29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIE: Cena za bubliny

Cena švédské centrální banky za ekonomické vědy na paměť Alfreda Nobela sice není přísně vzato klasická Nobelova cena, ostatně samotný Nobel její udělování ve své poslední vůli nezmiňoval, ale je všeobecně vnímána jako nejvyšší ocenění, jaké lze za vědecký přínos v tomto oboru dostat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 10.11.2013 18:30

Ceny jako odpověď na krizi?

Člověk by řekl, že vzhledem ke katastrofálnímu selhání všech (neokeynesiánských) ekonomických teorií, které se vyrojili, když paternalistický STÁT nahradil úspěšnou svobodnou ekonomickou soutěž dotačním zvýhodňováním se státem srostlého velkokapitálu, jehož hlavním úkolem je klientelistická podpora parazitujících voličů a amorální (neudržitelný) hospodářský neokolonialismus, se budou prestižní ekonomické ceny udělovat pouze liberálním ekonomům.

Místo toho se do ekonomické politiky vracejí přízraky těch západních ekonomů, kteří věštili drtivé ekonomické vítězství "RVHP" a dnes věští úspěchy jeho (DEU) pokračovatelů (k nim patří i pan Zahradník).

Jen hlupák by mohl věřit tomu, že ti kteří nedokázali zabránit těžké ztrátě hospodářské rovnováhy v technologicky vyspělých bohatých a vzdělaných státech by měli nějaký recept na to, jak tuto komplikovanou rovnováhu vytvořit v zemích devastovaných bezprecedentní komunistickou loupeží. V zemích téměř bez kapitálu, bez konkurenceschopných podniků, s minimem vzdělaných, svobodomyslných a aktivních občanů.

Západní socialismus nám prostě šanci dát nechtěl, na varování např. V. Klause, který za diagnostiku první varovné bubliny v high-technologiích sklidil hlupácký posměch a obecně na naše zkušenosti s paternalistickým státem nedbal a po ze zahraničí inscenovaném "Sarajevském puči" (a pak puči v ČT, v TV NOVA, Špidlově a Sobotkově EU-hujerském puči v ČSSD) příkladného "středoevropského hospodářského tygra" zadusil.

Velká část čínského hospodářského úspěchu spočívá v tom, že si mohl dovolit tyto ekonomické (z)rádce neposlechnout (hájit své a ne jejich zájmy).

V. Vaclavik 8.11.2013 12:11

Prozretelne, efektivni, racionalni trhy

Tyhle privlastky trhu jsou znamkou pomyleneho pohledu na vec. Trh je vzdy presne takovy, jaci jsou ucastnici, kteri ho tvori. A kdyz jsou tito ovlivneni iracionalnimi regulacemi, tak bude ten trh iracionalni.

Je fatalni chybou pravicaku, ze vzdycky vynaseji trh jako lek na vsechny socialisticke neduhy, kdyz definicne spojuji pojem trhu s trhem svobodnym, nezavislym na tom, jak jsou nesvobodni (regulovani) ucastnici, kteri jej tvori.

Trh je jen mechanismus, jako treba pocitac, o kterem jak znamo plati ta znama poucka GIGO.

I. Teren 8.11.2013 5:12

Cena za bubliny vo videu

http://www.youtube.com/watch?v=rnWVmTP7l4o