18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dadacos 1.12.2006 0:00

Hayek o socialismu

Patřilo by se tesat tento Hayekův výrok:

"Socialismus může být v praxi zaveden pouze metodami, se kterými většina socialistů nesouhlasí."

LZ 29.11.2006 17:57

Hayek kolektivista a etatista

„jedna cesta vede od Huma a Voltaira, Adama Smitha a Kanta k

liberalismu a druhá cesta vede od Hegela, Comta, Feuerbacha a Marxe k

totalitárním režimům a ideologiím“

K tomu doporučuju útlou knížku "Hayekova cesta do otroctví", je ke stažení na http://www.aynrand.cz/view.php?cisloclanku=2006012901 .. Dozvíte se v ní, že Hayekova filozofie je v podstatě kolektivistická.

ert 28.11.2006 10:54

Tvorba ceny v případě neopakovatelného obchodu?

Se zpožděním mnohokrát děkuji za opět bezvadné čtení a připojuji dotaz:

Mechanismy tvorby ceny na trhu jsou vždy popisovány na příkladu opakovaného obchodu, kdy kupec získává směnou a použitím zboží informaci (zpětnou vazbu) pro budoucí obchod: koupím za cenu, která není zjevně přemrštěná, a až použitím/konzumací zboží zjistím skutečnou relaci mezi zaplacenou cenou a hodnotou poměřovanou z mého hlediska. Bude-li hodnota nižší, než jsem očkával, budu příště hledat takové zboží levněji nebo ho nekoupím, popř. ne tak často. A opačně.

Jsou však druhy zboží, u kterých je vývojový cyklus rychlejší než cyklus konzumace (např. TV přijímač, který kupuji jednou za dlouho, nebo mobilní telefon, který se vyvíjí pekelně rychle). V takovém případě nemám jako kupec efektivní vodítko, protože zpětná vazba z minulé koupě nefunguje dostatečně. Reklama je manipulativní informace  sestavená podle potřeb prodejce a jeho odhadu "průměrného konzumenta". Spotřebitelské testy také popisují zboží z hlediska "průměrného konzumenta", popř. používají kritéria, na něž se potenciální kupci nejčastěji ptají, ale neumí poměřovat na základě mých preferencí (na něž jsem nejkvalifikovanějším expertem jen já sám).

Zajímalo by mě, zda se už tímto problémem - tj. jak funguje komunikační proces tvorby ceny bez dostatečné zpětné vazby na straně kupce - někdo zabýval.

Finist 30.11.2006 22:30

Re: Tvorba ceny v případě neopakovatelného obchodu?

Myslím že to na co se ptáte je typický problém asymetrické informace. Za to dostali nobelovku Akerlov, Spence a Stiglitz  a nejspíš to analyzovali i nějací herní teoretici.

Já bych to viděl docela lapidárně (Narozdíl od Akerlofa, Spence a Stiglitze ;-)) - zkrátka při některých obchodech(typický příklad autobazary) vám hrozí že koupíte zajíce v pytli. V těchto případech zdánlivě funguje trh méně efektivně a tu se hned rýsuje možnost pro nějakou pěknou regulaci . Jenže naštěstí člověk je tvor vynalézavý a zkrátka když si toto nebezpečí  uvědomí, snaží se onu informační asymetrii odstranit sám od sebe. K tomu slouží nejen ony spotřebitelské testy - většinou existuje třeba na poli mobilních telefonů víc časopisů a periodik které testy provádějí a vzájemně si tím konkurují (takže i v tomhle si lze vybrat) - ale například i schánění informací od přátel, příbuzných a známých, nebo dneska i na internetu. Pak je tady samozdřejmě takový výtvor kterému se říká obchodní značka, jež taky určitým způsobem může napomáhat, protože značkový prodejce většinou neriskuje vytvoření nějakého úplného braku který by mu zničil pověst a zároveň spoléhá na to, že zákazník spokojený s televizorem jeho značky si příště koupí televizor zase od něj.

Samozdřejmě nic není dokonalé a občas se prostě člověk při koupi spálí ale takový už je život a jestliže je schopen vzít si z toho poučení do budoucna tak lze s jistotou prohlásit že trh fungovat bude dobře - protože kdyby byl při koupi kupující v případě asymetrické informace oškubán vždy tak by se takovým obchodům prostě začal vyhýbat. Takže je i v zájmu prodávajícího nakonec tu asymetrickou informaci kompenzovat nějakými záručními lhůtami, předváděním v provozu a podobně.

Modrý pták 27.11.2006 18:49

Vážení reakcionáři,

dnes to byl výhradně pánský klub :-)). Velmi pěkně Vám děkuji za Váš čas a reakce. Zachovejte mně přízeň.

Eva D. 27.11.2006 21:43

Re: Vážení reakcionáři,

Tak abych vnesla ženský pohled. Děkuji!!! S dovolením použiji na nástěnku ve škole. Osvěty není nikdo dost. :-)

Moc sem teď nestíhám chodit, takže mne novina o tom, že Pavel Kočí už nebude svolávat sezení ( jedině v nebi, je-li nějaké), moc ošklivě překvapila, i když jsem ho znala jen z netu a jednoho rozhovoru z novin a recenze . Je mi to líto. Moc!

