." Privatizaci měla v ruko ODA. Bankovní dohled prováděla ČNB v čele s Tošovským, který také prodal IPB Nomuře.

www racek 15.6.2008 21:40

Re: Re: Chyběla maličkost

no, kuponovka sama byla kolosální blbost, na které se mohlo nakapsovat jen pár vyvolených. což se taky stalo.

Alfons 15.6.2008 11:50

Ekonomie hradních splachovadel

Zabýváte se ptákovinama, ale jak se dostanu dovnitř splachovadla DUAL FLUSH SYSTEM se tady nedozvím;-D

H.K. 15.6.2008 15:01

Re: Ekonomie hradních splachovadel

Praštit kladivem 2 krát . Když se to nepovede, tak ještě 3 krát.

Za radu účtuji 300 Kč.

čtenář 15.6.2008 10:59

Klaus byl kolem 1968

přispěvovatelem do dočasně obnoveného časopisu nekomunistické části svazu spisovatelů "Tvář". Je k tomu potřeba vědět, že tato "skupina" spisovatelů-nestraníků měla celkem 2 členy: Havla a ještě jednoho ???.  Když se konala stranická skupina Svazu spisovatelů, šli tito 2 na chodbu. Obsah tehdejších Klausových článků je většinou ekonomický a vyplývá z nich, že celou tu tehdejší slavnou Šikovu reformu považoval za blbost. K uskutečnění Šikovy reformy, která v podstatě spočívala v liberalizaci bez privatizace, sice u nás naštěstí nedošlo a s trochou šibeničního humoru se dá říct, že nás před ní zachránila ruská okupace,  ale Rusáci ji posléze vyzkoušeli sami na sobě za Gorbačova, kdy skutečně došlo k podstatné liberalizaci, ale soukromé vlastnictví nebylo obnoveno. Výsledek byl daleko horší, než jen fronty na banány, jak naznačuje autor. Po počáteční euforii z nebývalé svobody tisku apod. došlo v Rusku k totálnímu ekonomickému kolapsu, jehož nejmarkantnějším projevem byla hyperinflace (rubl byl posléze vyměněn 1:1000),  zadržování výplat, zadluženost, propad penzí, naproté zhroucení zásobování obyvatelstva atd. Podobně se vedlo Polsku. Gorbačov se marně pokoušel situaci zachránit třeba "prodejem" NDR za půjčku od NSR, ale marně. Opět by se dalo žertovat, že pozdní přijetí Šikovy reformy Ruskem za Gorbačova bylo dokonalou pomstou za rok 68. Rusku totiž nikdo neposkytl "bratrskou pomoc", tak to dopadlo, jak to dopadlo. Z rejže Rusko vytáhl až Jelcin. Šik dožil jako profesor ekonomie na univerzitě v St. Gallen ve Švýcarsku. Co tam studentům přednášel, ví jen Pánbůh. Před Klausem není třeba mít naprotitomu  žádné velké komplexy. Profesuru ekonomie si však v našich podmínkách zaslouží už jen tím, že včas stačil rozeznat celkem triviální ekonomický fakt, že socializmus nefunguje ani v relativně rozumné formě, což asi dodnes není našim předním politikům. Na Nobelovu cenu za ekonomiku to sice není, ale ta na prohlášení marxismu za blbost celkem není potřeba.

Alex Wynnyczuk 15.6.2008 0:39

Špinavé peníze

Tak jsem si přečetl všechny poznámky k mému článku a musím ocenit že mi nikdo nevynadal že jako emigrant se nemám plést do dění v Praze. Ovšem několik čtenářů mě bud nazývá lhářem, nebo zaujatým když prý tvrdím, že V.Klaus řekl že neexistují špinavé peníze či že trh  všechno vyřeší. Ovšem já nic takového nenapsal. Když si oni čtenáři dají tu námahu a přečtou si celou větu, zjistí, že jsem napsal  „Sám V.Klaus ovšem mohl  alespon trochu přispět k lepší právní atmosféře tím že by se vyvaroval prohlášení která dávala dojem že neexistují špinavé peníze či že trh vyřeší všechno......“  Není snad pravda, že výroky V.Klause tehdy dávaly ten dojem mnohým lidem? Jinak by v devadesátých letech, tolik lidí neopakovalo ten výrok o spinavých penězích.

H.K. 15.6.2008 10:24

Re: Špinavé peníze

To, že V.K. řekl, že neexistují špinavé peníze, řekl Jesef Lux. Bylo touze politicky zneužíváno. Je to hlavně záležitost orgánů činných v trestním řízení. Zajímat to, ale musí všechny. Je otázka co myslíme pod pojmem špinavé peníze. Jsou to jenom peníze z grog nebo jiný nezákoných činností? Jsou to všechny nezdaněné peníze? Já nejsem ekonom a nemám v tom jasno.

