24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tomcat 19.8.2008 23:02

ještě dotázeček

Nedávno jsem četl čerstvě vydanou knihu od de Sota, Mystérium kapitálu, nestál by ještě tento autor za rozbor...?

BOMBON 19.8.2008 8:09

bravo

mokry ptaku, krasne polopaticke, nema to chybu

jen neprestavej ve svem usili, casem nepravidelniky vydas knizne, uvidis...;-)

Modrý pták 18.8.2008 21:07

Vážená a vážení,

díky za reakce. Abych splnil poslední slib, který jsem dal Janě z Boku, tak závěrečný Nepravidelník bude Murray Rothbard.

P. S. Fafo nevyhrožujte a přijďte :-)

P.P.S. Martině Froňku díky za opravu. Můj korektor evidentně nepochyboval o správnosti mnou uvedených jmen :-)

janabok 18.8.2008 21:42

Re: Vážená a vážení,

R^...

to nejlepší na konec...:-)

P.S. a stejně Vás budu ukecávat (a doufám, že nebudu sama), abyste v osvětě pokračoval...

ale stejně obrovské díky za dosavadní práci...:-)

tomcat 18.8.2008 23:03

Re: Vážená a vážení,

Chci se připojit k díkům za Vaši práci... Je to příjemný způsob rozšíření zatuchlých fachidiotikých pohledů (mluvím za sebe) na věci veřejné. Proto žádám, abyste nekončil, Vaše příspěvky jsou pravým "rodinným stříbrem" Neviditelného psa

ook 18.8.2008 18:15

ano jeto tak jednoduchoucke?

z ceho MP vydedukoval vyssi rigiditu pracovniho trhuv EU ve srovnani pred 10 lety.Mam pocit ze ted pro nove zeme je omezeni jen v Rakousku a Nemecku. Zbytek Evropy jiz obcany novych zemi neomezuje.Proti MP tvrzeni stoji i masova migrace polaku do UK - nejvetsi migrace v novodobe evropske historii a naprosto zasadni faktor ekonomickeho rustu UK az do nedavna.Vyssi rust GDP mimo eurozonu: No nove zeme mely pred 10 lety podstatne nizsi zaklad, ze a UK ekonomika je vice navazana na USA, takze sleduje rusty a pady dolaru naprosto jasne.Skoda, kdyby se MP zase nenechal unest svym zivocisnym odporem k EU a vsemu zdanlive keynesianskemu, tak by by citelnejsi.Dal lehce pochybuji ,ze pane Gurmanuv prijezd do kotliny za ucelem konzumace a odvozu klobas nebude detekovan: Opravdu? Kdyz k nam prijede o 30% mene Gurmanu turistu, neubytuji pokojiky v hotylcich, nepopiji pivka a nekoupi si devku, tak to nezaznamename?Pry tedy neni rozdil jestli armada turistu neprijede a misto toho si sporivkove otevrou ucty  na Kajmanskych ostrovech. Nechcete to modry ptaku jit povidat prazskym hotelierum?

Finist 18.8.2008 18:50

Re: ano jeto tak jednoduchoucke?

To s tím Gurmánem jste evidentně nepochopil. MP mluvil o obchodní bilanci - co zachytí a co nezachytí.

Vlasta.on 18.8.2008 20:41

Re: Re: ano jeto tak jednoduchoucke?

Tak jsem se asi u té abstrakce spletl.:-/ Nejsem neomylný.;-D

Martin Froněk 18.8.2008 13:45

Jen malá oprava

James Meade, nikoli Meady. Díky za článek.

Historik 18.8.2008 12:48

V jednom faktu se mýlíte

Roku 1992 bylo hodně lidí, kteří počítali s tím, že česko - slovenská měnová unie rozpad společného státu dlouho nepřežie. A nepřežila mimo jiné pro to, že banky nevěřily ve stabilitu společné měny.

Vlasta.on 18.8.2008 13:30

Historiku

to se nemýlí. Jenom popisuje konkrétní, faktický důvod oddělení měny v tom daném konkrétním okamžiku. Že udržení společné měny, snad vyjma několika naivních slováků,  A.M.Húska, nikdo nevěřil, je neoddiskutovatelné. Byla to politická deklarace, mající své politické důvody. Nakonec, už v té době byly tištěny nové české peníze. K  pozdějšímu údivu těch některých naivních slováků.

Banky nevěřily ....... Já chápu, co jste tím chtěl říct, ale uvědomte si,  že v té době, to nebyly banky v dnešním slova smyslu, v dnešních podmínkách. Byly to státní ústavy tvrdě dirigované vládou (oběma), které mohly tak akorát držet hubu a krok.

Historik 18.8.2008 18:06

Re: Historiku

Asi si rozumíme, víte, já přesně nevím do jaké míry byla tehdy koruna směnitelná, ale jednalo se i o počínání zahraničních bank.ohledně Vámi též zmíněné slovenské snahy tisknout další peníze. Byl tu tehdy nedávný příklad bývalé Jugoslávie kdy jednotlivé republiky chytračily na úkor společné měny.

