28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honzak 2.6.2009 13:04

Re: pro prostudování podmínek pro dotaci

vidím, že stejně "postižení" lidé mají stejné názory. Ti zelení krasoduc hové mě szerou měrou vrchovatou.

K tomu "kadeřnictví" - už jste vyřešili přístup a úklid společných prostor? My na to dojeli.

Ludva 2.6.2009 12:52

Re: Občan nemůže uspořit nic

U studené vody je to jasnější. Byly vybudovány dostatečné kapacity pro mnohem větší spotřebu než je nyní. Dokonce na některých čističkách remcají, že nemají dost vody na projektovanou kapacitu čištění. Uspořily se snad jedině chemikálie na čištění. A co z toho má občan ? - splachuje vodou z pračky nebo vany  jako debil apod.

Mila_N 2.6.2009 12:49

Re: Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

Zvorat se dá fyzické provedení. Jinak dosavadní výsledky u stand.paneláků jsou - dříve min 8cm polystyren(jiná náhrada), nyní 10cm a mluví se že  bude potřeba i více. Typů paneláků resp. panelů zas není tolik, aby se to nedalo připravit univerzálně pro všechny a ne že si x stejných paneláků vedle sebe musí pořizovat x-krát totéž.

Jinak jednotliví zateplovací systémy mají technologické předpisy včetně řešení detailů, takže samostatný projekt není až tak důležitý - popisuje v podstatě totéž.

Vlastní zkušenost (2008) - panelák lze zateplit oficiálně i bez stavebního povolení i samostatného projektu. Kvalita provedení dle TDI vynikající.

honzak 2.6.2009 12:36

na idnesu:

"Poslankyně zelených Kateřina Jacques si před evropskými volbami dělá reklamu mezi gayi a lesbami."

To je teprve ta správná BIOMASA! Nějaké zateplování je marginálie.

Lukas B. 2.6.2009 12:35

pro prostudování podmínek pro dotaci

jsem dospěl ke strašlivému podezření, že je to šité na míru developerům, kteří koupí vybydlený barák a po kompletní rekonstrukci rozprodají jednotlivé byty. smysluplné pro družstva, společenství vlastníků a domkáře by bylo již zmíněné vracení dph ze zateplovacích prací.

kupříkladu barák, kde jsme hrdým vlastníkem asi 131/998: každej si mění okna jak chce, páč okna považujeme za součást bytu (páč někdo chce laciný plast a někdo exotickou dřevinu, bazírujeme pouze na vzhledu zvenku). zateplení fasády, jasně. zateplení střechy? v horizontu 10 let chceme vyšvihnout na střeše dva byty. takže nesmysl. zateplení nad suterénem? v bývalé sušárně a prádelně chceme vybudovat   nájemní nebytový prostor (kancelář, kadeřnictví...) vzhledem k světlé výšce místností 2220 cm zateplit nelze. takže taky nic. měnit vytápění? každý má svůj etážový kotlík.

Honza z podhůří 2.6.2009 12:33

nezdá se mi údaj o průměrné spotřebě 15 tis. kWh/rok

Máme (v nadstandardně zatepleném) RD (zastavěná plocha 75m2, 2 podlaží) spotřebu na vytápění cca 10 tis. kWh/rok (v plynu) a 3 tis. kWh (elektřina), tj. celkem cca 13 tis. kWh/rok - obávám se, že "průměrná" rodina mých sousedů spotřebuje (topíc uhlím) min. tak dvojnásobek.

jk-jiny 2.6.2009 12:27

checht

...jde jen o predvolebni marketing sus scrofa Bursika. Uz ted stouply ceny zatepleni tak, ze je to s dotaci drazsi, nez predtim bez dotace. Dalsi je diskriminace lidi napr. z podkrkonosi: musite vykazat spotrebu na 1m^2 obytne plochy mensi nez je zadano. Stejny dum i Kolina dotaci dostane, v Semilech nikoli (jina teplota okoli, jine ztraty pri stejnem tepelnem odporu a ucinnosti rekuperace vzduchu). Pritom logiku ma vice zatepleni v Semilech...

