19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Život s vlastními odpadky

V lednu 2019 odhlasoval Evropský parlament zákaz užití plastů pro jedno použití, založený na seznamu nejčastějších polutantů nacházejících se v moři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dostál 25.4.2019 8:36

co takhle produkci plastů usměrnit

Článek je samozřejmě pravdivý, ale také trochu zavádějící, co se týče toho plastu. Přesně jak autor uvedl, plasty jsou různé. A právě tak je různě obtížné se jich zbavit. Pan Kechlibar, jako správný konzervativec, řeší, jak ekonomicky odstranit následky. Nicméně výroba plastů je také otázka ekonomická. Výrobce použije to, co se mu nejvíce vyplatí. Pokud se ve výrobní ceně nepromítne cena likvidace, on to řešit nebude. Pokud ale bude (třeba výší daně) nucen tu likvidaci řešit, bude jednak většina produkovaných plastů recyklovatelná a jednak se také bude víc recyklovat, protože náklady na výrobu budou najednou srovnatelné. Já vím, že nejde o čistě tržní řešení, ale každý ekonom by měl vědět, že problém externalit prostě trh sám uspokojivě nevyřeší.

L. Novák 25.4.2019 20:47

Re: co takhle produkci plastů usměrnit

Výhodnost používání plastů můžete zlikvidovat sociálně-inženýrskými pokusy. Ale na druhé straně taková opatření vedou k výraznému snížení kvality bydlení, balení potravin a ostatních výrobků, hygieny i dalších souvisejících problematik. A pak se možná občané dopálí a vezmou zelené komunisty na vidle a bude na nějaký čas pokoj... :-)

M. Pivoda 24.4.2019 18:49

Aha! Zatím nemáme inteligentní odpadkové koše

Tj.takové koše, které by samy (v součinnosti s roboty) vyřídili obsah koše do znovupoužitelných skupin odpadků. Podporujte proto technologický pokrok, ať se tomu kýženému stavu inteligentních odpadkových košů přiblížíme co nejdříve.

Článek jsem vydržel číst jen po toto místo: "Nakonec, většina z nás se s obsahem svého koše rozloučí v momentě, kdy jej vyklopí do nejbližší vhodné nádoby, a další osud odpadů je nám vesměs neznámý."

P. Han 24.4.2019 21:03

Re: Aha! Zatím nemáme inteligentní odpadkové koše

Vy všechny své odpady osobně doprovázíte až na skládku? Nebo jenom nevydržíte číst delší texty?

M. Prokop 24.4.2019 22:02

Re: Aha! Zatím nemáme inteligentní odpadkové koše

Zmohla ho čeština ... :-P

M. Prokop 24.4.2019 22:09

Re: Aha! Zatím nemáme inteligentní odpadkové koše

Nebo se bojí, že by koš byl inteligentnější než on. Článek je dost zajímavý a přesný.

M. Šejna 24.4.2019 11:37

plasty a lidská prasata

samotné používání plastů jako obalů je velmi výhodné. Jenže průměrný člověk se většinou chová jako prase a plastový obal nevyhodí tak, kam plast patří. A tak se nám plasty válejí v lese, plavou v řekách a mořích. Takže když jsou lidi prasata, musí se k nim přistupovat jako k prasatům.

M. Mikulec 24.4.2019 11:52

Re: plasty a lidská prasata

Většina lidi je slušná a odpad třídí, vy mysliteli. To pak musíte odlišit bílé prase domácí od divokého černého lesního.

Podle vaši zvrhle logiky “represe a více represí “bude zase trestána ta slušná většina. Ta vždycky zaplatí do mrtě všechno.

M. Šejna 24.4.2019 16:21

Re: plasty a lidská prasata

zvrhlá nemyslitelka Mikulec by si měla udělat exkurzi na komunální skládku, aby i jí došlo, jak "třídí" slušná většina lidí.

I. Břízová 24.4.2019 16:52

Re: plasty a lidská prasata

Pane Šejno, opravdu je na komunální skládce většina plastu?

J. Kanioková 24.4.2019 19:44

Ne, ale on si potřeboval do někoho kopnout

V. Kotas 24.4.2019 12:42

Re: plasty a lidská prasata

Ono to také začalo tím, že se při rozvoji plastu, zcela zapomnělo na jeho recyklaci/likvidaci. Dnes už je 1/2hodiny po 12cté.