A pamatuji si, jak někdo na podzim 1992 na otázku TV jak dlouho vydrží společná měna odpověděl "velmi krátce, nějaký ten měsíc."

Vlasta.on 18.8.2008 20:23

Re: Re: Historiku

Asi nejsme v zásadním rozporu. A škorpit se marginalitách ........ :-PR^

Vlasta.on 18.8.2008 13:35

Ještě dodám

Slovenská snaha tisknout další peníze (uvolnění měnové politiky), vedla v té době k velkému přesunu slovenských úspor ze slovenských bank do českých.

Pytel 18.8.2008 11:05

top gun

Tak tohle je skutečně top gun liberálně tržního ekonomického paradigmatu. My, co nelítáme v oblacích, počítáme pracovní hodiny, které jsou fakticky k dispozici, a plánujeme, kolik jich můžeme převést na to či ono místo za účelem vyprodukování plánovaného užitku. Liberálové však budou až do skonání světa vymýšlet milióny modelů a popisů peněžních toků, jen aby pro krista pána ze světa nezmizela chiméra trhu. Kdyby jsme my, co skutečně organizujeme práci a vytváříme hodnoty, na kterých ti velcí ekonomové parazitují, nechali v našich podnicích cokoli na trhu, tak by se celá ekonomika zhroutila jako domeček z karet na úroveň doby kamenné. Bez plánování se obejde jen ten, kdo nepracuje (kdo parazituje na práci druhých).

Petr Kunetka, zlocinec 18.8.2008 11:36

Re: top gun

No, nebojte, opet zorganizujete lidove milice a s temi parazitujicimi ekonomy zatocite....

janabok 18.8.2008 13:17

Re: Re: top gun

...:-)))

chudák parazitující ekonom Modrý pták - nad skvělým článkem určitě strávil mnoho hodin a přemýšlení, zatímco obětavý Pytel rozděloval práci a vytvářel hodnoty; a vy na něj dokonce milice - vrahu! ...:-)))

P.S. zdravím, Petře...:-)

Pytel 18.8.2008 16:05

Re: Re: Re: top gun

Já jsem dřel jako kůň, zatímco druhej sepisoval eklektický žvást. O čem vlastně? O tom, že nějaký Mundell ráčil pochopit, že za měnou se ve skutečnosti skrývá lidská práce takových bláznů, jako jsem já, a tuto velkolepou myšlenku formuloval jako že mobilita práce je uvnitř měnové zóny náhradou za plovoucí kurz? To je jistě ohromný objev! A ten konec obnovení zlatého standardu, tak to už je legrace ne? To se muselo vylíhnout skutečně jen v hlavě nositele Nobelovy ceny za ekonomii! Znovu otázka: v jakém poměru hodláte mít peníze podloženy skutečným zlatem? Jedna ku tisíci? O čem se má zde jako diskutovat? Pokud pan velkoekonom hledá univezální měřítko hodnoty, tak to je známo už nejméně tři sta let - čas, pracovní doba - a měří se v sekundách, což je dokonce jednotka SI. Jenže to jak známo nezapadá do liberálně tržního lichvářsko-šejdířského paradigmatu.

šakal 18.8.2008 17:27

...Tý brďo!...

..."měřítko hodnoty - čas, pracovní doba" ...Tak tohle je nářez úplně podle všech pravidel ;-P  ;-D

Pytel 18.8.2008 18:11

Re: ...Tý brďo!...

Jen si představte tu krásu! Obyčejný člověk by za měsíc makal 160 hodin. Na výplatu by však dostal (jako peníze) pouze řekněme 50 eurohodin. Pak by se i úplný idiot musel ptát, kde mám těch zbylých 110 hodin? A proč má můj manager na výplatu 500 eurohodin, když celý měsíc jenom hrál šipky, a i kdyby je nehrál, tak kde se vzalo těch 500? No, a přišel by ekonom a musel by vysvětlovat... důchodci, mrzáci, úředníci, ... manažeři, vlastníci a ... ekonomové! Ti všichni se musejí v obchodech, když si kupují žrádlo (ačkoli třeba ani nehnuli prstem), prokázat penězi! To by se snad ani nedalo vysvětlit. Proto je třeba měřit hodnotu zlatem a abstraktními měnami. To se pak distribuce bohatství mnohem líp vysvětluje, není-liž pravda? ;-)

dvd 18.8.2008 18:24

Re: Re: ...Tý brďo!...

Tak co je pak tou základní jednotkou? Sekunda dle SI nebo eurohodina dle (Brouka) Pytlíka? --Jinak takovýhle nářez jsem neslyšel ani na těch nejdebilnějších školeních let sedmdesátých.

šakal 18.8.2008 18:33

...Hustý, co?...

