18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Sucho, nebo kalení vody?

Nejméně půl roku nás média masírují zprávami o nedostatku vody a hrozícím suchu v budoucnosti. Někteří naivní jedinci masáži podléhají, např. ministr životního prostředí nechal připravit rozsáhlý materiál o zajištění dostatku vody na našem území a našli se i šílenci, kteří oprášili projekt přehrady na Berounce u Křivoklátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Severa 17.10.2016 16:16

Bohuřel se opakuji,

ale právě suchem sužovaná Jižní Morava byla v padesátých létech a později odvodňována rozsáhlými melioracemi. Také regulacemi rušené přírodou vytvořené meandry se podepsaly.Je také rozhodně větší spotřeba vody. O prázdninách u babičky jsem se něco nachodil pro pitnou vodu do obecní studny. K umývání se používala dešťovka nachytaná do sudů. Ve městě jen málokdo měl plynový nebo elektrický ohřev vody. Zpravidla v sobotu se roztápělo v bojleru pro koupel celé rodiny. V týdnu se ohřála voda na sporáku pro umytí nohou v lavóru, jinak posloužilo umývadlo, ve kterém se tehdy umývaly ruce v malém množství vody s použitím zátky - ne jako dnes pod tekoucí vodou. Naši moudří předkové se vypořádali se svahy na polích tak, že použili meze a vznikly stupně- téměř rovina- mez s prudkým svahem, zatravněná a osázená keři zpravidla šípkovými (čaj !) někdy i stromy. Někdy ta mez byla několikametrová, nebo těch "stupňů" bylo také víc. Babička tam měla také políčko ovšem přišlo družstvo meze zrušili a svah s jedním spádem osázeli broskvemi. ( Zato, že políčko používají neposlali nikdy ani broskvičku. ) Dříve se voda udržela, teď utíká. Hodně pamatuji, ale nepamatuji, že by bylo tolik obcí zaplaveno bahnem z polí . Mám dojem, že přehrada pomůže jen lokálně. Snad přímo města by měla víc šetřit pitnou vodou- např. ještě stále splachujeme na WC pitnou vodou a kropíme ulice(?).

V. Kain 17.10.2016 16:30

Re: Bohuřel se opakuji,

Víte vůbec co by to znamenalo mít dvoje rozvody jeden s pitnou a druhý s užitkovou vodou?Já si myslím že je naprostá absurdita.Voda je dneska tak drahá, (díky našim moudrým politikům)že si málokdo dovolí s ní plýtvat.

T. Marný 17.10.2016 19:11

Re: Bohuřel se opakuji,

Co by to asi znamenalo ? Měl by jsi dvoje rozvody, už to začíná, dočkáš se.

V. Braun 17.10.2016 20:29

Re: Bohuřel se opakuji,

Tak známí teď staví domek a automaticky počítají s nádrží na dešťovku, kterou chtějí využít například na splachování WC. Znamená to jen pár metrů trubek navíc, žádné drama.

J. Kavalír 17.10.2016 23:15

Re: Bohuřel se opakuji,

A na akumulaci té vody jímku několik desítek m3, pokud budou chtít mít na zahradě přes léto něco zeleného (třeba trávník nebo pár záhonků), čerpadlo s tlakovou nádrží nebo nádrž pod střechou a nějakou filtraci, protože ze střechy se splavuje dost nečistot...

M. Prokop 17.10.2016 21:09

Re: Bohuřel se opakuji,

V Praze to bývalo, ale už dávno.

Voda není zase až tak moc drahá, bez ohledu na politiky.