25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIE: O euru aneb Když vědci falšují

Věda v celém světě prochází závažnou krizí. Takzvanou replikační krizí. Zejména v posledních deseti letech se totiž vědcům příliš nedaří replikovat předchozí závěry svých kolegů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 8.1.2020 10:37

pro mne je ale důležité, aby ti, kdo něco tvrdí (například o klimatu) toto prokázali experimentem nebo replikací. A nikoliv pouhými modely snažícími se modelovat komplexní systém, u nějž ještě neznáme (a kdo ví, zda budeme kdy schopni vyhodnotit) všechny souvislosti.... Dokud tedy není nějaká teorie potvrzena pozorováním reality, jde jen o teorii, nikoliv pravdu. A v případě politických rozhodnutí vyžaduji nikoliv teorii, ale nějakou "pravdu".

Abychom si rozuměli - změny klimatu probíhají a my, lidé, na nich máme nějaký (doposud nevyčíslený) podíl. Může ale být, že jen oddalujeme svým vlivem nástup chladnějšího období - což bych kvitoval s povděkem...

M. Šejna 8.1.2020 11:28

Základní teorií je skleníkový efekt. Ten nenyl nikdy vyvrácen. Potvrzen je rostoucími teplotami kopírujícími růst skleníkových plynů.

Vědci dále předpověděli, že pokud by měl CO2 přibývat v atmosféře z fosilních paliv, musí se to projevit na změně poměru izotopu uhlíku 12C/13C. I toto bylo naměřeno a tedy experimentem potvrzeno.

R. Brzák 8.1.2020 11:33

ano, skleníkový efekt je experimentálně potvrzen. Ale potvrzení jeho platnosti pro současné děje klimatu rostoucími teplotami je již nesmysl - protože neznáme, jak a co všechno se na vzrůstu teplot podílí, prostě jde o příliš komplexní systém.

Co vědci předpovídají, to je již jen předpověď založená na nepotvrzené teorii. Protože opět nemáme změřeno, jak moc se na vzrůstu podílu CO2 podílí další zdroje CO2...

P. Brich 8.1.2020 13:44

Co je skleníkový efekt? Absorpce nebo reflexe slunečního záření plynným kysličníkem uhličitým?

L. Novák 8.1.2020 1:42

S "klimatickou nouzí" to bude nejspíš podobné... :-P

Dobrý článek. ;-) R^ V

M. Šejna 8.1.2020 8:43

Klimatická nouze je vědecká teorie? 8-o

V. Šťastný 8.1.2020 9:25

Zrovna politici se snaží ji tak představovat.

P. Brich 8.1.2020 13:38

Neshodlo se na ní 97% vědců?

J. Jurax 8.1.2020 18:19

Ano.

A ty zbývající tři procenta nedostanou granty, budou odejiti z univerzit i výzkumných ústavů a v oboru je už nikdo nezaměstná, takže budou se živit prodejem hamburgerů tak dlouho, dokud neprohlédnou. Ledaže by mezitím došlo ke globálnímu ochlazení natolik významnému, že by i těm 97 procentům začala být svinská kosa.