19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kolemjdoucí 8.4.2008 7:44

Směnná hodnota podle marxistů:

V Malé českosl.encyklopedii z let 1984-7 pod heslem „směnná hodnota“ opravdu není o zákonu nabídky a poptávky ani slovo. Teprve pod heslem „tržní mechanismus“ se uvádí, že  prvky trž.mech. jsou nabídka, poptávka a cena. Dále pak, že „cena je peněžním vyjádřením hodnoty zboží; velikost hodnoty zboží je nejdůl.faktorem při určování ceny, i když konkrétní výše ceny se vytváří na trhu podle poměru nabídky a poptávky.“ Přitom ale prý „v důsledku tržního mechanismu ceny oscilují kolem hodnoty“. - Takový tržní mechanismus by ale podle mne byl k ničemu.

Docela by mne zajímalo, jak se to vyučovalo na VŠE a jakou ekonomnickou literaturu měli tehdy studenti k dispozici.

Finist 8.4.2008 10:07

Re: Směnná hodnota podle marxistů:

Jestli máte zájem si přečíst o tom jak to bylo můžu doporučit tohle:

http://www.econlib.org/library/BohmBawerk/bbCI.html

http://www.econlib.org/library/BohmBawerk/bbCI.html

http://www.econlib.org/library/BohmBawerk/bbCI.html

V tom je vše podstatné o pracovní teorii a navazující teorii vykořisťování. Vznik, vývoj i chyby a rozpory které se v nich vyskytují. Co se týče tehdejší VŠE - nezažil sem, ale umím si představit, že se tehdy prostě naučili nějaký výcuc ze skript který potom odrecitovali aniž by nějak hloubali nad jeho rozpory. Ostatně stejným postupem zůstala zachována v ekonomii i řada jiných hloupostí dávno poté, co byly bezpečně vyvráceny.

Finist 8.4.2008 10:10

Re: Re: Směnná hodnota podle marxistů:

Oprava odkazů - bohužel se nevložili přímo odkazy na ty kapitoly, ale když si tam dáte obsah tak ty relevantní kapitoly o exploitation theory snadno najdete

Klemjdoucí 8.4.2008 14:12

Re: Re: Re: Směnná hodnota podle marxistů:

Moc děkuju za odkazy. Myslím, že by nebylo na škodu, kdyby vycházely v češtině kromě tlustospisů a la Samuelson také populárně naučné příručky o ekonomii, jako tomu bývalo za první republiky (soudím podle pozůstatků v antikvariátech). Myslím že i ten Macek vydaný po válce byl velmi pěkně a srozumitelně napsaný, jakožto úvod do základních ekonomických témat, každé zmíněno z pohledu více škol (už si nevzpomínám, kam řadil sám sebe; po r.1948 prý emigroval). Kéž by taky dnes dovedl někdo tak psát.

Komunisti záměrně udržovali lidi v nevědomosti především v politologii a ekonomii. Obávám se, že břemeno negramotnosti v těchto dvou klíčových oborech je velkým problémem dodnes. Občas si říkám, když zaslechnu mezi lidmi „…ať tam daj někoho lepšího…“ , že problém je spíš ve voličích, že nedovedou rozeznat, kdo je lepší, a tak se stávají snadnou kořistí vypočítavých chytráků. Dokud se sami voliči nenaučí rozlišovat populistické kariéristy od odborníků, bude se to v politice hemžit víc hochštaplery a s prominutím „vyžírky“ než profesionály.

Modrý pták 8.4.2008 16:26

Josef Macek

opravdu opravdu v roce 1948 emigroval. A to tak, že na lyžích přes Šumavu (byl narozen 1887 - obdivuhodný výkon). Dnes bychom ho zařadili asi mezi keynesiánce kvůli pozitivnímu vztahu k rozpočtovým schodkům.  Pokud jde o ceny, tak tam se zase držel rakouské školy. On neměl ambici tvořit vlastní dílo a byl výtečným znalcem dějin ekonomického myšlení. Politicky byl sociální demokrat. Prý to byl brilantní řečník a máte pravdu, že jeho texty jsou opravdu skvěle napsané. A mohou být vzorem všem dnešním pisatelům.

