24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 22.7.2009 18:37

Výborný článek . . .

Coby kluk jsem sbíral známky, odznaky, nálepky od sirek a také staré mince a bankovky . . . .  Měl jsem pár německých 10 milionoů marek bankovek, které byly tištěny černý tisk na světlehnědém papíře a také jsem vlastnil krásnou ruskou bankovku 1 milion rublů, která byla obrovská a měla portrét Lenina . . . . Báh vé, kde ty moje sbírky skončily . . . Manželky rodiče se narodili na Volyni a když se po válce vrátili do ČSR, tak manželky otec vyvrtal do oje povozu hlubokou díru a tam naskládal carské zlaté rubly a díru dřevem zamaskoval . ..  rodiče rozdělily mezi 3 sourozence ty zlaté rubly a ani pořádně nevím, kolik jich mámánželka má  a kde je má schované . . . .

J.G. Pašek 22.7.2009 19:30

Re: Výborný článek . . .

Ty zlaé rubly jsou poměrně maličké, něco jako bejvávaly 1h hliníkové mince . . .   na jedné straně je portrét cara a na druhé ruská orlice . . . .

Větší vlastenec 22.7.2009 19:41

Řekni, kde ty ruble jsou, kdo o tom ví ...

Vážený pane Pašku, mohl byste prosím přátelům ze stínového Ministerstva vnitra prozradit (bez mučení) takovou maličkost ?

Vaše paní manželka (+ ony zlaté ruble) je s Vámi v Rochesteru, či je někde v dosahu našich kompetentních orgánů ?

Děkuji Vám předem za odpověď, a přeji hezký den.

>-  Volte 100% zdanění zbohatlíků, tyranů a zrádců všech !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

J.G. Pašek 22.7.2009 20:35

Re: Řekni, kde ty ruble jsou, kdo o tom ví ...

Sestra manželky je v dosahu a zesnulý bratr manželky zřejmě rubly rozdělil mezi synka a dcerku, které jsou v dosahu jakbysmet  . . . . jejich jména Ministerstvo vnitra určitě zná, protože byli 1968-89 pod jejich drobnohledem . . ..  Jo a ještě ta sestra má echt sterling stříbrné příbory, které rodiče propašovali z Ruska, které manželka dostala věnem a darovala v prosinci 1968 sestře . . . . 

Větší vlastenec 22.7.2009 21:50

Re: Řekni, kde ty ruble jsou, kdo o tom ví ...

Tedy, vážený pane Pašku, řeknu Vám (tedy vlastně napíšu) - kdyby takto spolupracovali všichni naši občané (včetně těch bývalých), to bychom snad ani ten Listopad neprohráli !

Každopádně děkuji, a předávám informace příslušnému oddělení SSD (Stráže sociální demokracie).

>-  Dost napásla se naší muky strak modrých hejna kroužící !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Finist 22.7.2009 18:17

Jinak jestli

z toho článku někdo vydedukoval, že jsem chtěl říct, že bolševici dělali všechno blbě, tak nečetl příliš pozorně. Celkem jasně by mohlo být patrné, že cca 2 až 3 roky (1923-25) ty peníze dělali - na svou dobu - docela dobře (spousta zahraničních měn tehdy měla daleko menší krytí) ;-)

Jinak jedna satirická narážka na situaci v oblasti peněz ve 30. letech je v Mistrovi a Markétce, jak tam ďábel v tom kabaretu rozhazuje peníze, co se poté mění na bezcenný papír. Jestli to máte někdo po ruce, tak se na tu část podívejte.   

Větší vlastenec 22.7.2009 19:19

Bude tak a nejinak !

No tak podívejte se, pane Finiste.

Vy píšete a píšete, a, nerad přiznávám, píšete hezky.   :-/

Naštěstí naši voliči Vaše články nečtou. A i kdyby četli, neporozumějí. A i kdyby četli a porozuměli, neuvěří.  :-D

Budou dál volit nás, budou volit jistoty a prosperitu, svobodu, spravedlnost, solidaritu. Socialismus opět zvítězí. K tomu nám dopomáhej nesmrtelný Lenin.