F. Houžňák 24.4.2019 14:27

Jako prase se chovají v Africe, Asii a podobně.

Starý bílý muž, původce to veškerého zla na planetě, třídí a nosí do sběru. Nevím jak u vás doma, ale mně se okolo baráku nic neválí.

M. Šejna 24.4.2019 16:18

Re: Jako prase se chovají v Africe, Asii a podobně.

tak to nejspíš v našich lesích řádí mladí černoši.

:-P

F. Houžňák 24.4.2019 16:25

Onehdy jsem byl v lese a nic se tam neválelo, jenom větve

ze dřeva. Odhozené smetí - kromě u hranic s pořádným Německem, kde to do českého lesa házejí čistotní a pořádní Němci - bys u nás v lese pohledal. Kdoví, kde to žijete a kolik jste tam toho naházel sám.

J. Lepka 24.4.2019 20:45

Re: Onehdy jsem byl v lese a nic se tam neválelo, jenom větve

Už jsem to do diskuze psal několikrát, v lese jsou největší čuňata sami lesní dělníci, PET flašek není moc, zato jiných obalů od motorových olejů, postřikových chemikálií, nebo i použité pilové řetězy, zhusta láhve od alkoholu.

Ještě nějaký politicky vyzrálý a uvědomělý postřeh ???

F. Houžňák 24.4.2019 21:30

No, zkuste nějaký politicky vyzrálý a uvědomělý postřeh,

když vám to tak jde.

J. Uzel 24.4.2019 15:31

Re: plasty a lidská prasata

Pan Šejna je průměrný člověk.

M. Šejna 24.4.2019 16:19

Re: plasty a lidská prasata

pan Uzel je člověk mimořádně podprůměrný

J. Housa 25.4.2019 5:48

Re: plasty a lidská prasata

Právě jste se v článku dozvěděl starou známou skutečnost, že se plasty ve skutečnosti zas tak moc nerecyklují, protože je to velmi obtížné, technicky náročné, drahé, v praxi téměř nepoužitelné. Takže, kamže plast patří? Neměl být vůbec vyroben, to je jediná cesta.

K. Salajka 24.4.2019 11:26

Moje vzpomínky

jsou jedna velká mezera /nar. 1958/. Přesto si matně vzpomínám, že jsem se narodil do dob,y kdy začaly moderní plasty vytlačovat bakelit. Terakotovou podlahu nahrazovalo PVC a zátky byly ještě dlouho z korku. Jogurty a mléko byly ve skle s víčkem, které nebylo ani šroubovací, ani plastové. Na chatě /chalupy měl málokdo/ jsem chodil pro mléko s bandaskou. Později se pilo pivo u pípy, nebo z lahve raději zelené než hnědé. Až v dospělosti, dočkal jsem se piva v plastu a později i vína. V 60tých letech myslím přešlo mléko do plastových pytlíků, nejlépe fialových a pak u nás myslím v 80tých letech do tetrapak krabic - úžasná vymoženost. Spotřeba stále rostla, nicméně se zdá, že až se dostaví dálnice, bude možné každého občana zásobit nápoji výlučně ze skla, protože počet obyvatel roste jen nepatrně. Předpokladem je jediné - pro dodavatele to musí být ekonomicky výhodnější, než produkce plastů.

M. Mikulec 24.4.2019 11:42

Re: Moje vzpomínky

Před globalizaci bylo všechno jinak.

J. Lepka 24.4.2019 20:47

Re: Moje vzpomínky

Nebojte se, zase začnou štěkat jiní zelení, že se projíždí moc PHM kvůli prázdným flaškám.

J. Ticháček 24.4.2019 21:31

Re: Moje vzpomínky

Jak už jsem napsal jinde v této diskusi, právě zelení už si to právě z Vámi zmíněného důvodu vyštěkali v první polovině devadesátých let. Navzdory protestům různých zpátečníků. Díky tomu začaly velké nadnárodní společnosti razit nový standard. Několikanásobně použitelnou, vratnou a zalohovanou plastovou láhev, která byla mnohem lehčí, čili se neprošustrovalo tolik PHM. A ještě k tomu ta flaška byla snadno recyklovatelná. Trvalo to cca tři, čtyři roky. Zelení zjistili, že výroba takové láhve je energeticky náročnější, nežli obyčejné PET flašky, a hlavně, že na umývání plastové láhve se spotřebuje více vody, chemikálií a energie, nežli na umytí víceméně inertního skla. Takže nechali zakázat i tuto variantu.