honzak 2.6.2009 11:55

Re: Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

blbost! Výměna oken je na ohlášku (když zůstanou původní otvory a je zachován vzhled budovy).

vládík 2.6.2009 11:46

Re: Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

Jo - která kritéria stavbu prodraží?  Požadavek na minimální (20% nebo 40% - podle typu) úsporu? No ale to pak samozřejmě i víc ušetříte na palivu.  Požadavek na minimální tepelný odpor po zaizolování? Pokud bude o 1/4 vyšší, než byste dělal vy, ušetříte čtvrtinu energie. Nebo která pravidla vám náklad dvakrát prodraží?

vládík 2.6.2009 11:43

Re: Občan nemůže uspořit nic

Jen dotaz: o které tepelné síti mluvíte, jak velké jsou ty ztráty?

Dušan Streit 2.6.2009 11:42

Další důvod, proč nevolit Zelené

Každé sociální inženýrství navázané na přírodní jevy je pošetilé a škodlivé:

http://streit.blog.idnes.cz/c/80880/Bursik-zatepluje-a-Slunce-se-na-to-odmita-divat.html

vládík 2.6.2009 11:41

Re: Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

Autor píše, že je třeba provést spoustu výpočtů navíc. Oceňuje je padesáti tisíci. Já poznamenávám (neb vím), že to co popisuje je potřeba přiložit ke stavebnímu povolení. Že tady popisovaný vícenáklad je uveden buď z hlouposti, nebo ze zlé vůle.

Obávám se, že obdobné jsou i další argumenty. Ono se dá zateplení opravdu "zvorat".  Proto si nemyslím, že snaha prověřit firmy, které budou "žít" i z dotací není zas tolik od věci. Je zajímavé, že v jiných případech se požadavek na prověření kvality firmy, pracující za státní peníze objevuje. Proč ne zrovna v tomto případě?

stará sova 2.6.2009 11:27

Tento projek je šitý na míru pro ČR z EU !!

Podmínky čerpání dotací jsou tak složité a drahé, že o ně občané nebudou žádat - nemůžou si tento luxus dovolit. Ale hlavně, že se může říkat -z EU nám poskytla  obrovskou dotaci a lidi o ni nestojí - a peníze zase pěkněodvedeme zpět do Bruselu.

A protože se peníze nevyčerpaly- budou poskytnuty např. jako dotace pro rakouské zemědělce - a nám sem přitečou v podobě dotovaného mléka - hle dvě mouchy jednou ranou !!!

stará sova 2.6.2009 11:19

Re: Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

Á pán je nějakej chytrej.... Co se týče stavebního povolení a všech potřebnách dokladů a projektů - Ty jako konkrétní stavebník tvrdě platím - a mnohdy jsou ve skutečnosti zbytečné a velmi, velmi prodražují stavbu . Tím se však nestavím proti ekonomickému zateplení domu. Autor má pravdu v tom, že aby byla splněna všechna kritéria - prodraží to zateplení na dvojnásobek a v tom případě nemá smysl o dotaci ve výši 50% žádat. Navíc zbyde stavebníkovi kotel do kterého třeba taky nebude mít časem co hodit, že. Všichni si pamatujem na propagaci přímotopů, akci plyn do každého domu a jak to skončilo? "Ekologická" energie je tak drahá, že si lidi pořizují krbová kamna do domu s ÚT.

JaS 2.6.2009 11:14

Tak se mi zdá,

že to zateplení má smysl jedině tehdy, když si to udělám svépomocí a pak se mi to projeví na úsporách energií. Jinak to bude vždycky dražší i těmi zlodějskými "příspěvky", které mají zas jen pomoci "kamarádům".

krmič 2.6.2009 11:11

Re: Občan nemůže uspořit nic

Když klesne celková spotřeba, musí zákonitě vzrůst cena za jednotku, nejvíce je to patrné u vody, tam to platí zcela přesně. Společnosti dodávající vodu prostě nemají jiné peníze, než ty od spotřebitelů, přitom náklady klesají se spotřebou jenom nepatrně a akciovka musí z principu generovat zisk. Klimatizaci ale má u nás jenom málokdo. A kdo ji má, ten je na tom finančně tak dobře, že rozhodně nepotřebuje šetřit.

