24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIE: Inflace a Zlatý standard

„Podle téhle teorie jsme už od okamžiku opuštění zlatého standardu vlastně všichni mrtví“, napsal komentátor pod článek zabývající se inflací a jejími příčinami. Protože je povinností ekonoma šířit osvětu, tak je cílem následujícího článku ukázat mylnost inkriminovaného výroku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 15.1.2022 13:31

Modrý Ptáku, četl jsem toho od Vás spoustu, ale tenhle článek jste nějak uspěchal.

M. Pivoda 15.1.2022 10:17

Zatím.

Jaderná fúze se zatím také nevyplatí. Do toho procesu je třeba vkládat více energie, než z něj lze získat. Zatím poměr asi 0, 7. Vývoj ale nekončí. Zatím.

M. Pivoda 15.1.2022 10:13

Historie určitě nekončí (úmrtím J. Lukavského).

Magistr Kelly to asi začal, ale zatím není jisté, kdo to dokončí a kdy.

J. Stifter 15.1.2022 10:11

Omlouvám se, je tam chyba. Pan Utrácivý má potvrzení pouze na 90 uncí. Celková hodnota pak je 171. Ale jde o to, že to potvrzení už není v oběhu, dostala ho banka.

J. Stifter 15.1.2022 9:50

Dobrý den. Zdá se mi, že tam je logická chyba. Pan Utrácivý koupil byt, prodejce (pan Realitní) dal jeho potvrzení na 100 uncí Druhé bance. Tohle potvrzení tedy již není v oběhu, dostala ho banka. Banka si nechala 9 uncí jako reservu a vydala potvrzení na 81 uncí. V oběhu jsou tedy pouze dvě potvrzení v celkové hodnotě 191 uncí. Jestli se mýlím, prosím o vysvětlení, zajímá mě to.

T. Bubeníček 15.1.2022 0:32

A proto je dobré kupovat fyzické zlato a to buď mít v trezoru, nebo zakopané.

J. Poláček 14.1.2022 20:43

Děkuji za článek. Jsem ekonomický nedouk. Mě se poněkud upravila původní představa o zlatém standardu. Doufém, že autor napíše pokračování. Pokud to někdo považuje pro sebe za zbytečné, ať nečte.

V. Petr 14.1.2022 14:44

Je to ÚPLNĚ JEDNODUCHÉ, stát inflací okrádá občany. Dělal to už ve starověku a ve středověku dokonce nuceně!

Žádná velká věda v tom není, ALE musí se to okecat, aby se to lidem nějak podalo!

F. Kusák 14.1.2022 12:09

Tak to je monetární teorie na úrovni studenta prvního ročníku studia na střední škole. Jako kdyby to bylo vše tak jednoduché a zlatý standard nebyl minulostí, nebo kdyby nebyly virtuální měny a inflace složitým jevem s podstatou mnohem širší než je jen nerovnost mezi nabídkou a poptávkou atd. Je to jako bychom se chtěli vrátit do počátku kybernetiky s dnešní úrovní a možnostmi hardware. Článek o ničem. A pak ekonomií a monetarizmem se dnes zabývají největší mozky současnosti s využitím stochastického modelování, teorie her a já nevím čeho ještě. Tady jde většina z nás jen za pomyslným vozem. Respektujme to a smiřme se s tím.

V. Petr 14.1.2022 11:13

Naše současná inflace ovšem NENÍ způsobena nějakou "měnovou politikou, ale z Bruselu nadiktovaným grýndýlem (což se teprve rozbíhá) ale především současnou pětikoalicí protlačovaných stamiliardových "kompenzací" majitelům kořalen, heren!!! a nevěstinců! (podle Vystrčila "těm nejlepším").

J. Stehlik 14.1.2022 11:04

Přesně to jsme měl na mysl . Banky nežijí ve vzduchoprázdnu a pokuď to přeženou ať už v jednom nebo druhém směru , tak to má negativní vliv na celou ekonomiku .

M. Valenta 14.1.2022 11:00

Pákový efekt používají téměř všechny centrální banky. Taky jsem takto kdysi koupil pár tun pšenice a nakonec z toho byla ztráta pár desítek dolarů. Holt slabé nervy.

J. Nevrkla 14.1.2022 10:48

Ovšem pak jsou tu negativa, pokud se netrzne rozbíhá ekonomika. Investice nejsou efektivní, nedochází k přizpůsobování ekonomiky požadavkům zákazníků, tedy trhu, emitované a hodnotou nekryté peníze hodnotu ve stejné míře ztratí, lidé ztratí koupěschopnost. Krize byla odsunuta, ale nastává další, o to větší. Tak snad nespadneme až někam k hrozivemu příkladu - nějakému africkému státu nebo Venezuele. Ale že to bude bolestivé a neobejde se to bez zchudnutí, o tom jsem přesvědčen. Snad to neskončí nějakou občanskou válkou a socialistickou diktaturou.