Pokud máte zájem o nějaké populárně naučné příručky, tak Vám doporučuji Henryho Hazlitta: Ekonomie v jedné lekci a včerejší odkazy od Finista na texty Fréderica Bastiata. Pak už jsou jenom učebnice. Konkrétně první česká učebnice, kterou vydal prof. Holman je opravdu výtečná. Ač je to tedy tlustopis, stejně vřele doporučuji. No a samozřejmě Nepravidelníky :-))))))))

Kolemjdoucí 8.4.2008 21:22

Re: Josef Macek

Tedy já nechci být detailista, ale když už jste mi doporučil své články a hlavně vzhledem k tomu, že své názory šíříte veřejně, ať slovem či písmem, dovolil bych si Vás upozornit, že např. citát, který připisujete Leninovi - „Takhle to viděl V.I. Lenin: ‚Dříve šlo vědcům o to, jak svět poznávat. Nyní jde o to, jak jej změnit.‘ “ se nápadně podobá citátu z Marxe, který jsem četl u Masaryka v jednom z textů z 19.stol., kdy o Leninovi ještě nikdo nevěděl. Masaryk na něm ukazoval, jak si Marx sám odporuje, když na jedné straně zdůrazňuje zákonitost vývoje společnosti a bezvýznamnost lidského snažení něco měnit, a na druhé straně ke změně vyzývá. (Podobně jako na jedné straně mravní ideály lidí nemají mít na chod dějin žádný vliv, a na druhé straně je marxismus skrz naskrz prošpikován neustálým odvoláváním se na mravnost a nemravnost, je na mravním rozhořčování přímo postaven.)

Podle Masaryka Marx už někdy před rokem 1848 napsal : „Filosofové až dosud svět jen různě vykládali, jde však o to ho změnit.“

Talián 7.4.2008 22:50

Naštěstí to nejde

Sociálních inženýrů je dost, ale každý pokus narazí na stejné omezení. Ani se současnou technikou nelze úspěšně plánovat.. Zkuste vytvořit plán příjmů a výdajů, potřeb, služeb a kontaktů pro svoji rodina na měsíc dopředu. Sestavit to jde, ale dodržet ne. Ve skutečnosti je jedinnou možnosti trvalá improvizace všech ve všech směrech. Společnost může fungovat je pomocí zpětné vazby. Chléb jdete kupovat, až když starý dochází. Pochopitelně to lze vyšperkovat statistickými metodami a dalšími kouzly. Dalším limitem  je omezenost duševní kapacity libovolného plánovače. Proto je pro každou společnost nejpřínosnější každého jedince, který touží po plánování společnosti včas přesunout do uzavřeného oddělení léčebny specializované na tyto diagnózy.

Modrý pták 7.4.2008 22:42

Vážená a vážení,

velmi děkuji za reakce a prima debatu, která se sice netýkala přímo Jeho Milosti, ale jeho nejslavnější žák je také téma skoro k věci.

P. S. Pro kraba: je mně líto, ale na Síti jsem Modrý pták a tak to zůstane. Zachovejte mně přízeň, přes svoji nechuť k anonymům. Hipík Vám ostatně sdělil vše podstatné :-)

P. S. S. Pro Fafu: napiště mně na ptakmodrak na seznamu a já určitě zorganizuji setkání v Keramické až budete v hlavním městě. A zkusím někoho ukecat, aby něco odpřednášel :-)

P. S. S. S. Pro Andy: nebudu vysvětlovat patálii a lapálii a pomstychtivě ponechám intelektuály, aby z toho měli bezesnou noc :-))))

Petr 7.4.2008 22:09

Potíž

Potíž je prostě v tom, že cesta a schody do nebe nevedou ani přes socialismus, ani přes kapitalismus, ale přes  břečťanem zarostlou zídku hřbitova. A pak se uvidí......Jinak se můžeme jen hadát, zda mají daně platit jen milionáři, nebo všichni....zda jsou víc horníci, nebo bankovní úředníci... a pořád dokola. Až do zblbnutí....

