24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIE: Monopoly

„Stačilo by se zamyslet, jak drahé je pořizovat si zboží nebo služby od monopolního subjektu, který má zákazníka v hrsti, protože zákazník nemůže hlasovat nohama“, napsal čtenář do diskuse k textu o nákladech obětované příležitosti a utopených nákladech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 21.12.2020 20:15

Hazard bych zakázal a bylo by vymalováno!

Pokud existuje sociální stát, má na toto právo KAŽDÝ OBČAN!

P. Milan 21.12.2020 21:04

Mňau? :-P

L. Novák 21.12.2020 22:36

Tenhle by zakázal i hospody... Asi chlastá doma. ;-D

P. Milan 21.12.2020 10:43

Zřejmě to nikdo nepochopil (nebo v zaujetí koroňákového boje ani nečetl).

R. Benýšek 21.12.2020 16:39

Taky se divím, jak neuvěřitelně málo je reakcí.

Nevím, nakolik jsem to celé pochopil, ale otevřelo mi to oči dosud jen přivřené.

Nicméně jedno jsem fakt nepochopil - to o tom rozdílu 2 korun. Ať počítám, jak počítám, mně to vychází na jen 1 korunu, kterou vydám navíc. Tady přece nejde o situaci (anebo jo?), kde korunu musím vydat, zatímco jinak jsem ji naopak mohl vydělat (tam by byl rozdíl 2 korun).

L. Novák 21.12.2020 18:37

Nedivte se, že ta parta šílených důchodců nečte teoretické články z ekonomie. ;-D Většina z nich má v hlavě Politickou ekonomii socialismu (v lepším případě) a administrativní monopol komunistického státu je pro ně zcela přirozený a pro mnohé i správný. Všechno, co se jim nezdá, by zakazovali a pro některé jsou třeba hospody a restaurace zcela zbytečná služba, a by bylo nejlepší je nechat zavřené a chcípnout hlady.

Dobře je vidět administrativní omezení trhu státem v oblasti sázkových společností, kurzového sázení a hazardních her. Kraluje tady Tipsport, přicmrndává Fortuna a podíl těch ostatních na trhu je zanedbatelný. Vstup pro zahraniční společnosti je tak znesnadněn platnými zákony, že tady v podstatě žádná není a nebude, dokud nepřijde někdo, kdo ty nesmysly prolobované do zákonů nezruší. Mimochodem, každý sázející je registrován v seznamech Ministerstva financí (což aktuálně vedlo k vytvoření seznamu "vyloučených osob" a sázkové společnosti jim nesmí dovolit sázet - to je kvůli souběhu v pobírání různých sociálních dávek a podpor v nouzi) a nesmí sázet v zahraničí... Dokonce jsou blokovány na Internetu některé firmy ze zahraničí (možná z kategorie "podvodníků") a zaregistrovat se třeba u celosvětově působící společnosti bet365 je bez nějakého prostředníka v zahraničí a dalších opatření v připojení přes "anonymizéry".

No a na druhé straně jsou sázkaři, kteří smutně pokukují po zahraničních společnostech, protože z chování těch dominantních českých se často zvedá žaludek... i díky nesmyslným "národním úchylkám" v platných zákonech a předpisech, nad nimiž často zůstává rozum stát. Ministerstvo financí by nutně potřebovalo "provětrat". Rv

L. Novák 21.12.2020 18:42

vypadlo slovíčko:

...a zaregistrovat se třeba u celosvětově působící společnosti bet365 je bez nějakého prostředníka v zahraničí a dalších opatření v připojení přes "anonymizéry" prakticky nemožné.

A dodávám ještě: Železná opona bolševiků ve vládě a parlamentu v evopské praxi (a v rozporu s evropskou praxí).

L. Novák 21.12.2020 18:53

No a jak to funguje v praxi? Ve večerních hodinách (špička provozu) mi server Tipsportu blokuje přihlášení a vyskočila cedue s nápisem:

"Bohužel nemůžeme nikoho přihlásit. Čekáme na odpověď z rejstříku vyloučených osob, který spravuje ministerstvo financí. Zkuste se prosím přihlásit za chvíli. "

L. Novák 21.12.2020 19:27

A znovu: "Vážení klienti, aktuálně se nejde přihlásit, z důvodu nedostupnosti systémů registru vyloučených osob. Na opravě pracujeme. Děkujeme za pochopení. Tipsport.net, a. s."

Vypadá to, že spustili vládou vnucený systém, kde při každém přihlašování se kontroluje přes Internet (obdoba EET :-P), zda přihlašující se nebyl aktuálně zařazen do "rejstříku vloučených osob" (soc. dávky v nouzi, exekuce apod.) a teprve až to Ministerstvo financí laskavě potvrdí, může být sázkař vpuštěn na web Tipsportu.

Zajímavé je, že Fortuna tento problém nemá. Asi mají se zaváděním vládní idiocie do praxe zpoždění... a nebo to dělají jinak a lépe, než šílenci z dominantního Tipsportu. :-P

V. Petr 21.12.2020 20:16

Bez hospod a restaurací by nikdo hlady nezemřel!

F. Kysela 21.12.2020 21:42

Kromě hospodských

L. Novák 21.12.2020 22:48

Jo. Bez vás taky ne. Rv :-/