19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Vzpomínky starého lesníka

Myslel jsem si, že už o lesnictví a zejména kůrovci psát nebudu. No nedá mi to. Současný stav (podle mne) je zapřičiněn malou privatizací, kdy byl majetek státních lesů rozdělen a z velké části, řekněme, odkloněn, včetně hájenek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 15.6.2018 21:22

Bydlím na venkově...

..a v domě mimo kondenzačního plynového kotle a solárního ohřevu vody mám ještě teplovodní krbovou vložku - nádherná věc. Okolo potoka jsou přestárlé a od větru polámané stromy, bývaly časy kdy správce povodí jásal blahem, pokud někdo něco z toho vykácel a zpracoval. Dnes vám po velkém vyřizování může prodat maximálně 5 metrů, nad tento objem už musí být výběrové řízení!! A tak to padá do vody, ucpává se koryto potoka, ale ekolog jásá, broučci se mají kde množit...

P. Rada 15.6.2018 23:47

Re: Bydlíte na venkově - opravdu?

S tím, že tu a tam biolog či spíše entomolog zajásá když zjistí, že ubytek hmyzu se tu a tam nachvilku někde zastaví, by se asi dalo souhlasit. Obecně totiž v důsledku plošné aplikace pesticidů... nastává situace typu "odhmyzeno": Viděl jste někde v poslední době vrabce dříve tak časté? A tušíte poroč mizejí? - i když plná krmítka mají na blízku? Namátkou:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2282020-za-25-let-zmizelo-75-procent-letajiciho-hmyzu-je-armagedon-beduji-biologve

A víte jako údajný venkovan, čemu se říká "Doupný strom"? Asi sotva i když i toto byla jedna s důležitých funkcí lesa obhospodařovaného přírodě blízkým způsobem.....

https://lesycr.cz/wp-content/uploads/2016/12/a1-cedule-doupne-stromy.pdf

A zkuste si dnes dnes nějaký d.strom ve Vašem okolí najít. Možná Vám pak dojde, že už vlastně nežijete na venkově - jak se mylně domníváte - ale spíše ve fabrice na dřevo a řepku které navíc hrozí bankrot.

P. Grigar 16.6.2018 9:57

Re: Bydlíte na venkově - opravdu?

..opravdu bydlím na venkově. vrabce jsem viděl hned po probuzení, sedávají mi totiž nad okny, randál strašný, horší už jsou jenom kominíčci nebo soused s motorovou kosou, ale pořád lepší probuzení než dupání po schodech v paneláku. Doupných stromů máme na našem zalesněném pozemku(2865 m²)několik a hýčkám si je, ve větvích po kácení uložených na hromádkách mám úspěšný chov užovek, no když po kácení u toho potoka zbyde nějaké méně kvalitní dřevo, pěkně ho zajistím proti splavení a přikryju větvemi. Sem tam uklidím odpadky, které mi do lesa hodní lidé přivezou a to je asi tak všechno. Nejsa environmentálně vzdělán, přírodu pouze žiju a nekecám o ní z pozice odborníka...

P. Rada 16.6.2018 21:16

Re: Bydlíte na venkově - opravdu?

Děkuji za reakci. Takto vcelku souhlas. Jen ta pejorativní poznámka o kecání z pozice odborníka by když už měla být adresována např. autorovi který se k odbornosti lesníka hlásí. Každopádně je na lidové diskusi poněkud mimo mísu. Pokud ale je odbornost to co někoho živý, pak považte, že jste sám svým způsobem odborník.

Jestli s přírodou tedy opravdu žijete - pak máte v životě / v lokalitě asi zvláštní štěstí.

Já naopak s přírodou spíše čím dál tím více živořím a zvláště tam kde velkoplošně odumírají lesy a to se týká prakticky všech lokalit kteréi letos postijuje vleklé sušší podnebí. Vás se tato okonost zřejmě zatím nedotkla - ale na jak dlouho? Mě už takto mimo jiné odumřela řada stromů.

P. Grigar 17.6.2018 21:46

Re: Bydlíte na venkově - opravdu?

..ta ironická poznámka patřila vám, sám přiznáváte, že nejste z oboru, ale máte "něco sestudováno". O lesnictví pojednává takové množství literatury různých názorových směrů, že ji nenastudujete za život, natož abyste získal nějaké hlubší praktické znalosti, prostě jste si vybral segment, který vám je názorově blízký. To je potom jako bajka o oslovi, který se na cestě pýšil znalostí deseti druhů plavání a u řeky si nedokázal vzpomenout na jediný..

Na svém pozemku prostě mám to, co tam je schopno prosperovat, u potoka jsou to listnáče a s ohledem na nadmořskou výšku(Haná..) na jehličnany ani nepomyslím. I když, nedávno jsem v jakési staré knize objevil informaci, že tu ještě na konci šedesátých let 19.století byly rozsáhlé jedlové lesy.. šak ovidime!