19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIE: O euru aneb Když vědci falšují

Věda v celém světě prochází závažnou krizí. Takzvanou replikační krizí. Zejména v posledních deseti letech se totiž vědcům příliš nedaří replikovat předchozí závěry svých kolegů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 8.1.2020 7:42

Slovo „ekonomie“ Slovo ekonomie pochází z řeckého výrazu oikonomia: oikos – dům, nomos – zákon, který původně znamenal „vedení domácnosti“.

V současné době ale se pod pojem ekonomie zahrnují dvě zcela různé oblasti. První je snižování společensky nutné práce na vytvoření určité užitné hodnoty, tedy především oblast výroby. Ta je historicky nejstarší.

Druhou jsou určité mezilidské vztahy, především směna. K největším problémům dochází při průniku těchto dvou oblastí.

A vůbec nejhorší je, když se do jakékoliv této oblasti začne míchat politika.

Ekonomie není v úzkém slova smyslu vědou založenou na systému určitých postulátů, ale naukou zkoumající existující a někdy i neexistující vztahy.

A. Forman 8.1.2020 7:38

Když vycházím z předpokladu, lépe faktu, že peníze jsou zboží, musí být jako každé zboží prověřeny trhem. Potom vyplyne, která měna bude na trhu úspěšná a která ne. Zavedení centrální měny pro státy s rozlišnou ekonomikou, díky politickému rozhodnutí, je tato podmínka úspěšnosti odstraněna, není prověřena trhem a hodnocení úspěšnosti tím odpadá.

F. De Winter 8.1.2020 7:31

Někde jsem slyšel, že: " Muže mohou zničit tři věci. Ženy, hazard a přílišná důvěra v odborníky. " :-)

P. Dvořák 8.1.2020 7:29

Samozřejmě že je věda.

Dokáže nám vysvětlit proč se to, co se stalo, stalo právě tak, jak se to stalo a dokonce i proč se to stalo.

F. Houžňák 8.1.2020 6:46

No, psychologie není věda vůbec - ty její "vědecké zprávy" a "pokusy" jsou jenom taková vyprávění, co si psychologové mezi sebou líčí. Ekonomie má určité vědecké prvky, ale jenom ve velmi omezených partiích a ve velmi omezené míře, jinak je to taky takové vyprávění, proč se kdy co stalo. Ještě tak to lékařství, i když to vcelku taky není žádná skutečná věda, pouze v těch částech, kde se věci dají nějak změřit, ještě jakžtakž. Protože platí "živý organismus si za přísně kontrolovaných podmínek dělá to, co chce".

R. Langer 8.1.2020 5:45

Ale jistě že je, stejně jako například ekologie, ale problém je, jako všude, v podvodnících a zlodějích, kteří je zneužívají. Jo, tedy u té psychologie to zase není až tak jisté, nakolik je to "věda". ;-)

M. Krátký 8.1.2020 4:30

pak je tedy na místě otázka - je ekonomie vůbec věda !!?!!?!!?

J. Sinnreich 8.1.2020 1:42

Stejne zavery plati samozrejme i o klimatickych studiich, kde se 98% "vedcu" shodlo na stejnych zaverech. Zajimave je, ze politici pouzivaji toto magicke cislo 98% pri kazde prilezitosti jako velicinu o ktere se nebude diskutovat.

L. Novák 8.1.2020 1:42

S "klimatickou nouzí" to bude nejspíš podobné... :-P

Dobrý článek. ;-) R^ V