J. Stehlik 14.1.2022 10:40

Záleží jak se na to díváte . Peníze pro centrální banku jsou jen prostředkem jak rozběhnout ekonomiku . Muže je stahovat z oběhu nebo je dodávat . Pro člověka jako učastníka koloběhu je ale uplně jiná pozice (spotřeba , hypotéka atd) .

Centrální banky nežijí ve vzduchoprázdnu a státy si hospodářsky konkurují . Nastavit měnovou politiku tak , aby prospívala a nepotopil jste celou ekonomiku je zásadní věc v kapitalismu . Centrální banky nemohou ovlivnit zásadní daňové , regulační mechanismy . Ty mají zásadnější dlouhodobější hospodářský vliv . Ty jsou pod kompetencí vlád.

https://finmag.penize.cz/penize/430180-je-statni-dluh-skutecne-dluhem-zalezi-jak-se-na-to-divate

J. Stehlik 14.1.2022 10:32

Akcie byly jen malá část ekonomiky . Naprosto pomíjíte banky a pujčky a jiné zdroje. Technologický pokrok koncentroval bohatství mezi velmi malou skupinku lidí. Většina rustu jela na dluh a chudší jej nemohli nikdy splatit . Akcie to jen odstartovali .

My jsme měli smulu na Rašína . Ten vytvořil tvrdou měnu a obrovskou nezaměstnanost . Většina němcu a židu byla bohatších a tiy odsunuli . Po válce pak češi volili automaticky komunisty :-/ . Proto u nás byl nejtvrdší socialismus z bývalého bloku.

J. Nevrkla 14.1.2022 10:11

Tenkrát nebyly tisknuty hodnotou nekryté peníze, nezadluzovali jsme se. Teď už jsme bohužel někde úplně jinde, prakticky všude na světě.

J. Machotka 14.1.2022 10:08

Ano, je to ekonomický text. Zřejmě proto ignoruje i základní matematické poznatky, jako je například součet geometrické posloupnosti (z 100 uncí při 10% rezervě vytvoříte jen 1000, nikoliv milion uncí).

Jinak, princip kapitálové přiměřenosti, který definuje onu procentuální hladinu, vyžaduje, aby rezervy byly tvořeny vlastním kapitálem a rovněž existují multiplikátory odvozené od rizikovosti půjčky.

Ale jinak ano, tímto způsobem (komerční) banky vytvářejí virtuální peníze. Tento jev má dokonce jméno - pákový efekt.

V současnosti však dochází k něčemu jinému - peníze emituje centrální banka. Někde na začátku byla jedním z motivů pro tento krok likvidita státních dluhopisů (odraz nárůstu státních dluhů), která zablokovala mezibankovní finanční trhy. ECB je sice dokázala rozhýbat (bylo emitováno zhruba 7% HDP Eurozóny ničím nekrytých eur, které se díky výše zmíněnému pákovému efektu ještě namnožily), ale tím jen problém odložila (zvětšila).

V. Petr 14.1.2022 10:05

Fosforu neutrony? To snad ne! Bylo nalezeno ve rtuti, ostřelované neutrony. Podobně by šlo vyrobit z platiny ale to se jaksi nevyplatí...

V. Petr 14.1.2022 10:02

Samozřejmě to jde! Dokonce i čeští komunisté dokázali dost dlouho (1970-1985) držet inflaci poměrně nízko!

Mezi léty 1870-1913 byla v USA roční inflace 0,1%! To ovšem nebyl "sociální stát" s jeho šílenými výdaji!

V. Petr 14.1.2022 9:59

Krize nebyla způsobena zlatým standardem ale primárně vydáváním "nekrytých" akcií, jejichž cena násobně převyšovala cenu společností, které je vydávaly. Bylo to typické "letadlo."

Připomínám inflaci v Německu, kdy dělníci dostávali plat 2x denně a po každé výplatě následovala přestávka, aby si mohli nakoupit, než inflace do večera peníze znehodnotí!

J. Nevrkla 14.1.2022 9:42

A pak nutně přijde vyrovnání úrovně peněz nekrytých hodnotou s realitou, nastupuje inflační znehodnocení. Nemyslím si, že se s tím dá něco dělat, snad jenom předvádět šamanské tance, zatraceně dobře placené a situaci jen zhoršující.

J. Stehlik 14.1.2022 9:25

Inflace a deflace jsou jen pojmy. Oboje centrální banky mohou zařídit . Inflace tiskem , a deflaci velkými uroky . Banky pak peníze stahují z trhu a ukládají je u centrálních bank . Výsledkem je tvrdá měna a neochota lidí utrácet a hromadit peníze (konec spotřeby a zamrznutí ekonomiky) . Výsledkem je deflace , kdy lidé počítají s tím , že zítra budou mít peníze větší hodnotu a nakoupí víc . Jenže zítra si řeknou , že další den nakoupí ještě víc . Hodnota peněz stále narustá a ceny služeb a výrobku , akcií stále klesají . Podniky nevyrábí a propouští atd. A peníze stále více se zhodnocují a stahují z oběhu . To je zlatý standart a velká krize 1929 , kdy lidé běžně umírali hlady.

