19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Správci NP Šumava zešíleli

Celou republiku sužuje sucho a kůrovcová kalamita. Zatímco ve většině lesů je působení kůrovce vnímáno jako zmar, v Národním parku Šumava byl kůrovec od dob ministra Martina Bursíka vnímán jako lékař lesa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 6.8.2018 12:32

Obávám se

že když lesníci pod vedením ekochytrolínů nechají les sežrat kůrovcem, tak takový les suchých stromů určitě žádnou vodu nezadrží. Ale dá se ušetřit na platech lesníků, když není les, tak na co platit lesníky?

Jsou to dva roky, byli jsme na bavorské straně Šumavy a tam, kupodivu, les byl, krásné mohutné smrky, stříbřité jedle a mezi tím i listnáče. Že by to bylo tím, že vykopli "ekology" a nechali hospodařit lesní hospodáře?

Š. Hašek 6.8.2018 12:49

Re: Obávám se

Bavoráci mají náskok. Jejich lesní strana vznikla, protože nechtěli za každou cenu překližku. Zjednodušeno.

Pan Jirsa (a jiní) tohle nonšalantně zamlčel. To je ostaně národní sport politiků.

P. Rada 6.8.2018 15:33

Re: Obávám se?

Máte to pane Písaříku nejspíše velmi popletené. Záleží ale také na tom čemu říkáte "ekochytrolíni" a kdo konkrétně jsou podle Vás ekologové v uvozovkách?

Pokud už les kůrove "sežral" pak také ještě dál záleží na tom, zdali byl odtěžen, zdali stál ve svahu, jaké následovalo počasí, zdali byl monokulturní a stejnověký, zdali a jak došlo k zalesnování, zdali tam zůstane odtěžená holina nebo alespon odkorněné kmeny - ale o tom se nezminujete. Proč?

Považe také, že pokud už hodnotíte tu bavorskou stranu tak tam se právě už dlouhodobě hospodaří ekologičtěji jak u nás kde převládá zbožně tržní postoj upřednostnující momentální ekonomický zisk před ekologickými hodnotami jako je biodiverzita, stabilita biomů atd.

L. Písařík 6.8.2018 18:53

Re: Obávám se?

Problém zřejmě ovládáte. Proč tedy les u nás nevypadá tak jako v Bavorsku? Obávám se, že kdyby pustili do lesa ekochytrolíny českého typu, vypadal by les stejně. Chvála pánu Bohu, že tak neučinili. Mně nepřesvědčíte. Les je důkaz.

B. Brousková 6.8.2018 19:39

Re: Obávám se?

"Nevypadá jako v Bavorsku ??? !!" Račte si najít na netu stránky "Bavorský les" . To je ta rezervace, kde čtvrtina celé její plochy je už léta letoucí bezzásahová. Takže ti vaši "chytrolíni" tam celou tu dobu řádí až se lesy zelenají. Doporučuji osobní návštěvu panu JIrsovi a všem jemu podobným bojovníkům, za Šumavu poctivě vybetonovanou.a výhodně zašmelenou předem určeným zájemcům

L. Písařík 6.8.2018 19:43

Re: Obávám se?

Nejsem Jirsa, pokud jste si všiml.

Š. Hašek 6.8.2018 10:52

Tak jo, pane Jirso.

Na Šumavě bude Sahara. Kam jste chodil do školy? Je mi Vás líto, pokud totiž někdo prohlašuje, že v naší zeměpisné šířce "nic neporoste", tak opravdu chyběl ve škole a nic nečetl o našem podnebném pásmu (zde Šumava). Zde totiž les (nikoliv smrková plantáž) je nejsilnější rostlinnou formací, jen to jen delší než volební období a krasocit měšťáků v bílých adidaskách. kteří se všude bojí i komára a deště. No nic.

Nějak vzpomínám, že krasohledům "hynuly i Vysoké Tatry". Před časem.

Věnujte se jiným thematům/pište o ztrátách LČR z prken, to by bylo férovější.

Zkráceno. Jsem nevolič Zelených, jen se potloukám přírodou, tak nějak postaru.

J. Karlík 6.8.2018 11:20

Re: Tak jo, pane Jirso.

Nebude tam Sahara, ta už tam je. Projděte se, tak nějak po staru, z Železné Rudy na jezero Laka. Magoři ochránci musí mít z té divočiny radost.

Š. Hašek 6.8.2018 11:52

Re: Tak jo, pane Jirso.

Uznávám, že jsem magor, nepoznám žádný strom, nikdy jsem nebyl v Mader (víte Vy, že to je Modrava?), ........ . A vím, co se stane, když se přestane pečovat o louku, Vy to nevíte!!!!