>-  Již chví se světa základ vratký, my ničím nejsme, buďme vším !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Finist 22.7.2009 17:55

Dobrý podvečer

Někteří tady vzpomínali na Řím, tak článek o tom, jak to vypadalo v Římě jsem tady měl před nějakou dobou taky (tedy překlad, pokud zapátráte, určitě ho tady na psu najdete)  a tehdy(díky velmi pozitivnímu ohlasu) jsem sliboval, že sem ještě nějaký historický příklad inflace pošlu. Tak to plním až teď. Původně jsem na psa posílal ten překlad Whita o inflaci během Francouzské revoluce, ale ten se panu Wagnerovi zdál přeci jen neúnosně dlouhý. Tak jsem to vyřešil takhle.

Jarda 22.7.2009 12:59

Výborný

Pěkné počtení, podobný popis inflace ve Francii lze nalézt i na

http://bastiat.kvalitne.cz/Inflace%20ve%20francii.htm

a teď koukám, že to taky přeložil Finist. Vidím, finiste, že se na ekonomické překlady docela zaměřujete, před časem jste tu měl skvělý článek o inflaci ve starém Římě. Díky.R^

Ludva 22.7.2009 12:36

Peníze nejsou všechno

Dobré jsou i nemovitosti a zlato. Ale bez ochrany státu stejně neudržíte nic.

Větší vlastenec 22.7.2009 21:56

Re: Peníze nejsou všechno

Taky brilianty jsou dobré.

A zakopat hodně hluboko.

Protože nežijeme v tom hnusném USA. Tam stát majetek chrání.  (Y)

Náš stát Vám všechno znárodní, ani nemrknete (strachy).

>-  Lidové milice - na reakci palice !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

NevericiTomas 22.7.2009 12:24

dnes preci neni problem

v nekryte mene. ¨Neni na svete tolik zlata aby pokrylo hodnoty ktere je treba penezi obchodovat. Problem nekryte meny neni v tom ze neni nicim kryta, ale ze svadi k nekonecnemu tisknuti dalsich penez. Pokud mnozstvi penez v obehu je v souladu s hodnotami za ktere se maji smenovat nemuze byt problem. Problem je dnes vydavani nicim nekrytych dluhopisu. Tim dnes populiste ve veladach nahradili tisk novych penez neb to uz jim centralni banyk nedovoli...vysledek je stejny jen proces ponekud pomalejsi.

Jakub Vandrovec 22.7.2009 12:47

"Problem nekryte meny neni v tom ze neni nicim kryta"

Ale ano, v tom je právě ten problém. Je kryta jen důvěrou v ní či lépe řečeno strachem, aby najednou nebyla bezcenná, což ve skutečnosti je. Proto ty výkyvy a proto ty krize. Dluhopisy atd. už jsou jen variací na stejné téma.

NevericiTomas 22.7.2009 13:07

Re: "Problem nekryte meny neni v tom ze neni nicim kryta"

No ale pokud byste chtel kryt veskere penize zlatem dostanete se do problemu ktery resili uz ti francouzi v 18 stol. Nedostatek penez ( jako prostredku smeny) a z toho vyplyvajici umrtveni obchodu. Nakonec to konci tim ze si trh zacne produkovat vlastni "penize".ruzne smenky, dluhopisy a kdo vi co jeste. Pokud udrzujete objem penez v souladu s hodnotami, ktere za ne menite nemuzuete mit problem. Problem je kdyz si nekdo zacne myslet, ze tu hodnotu maji  penize samy o sobe! Zakladni problem je, ze se statni urednici muzou pri vyrabeni dluhu zastitovat statem jako isntituci.

Jakub Vandrovec 22.7.2009 13:23

Re: "Problem nekryte meny neni v tom ze neni nicim kryta"

Oživovat obchod neexistujícími penězi je vždy průser. Obchod se vůbec oživovat nemusí. To tzv. oživení obchodu pomocí dluhů je jen drzé znehodnocení měny. Objem peněz v souladu s hodnotami se v podstatě nedá udržet a to krytí zlatem je poměrně dobrý nástroj, jak toto kontrolovat. Malé tajemství je, že se papírové peníze v podstatě nedají kontrolovat. Ještěže lidé jsou líní přemýšlet a slepě věří těmhle čachrům s měnou atd.