Víte dobře, že zlodějovi můžete 100 x říkat, aby nekradl. Jsou všude vykutálenci, pro které je politika t.j. zájem o řešení věcí veřejných, příležitost pro řešení věcí vlasních. V normálně fungující společnosti se lidé víc znají.

jezevec 15.6.2008 11:57

Re: Špinavé peníze

Klaus NIKDY NEŘEKL že NEEXISTUJÍ špinavé peníze - tuto lež pronesl Lux, a davy primitivů tento jednoduchý bonmot nadšeně opakují.

Ve skutečnisti Klaus řekl že NEDOVEDE ROZEZNAT špinavé peníze - a řekl to V KONTEXTU. V situaci kdy se mluvilo o tom, zda komunistickým šmelinářům a vexlákům omezit přístup k malé privatizci s jejich špinavými penězi - Klaus řekl, že tyto peníze nedovede rozeznat od jiných špinavých peněz, například od kříšťálově legální mzdy komunistických pohlavárů, kteří za své čtení novin na UV a za škození své vlasti dostávali opulentní platy a měli tedy na vstupu do privatizace srovnatelné finanční prostředky. Srovnatelné velikostí i ŠPINAVOSTÍ. Tohle a jedině tohle byly tedy ty špinavé peníze, které Klaus mínil že nelze rozeznat.

Kolik hlupáků a hlustvisviháků pak získalo jiný dojem to není Klausova vina.

www racek 15.6.2008 21:39

Re: Re: Špinavé peníze

ale řekl, jezevče. v televizi, v debatě u černýho a před celým národem...

Para 15.6.2008 13:13

Re: Jen Špinavé peníze?

Klaus svou ignorancí signálů, že se dějí hrubé excesy i nechutí k  operativním zásahům do proděravělé právní i bankovní struktůřy / vyřeší to trh a svobodná společnost... potřebujeme odvážné investory a rychlou změnu majitelů.../ zapříčinil lepší podmínky pro tunelování a další druhy devastace tehdejšího majetku a to nejen hmotného. Byl přece v kritickou dobu předsedou vlády - a to naprosto neovlivnitelným. V hodnocení V.K. s A.W.  souhlasím a dohady o to zda ten či onen něco jen řekl nejsou tak podstatné jako faktické činy či systematická záměrná nečinnost a na tomto vlivu V.K. na proces transformace už slovíčkaření nic nezmění. Ještě dnes dává V.K. přednost svým libůstkám - dnes navíc modro/enviromentalistickým - a není opět síly která by s jeho extrémními názory pohnula ve smyslu racionální korekce. Moc se za ta léta nezměnil. Přispůsobivost, operativnost a sebereflexe to dodnes bohužel nejsou jeho silné stránky.

František I. 15.6.2008 13:25

Re: Re: Jen Špinavé peníze?

Zaplať pán Bůh. Ještě štěstí, že tenkrát v čele republiky nestál nikdo s názory tak diletantskými jako pan Para. Zaplať tentýž, že trh pracuje po staletí stejně a ani žádné socialistické či sockomunistické idiocie ho v jeho podstatě nemohou narušit. Pouze různě uklonit či vyklonit. Doufám, že snad náš současný nazelenalý kapitalismus nezlikviduje ani odpornost jménem Paroubek a jeho klaka. (Navíc by si sám řezal větev pod svým objemným pozadím;-D.)

para 15.6.2008 17:11

Re: Re: Re: Jen Špinavé peníze?

Františku možná si nerozumíme. Vůbec se nezastávám systémů doby minulé ale dobře pamatuji jak dopadla Poldovka, celý elektrotechnický sektor atd.  Nepovažuji to dodnes za nezbytnou obět nutným změnám. Také se obávám situace, kdy to zde do rukou veme Soc Dem v čele s Paroubkem. Kdyby ODSka v čele s V.K. nechybovala, neměla by Soc Dem zdaleka tak snadnou cestu. Základ těch chybek položil narcismus V.K. a dodnes to dokresluje nechut mnohých vzít si s chyb minulosti ponaučení.:-(

Pametnik starejch dob 15.6.2008 19:58

Pád Poldovky je dáván za vinu také ODA a jmenovitě ministru

Dlouhému. Jistě tu byl zájem zahraničních kruhů na tom, aby Poldovka skončila.

Mimochodem, víte o tom, že likvidace textilního průmyslu u nás i v Evropě je rozhodmutí EU??? Řekl to Vladimír Špidla ještě coby premiér, samozřejmě zaobaleně "textilní trh byl podstoupen Čině."

Mimochodem, co soudíte o "bankovním socialismu."

jezevec 15.6.2008 13:38

Re: Re: Jen Špinavé peníze?

Ano Klaus skutečně řekl, že "vše vyřeší trh" - taky to bylo v jistém omezeném kontextu, ale to není podstatné.