...;-)

Pametnik starejch dob 18.8.2008 21:41

No, já si pamatuji jak se dělaly brigády počátkem 60 let v akci Z

Samozřejmě to byly bridády povinně nepovinné a např. každý žák musel vykázat řekněme 12 brigádnických hodin. A pak tu byli organizátoři, příslušných akcí, kteří se potřebovali blýsknout, že už to mají hotovo. A jak zskávali brigádníky?

Tak, že jim z jednu odpracovanou hodinu dávali potvrzení dokonce na 3 nebo i 4 hodiny, někdy, aby se na to nepoukazovalo, nazývalo se to "normohodinou." A ti, kteří si na to netroufali, brečeli, že mohou psát jen jednu hodinu za jednu hodinu a nemají brigádníky.

Zákon nabídky a poptávky za vyspělého socialismu ;-D;-D;-D

jkotek 18.8.2008 18:10

Re: Re: Re: Re: top gun

A proto je urednik, hrajici 8 hodin denne v praci solitaire, mnohem uzitecnejsi nez nejaky dokturek, co behem pouhych tri hodin provede transplantaci srdce a pak si jde dachnout. Jednotky SI nelzou!

Historik 18.8.2008 18:16

Máte z části pravdu, čas, ale ČÍ čas

Čas různých lidí má různou hodnotu ať se Vám to líbí nebo ne. To uznával dokonce nebožtík soudruh Marx.

Možná víte, kolik si za hodinu práce svého specialisty počítá např. Borland.cz či jak se teď jmenují. Před 10 lety to bylo 3000 Kč/hod a počítala se i cesta. Nikdo Vás ovšem nenutí si tu práci za tu cenu objednat.

Nebo třeba značkové autoservisy též nebývají levné.

Finist 18.8.2008 18:36

Re: Máte z části pravdu, čas, ale ČÍ čas

Tuhlenctu Marxovinu krásně vyřídil už Bohm-Bawerk: http://www.bastiat.kvalitne.cz/Bohm_Bawerk_vykoristovani_Marx.htm

"2. Veškeré zboží, jež bylo vyprodukováno nikoliv obyčejnou, ale speciálně vyškolenou pracovní silou, rovněž tvoří výjimku. Ačkoliv do denního produktu sochaře, zkušeného truhláře, slavného výrobce houslí, inženýra a tak dále, není vtěleno více práce než do denního produktu obyčejného dělníka, jejich práce má výrazně a mnohdy několikanásobně vyšší směnnou hodnotu. Zastánci pracovní teorie tuto výjimku samozřejmě nemohli přehlédnout. Například Marx si z nouze vypomáhá tím, že pojímá vyškolenou práci jakožto násobek práce obyčejné. „Složitější práce,“ jak říká (str. 60) „je jen umocněnou či spíše znásobenou jednoduchou prací, takže menší množství složité práce se rovná většímu množství jednoduché práce. Zkušenost ukazuje, že tato redukce neustále probíhá. Ať je zboží produktem sebesložitější práce, jeho hodnota je činí rovným produktu jednoduché práce a představuje tedy sama jen určité množství jednoduché práce.“  Naivita tohoto teoretického úsudku je téměř omračující. To, že by se den práce sochaře dal považovat v mnoha ohledech za ekvivalent pěti dnů práce horníka - například při peněžním ohodnocení - o tom nemůže být pochyb... V otázce teorie - například otázce principu hodnoty - nelze pracovat s libovolnou fikcí, jakou si člověk zamane, ale jen s tím, jaké věci skutečně jsou. Pro teorii denní produkce sochaře je a zůstane produktem jednoho dne práce, a pokud zboží, které je produktem jednoho dne práce má stejnou hodnotu jako jiné zboží, které je produktem pěti dnů práce, lidé si mohou vynalézat jakou fikci si zamanou, ale to nic nezmění na tom, že zde máme výjimku ze všeobecného principu, tak, jak byl předložen (směnná hodnota zboží odpovídá množství lidské práce do něj vtělené).

Vlasta.on 18.8.2008 20:34

Re: Re: Máte z části pravdu, čas, ale ČÍ čas

Už vůbec je problém, když pětidenní práce sochaře má hodnotu sádrového trpajzlíka. ;-)  Ale Pytel bude rozhodčí. "To se budem prííííma míííít ......" :-))))))

Vlasta.on 18.8.2008 13:39

Re: top gun

Pytlíku pytlíku. PYTLÍKU!!! ;-D;-D;-D

Já furt, kde má ten Paroubek ty mimozemšťany? A koukám, vy jste jejich předvoj!!!;-D;-D;-D

K. 18.8.2008 6:44

Když je řeč o zlatém standardu,

uvítal bych zasvěcený článek o osudu zlatého pokladu ČR.

K. 18.8.2008 6:46

Re: Když je řeč o zlatém standardu,

Nikoliv od r.1918, ale v posledních osmnácti letech.