19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Ropa versus prales

Projekt ekvádorské vlády na ochranu Národního parku Yasuni před těžbou ropy byl ve čtvrtek ukončen. V srdci amazonského pralesa a nejrozmanitější přírodní oblasti planety tak vyrostou těžební věže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.8.2013 22:51

Zcela scestné myšlení

Požadovat na nějaké zemi, aby její obyvatelé dál žili v bídě, požadovat aby jejich děti masově umírali na dávno léčitelné nemoci, požadovat aby se ani zdaleka nemohli vyrovnat obyvatelům zemí, kteří zbohatli tím, že využili (nejenom) svoje přírodní zdroje, je neskutečný postkolonialistický cynismus. A to obzvláště od těch kruhů, které prosazováním pěstování "biopaliv" zničili nesrovnatelně větší plochy nejenom džungle, ale i zemědělské půdy bez ohledu na nárůst obětí hladomorů (nemluvě o zhoubnosti jejich fotovoltaických pouští).

Pozn: Trvalý prales nevyprodukuje pro ostatní svět ani trochu kyslíku navíc a proto je používání názvu "plíce světa" projevem hlupáctví nebo prolhanosti.

A. Goldbergová 27.8.2013 23:16

Celý svět je nechal na holičkách?

Není důvodem neposkytnutí kompenzace třeba nejistá politická

situace? Kde je záruka, že dotace bude skutečně použita pro deklarované

účely a neskončí na kontech někoho jiného? Není to tak trochu vydírání?

P. Rada 27.8.2013 23:43

Re: Neponechává snad mocenská elita okolií na holičkách?

1. Svět se nám skrze poznání ekosystémových vazeb zásadně zmenšil - v tomto smyslu máme všichni k sobě navzájem blízko.

2. I v zemích jako je USA ovládá zhruba procento populace bohatých třetinu společenského bohatství a tito lidé takto nechávají zbytek populace "na holičkách". Není divu, že toto samé paltí tuplovaně mezinárodně a celosvětově - viz Koukolíkova esej o moci:

http://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g

A. Goldbergová 28.8.2013 15:18

Re: Neponechává snad mocenská elita okolií na holičkách?

Investice vynaložené na těžbu nebudou jistě zanedbatelné a pokud jim na zahájení těžby půjčí zahraniční banka, jaký asi bude skutečný výnos pro samotnou zemi. Osobně se přikláním k názoru netěžit, ale světem vládly, vládnou a budou vládnout peníze. Kdo to změní?

Jinak, Mocenská posedlost vyšla i knižně, nicméně Vám děkuji za její připomenutí.

V. Vérosta 27.8.2013 7:27

Příroda kašle

na národní parky, Příroda potřebuje těžit ropu!!

R. Langer 27.8.2013 7:52

Re: Příroda kašle

Kdo chce park, ať si ho kupí, a provozuje za své peníze... :-P

P. Rada 27.8.2013 14:04

Re: Příroda kašle ?!

Dalo by se napsat: ... "Kdo chce dýchat... - AT SI ŠISTÝ VZDUCH ... KOUPÍ... a za své".

  Pan Langer by v tomto měl jít vzorovým příkladem, uzavřením se do hermetizovaného skleníku. Výmluvně by se pak ukázalo, na jak dlouho mu prostředky postačí.

Pravda je podle mého naopak taková pane Langere, že značná část ponáspotopářské konzumní civilizace kašlete na přírodu ale těží s ní přitom suroviny, požívá jejich ekoslužeb - jako je čistý vzduch, pitná voda, mírné klima... - a navíc ještě emitujete externality o kterých předpokládá, že je příroda bude recyklovat a to tak vydatně, že jakýkoli konzum a masivnost odpadů cyklus fatálně nevykolejí nejen pro ně ale i pro celosvětové v okolí.

J. Vyhnalík 27.8.2013 14:17

Re: Příroda kašle ?!

Těžba má postihnout 1 % parku. Přesto se pokusili ji zastavit a nabídli světu volajícímu po omezení těžby a ochraně pralesů šanci koupit si zablokování těžby. Přes všechny řeči byl výsledek tristní.

Jak má vláda vysvětlovat svým občanům, že nemá peníze na nemocnice, školy, policii atd. atd., když každý ví, že ty peníze leží kousek vedle pod zemí? Vláda, která by těžbu zakázala, by byla nejpozději po příštích volbách nahrazena vládou, která by těžbu povolila.

Je to od nich vůči Vám pane Rado sobecké, ale voliči dávají přednost svým životům před živořením jen proto, aby Vám udělali radost.

P. Krasny 27.8.2013 15:18

Re: Příroda kašle ?!

Asi tak.  Je hrozne jednoduche moralizovat z pohodlneho, zajisteneho zivota - jako zde Rada - a vykladat tem s holou perdeli a vysokou umrtnosti, ze si musi setrit prirodu a zviratka.

R. Langer 27.8.2013 15:46

Re: Příroda kašle ?!

Jak já bych si je přál vidět přežívat v těch dokonalých přírodních podmínkách národního parku v Ekvádoru! Do týdne by všichni ti zemští škůdci pozdechali, paraziti jedni!

P. Rada 27.8.2013 18:14

Re: Příroda kašle ?!

Asi tak. Máte pravdu, že pohodlí ledacos determinuje. V míře pohodlnosti mého života se však patrně velice pletete.

Ti co mají "holou..." - o ty zde přeci asi vůbec nejde!

Vesměs snad víme, jak propastné jsou rozdíly i mezi obyvateli Emirátů či Ruska... - kde se také ropa, plyn těží.

P. Krasny 27.8.2013 18:24

Re: Příroda kašle ?!

tak preci nebo asi?