Takže dnes ti zelení bojují proti tomu, co se jim podařilo dokázat před pětadvaceti lety.

V té samé době - ti samí zelení - chránili poslední zbytky stromů na Zemi. Takže se jim podařilo docílit toho, že Vám už v krámě nezabalí salám nebo sýr do papíru, ale do plastu. A protože jejich boj probíhal na mnoha frontách, k tomu papíru jsme se nakonec vrátili, jenže protože se ti magoři oháněli i "hygienou", ten papír je slepený s plastovou fólií. A do kterého kontejneru s tím teď?

Jdete s křížkem po funuse. To co Vás dnes napadlo, je dávnou historií.

M. Mikulec 24.4.2019 10:17

K nám nejezdi

popeláři, takže na to, abych vyhodila obyčejný komunální odpad, musím mít své vlastní auto a řidičák, a samozřejmě byt zdravá. To je naše 21. stoleti. Firma na odvoz odpadů a obecní úřad se vymlouvají, ze kolem nás vede nezpevnena prašná silnice. :-) Pokud budu kašlali na nejake životní prostředí a šetřit peníze za benzin, položím igelitový pytel s odpadky na cestu, a lišky si to už nějak přes noc roztahají po poli. Popelnice je mi v mem životě zde nanic.

V. Kolman 24.4.2019 10:10

"GENITÁLNÍ" ŘEŠENÍ, a bez nároku na odměnu :-)

On je velikananananánský rozdíl mezi umělou a "umělou" hmotou, jak bylo napsáno. Spálením na př. POLYETHYLENU (PE)vznikne (dle mého skromného mínění chemií nepolíbeného laika) méně dioxinu a jiných fujtajblů, nežli pálením POLYVINYLCHLORIDU - (PVC).

Můj zlepšovák: Nejen jeden žlutý kontejner, ale hned několik kontejnerů (označených na př.: žlutá "PE", žlutá "PVC", žlutá "bordel"...) Aby se v tom i "blbý nechemik" (například já) vyznal, ale označit rovnou U VÝROBCE (-SHODNĚ SE ZNAČENÍM NÁDOB NA PLASTY) i PLASTOVÉ VÝROBKY žlutou barvou s krátkým doplňujícím textem(?). Třídění by tak přešlo nenásilnou formou na občany.

Stálo by toto řešení hodně, nebo málo peněz a ujmulo by se mezi lidmi? Toť otázka, na kterou neumím odpovědět. Vhodný návrh pro myslitele v EU???

A můžete se do mě pustit :-))

V. Petr 24.4.2019 19:06

Máte naprostou pravdu. Obaly by měly být z polyethylenu

a ten při spalování produkuje méně škodlivin, než zelenými všemožně propagované DŘEVO, při jehož spalování jich vzniká docela dost!

PVC používat na výrobky, pokud je nutný, ne na obaly!

V. Hošek 24.4.2019 9:43

škoda, že jste napsal toto

škoda, že jste napsal toto -

..... protože při pálení plastu vznikají karcinogenní dioxiny a ty zatím neumíme dokonale odfiltrovat....

tak by to byl dobrý článek a jen takových více, protože jak je dále z diskuze patrné jaké nevědomosti a předsudky ve veřejnosti jsou.

Dokud na planetě bude využíván zemní plyn k výrobě elektřiny nebo tepla v teplárnách a elektrárnách, tak neexistuje objektivní argument proti výrobě elektřiny a tepla ve spalovnách nyní nazývaných ZEVO (zařízení pro energetické využití odpadů).

No ještě bych Vám vytkl ten nesmysl té kilometrové rýhy na skládkování plastů.

J. Chaloupka 24.4.2019 9:20

Třeba na poušti – jenže těch je v Evropě poněkud málo.

podotýkám zatím.

K. Janyška 24.4.2019 9:13

Ale no tak. Akce budí reakci a až bude opravdu zle,

lidstvo se podle toho zařídí... Dzp.