19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dn 27.9.2006 8:39

Jen tak dál

Ne zrovna z nudy , ale přečetl jsem vše, docela dobrý. Myslel jsem, že přijde na řadu V.I.Lenin, ale i tak se těším na další nepravidelník.;-D

glosator 21.9.2006 22:10

divim sa ze to komanci

vobec ludom dovolili citat - ked som si nahodou asi 10 rokov po pade sociku zalistoval v Kapitali, zena ma podozrievala ze citam zbierku vtipov, taky je to humor, vsak posudte sami zasadnu pasaz o vzniku kapitalu: K. Marx: Kapitál

II oddiel, kap. 4: Premena peňazí na kapitál.

... Kapitalista vie, že všetky tovary, čo ako úboho vyzerajú alebo čo ako odporne smrdia, sú vo viere i po pravde peniazmi, vnútorne obrezanými židmi, a navyše divotvorným prostriedkom ako robiť z peňazí viac peňazí.

Ak v jednoduchom obehu hodnota tovarov nadobúda voči ich úžitkovej hodnote nanajvýš samostatnú formu peňazí, tu zrazu vystupuje ako sama od seba sa vyvíjajúca a pohybujúca sa substancia, pre ktorú tovar i peniaze sú iba púhymi formami. Ba čo viac. Hodnota už nevyjadruje vzťahy medzi tovarmi, ale vstupuje teraz takpovediac do súkromného vzťahu k sebe samej. Odlišuje sa ako pôvodná hodnota od seba samej ako nadhodnoty, tak ako sa boh otec odlišuje od seba samého ako boha syna, hoci obaja sú toho istého veku a v skutočnosti predstavujú len jednu osobu, lebo len vďaka nadhodnote 10 £ stáva sa preddavkovaných 100 £ kapitálom, a len čo sa ním stali, len čo sa zrodil syn a skrze syna aj otec, rozdiel medzi nimi znova mizne a obidva sú jedno, 110 £.

Takto sa hodnota stáva samohybnou hodnotou, samohybnými peniazmi a ako taká sa stáva kapitálom.

Modrý pták 20.9.2006 18:48

Vážené a vážení "reakcionářky a reakcionáři",

díky za Vaše příspěvky. Že sklidí Karel Marx tolik úspěchu jsem vážně neočekával. Bez ohledu na reakce pozitivní nebo negativní. Takže mně zachovejte přízeň :-)))

P. S. trisi, řítí se na Vás Alfred Marshall a když kouknete na linku Nepravidelníků, tak Vám určitě dojde proč to musí být Alfred Marshall a nikoli kdokoli jiný ať už Menger nebo Walras :-)))

Echo 21.9.2006 11:35

Re: Vážené a vážení "reakcionářky a reakcionáři",

Nepravidelníky jsem přečetl všechny. Díky, dobře jsem se bavil. Metoda výkladu sice jde trochu po povrchu, ale ono to jinak (vzhledem k rozsahu hodnocených děl a obecnému složení čtenářů)asi jinak nejde. V každém případě je to forma jak do obecného podvědomí něco ekonomického nacpat. Ke komentářům snad obecně, ti kteří zde nejvíce křičí, zpravidla knihy filosofů používají k podstavení ulomené nohy stolu. Z každého směru lze vytáhnout něco pro dnešek, jen se to nemá brát příliš dogmaticky. Příroda i společenské jevy jsou takřka  "dokonalé", jen my lidé je mnohdy špatně popisujeme. Nechci vyzvídat, ale můžete na spřátelených blozích naznačit, kde lze číst něco z Vašich odborných prací ?  