Co mi ale připadá šílené, že nikoho ani v nejmenším nevzrušují obrovské ztráty v rozvodech tepla, které samozřejmě taky platí konečný spotřebitel v ceně za jednotku. A ty budou, i když jen relativně, stále narůstat - kdybychom neodebírali vůbec žádné teplo, pak by ztráty v rozvodu představovaly 100%.

drak 2 2.6.2009 11:07

Zelení ekoteroristé jsou banda-

:-D10.OOO záa prodej staršího auta, zdražení uhlí o 1O % o ekologickou daŇ(kam ty peníze jdou), Biomasa na topení- ceny rostou nevídaným způsobem-  bránění obchvatů měst( Frýdek-Místek) kvůli několika žabičkám, tahanice s výrobnou aut v NOšovicích- po zapacení vysokého poplatku je všechno v pořádku! Není vám to divné? Je to jen banda vyděračů a sdíračů peněz z tech nejchudších!!!!!(Y)(Y)

vládík 2.6.2009 11:01

Re: Občan nemůže uspořit nic

Váš pláč má jednu nevýhodu. Nechápete, že i tu "lacinou vodu" musel zaplatit občan (nikdo jiný to udělat nemůže). Jen to nebylo vidět. Dotace jsou vždy jen k tomu, aby nebylo vidět, jak moc občan platí.

vládík 2.6.2009 11:00

Nejdřív se poučte!!! Pak (snad i) piště

Na stavební úpravy, kterými zateplení a výměna oken jsou je potřeba stavební povolení. Součástí dokumentace ke stavebnímu povolení je i "Průkaz energetické náročnosti budovy".  Součástí dokladů stavby je i výpočet tepelného odporu konstrukcí a dalších tepelně-technických údajů.  Ještě jednou: Oboje je povinnou součástí dokladů ke stavebnímu povolení. Nejsou tedy zpracovány z důvodů žádosti o grant. Zpracovat je může buď přímo koncesovaný projektant (a nechá si tuto práci zaplatit), nebo energetický auditor.

Souhlasím, že Zelená úsporám nemá optimální pravidla. Ovšem vaše argumenty pramení z totální neznalosti věci.

R 2.6.2009 9:46

Re: Vlasáku, vezmi se

R^R^

R 2.6.2009 9:44

Re: Zrušit

Podle mého názoru bude mít dotace takový vliv, že zvýší rozdíly mezi kvalitou úsporného zateplení a kvalitou značkového drahého zateplení. Jinak řečeno ubude firem uprostřed, co v současné době dělají zateplení se snahou co nejvíce uspořit, ale pořád ještě tak kvalitně, že to zateplení vydrží. Tyto firmy buď postoupí certifikaci a potom budou zákonitě izolovat draze, i když z kvalitních certifikovaných materiálů anebo na certifikaci nedosáhnou a potom, aby se uživily v konkurenci s certifikovanými firmami s dotacemi, budou muset drasticky ořezat náklady a to i za cenu podstatného snížení kvality prováděných prací.

R 2.6.2009 9:36

Je to dotace spíše pro průmyslové odvětví kolem zateplování než pro lidi.

No, já jsem projektanta delší dobu dělal, i když ne přímo tady v tom oboru. Ale kdybych se rozhodl zateplovat barák, stejně bych si sám tyhle technické výpočty, o kterých článek píše, udělal. A doplnil k tomu ekonomické propočty, jestli se to zateplení vůbec vyplatí. A sledoval, jak to firma dělá nebo svépomocí to dělal přesně podle návodu, jak se to má dělat. Sice je to trošku složitější, ale pokud se nemá před realizací odhadovat návratnost takových úprav podle okamžité nálady a počasí, ale zjistit reálné aspoń přibližné hodnoty, tak je to nutné.  Z tohoto pohledu jsou všechny ty certifikáty projektantů, architektů, materiálů a dodavatelských firem nutné, protože s určitou mírou správnosti  vylučují ze hry lidi a firmy neumětely a materiály šunty. I když ne úplně stoprocentně.