Hledajíci 27.11.2006 11:19

Pár zajímavostí

Žiji v tom reálném kapitalismu již 38 let, takže s ním mám dost zkušeností. Ze stejného důvodu, že vše naplánovat nelze  anebo "Člověk Míní, Bůh Mění", konči i mnoho několik generací starých kapitalistických podniků krachem. Hospodářský krach  je normální i v kapitalismu, ale nekrachuje tam vše najednou, takže se zdá že kapitalismu stále přežívá.

 

Po zadaní hesla „Karl Marx“ do Google jsem obdržel přibližně 2200000 (to je slovy 2.2 milionů odkazů). Při zadání hesla „August Friedrich von Hayek“ jsem obdržel 414 odkazů. Při zadání hesla „Friedrich von Hayek“  jsem obdržel 165000 (to je slovy 165 tisíc) odkazů. Takže o toho Karl Marx, v ČR tolik nenáviděného, má zájem více lidí než o Friedrich Hayek. Kdž jsem se dotazoval po knihách pana Hayek v  knihkupectví Hugendubel, kde lze koupit doopravdy každou pitomost, bylo mě řečeno že o práce pan Hayek není takový zájem, že jsou dost drahé, a proto je nevedou.

AndyO 27.11.2006 11:29

Re: při zadání hesla Hitler

ukáže Google 39 100 000 odkazů. To je třicetdevětmilionů jednostotisíc. Při zadání hesla Stalin je to jen 14 milionů. Při zadání hesla George Smith Patton 1 210 000. Znamená to, že Hitler vyhrál válku ?

I-Worm 27.11.2006 15:36

Re: Re: při zadání hesla Hitler

naprosto chybná úvaha. Znamená to, že nad ním zvítězil kdekdo. A patrioti toho kdekoho to neopomenuli uvést k patřičným heslům. Kdo ví, možná že ho porazil i Topolánek a dokonce i Paroubek, nebo Filip (Pilip ?).

AndyO 27.11.2006 19:14

Re: Re: Re: při zadání hesla Hitler

to jsem právě chtěla naznačit Hledajícímu

Finist 27.11.2006 12:48

Re: Pár zajímavostí

Pokud vládnete angličtinou jsou všechny knihy Hayeka volně dostupné (jako většina liberální literatury) v pdf tady http://www.mises.org/studyguide.aspx?action=subject&Id=117

Takže nic kupovat nemusíte, (což je výhoda toho že mnozí libertariáni neuznávají copyrighty a autorská práva ;-))

V češtině je volně dostupné z libinstu http://www.libinst.cz/etexts/hayek_penize.pdf

Finist 27.11.2006 12:56

Re: Re: Pár zajímavostí

Oprava, toho Hayeka v angličtině najdete tady http://www.mises.org/studyguide.aspx?action=author&Id=126

Jan Daniel 27.11.2006 15:31

Re: Pár zajímavostí

;-D;-D;-D No ty jsi mě teda pobavil! A už jsi zkoušel zadat do Google slovo "sex"?

Honza ze Žižkova 27.11.2006 16:03

Re: Pár zajímavostí

A pro zajímavost: "Hledající" najde google asi 372 000 krát.

Znamená to něco?

Venkovan 27.11.2006 16:55

Tož by mě zajímalo

jestli Hledající je taky chápající.Tak nějak sem na rozpacích o co mu ide.

J.G. Pašek 27.11.2006 19:44

amazon.com = v angličtině . . . . amazon.de = v němčině

Ano, nové, vázané nejsou levné . . . . .  brožované či použité tam jsou k mání a levně. Všechno jde, když se trošku chce.  . . . .Mám za to že i to knihkupectví Hugendubel to může objednat.

Modrý ptáku, zase to je máš na  1* = jedničku s hvězdičkou.

Hledajíci 27.11.2006 10:49

Výrok pana Hayek

"Nejúčinnějším způsobem, jak zařídit, aby každý sloužil jednotnému systému cílů, na něž je zaměřen společenský plán, je přimět každého jednotlivce, aby v tyto cíle věřil. K tomu, aby totalitní systém efektivně fungoval, nestačí, aby byl každý přinucen pracovat pro tytéž cíle. Podstatné je, aby lidi začali považovat tyto cíle za své vlastní. I když přesvědčení je třeba pro lidi vybrat a lidem vnutit, musí se z něho nakonec stát jejich přesvědčení, obecně přijímaná víra, která způsobí, že jednotlivci budou jednat nejspontánněji tak, jak si plánovač přeje. Toho se samozřejmě dosáhne různými formami propagandy. Její technika je nyní tak důvěrně známá, že o tom nemusíme dlouze hovořit.“  platí pro všechny systémy, tedy i pro kapitalismus.

tris 27.11.2006 12:53

Re: Výrok pana Hayek

Kapitalismus je založen na tom, že každý "slouží" svým cílům, a struktura výroby se těmto cílům přízpůsobuje. Socialismus je založen na tom, že plánovač naplánuje strukturu výroby a lidi by si měli přizpůsobit své cíle centrálnímu plánu, jinak dojde k problémům typu "nedostatek dámských vložek". Tahle Hayekova věta prostě pro kapitalismus neplatí, protože neexistuje žádný "jednotný systém cílů", žádný "společenský plán".