Kača 20.9.2006 0:18

Modrý ptáku

Před mnoha lety nám, 10ti letým žáčkům, nadhodnotu vysvětloval pan ředitel. Kapitalista má dva zaměstnance, je to hodný kapitalista a tak  jim rozdělí polovinu toho co vydělá."Jako dnes ho vidím. Křídou namaloval na tabuli tři sloupečky dva stejně vysoké jeden o polovinu vyšší. " Všichni utratí stejně" praví ředitel,  sloupečky dělníků jsou smazány celé, kapitalistův jen z poloviny. " V dalším roce se kapitalista opět s dělníky rozdělí a všichni zase utartí stejně." Na tabuli zústal  jeden vysoký sloupec, kpitalistův, ředitel na něj ukázal a řekl "to je nadhodnota". Položila jsem všetečnou otázku,  proč proboha dělníci utratili vše co od kapitalisty dostali, proč si také nevytvořili nějakou malou nadhodnotu.  "Protože byli chudí a měli nemocné děti." zněla odpověď sice mne neuspokojila dál jsem se ale neptala. Pochopila jsem, že nesmím vše co si vydělám utratit  protože jenom tak budu mít nadhodnotu. Přivlastnit si nadhodnotu kapitalisty mne nenapadlo. Pan ředitel nám tuto možnost buď zatajil, nebo jsem nedávala pozor. Marx by ze mne radost neměl.  Díky jeho teorii  nadhodnoty jsem nepodlehla iluzi, že zbohatnu odebráním nadhodnoty kapitalistům.  Díky za skvělý článek.

pf 19.9.2006 21:10

prijemne poctenicko

k pomluvam Marxe bych doplnil - v jeho dobach bylo obtizne dostat se do citarny Britskeho Muzea. Clovek na to musel ziskat od nekoho vyznamneho doporucujici dopis. Legenda pravi, ze Marx si ho zfalsoval.

V eseji me ale chybi zcela zasadni vec: Marxuva abstrakce spolecnosti na namezdni sily (proletariat) a kapitalisty je v principu natolik primitivni a hruba, ze veskere vyvody z ni musi byt principialne nutne nesmyslne.

Ucelem ME konstruktu spolecenskych radu  byla 'vedecka' extrapolace do socialismu a komunismu.  Normalni/nemarxisticti historikove termin 'spolecensky rad' nepouzivaji.  

MArxova 'beztridni spolecnost' je Marxem definovana velmi jednoduse - ve spolecnosti se lide nebudou lisit svym 'vztahem' k vyrobnim prostredkum - vsichni budou vlastnit preci vse.

Foundryman 19.9.2006 20:51

Trisi,

podle mého názoru (souhlasím s rakouskou školou) se dá hodnota vyjádřit jako momentální preference. Cena je pak vyjádření této preference pomocí ekvivalentu - např. jedna padesátiletá manželka má hodnotu 2 pětadvacetiletých - někde a někdy :-). Z tohoto pohledu je rovnovážná tržní cena kvantifikací hodnoty.

tris 19.9.2006 22:36

Re: Trisi,

Ehm...zrovna tohle rakouská škola neříká. Jsem teď líný hledat nějaké citace....ale podstata tržní transakce - směny - je v tom, že každý směňuje věc, která má pro něj nižší hodnotu za to, co pro něj má vyšší hodnotu. Tedy když si kupuju rohlík za korunu, tak pro mě má rohlík vyšší hodnotu než koruna, zatímco pro prodavače má rohlík nižší hodnotu než koruna.

Jinak tu jsou 2 pojmy: tržní cena - směnný poměr, na kterém se dohodnou účastníci směny. Rovnovážná tržní cena - cena, při které všichni, kdo za tuto cenu chtějí prodat, prodají, a všichni, kdo za tuto cenu chtějí koupit, koupí.

tris 19.9.2006 22:45

Re: Trisi,

Asi by se dal najít lepší článek, ale tohle snad napoví: http://www.mises.org/story/2255

tris 19.9.2006 20:09

Modrý ptáku

Teď jsem si přečetl vaše ostatní nepravidelníky, to je moc pěkné :-D Jen detail, o Millovi píšete, "jako jeho předchůdci tvrdil, že tržní cena je něco jiného než hodnota (mimochodem, někteří političtí komentátoři v Právu, jsou o tom přesvědčeni dodnes)." Já mám jen podezření, že až začnete psát o teorii subjektivní hodnoty (zkuste Mengera...prosím....), tak zjistíte, že cena...je něco jiného než hodnota :) Cena je směnný poměr, hodnota je pozice na nějaké preferenční škále....ale jinak se mi to moc líbí, jdu dočíst Smithe.

J.G. Pašek 19.9.2006 16:41

Rusáci furt mají tu mrtvolu Lenina vystaveného ve skleněné rakvi . . .

Po 1989 ho chtěli vyhodit a zahrabat u zdi . . . . to byla v Rusku 2. revoluce   "NÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ . . . ječeli, to je náš Bůh."

J.G. Pašek 19.9.2006 14:57

Byl jsem mrňous . . . vzpomÍnám na 1 Máj průvody . . .