Venkovan 7.4.2008 21:51

páni redaktoři

By si mohli vzít mustr jak se píše článek.Vtipně,z nadhledem a kultivovaně.MP kvalitní jako vždy.:-)

Alex 7.4.2008 21:40

No, já do toho nechci moc šťourat...

ale pravda je, že se vyrábějí neuvěřitelné hromady harampádí, které nikdo nepotřebuje, a je jenom úkolem marketingu zblbnout lidi, aby každoročně kupovali nejmíň o 10 % víc našeho výrobku, protože máme v dlouhodobém plánu toho našeho nesmyslu vyrábět každý rok o 10 % víc. Zavedl to kdysi pan Sony - svým marketingářům řekl: Co pořád vymejšlíte, co by tak ještě mohli lidi potřebovat? Vymyslete, co bysme mohli vyrábět, a teprv pak, jak to prodat. A znikl walkman, který samozřejmě nikdo nepotřeboval.

Ladislav N. 8.4.2008 1:33

Re: No, já do toho nechci moc šťourat...

No a co? Vy byste chtěl být pánembohem, a určovat nám pěkně shora, jaké máme mít potřeby a kolik bot a košilí si můžeme ročně nakoupit? S tímhle režimem (typicky komunistickým) už zkušenosti máme. ;-P

Jenda 8.4.2008 23:35

Re: No, já do toho nechci moc šťourat...

Jiste. Vzdyt kazdy muze jit jednou tydne do hospody poslechnout si mistni kutalku. Na co magnetaky, jeste k tomu prenosne. Takova zhuverilost!

zdeněk 7.4.2008 20:36

pro modrého ptáka, trise, finista: kolik lidí dnes řídí svět?

Když si uvědomíme současnou globalizaci, když si uvědomíme jak jsou ekonomiky provázané, jak by pád amerických hypoték mohl otřást světovou ekonomikou, pak nám nezbyde než souhlasit že tato rada "moudrých" již existuje.

Rozhoduje o výši úrokových sazeb, jestli se bude válčit v albánii nebo v áfghánistánu. Jestli má ČR právo vyvést techniku do Iránu, nebo to tam vyveze "jejich" firma. Rozhoduje o embargu, rozhoduje o odposlouchávání celého světa. Lidí kteří skutečně rozhodují, těch není mnoho. Naopak, s rostoucí globalizací klesá procento nejvíce bohatých a vlivných v relativních číslech.

Takže ano, plánovaná ekonomika již byla uvedena do praxe. A pracuje pro dobro právě jen těch pár vyvolených v dané, neveřejné radě.

Finist 7.4.2008 21:00

Re: pro modrého ptáka, trise, finista: kolik lidí dnes řídí svět?

No nevím - přesně s touhle teorií vládnoucí superelity mě strašila jedna socioložka, byť se (na socioložku) jinak zdála být docela duševně v pořádku tak stačilo jí tohle nechat chvíli rozvíjet a člověk o její příčetnosti začal pochybovat.

Za sebe můžu říct, že já zatím za celkovým světovým děním nějaký jednotící Plán nevidím. A také si myslím, že za velkou většinou těch věcí a "souvislostí" není něčí zlý úmysl ale prostá neznalost. A tohle tvrzení: " Naopak, s rostoucí globalizací klesá procento nejvíce bohatých a vlivných v relativních číslech." máte nějak doložené? 

Karel 7.4.2008 23:08

Re: pro modrého ptáka, trise, finista: kolik lidí dnes řídí svět?

To je čistá paranoia:-)

I bohatí si jdou po krku, rozhodně nic moc společně neplánují.

Schumacher 7.4.2008 18:09

A proto ideálem kapitalisty je nezaměstnávat dělníky, ale mít jen stroje.

Má to drobný problém. Komu by prodával zboží. Protože dělník jednoho kapitalisty je zákaníkem jiného kapitalisty. Tak si kapitalisté z různých oborů konkurují. Kapitalista strojírenský má zájem na tom aby jeho dělníci co nejvíce pracovali, kapitalista pivovarnický má zájem na tom, aby dělníci kapitalisty strojírenského co nejvíce chlastali. Ovšem, budou-li dělníci kapitalistu strojírenského příliš chlastat, jejich pracovní výkon půjde dolů a kapitalista strojírenský zkrachuje, pozbude způsobilosti vyplácet mzdu a kapitalista pivovarnický přijde o zákazníky. Aby se tak nestalo, slouží různé přirozené i úřední mechanismy a ovšem přiměřená míra nezaměstnanosti zajišťující motivaci a rezervu střízlivé pracovní síly. Celoekonomicky s mnoha subjekty ve hře tak funguje složitý samoregulující se systém neuřiditelý sebeschopnějšími socialistickými inženýry.

