25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIE: Obchodní bilance

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Merkantilista 25.6.2007 22:43

Divný příklad

Bastiatův první příklad má divné počty, alespoň z hlediska dnešní vývozní/dovozní praxe:  Vyvezl/prodal v Liverpoolu za 70 franků. Odběrateli v Liverpoolu měl tedy vystavit fakturu za 70 - a celnice měla tedy zaznamenat vývoz v této hodnotě-podle faktury. Za 70 pak nakoupil uhlí a dovezl - celnice by měla zaznamenat dovoz v hodnotě 70 fr., a obchodní bilance je tedy vyrovnaná. Nemá s tím nic dělat to, že víno před tím nakoupil za 50 a uhlí prodal za 90. (Celnice neregistruje lokální nákup či prodej). Samozřejmě, Bastiat na transakcích vydělal celkem 40 frf.

Jiná věc je, že možná v té době bylo povoleno pro francouzského obchodníka volně obchodovat v Anglii- vyvezl tedy víno sám sobě (za 50 frf- to zaregistroval celní úřad) a on ho pak prodal v Liverpoolu za 70 (dosáhl tedy na místním trhu zisk 20). Pak by dovezl uhlí za 70 fr. a Francie má rázem pasivní bilanci -20 (50-70), Bastiat pak ještě na francouzském trhu realizuje zisk z prodeje uhlí- 20 frf. Kdyby však byl rozumější, tak místo aby použil těch 70 frf na nákup anglického uhlí, tak by raději za 70 fŕanku zase nakoupil ve Francii víno a vyvezl by ho do Anglie . Na víně měl totiž vyšší marži - 70/50 = 1,4 (+ 40%). Na uhlí má pouze 90/70=1,28 (28%). Uhlím se zbytečně zdržoval - měl v něm vázáno více prostředků s menším ziskem (snad už v té době existovaly banky či směnárny, které by peníze z realizovaného prodeje v Anglii rychle převedly) .;-)

tris 25.6.2007 20:09

zdeňku

Ad ty mikroprocesory: samozřejmě, že se tady mohly v 90. letech postavit továrny. Jenomže to by se tady nepostavily jiné továrny, takže bychom měli spoustu mikroprocesorů. Ale zdroje jsou omezené, takže bychom nevyrobili spoustu jiných věcí, které bychom museli dovézt. A víte co? Za ty mikroprocesory by nám zaplatili stejně jako těm tchajwancům. Vaše řešení by nás postavilo na úroveň pracovníků dálného východu velmi rychle....

tris 25.6.2007 20:11

Re: zdeňku

A neměl jsem na mysli mikroprocesory, ale motherboardy. To je totiž pořád ještě velmi manuální práce.

zdeněk 25.6.2007 20:16

Re: Re: zdeňku

Proč myslíte že by se nevyrobily jiné věci? Motheboardy by se přeci vyráběly hlavně na vývoz. Jinak záleží na tom, kolik je na deskách součástek SMD, pak se to může osazovat strojně.

tris 25.6.2007 20:48

Re: Re: Re: zdeňku

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2143555,00.asp

Proč by se nevyrobily jiné věci? Protože zdroje jsou OMEZENÉ. Když zaměstnánte tisíce lidí stavbou továrny, vymýšlením přístrojů, osazováním motherboardů a všechny další související činnosti a zdroje - pak ty lidi nezaměstnáte výrobou něčeho jiného. Protože by ty motherboardy šly na vývoz, tak byste na tom měl vydělat tím, že za ty vyrobené motherboardy odpovídající hodnotu zboží dovezete.

Jenomže ta "odpovídající hodnota" je to, co dostávají ti tchajwanští dělníci. Opravdu geniální nápad to je zavádět výrobu, kdy byste zaměstnancům nabízel platy tchajwanských dělníků...

zdeněk 25.6.2007 18:00

jasně podle liberalistů

není nutná aktivní obchodní bilance, ovšem je zajímavé že státům co ji neměly se dařilo špatně...

Inu, oni ty liberalisti jsou asi chytřejší než ostatní ;-P

Pavel Kořenský 25.6.2007 18:07

Re: jasně podle liberalistů

Státům se nemůže dařit nijak. Ani dobře ani špatně.

Dobře či špatně se může dařit leda lidem.

Hujer se diví 25.6.2007 19:01

Re: jasně podle liberalistů

Některé liberální poučky pracují spolehlivě, ale tenhle příklad je spíš hrátka se slovy, než nějaký rozumný důkaz. Především není uvedeno co se do statistiky obchodní bylance počítá a co ne. Jinak  i peníze jsou komodita jako každá jiná a ty v tomhle příkladě hrají důležitou roli, ale přesto se snimi ve výsledku kde vlastně skončili nepočítá.

Finist 25.6.2007 20:51

Re: jasně podle liberalistů

Tak pro zajímavost USA měly pasivní obchodní bilanci prakticky celé 19 století a dařilo se jim špatně?

Británie měla soustavně pasivní obchodní bilanci právě v době svého největšího rozkvětu.

atd čili tohle vaše tvrzení se vůbec nezakládá na faktech. 