R. Langer 27.8.2013 15:42

Re: Příroda kašle ?!

Děkuji, nechtělo se mi takovými samozřejmými argumenty plýtvat na pana Radu, je to stejně zbytečné.

P. Rada 27.8.2013 18:09

Re: Příroda kašle ?!

Pane Langere ale na tomto foru nejsme jen my dva (jak se asi domníváte).

Pokuste se laskavě předpokládat, že i jiné zajímá jak mnoho si dosud bereme s okolního prostředí a do jaké míry je podle Vás tato činnost udržitelná?

R. Langer 28.8.2013 13:05

Re: Příroda kašle ?!

Okolní prostředí je ovšem to, o co se vy vůbec nezajímáte. Vy se zajímáte pouze o nesmyslná zelená dogmata zcela odtržená od reality.

P. Rada 27.8.2013 18:04

Re: Příroda kašle ?!

Pane Vyhnalíku těžba "má postihnout"... -  tím postihem se míní co?!

- Čistá plocha silnic, ropovodů... uváděná někým před schvalováním papírově / oproti ploše parku - nebo technikou výstavby dotčená plocha ... atd? Mezi tím jsou totiž násobné rozdíly.

- Jde snad o plochu kterou taková těžba devastuje na desetiletí - či je v tom započtená průměrná zátěž životního prostředí skrze obvyklé úniky ropných látek při těžbě, dopravě, zpracování či dokonce v případě i dnes běžných havárií té které firmy? ... Mezi tím jsou totiž rozdíly až řádové!

Uvádíte jen "1% rozlohy" ale zdroj informací s upřesněním už nikoli. Mohl by jste proto vše doplnit?

J. Vyhnalík 27.8.2013 18:22

Re: Příroda kašle ?!

Já jsem ten článek, na který jste reagoval četl. A Vy?

P. Rada 27.8.2013 23:07

Re: Příroda kašle ?!

Pane Vyhnalíku jakým konkrétním způsobem se tedy "plánovaná těžba ...dotkne jen 1 % území parku".

Jedná se o čistě zastavěnou nebo vykácenou či nevratně devatovanou plochu?

Pan Boháček také píše ..."jakýkoli růstový impuls je klíčový a 18 miliard dolarů přesně takový impuls představuje" ... Tak proč těch 18miliard jen nenatisknout? Nebo poroč nepředejít  havárii typu Deepwater Horizon která akcie BP srazila dokonce o 67miliard dolarů! Jak si autor asi představuje možnost, že by jen ložisko ropy v Ekvádoru zvrátilo vývoj dluhu třeba jen v USA  (http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_dluh_Spojen%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_americk%C3%BDch)?

Co vše se ještě bude muset stát, aby si fantasti idealizující si stav světové ekonomiky uvědomili, že hrubě podcenují důvody stagnace a ignorují přírodní přínos skrze ekoslužby, který je násbně vyšší než celosvětové HDP!?

Riziko nevratné devastace přírody pro podstatnost vlivu na náš život takto až fatálně ohrožuje ekonomické a civilizační vyhlídky lidstva. Neplatí to však naopak - tedy že nás ohrožuje nevytěžené - jak autor v článku předhazuje k uvěření.

J. Vyhnalík 28.8.2013 0:47

Re: Příroda kašle ?!

Podívejte se, já vycházím z informací v článku. Vy vycházíte z toho, že finanční schodek lze vyřešit tím, že se peníze vytisknou a z toho, že lidem nejvíce prospěje, když se vrtí zpět do doby kamenné, protože pak budou žít v souladu s přírodou, budou si užívat přírodního HDP a jejich úžasnou životní úroveň nebude ohrožovat poškozené životní prostředí. Ti nejšťastnější a nejsilnější se dožijí 50 let. Pokud se jim ovšem podaří objevit nějaký nevylovený revír s dostatkem velké lovné zvěře, kterou budou moci vyhubit a zajistit si tak na 2-3 generace relativní dostatek.

R. Langer 27.8.2013 15:40

Re: Příroda kašle ?!

Ha ha ha... :-P

P. Götze 27.8.2013 12:27

Re: Příroda kašle

Problem je v tom, ze je to jejich zeme, jejich park, jejich ropa. My jsme ti posledni, co jim mohou narizovat, zda tam maj mit park nebo tezebni veze.

R. Langer 27.8.2013 15:50

Re: Příroda kašle

Ale přesto by se tam pan Rada mohl jít přivázat ke stromu a dokázat tak svou skutečnou oddanost myšlence čisté planety Země...

P. Rada 27.8.2013 17:46

Re: Příroda kašle

Pane Langere jestli si Vy myslíte, že .."přivazování se ke stromu"... je nějakým "důkazem" - udělej te to třeba také a hajte se s tím na veřejnosti...

Nejdřív se ale přestante žít na dluh a přestante externalitami škodit okolí. Právě o tom byl můj text na jehož podstatu ale nereagujete vytáčkami na své fantazie.

R. Langer 28.8.2013 13:08

Re: Příroda kašle

Vy tady žijete na dluh stejně jako já, tak prosím napřed začněte s tím škoděním okolí u sebe! Já takové blbosti veřejně netvrdím!

P. Krasny 27.8.2013 16:11

Re: Příroda kašle

Day of the Falcon, trochu romanticka, ale dobre se na to kouka.

http://www.imdb.com/title/tt1701210/

P. Rada 27.8.2013 23:17

Re: Příroda kašle

Trochu realita - lépe se naopak kouká na minulost:

http://www.intercambioclimatico.com/en/2010/08/16/ecuador%E2%80%99s-yasuni-initiative-shakes-up-the-climate-development-agenda/