O. Uživatel 14.1.2022 9:23

Uživatel požádal o vymazání
J. Stehlik 14.1.2022 9:17

Všechny ty články novinářu a ekonomu řeší inflaci a tisk peněz . Ale oni přitom mají jak koně klapky na očích a dívají se jedním směrem .

Kapitalismus a zvláště technologický pokrok způsobuje , že hodnoty se koncentrují k úzké skupince lidí . Ta stahuje bohatství k sobě a vzniká nerovnováha . Klasická zlatá dvacátá léta skončila obřím krachem a 50% nezaměstnaností , kdy se vylidnily celé státy v USA . Můžete z toho buď velkým zdaněním (velký uděl) nebo válkou a nebo zaplavit trh penězi (inflací) . Inflace zajištuje , že lidé mají práci , platí hypotéky a dluhy se jim umenšují . Problém nastává tehdy , kdy nemovitosti jsou uložením peněz jako u nás . A zase toto mají američané ošetřeno financováním obcí z daní z nemovitosti v procentech . Tudíž pro obec není nic snažšího jak si zvednout příjem než nasekat stavební parcely a tedy další příjem z daní . To zajištuje konkurenci nabídky a tedy dostupnost . Dvojí znehodnocení , ;-) tedy za prvé procentuální daní a pak převisem nabídky . Celé to tedy nakopne obrovsky ekonomiku . Protože jen spotřeba zvýší lidem životní uroveň (láce) . Nikoliv to , že si budem zvedat uroky a omezovat spotřebu a chudnout. Peníze se mají točit a tvořit kapitál . To že někde leží tak nevznikají hodnoty lidem nezvýší životní uroveň , at je to zlato nebo nemovitosti které jsou ladem a prázdné .

J. Lukavsky 14.1.2022 6:36

"technologické výrobě zlata" Zlato již bylo technologicky vyrobeno a to odstřelováním jednoho izotopu fosforu neutrony. Problém je v tom, že tato výroba je mnohem dražší nežli zlato přírodní. Takže z toho byl krásný článek ale magistr Kelly může klidně bádat dále. J.L. end

M. Pivoda 14.1.2022 5:06

Závěr článku: "... zlato se nedá vytisknout. "

Toto je základní předpoklad ekonomů-finančníků.

A proto také je v zájmu ekonomů-finančníků zpomalit technologický pokrok, aby k nějakému takovému jevu ("technologické výrobě zlata") v blízké budoucnosti nemohlo dojít, tzn., aby co nejdéle platil výchozí předpoklad ekonomů.

T. Pudil 14.1.2022 3:56

Problem je v tom, ze uz na svete neni zadna mena podlozena zlatem a tim padem si kazda zeme muze tisknout papirove penize, jak se jim zachce.Vubec nema cenu tyto papiry schovavat, protoze s jejich pribyvajicim poctem ztraci automaticky svou cenu. A to je inflace . Od slova inflate- nafouknout. Nafouknout zasobu penez se delalo tisknutim, kdezto v dnesni dobe pouze ENTER na kompjutru. Vznikaji tim papirove tzv. penize, ktere par sekund pred tim neexistovaly v celem vesmiru. Tim ale ty jiz existujici penize ztraci svou hodnotu. Je to jako kdyby jste prilevali do polevky vodu, aby bylo polevky vic. V urcitem momentu tato tekutina prestane jakom polevka chutnat a je po polevce. Tato relativne novodobe manipulace s penezi je vlastne takova chytra dan pro nic netusici populaci a zaroven i cesta, jak splatit statni dluhy. Ty se ovsem stejne nesplaci. Touto cestou je vzdycky vladni system o nejaky ten krok napred a bezny clovek se to pak snazi dohanet. Je to vsak ztraceny zavod. Jedina zachrana je investice v cemkoliv, co vas od teto prohry ochrani. Je na kazdem z nas prijit na to, jak na to.

K. Pavlik 14.1.2022 2:42

Zajimava uvaha. Mate pravdu pokud se to v prubehu nezmeni. Bohuzel kazdy donasi do banky ne zlato ale nejake papiry a to funguje jen tak dlouho pokud nekdo veri ze papiry jsou zlato - a to muze fungovat pekne dlouho.

R. Szewczyk 14.1.2022 2:08

zdravím,

a tady se pane M.Ptáku pletete, zamotal jste do toho příběhu v podstatě nesmysl, protože pan Utrácivý si za zlatého standartu odnáší z banky č,1 nikolivěk potvrzení, čili cár papíru, ale oněch 90 uncí zlata , za které nakoupí cihly a zedníky,atd, ti ovšem do banky č.2 odnesou svoje 90 uncí za zboží a práci, čili součet je opět 90+10, tedy sto, záměrně zjednodušuji zu grunt, tedy pomineme uroky ,,,,,,,,právě to papírové potvrzení je onen zakopaný pes FIAT měny, no a pan Utrácivý je povinen splatit dluh opět jen a jedině ve zlatě