Historik 27.11.2006 16:28

Propaganda je málo účiiná, pokud se lidé v praxi setkávají

s jejím opakem. Autorem tohoto výroku je ku podivu Adolf Hitler. Mimochodem, Hitler nebyl zprvu šéfem DAP/NSDAP ale měl tam na starosti právě propagandu.

Aby se takovémuto poznání a zejména jeho projevování NAVENEK zamezilo, uchylují se diktatury k represím kvůli názoru nebo jen sdílení zkušeností. Vykonává to např. inkvizice, náboženská policie nebo NKVD či Gestapo. Lidé si pak třeba myslí, že "takovýto bordel" je jenom u nich na pracovišti, zatímco je všeobecný.

Xaver X.X. 27.11.2006 10:45

Děkuji za polidštění Hayeka

ale stejně by mě zajímalo, jak to ladí s úlohou osvícených diktátorů a "svobodou" nadnárodních kartelů.....;-)

Rudolf 30.11.2006 12:47

Re: Děkuji za polidštění Hayeka

Jednoduše. Stací si vyjasnit pojmy "osvícený diktátor" (čím, odkud a proč osvícený, co to je diktátor) a "svoboda nadnárodních kartelů "(kdo a proč tvoří jejích vůli)

Sch.glosátor 27.11.2006 8:49

Kdy má cena informační a motivační hodnotu pouze a výhradně v konkrétním místě, konkrétním čase a pro konkrétní osobu ?

Ale vždyť to si komunisté velmi dobře uvědomují. Proto se snaží znormovat onu osobu, její potřeby, celý její život. Jako v armádě nebo spíš ve vězení. Tam takové popsané problémy nejsou.Proto veškeré komunistické experimenty skončí buď krachem, protože opravdu vše naplánovat nelze, nebo vězením pro všechny (kromě vyvolených vůdců), které po čase také skončí krachem. Hayekovo učení lze shrnout do jediné teze :  Všeobecný a trvalý komunismus je v rozporu s přirozenou biologickou podstatou člověka a je vyloučen mírou entropie v našem časoprostoru. Jinak řečeno, je v rozporu  s oním Kajanovým "spontánním řádem". Je to stejný axiom jako nepřekročitelnost rychlosti světla ve vakuu. Myšlenka komunismu  je myšlenkou  perpetua mobile.

Sch.glosátor 27.11.2006 8:54

A to ostatní učení socialistických ekonomů jsou kecy.

Že kdyby tenhle hřídel a tohle kolečko a tuhle magnet a Luna v úplňku a kdo ví co ještě, tak by se to samo rozběhlo a na věky točilo.

Wabi 27.11.2006 8:10

Kde je Kajan?

jerry 27.11.2006 10:30

Re: Kde je Kajan?

Skutečně tu chybí. Pravicový dirigismus je myšlenka docela originální, nebo to tak třeba v Pinochetově Chile fungovalo? Na to nemám dost informací.

jerry 27.11.2006 8:06

Děkuji za vzdělávání.

Rozhodně je to lepší, než články mnoha grafomanů na NP.R^

Skepticus Maximus 27.11.2006 7:50

Čtivé, jasné, poučené :-)

R^

anonym 27.11.2006 17:04

Re: Čtivé, jasné, poučené :-)

Pavel Kohout, pochopitelně. Spisovatel to on je.

Finist 27.11.2006 7:25

Velmi dobré a poučné jako vždy

Jen bych měl trochu výhradu k tomu zvolenému příkladu aplikace teorie hospodářského cyklu. V systému centrálního plánování přece struktura kapitálu odpovídá přání plánovače a není výsledkem svobodného jednání na trhu, takže zdražení vložek a zlevnění lokomotiv je v něm těžko zapříčiněno nějakým falešným bankovním signálem, když v něm nemůže existovat  žádný  nefalešný signál a soudruzi centrální plánovači pouze matou sami sebe. (Z tohoto pohledu se centrálně plánované hospodářství vlastně nachází v depresi permanentně, protože v něm nemůže existovat ani "normální" = přání koncového spotřebitele odpovídající struktura kapitálu.)

Daleko zásadnější ukázkou fungování této teorie je vysvětlení deformace struktury kapitálu na "normálním" svobodném trhu a její aplikace například na velkou depresi 30 let.

Historik 27.11.2006 16:34

Přečtěte si Paul Hohnson, Dějiny 20 století, možná

budete překvapen.