Pytel 25.6.2007 15:17

lese fér

Proč Anglie chtěla laissez faire?

Představte si, že si vojensky podrobíte celou Indii a půlku Afriky. Napoleona strčíte na Svatou Helenu a všechno se vám daří. "Indiáni" s hlavní v puse pro vás vyrábějí vaše levné zboží. Co teď?

Prodejte ho, kde se dá, za ceny mírně nižší, než dosud normální. Poté, co se vám podaří zničit konkurenty, znovu zvedněte ceny a prodávejte na dluh.

Ta hlaveň, co měl Ind v puse, nepřímo mířila i na francouzského výrobce. Válka vždy pokračuje dál jako obchodní válka. Nikdy nikde žádný "svobodný trh" nebyl a nebude. Liberál pro stromy nevidí les.

www racek 25.6.2007 15:26

Re: lese fér

no, jo, válka je pokračování politiky ... a obchodu ...

zdeněk 25.6.2007 17:55

Re: Re: lese fér

citáty jejichž pravdivost dodnes zamrazí R^

tris 25.6.2007 17:36

Re: lese fér

...úplná svoboda taky nikdy nikde nebyla. A to je důvod pro podporu fašismu!

Pytle, obávám se, že prakticky nenaleznete příklad ze skutečného světa, kde se tímto způsobem likvidovala konkurence, všude, kde ti výrobci prodávali tzv. "pod cenou", to bylo tím, že OPRAVDU byli schopni vyrábět levně. Ono totiž není problém zastavit výrobu a rozjet ji, když takový "stratég" zase zdraží, nebo dokonce začít vyvážet levně do oblastí, kde takový "stratég" prodává draze....speciálně v našem "globalizovaném" světě :)

zdeněk 25.6.2007 17:51

Re: Re: lese fér

Proč jsou čínské boty tak levné? Není to kvůli tomu že je částečně vyrábějí čínští političtí vězni, nebo tím že tam je nižší životní úroveň, tím pádem díky tomu že číňani žijí na pokraji bídy, mohou být čínské boty levné?

Takže ten kdo kupuje čínské boty protože jsou levné, ten podporuje čínský, komunisticko-kapitalistický režim, který zabil milióny lidí.

Jak vyvrátíte že díky levné čínské pracovní síle neklesnou příjmy našich dělníků na jejich úroveň aby jim mohli konkurovat?

Pavel Kořenský 25.6.2007 18:05

Re: Re: Re: lese fér

A proč by to měl někdo vyvracet ? Lidi (drtivou většinu z nich) zajímají laciné boty a nikoli osudy dělníků čínských nebo českých.

Problém je jenom v tom, že v ČR bohužel platíme nezaměstnaným všelijaké dávky a tak se nám dovoz z Číny prodražuje o částky, které musíme nepřímo platit (daně) aby bylo na ty dávky. To za Bastiata nebylo. Kdyby ty dávky neexistovaly, tak není jediný důvod vyrábět cokoli, co lze levněji nakoupit jinde.

tris 25.6.2007 18:34

Re: Re: Re: lese fér

Zdeňku, politické vězně bych samozřejmě nepodporoval. Ale pokud jsou levné díky tomu, že jsou číňané na pokraji bídy - pak když ty boty přestanete kupovat, pak na tom budou ještě hůř! Ten, kdo kupuje čínské boty, podporuje tamní dělníky, aby se měli lépe. A podíváte-li se do statistik, tak od doby otevření tamních trhů a zavedení silně kapitalistických praktik (pokud si něco o číně zjistíte, budete hodně přemýšlet o tom, jestli mají socialismus tam nebo jestli ho máme tady) se životní úroveň těchto lidí výrazně zlepšila.

Jak to vyvrátím? Nevyvrátím. Dá se vyvrátit, že dojde ke snížení životní úrovně ČR - komparativní výhoda. Vzhledem k tomu, že Čínské zboží kupují převážně lidé chudší, pak se zvýší jejich úroveň. Životní úroveň těch konkrétních dělníků, kteřím konkurují Číňani, se minimálně dočasně sníží.

Ovšem pokud nejste nacionalista, pak byste měl ocenit, že zatímco úroveň českého dělníka se sníží na "nekoupím si DVD a nepojedu do španělska na dovolenou", pak úroveň čínského se zvýší na "nebudu mít hlad a nebude mi zima".

zdeněk 25.6.2007 18:44

Re: Re: Re: Re: lese fér

Takže připouštíte že se "dočasně" sníží životní úroveň pracovníků v daném oboru. Teď si představte že se zruší státní hranice a globalizaci nebude nic bránit. Neustálé snižování nákladů způsobí že se výrobci přemístí do míst kde budou pracovníci požadovat minimální mzdu při ještě akceptovatelné kvalitě.

Co se potom bude vyrábět v regionech kde nebudou pracovníci ochotni snížit svoji mzdu na úroveň těch chudších? Upozorňuji že výrobky se mohou prodávat v těch chudších regionech.