Ale z Vašeho příspěvku plyne, že máte poněkud "televizní" představy o Sahaře. Asi máte dojem, že dnešním létem končí "život Země". Říká to i jeden známý z klimatizované kanceláře, který je pod širým jen o dovolené, po dobu osmi hodin. A nepozná ořešák od slívy (není ale magor, von si to najde v radiopojítku).

Moje "nápady" jsou z tlustštích knih, než jsou volební programy a hospodářské plány.

Zkráceno.

J. Lukavsky 6.8.2018 20:41

Re: Tak jo, pane Jirso.

"v naší zeměpisné šířce "nic neporoste", tak opravdu chyběl ve škole" no kupodivu les se nemusí automaticky vrátit tam kde byl vykácen i když by měl, vzhledem ke klimatickému pásmu. Např Středomoří bylo odlesněno v dobách Římské říše (na stavbu lodí) a kupodivu se tam les poslušně nevrátil. Eroze totiž spláchla půdu a teď jsou tam akorát pichlavé keře. I u nás je tzv. Židovský les který byl kdysi vykácen a drží se už dlouho jako bezlesí - ačkoli by se měl spontánně zalesnit. Představa, že se pod suchými soušemi smrků pomocí tajůplných přírodních sil sám vytvoří Boubín je prostě naivní. Buk i jedle mají minimální schopnost šíření a pokud se tam nevysadí uměle tak se budou plížit rychlostí pár metrů/generaci. Největší škody na přírodě napáchají ti co to myslí dobře!

J.L.

end

J. Kalina 6.8.2018 9:08

tak zase ten tetřev !!!

Zdá se, že zeleným otrnulo. Už tady jednou tyhle tetřeví kecy byly a po té předchozí kůrovcové kalamitě, kdy to Šumava odnesla jsem viděl v televizi rozhovor s nějakým aktivistou z Hnutí Duha. když se ho moderátor zeptat jak to nyní vypadá s tetřevem velmi zbledl a začal blekotat, že tedy sice tetřeva notně ubylo, ale zase přibývá doupných ptáků (to jsou to co hnízdí v dutinách mrtvých stromů, případně pod kůrou hledají larvy, brouky). Ono totiž, když zmizí les, tak zmizí i tetřev. Navrhuji heslo: Mrtvý tetřev nemůže být rušen nebo možná: než tetřeva rušit, rovnou ho zrušit.

J. Lukavsky 6.8.2018 7:45

rušení tetřeva

Důvodem poklesu populace tetřeva je prý jeho rušení turisty. No v dobách Klostrmana na Šumavě ročně bylo uloveno 200-300 tetřevů a jeho populace neklesala, čili bylo ho několikanásobně více. Dnes jich tam prý žije asi 200. V Klostrmanově době ale lesa byly oživeny neskonale více, těžilo se v nich, sváželo dříví, zalesňovalo, děti sbíraly houby, borůvky a kytky, babky klestí a nesčetnými pěšinkami chodili lidé do sousední vsi.... a tetřev se množil. Dovolím si nabídnout jiné vysvětlení: tetřev hnízdí na zemi a jeho vajíčka a kuřata jsou vítanou nabídkou snídaně pro lišky a divočáky. Ti jsou samozřejmě v národní parku chráněni. Dříve lesem pořád chodil hajnej a les hlídal, když uviděl škodnou tak sundal z ramene dvojku a ... Takže statut NP odsoudil tetřeva k vyhynutí a zákazy rušení tetřeva jsou něco jako když se mrtvole v rakvi dělá make-up.

J.L.

end

P. Rada 6.8.2018 5:03

Kontrolní otázka.

Proč se koncem léta roku 2011 zastavila kůrovcová kalamita na Šumavě odstartovaná orkánem Kyrill a v čem je to příznačné pro dnešek?

R. Langer 6.8.2018 6:14

Re: Kontrolní otázka.

Protože Zelení sedmilháři lžou, jako když Rudé právo tiskne. :-P

J. Schwarz 6.8.2018 10:17

Re: Kontrolní otázka.

Protože P. Rada odjel na dovolenou do Brazílie!

J. Uzel 6.8.2018 11:38

Re: Kontrolní otázka.

Protože už dosáhla hranic bezzásahovosti?

P. Rada 6.8.2018 15:44

Re: Kontrolní otázka.

Nikoliv pánové Langer, Schw.. U.... - plácáte!

Prostě proto, že tehdy v létě nastalo nebývale chladné a deštivé počasí, které vyhovuje smrkům bránícím se mízou a které zároven pomohlo namnožit plísen/houbu jež kůrovce hromadně napadla.

Račte si dohledat meteozáznamy nebo alespon zašátrehte v paměti/ videoklipech a vzpomente výjevy lidí v pláštěnkách... a jak pak policie vláčela protestující bahnem... a najednou rozruch ustal!

Dřevaři náhle neměli co těžit... tak si alespon plácali po ramenou jak s kůrovcel zatočili. Dnes jsou slyšet obdobně.