Vypadá to ale, že tento program je už systémově špatně nadstaven. Při požadované míře kontroly kvality, aby se dotace nepoužívaly na formální a neúčelné zateplování, jsou náklady na tu kontrolu tak vysoké, že vzniklé vícenáklady dělají tuto dotaci nesmyslnou.  Příjemcem dotace tedy nakonec nejsou jednotliví majitelé, kteří zateplují, ale defakto průmyslové odvětví - firmy a lidi zabývající se profesionálně zateplováním a věcmi kolem toho.

Kdyby tu dotaci skutečně dělali pro lidi jako soukromé osoby majitele nemovitostí , povolili by míru kontroly a připustili i nějaké procento podrazů, využité dotace by bylo mnohem větší.

Ludva 2.6.2009 9:30

Občan nemůže uspořit nic

Za minulého režimu se plýtvalo vodou a teplem a pořád to bylo mnohem levnější než nyní. Po převratu se všude začalo spořit. Spotřeba vody podstatně klesla, ovšem náklady občanů neustále stoupají růstem cen. Totéž s teplem - zateplete - my zdražíme. A elektřina, ta se uspořit už nedá vůbec - spotřeba neúprosně roste. Klimatizace sežerou více než topení. Elektrospotřebiče stále úspornější, ale je jich stále více. Uspořit může jen ten, kdo na to nemá.

Milan 2.6.2009 8:17

Tahle akce se zelenou úsporou je určena

opravdu asi tak pro cca 5 lidiček. Evidentně zelení nejsou schopni používat mozek. I když možná ano ale mají místo mozku biomasu. Pravidla jsou tak nastavena že je to nepoužitelné a nedosažitelné.

Michal 2.6.2009 8:03

Zrušit

To, co ze zelených vypadlo, není pro normální občany. Už teď vím o člověku, který si raději zateplení udělal za 1/2 cenu a v klidu, než aby vyřizoval papíry, půjčku a žádost a druhou polovinutakto prostředkoval pro stavební firmu.

liberal shark 2.6.2009 7:37

Zelení

Nikdo už myslím nepochybuje o tom, že Zelení jsou lobbystická agentura spřátelených firem, která nemá nic vůbec společného s ochranou životního prostředí. V tom se neliší od ostatních partají.

Honza42 2.6.2009 7:09

Hezky jste si postěžoval.

A teď si představte, že takhle to funguje kdekoliv, kam noha (euro)úředníka šlápne (za naše peníze).

honzak 2.6.2009 6:35

Vlasáku, vezmi se

s bursíkem za ruce a jděte do brusele! Celé je to úžasný švindl a malá domů pro kamarády . Smysluplné opatření bych viděl tak, že při zateplovacích pracech (výměna oken, zateplení fasády, přechod na úspornější kotle ÚT) by melouni z toho fondu zaplatili za stavebníka DPH.

Ale to by se dostalo i na obyčejné lidi a tak to holt nebude.

No... 2.6.2009 6:31

Zelení holubi, kam usednou, tam to po..ou.

Sám si dělám, celkově do 100 . Spočítáno s firmou a audity a dalším ´pětinásobek a možná "dotace" stovka....kdo se na to nevy .. , zelení a fyzika, ekonomika, logika, to je prostě katastrofa . HOSPODAŘIT SYSTÉMEM, JAKO TO DĚLAJÍ ZELENÍ, TAK MÁM KAŽDÝ ROK JINÉHO EXEKUTORA NA KRKU ...:-/

Kolombo 2.6.2009 6:23

Zelení

v ČR jsou jen partička povedených vychcánků, jeden jako druhý. Všechny ty "evropské dotace" a "zelené programy" nechť si brusem nacpe do (Y), všechno to slouží jen pár tisícům lidí, kteří "v tom umějí chodit". Plaťte hezky všichnii daně jako mourovatí, a když budete hodní a zobat nám z ruky, třeba vám i něco vrátíme. Ale napřed musíte pěkně nasypat nám a našim kamarádům, a potom, podáte-li všas pokornou supliku zvážíme, jestli se pro vás dá něco udělat.