Pavel Kořenský 25.6.2007 19:09

Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

patrně ti pracovníci budou muset vymyslet co jiného dělat. Nebo umřít hlady.

tris 25.6.2007 20:06

Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Zdeňku, ještě jednou: Bohatství ccelého regionu vzroste. Hodně výrobků, které se v těchto zemích vyrábí, jsou výrobky pro chudé. Takže důsledek globalizace bude, že někteří na tom ztratí, ale převážná většina lidí na tom vydělá - a to včetně převážné většiny těch. kteří o to zaměstnání přijdou. Pokud jste expert na "utažení levého šroubu" a nejste schopen vůbec nic jiného dělat, pak fakt budete mít smůlu. Bohatství číňanů vzroste také. A pokud nejste nacionalista, pak nevidím důvod, proč by mělo být "špatné" či "amorální" obchodovat s číňanem a ne s čechem.

tris 25.6.2007 18:42

Re: Re: Re: lese fér

A jinak připadá mi poněkud směšné tímto způsobem využívat zrovna textilní průmysl, když třeba 90% výpočetní techniky je vyrobeno také v těchto asijských zemích. Jenomže tam je každému jasné, že pokud zakáže dovoz, tak prostě nebude elektronika - protože to tu prostě nikdo není schopen v takovém množství vyrábět. A na tomhle případě je zrovna vidět, že při takovém zákazu by např. dělník vyrábějící tady počítače neměl plat dostatečný na to, aby si počítač koupil. Při povolení obchodu s počítači, "likvidací" domácích výrobců počítačů, by však ta cena klesla na takovou úroveň, že si ho najednou bude moci koupit i navzdory sníženému platu. Tohle samozřejmě nelze zaručit, ale v globalizované ekonomice je takový výsledek výrazně pravděpodobnější.

zdeněk 25.6.2007 18:49

Re: Re: Re: Re: lese fér

A co varianta že by se na začátku 90 let, postavili obrovské továrny na mikroprocesory a periférie v evropě a nikoli v zemích dálného východu? Mzdy netvoří většinu ceny, takže opravdu by cena počítačů byla tak astronomická? A víte že AMD procesory se vyrábí mimojiné v v Drážďanech?

Pavel Kořenský 25.6.2007 19:13

Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Jak "by se postavily továrny" ????

Ty továrny sakra někomu patří a majitel se rozhodl je umístit tam, kde je umístil. V té době to byl hlavně Taiwan a Jižní Korea. Tedy na rozdíl od totalitních poloopic ze střední Evropy se jednalo o vyspělé země, které měly oproti západní Evropě výhodu v tom, že jejich obyvatelstvo není lenivé.

zdeněk 25.6.2007 19:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Jak se zdá, pro kapitalistu zdejších poměrů je líný každý kdo není ochoten pracovat 16 hodin denně za 4000Kč měsíčně.

Pavel Kořenský 25.6.2007 19:28

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

O výši výplaty nejde.

Ale nechcete doufám srovnávat pracovní nasazení Korejců či Japonců s pracovním nasazením Pepíka z Kocourkovské kotliny počátkem 90. let.

Ona se nedá pracovní morálka průměrného Vietnamského zelináře srovnávat s pracovní morálkou většiny obyvatel Kocourkovska ani dnes.

zdeněk 25.6.2007 19:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Jde mi spíše o to že aby někdo dosáhl někdo maximálního zisku, poskytne špičkové technologie zemím které nás mohou ohrozit. Dávat tyto technologie v 80 a 90 letech číně, taiwanu, jižní korei, malasii snad nebylo nutné..

Pavel Kořenský 25.6.2007 19:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Pokud vím, tak Jižní Korea, Malaisie či Taiwan byli a jsou naši (naši ve smyslu euroatlantické civilisace) kamarádi.

Čína si je stejně ukradla a nikoho se neptala.

zdeněk 25.6.2007 20:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

Čína kradla i technologie SSSR když se s ním rozkmotřila, sama by ale nebyla schopna takového hospodářského růstu. V číně investovaly německé automobilky, USA a další....

Pavel Kořenský 25.6.2007 20:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

No a co. Ona se s námi chystá Čína válčit ? Pokud ne, není důvod tam neinvestovat.

Čína zajímá leda Rusko, protože si dělá zálusk na Sibiř. A pokud tu Sibiř Rusku vezme, nebude mi to příliš líto, spíš naopak.

zdeněk 25.6.2007 20:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: lese fér

mimochodem, čína kopírovala hlavně technologie které již někdo do číny přivezl , typickým příkladem je MIG-21 který čína neustále vylepšovala z technologie kterou dovezl SSSR.

čtenář zdrojů 25.6.2007 15:00

Autor by měl znovu studovat ekonomiku

Pokud vyvezu víno za 50, pak v obchodní bilanci se objeví vývoz za 50. Pokud dovezu uhlí za 70, pak se v obchodní bilanci objeví dovoz za 70 a nikoli za 90. Marže obchodníka se do obchodní bilance nepočítá. Pokud tohle auror nechápe, pak ať radši nepíše tyhle články. A pan Mach by je neměl překládat, protože za vola je pak i on.