Podstatné je, že následující vývoj (přesněji řečeno, jeho negativní aspekty) se dává za vinu Klausovi a jeho výrokům o všemocnosti trhu - přestože TRH je to poslední, co tady po pádu doby temna zavládlo.   Ve skutečnosti superkomunista Jičínský zavinil a prosadil kooptaci komunistcké ústavy do právního řádu novodobé společnosti, a způsobil tím právní chaos se kterým se potýkáme dodnes.

Jinak  - zákony, včetně tech ústavních a privatizačních, nedělá předseda vlády, ale PARLAMENT. A v něm měla ODS vždy menšinu, někdy menšinu posílenou koaličními partnery, ale vždy menšinu.

Beta 14.6.2008 22:22

Řekl bych, že pokud se motá v ekologii, je Klaus daleko méně nebezpečný, než když si hraje na ekonoma.

Skutečným odborníkům je stejně k smíchu.

68 15.6.2008 1:32

Re: Řekl bych, že pokud se motá v ekologii, je Klaus daleko méně nebezpečný, než když si hraje na ekonoma.

Aspon mají odborníci nějakou srandu, Beto. No ne?

historik 15.6.2008 8:48

Re: Řekl bych, že pokud se motá v ekologii, je Klaus daleko méně nebezpečný, než když si hraje na ekonoma.

A vám je nebo není k  smíchu? Přeloženo : Jste nebo nejste skutečný odborník?

František I. 15.6.2008 13:27

Re: Re: Řekl bych, že pokud se motá v ekologii, je Klaus daleko méně nebezpečný, než když si hraje na ekonoma.

Považuje-li za skutečného ekonoma pana B. Sobotku, tak se nedivte.

Richard III. 14.6.2008 20:42

Kdo lže v jedné věci ...

Autor - ať vědomě či nevědomě - cituje nesmysl o údajném Klausově prohlášení, které je dobře známo a které zní podstatně jinak, než je zde citováno. Těžko pak může požadovat, aby mu čtenář věřil, že cituje správě ta další údajná Klausova vyjádření.

68 15.6.2008 1:48

Re: Kdo lže v jedné věci ...

Ač je to jen emigrant, tak tohle neproved. Fakt.

karel 14.6.2008 20:00

Myslim si......

Myslim si že Klaus prokazal sve ekonomicke schopnosti když dovedl republiku skoro ke krachu. Teď si našel jinou parketu jejiž dusledky poznaji až naši vnuci.

historik 14.6.2008 20:26

Re: Myslim si......

Je jenom škoda, že tehdy byl křišťálový Standa tak mladičký. Kam by dovedl republiku on s Vámi. Při schopnostech vás dvou... Jak nám teď mohlo být.

Pametnik starejch dob 14.6.2008 20:50

Ale ale, jak probíhal přechod ke kapitalismu jinde?

My jsme se např. vyhnuli hyperinflaci jako skoro jediní. Poláci pak škrtali při denominaci bankovek čtyři nuly, podobně i Rusové a myslím že také Slovinci a další.

H.K. 15.6.2008 10:29

Re: Ale ale, jak probíhal přechod ke kapitalismu jinde?

R^R^. Na to se často zapomíná, že v ostatních státech tábora míru a socialismu, to bylo všechno hozeno na bedra generace, která bylo postižena nejvíc. Průměrná inflace v např v Rusku od roku 1989 je 70% ročně, u nás 6%. Za korunu vydělanou v roce 1989 se dá něco koupi. Za rubl se nedá koupit vůbec nic.

Bohužel si to naši lidé neuvědomují a komunistické sdělovací prostředky o tom mlčí.

68 15.6.2008 1:40

Re: Myslim si......

Kadle, ekonomie je věda o hubu, to je fakt. A ted ta ekologie, to snad ani nedomýšlet. V jeho rukách, to už se ani těch vnuků nedožijete, natož, aby oni něco poznali. Vnuci holt nebudou, smiřte se.

H.K. 15.6.2008 10:33

Re: Re: Myslim si......

V.K. nikdy neřekla ani nenapsal, že neexistuje globální oteplování. Neví jaký je podíl lidské činnosti a varuje před takovými "dobročinici" jako Al Gore, kteří to chtějí řešit.

68 15.6.2008 21:56

Re: Re: Re: Myslim si......

Naprosto souhlasím. A nic jiného jsem neřekl.

Vodák 14.6.2008 18:19

proč

proč ti kapitalisté za jejich peníze zvou na přednášky Klause? Proč nezvou ekonomy jako autora článku a další, proti kterým je Klaus blbeček? Napsat, že klaus řekl, že trh vyřeší vše může člověk neobjektivní nebo neinformovaný. Snížit se takovým způsobem, že použiji výrok o špinavých penězích, nesčetněkrát vysvětlený nesmysl, může jen člověk hloupý.