MF 22.7.2009 13:03

Re: dnes preci neni problem

Jo, přesně a stručně jste to vystihl. Problém je, že se nedá věřit ani centrálním bankám. V USA a v jiných státech také, se tisknou bankovky jako o závod. Jak řekl Topolánek, je to cesta do pekel. Židé měli a mají jednu zásadu: Třetinu ve zlatě, třetinu v nemovitostech a třetinu v penězích. Proto asi také vždycky přežili.

Jakub Vandrovec 22.7.2009 13:33

Re: dnes preci neni problem

Centrální banka v USA (FED) je v soukromých rukou. Tuším, že ji vlastní asi deset židovských rodin.

Kilmore 24.7.2009 17:26

Re: dnes preci neni problem

Na tom nijak příliš nezáleží. Důležité pouze je, kdo garantuje Fedu jeho monopolní práva, což je federální vláda. Bez její intervence by Fed byla jen soukromá společnost, tedy po tu krátkou dobu, než by se zhroutila.

Tomáš 22.7.2009 11:37

Další zajímavost

Zajímavé a dlouhé čtení, chtělo by to rozdělit na dva díly.

Můj děda se narodil na Volyni (dnes to je myslím území Ukrajiny) a říkal, že jeho táta měl raději papírové peníze, protože byly lehké. Tak nevím, jestli byl tak hloupý, nebo ty peníze přece jenom měly nějakou hodnotu. Pár rublových mincí si ale nechal, jednu takovou jsem dostal. Myslím, že váží kolem 10g (váženo na kuchyňské digitální váze), rok vydání jsem nezkoumal. Kdyby si praděda nechal zlaté mince místo papírků, asi by na tom hodně vydělal.

hank bukowsky 22.7.2009 11:08

Není mi jasné, co chtěl autor říci

jestliže jenom to, že komunisté dělali všechno blbě, tak si mohl ušetřit 95% textu.

Yowda 22.7.2009 11:25

Re: Není mi jasné, co chtěl autor říci

autor nechtěl říci ŽE to komulisté dělali blbě i když je to také samozřejmě pravda, ale popsal JAK to dělali blbě. Pro poučení současné generaci. Aby neopakovala staré chyby.

Ale obávám se, že je to házení perel některým čtenářům NP.

Vanitas vanitatum et omnia vanitas.

emersonskej 22.7.2009 13:08

Re: Není mi jasné, co chtěl autor říci

Velmi výstižně řečeno !!! Je vidět, že onen článek některým lidem zrovna nevoní...;-D

Jan Daniel 22.7.2009 13:37

Re: Není mi jasné, co chtěl autor říci

Pane kolego, jde o stručnou monetární historii Ruska, kterou si řada lidí ráda přečte. Možná se budete divit, ale existují i jiné články, než ty které mají za úkol nést jednoznačnou propagandistickou message pro jednodušší spoluobčany. Ale pokud jste z článku pochopil, že tisk nekrytých peněz je chyba, tak už to samotné je úspěch.  

JaS 22.7.2009 10:27

To jsme se ve škle neučili,

že v Sov.. ehm Rusku byl takový bordel odjakživa . Vždycky tam bylo všechno lepší než u nás, vždycky všechno vynalezli dřív než ten, kdo to opravdu vynalezl, ve všem nám byli vzorem. Dobrý článek!

hank bukowsky 22.7.2009 11:09

Re: To jsme se ve škle neučili,

jestliže měl mít článek tenhle účinek, tak pak je pouze propagandou a ta z povahy věci nemůže být dobrá.

emersonskej 22.7.2009 13:10

Re: To jsme se ve škle neučili,

Hloupý názor !!!

Sid 22.7.2009 21:58

Re: To jsme se ve škle neučili,

Co chcete od bolsevika? Jine nez hloupe nazory? Nebudte naivni, vsichni bolsevici jsou hlupaci a ti, co nejsou hlupaci, ti jsou svine!

arlon 22.7.2009 10:04

problém s penězi

je tak starý jako peníze samy. Ve starém Římě se potýkali se stejnými problémy jako autor popisuje v tomto článku. Ale info o Rusku potažmo o CCCP je to dobré.

R^R^

Ludva 22.7.2009 9:29

To je zajímavé,

že z takového srabu se stala světová velmoc č. 2. Třeba to bude tím, že co platí na Evropany neplatí na Rusy. Zrovna tak, jak to neplatí na Číňany.

liberal shark 22.7.2009 8:29

výborně

Skvělý článek, jasný sokole ;-).