Stáli jsem v Děčíně u přístavu na chodníku  . . . . v čele průvodu nesli vážně obrovské portréty, jako náboženskou monstranci, portrét starého fousatého pána a transparent . . . . "S RUDOU ČÍNOU JE NÁS MILIARDA"  . . . . na alegorickém voze, valník tažený traktorem stál chlapík v šatech ušitých z americké vlajky, vysoký cylindrák polepený americkou vlajkou, sahal do černí krabice na které byla namalovaná lebka a hnáty a házel na čumily mrtvé chrousty, což měla být mandelinka bramborová . . . . .   šli jsme na pastýřskou stěnu do ZOO a na zmrzlinu a odpoledne odjeli výletním parníkem domů . . . .  později jsem se učil ve škole při hodině dějepisu to byl K. Marx. Nikdo se neodvážil žertovat o to fousáčovi . . . .

Autore, svižně a s nadhledem napsáno R^R^R^ těším se na pokračování serie.

jerry 19.9.2006 14:08

Díky za vtipný a poučný článek

Myslím, že vím, proč mělo Marxovo učení úspěch na přelomu 19. a 20. století, ale vůbec nechápu, proč jej má i nyní. Podívejme se na vítězství bolševiků v Rusku -slibovali zbídačeným a hladovějícím lidem, mužům zbytečně umírajícím v 1.světové válce mír, práci, půdu a ti na to slyšeli. Dočkali se teroru ,gulagů a pak  zase i hladu např. v 30-tých letech na Ukrajině. Ale neschopná , zkorumpovaná vláda a nenažraní boháči, kteří vtáhli zemi do nesmyslné války nesli plnou odpovědnost za vítězství Leninových psychopatických vrahů. Marxismus je špatný už tím, že používá pojmu diktatura. Žádná diktatura k ničemu dobrému nevede. Já sice přesvědčený levičák jsem, ale jsou mi blízké Masarykovy myšlenky. Bude dobré , až knihy Marxe,Engelse, Lenina a podobných blbů již nikdo číst nebude. Já vím, stále mezi námi žijí nenažranci, kteří by ve svých fabrikách klidně zaměstnávali třeba i děti, aby měli na Rolls-Royce a podobné zbytečnosti, ale dnes se dá proti nim bojovat i demokratickými prostředky. Viz pád starosty Praha 1, který chtěl pronajmout snobům Karlův most.Což je zpráva jistě potěšitelná.

Jaka 19.9.2006 15:19

proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

jako by na mne šáhla padesátá léta

www racek 19.9.2006 15:46

Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

jseš taky ten nenažranec? já ne, ale chtěl bych jím být ...:-D

jerry 19.9.2006 22:42

Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

Jestli já jsem? Otázka toho,co člověk k životu potřebuje. Oproti chudým v Africe bohužel asi ano.A ty bys chtěl být velkým kapitalistou?A zaměstnávat děti ve fabrice?

tds 1.10.2006 10:10

Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

gsfdgsdfg  dgdsfgsdg sd

tds 1.10.2006 10:10

Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

gfdgsd gdfsg dfg sdgsd

tds 1.10.2006 10:11

Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

ggfdfgs gdsg sdg sdgsd

tds 1.10.2006 10:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

ggfdfgs gdsg sdg sdgsd

tds 1.10.2006 10:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

ggfdfgs gdsg sdg sdgsd

tds 1.10.2006 10:12

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

ggfdfgs gdsg sdg sdgsd

tds 1.10.2006 10:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

tds 1.10.2006 10:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

(Y)

tds 1.10.2006 10:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

(Y)

tds 1.10.2006 10:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

(Y)

(Y)

tds 1.10.2006 10:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

(Y)

(Y)

(Y)

tds 1.10.2006 10:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

(Y)

(Y)

(Y)

(Y)

(Y)

Xaver X.X. 19.9.2006 17:05

jako, to je jako s vyžírkama... :-)

jerry 19.9.2006 22:47

Re: proboha - nenažranci - nespletl jste si slovník?

Opravdu nevím proč bych měl uznávat pologramotné mafiány, jen proto že si nakradli prachy. Snobismus,značkové zboží, Vuitton -je to hnus.Člověk je smrtelný a chlubit se třeba kusem hadru a hromadou plechu, které navíc ani nevyrobil, jen si na ně nakradl, je směšné. A o těch 50-tých letech si něco přečti.Vláda zločinců a alkoholiků, jako tehdy byla , není levicová vláda.