Fafa 7.4.2008 21:28

Schumacherem,

idealnim resenim jevi se kapitalista vlastnici pouze stroje a produkujici zbozi, ktere se spotrebovava na druhem konci sveta. Kratka navsteva Wal-martu naznacuje, ze takovych kapitalistu je uz plna Cina. ;-D 

pf 7.4.2008 18:01

a zase ten Marx ze zahrobi vystrkuje rohy

no Marx se problemkem nabidky a poptavky ani zabyvat nikdy nechtel, soudim. Protoze to nepotreboval. Marx svou ekonomicka 'teorii' a 'binarni' model spolecnosti sesmolil jen proto ,aby mohl jednodussim lidem vysvetlit proc maji pravo, a dokonce i historickou povinnost, hrabnout movitejsim bliznim do srajtofle.

A ktery zlodej se zabyva nabidkou a poptavkou, kdyz si prisvojuje domy, pozemky, tovarnicky a hotovost. 

Ma-li mit ekonomicka teorie revolucionalizovat prosty lid, musi byt pekne jednoduchoucka a nemuze pouzivat takove konstrukce jako mezni uzitek. Jak by neco takoveho vtloukali mene gramotnemu proletariatu do hlav rudi komisari (sami na hranici gramotnosti).

Finist 7.4.2008 19:14

No ne

pf napsal něco s čím se dá celkem souhlasit. Ovšem celá skutečnost je přeci jen maličko složitější a i mezi teoretiky vykořisťování se dá nalézt pár těch, co se řekněme "čestně zmýlili". O Marxovi ovšem plně platí to, že nejdřív věděl k čemu se chce dopracovat a pak teprve pro to začal hledat nějaké teoretické argumenty. 

pf 7.4.2008 20:07

Re: No ne

a nejen teoreticke argumenty, dokonce si vycucal historiografii s 'rady' aby mohl extrapolovat k socialismu a komunismu.

Ladislav N. :-))) 7.4.2008 17:34

Tak tohle nám na povinných seminářích marx-leninské filosofie nikdy neřekli... :-D

No fuj, takhle si dělat legraci ze zakladatelů socialistické víry v lepší (utopickou) budoucnost... ;-)

P.S.: Zajímavé je, že snad všichni významnější "klasičtí" socialisté (ne ti, co se za ně vydávali, aby si nahrabali do vlastní kapsy na blbosti svých voličů) skončili osobním bankrotem. Ti dnešní už jsou se svou ekonomickou (ne)gramotností dál. Aby se měli sami dobře, přivedou na pokraj bankrotu státní pokladnu... ;-P

Schumacher 7.4.2008 14:55

Je to ještě jednodužší. Podstata nespočívá v soukromém vlastnictví statků.

Ale  v soukromém "vlastnictví" schopností ony statky nabývat, spravovat a těžit z nich užitek. Protože tyto schopnosti jsou přírodou rozdělovány nerovnoměrně, tak i ony statky jsou nabývány nerovnoměrně. A to je skutečná příčina krachu komunismu, který je neslučitelný s biologickou podstatou člověka.  Stejně jako demokracie, ale to si ještě nepřipouštíme ;-P

janoryna 7.4.2008 16:50

Re: Je to ještě jednodužší. Podstata nespočívá v soukromém vlastnictví statků.

s tou demokracií je to taky tak. každý by měl mít právo rozhodovat na základě toho, kolik platí daní. Ten taky do společného podniku nejví přispívá, takže mu patří také právo více rozhodovat. rovnost nexistuje ani v lidské společnosti ani mezi zvířaty. tam také existují privilegovaní vůdcové smečky nebo držitelé větších teritorií (u zvířat, nežijících ve smečkách - třeba medvědi)

Ladislav N. 7.4.2008 17:36

Re: Re: Je to ještě jednodušší. Podstata nespočívá v soukromém vlastnictví statků.

Zkuste to navrhnout v českém parlamentu ke schválení... ;-D

Schumacher 7.4.2008 18:00

Naopak, největší právo rozhodovat nemá kdo platí nejvíce daní

ale kdo si je nechává platit ;-D

Tino 7.4.2008 13:06

Hry se slovy - boj o živobytí.

 Různí lidé v dějinách si pohráli se slovy a dali názvy jako třeba socialismus, proletariát, třída, vykořisťování. Běžný člověk by si měl v první řadě uvědomovat, že slovíčkaření bylo používáno k definitivnímu zblbnutí ostatních za účelem obohacení a bezpracnosti jedinců. Ono totiž pro každého je lákavá představa, že svět se dělí na třídy a tak se chce dostat do jakési lepší třídy, kde se mu jeví zaručenost jeho blahobytu. Někomu to dojde brzy a někdo je tupý až do smrti. Ono se totiž musí s druhými rvát v každé vrstvě společnosti o ten svůj žvanec a čím větší žvanec, tím spíš mu po něm ostatní jdou. Tak větší hromádka spolkne tu menší zcela zákonitě, bez ohledu na příslušnost k jakékoliv třídě.

 Kdo nic nemá, tak o nic nepříjde. Jen ten závistný pocit je u něj větší, než u těch, co něco mají a jemu nic nedají. Ti, co se už doplahočili k majetku, tuší anebo už ví, že musí dávat ve dne v noci bacha, aby jim majetek někdo nesebral. Co nic nemají mají pocit, že majetní si v jednom kuse užívají a oddávají se beztarostnosti. Netuší bloudové, že jsou to oni sami, kteří nemají starost tak velkou, že jsou sice chudí, leč beztarostnější a že stačí pracovat jako mezek den ze dne a bude na to základní živobytí a zbytek času zůstane na radovánky. Že se také můžou sjednotit sobě podobní chudí a vynutit si lepší mzdy, více volna, lepší zdravotní servis ap. Nesměli by to však přehnat, aby majetný neskončil jako nemajetný. Prostě nevědí, dokud nezbohatnou usilovnou snahou, že jsou v podstatě šťastnější od majetných.

 NEEXISTUJÍ ŽÁDNÉ TŘÍDY! Existuje lidská společnost, v které jedinci bojují o živobytí. Někteří z těch jedinců vymýšlejí finty se slovíčky na zblbnutí ostatních k zajištění svého osobního blaha!

AMEN!!    ;-)

Schumacher 7.4.2008 15:03

Samozřejmě.

Prodávají představu ráje zítra, aby sami v něm žili již dnes. Kážou vodu aby na ně bylo více vína. Jedni vyměňují žárovky za mrtvolně sinavé zářivky aby si věrozvěstové jako Al Gore měli čím vytápět bazén. Ale to přece známe odjinud. Ovečky chodí bosy, zatímco jejich pastýř si vozí zadel v Rollsu. On je vyvolený.....

Jenda 8.4.2008 23:32

Re: Hry se slovy - boj o živobytí.

Rozhodne, staci pracovat jen den ze dne a na zakladni zivobyti. A az prijde zima tak se prilipnout na nekoho kdo pracoval vic.

pf 7.4.2008 12:42

ano

ten pozoruhodny cas prelomu 18 a 19 stoleti. Dosavadni elita odvozujici svou pozici ve spolecnosti na vlastnictvi pudy zacina ztracet pudu pod nohama (obrazne i fyzicky), je vytlacovana prumyslniky a filosofove dumaji, jak lidske spolecenstvi udelat lepsi.

Neni prilis sportovni se s odstupem dvou stoleti  Saint-Simonovi a ostatnim posklebovat a ironizovat je. Ostatne dukaz, ze centralne planovany system je mene efektivni nez ten mene centralne planovany musel byt podan ryze experimentalne. Bez dukladneho dlouheho experimentu (50 -100 let/ ~miliarda lidi, ze) by stejne vyvody libralnich mudrcu byly jen pekne teorie. A nebyli by v tom sami - i Einstein si musel pockat na potvrzeni obecne teorie relativity poctivym merenim. 

A uplne navrch - on Saint-Simon dost presne predpovedel schema prumyslove korporace.