25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Řekni, kde ti tupci jsou

Měl jsem možnost projet se v poslední době po naší zemi, a zvláště Českomoravskou vrchovinou. Když jsem viděl tu zkázu, ty nastojato uschlé a od kůrovce sežrané lesy, stovky hektarů lesů, celé kopce a doliny, byl bych rád někomu nafackoval. Jen ho mít po ruce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Zach 18.8.2019 10:31

Kdybych byl Marťan, neznal jiné texty pana Vlka st. a přečetl si jeho text a polemický text pana Máchala (za předpokladu že bych jako Marťan měl nějaké mozkové závity) odnesl bych si tyto dojmy:

Dikce textu pana Vlka je útočná, dehonestující druhou stranu, psaná z pohledu člověka naprosto jistého si svým názorem a domnívajícího se, že je majitelem "pravdy", bez náznaku pochybností a pokory. Přesně jak to popsal pan Máchal - "Dehonestující substantiva a adjektiva autorem hojně používaná" a "Svou smyšlenku prostě vydává za skutečnost".

Máchalova reakce je klidná, věcná, bez útoků na autora původního textu - dikci textu bych shrnul "pojďme o tom věčně diskutovat a hledat společně pravdu a nejlepší řešení situace".

Texty toho prvního typu zde na NP představuje pan Vlk st. a ještě jeden autor pracuje podobným způsobem - jméno nechám na představivosti ctěného čtenáře. Mně to nápadně připomíná "hradní styl". Prezidentův mluvčí je v tom přímo mistr. Je úsměvné když pánové (a jim podobní) svým agresivním a útočným stylem fabulují o tom, jak "občanské hnutí" symbolizované Miliónem chvilek je agresivní, útočné, fanatické apod.

A díky za odkaz na článek "Kdo může za solární průšvih" a "Kdybychom neměli tolik smrků, nemáme takový problém s kůrovcem" ! ### https://ekonom.ihned.cz/c1-46754920-kdo-muze-za-solarni-prusvih-my-nic-my-muzikanti-vzkazuji-ministri-i-poslanci ### http://ceskapozice.lidovky.cz/tema/kdybychom-nemeli-tolik-smrku-nemame-takovy-problem-s-kurovcem.A190411_001253_pozice-tema_lube

P. Och 9.8.2019 13:53

Re: Je to prosté... jako selský rozum [1]

Lesnatost ČR je prý 34%, což je údajně 2x tolik než za Marie Terezie (zase tak prudce nám neroste, že? za těch více než 200 let). To číslo 34 je ale zjevně nadhodnocené - věřím-li svým očím, na satelitním snímku https://1url.cz/nMgaX --je vidět max. 20% lesů (tmavě zelené plochy) a ty světlé jsou pole, města, silnice a dálnice =holý povrch, z něhož se právě voda velmi rychle vypařuje (případně odteče) a nezadrží se v krajině. To znamená, že vzduch je suchý a prašný (zejména ve městech), vody málo a srážky i větry prudké a ničivé (eroze ornice i jiné půdy).

Jeden osamocený strom na kilometr možná spolutvoří statistické číslo "zalesněnost", ale netvoří skutečný les a nezadrží vodu v krajině. Jde o akumulátory vody (lesy, rybníčky) a o celistvější zastínění horkého či osluněného povrchu.

P. Och 9.8.2019 13:44

Re: Je to prosté... jako selský rozum [1]

Lesnatost ČR je prý 34%, což je údajně 2x tolik než za Marie Terezie (zase tak prudce nám neroste, že? za těch více než 200 let). To číslo 34 je ale zjevně nadhodnocené - věřím-li svým očím, na satelitním snímku https://www.google.cz/maps/place/Česko/@49.8300718,14.8160119,361727m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x470b948fd7dd8243:0xf8661c75d3db586f!8m2!3d49.817492!4d15.472962

je vidět max. 20% lesů (tmavě zelené plochy) a ty světlé jsou pole, města, silnice a dálnice =holý povrch, z něhož se právě voda velmi rychle vypařuje (případně odteče) a nezadrží se v krajině. To znamená, že vzduch je suchý prašný (zejména ve městech), vody málo a srážky i větry prudké a ničivé (eroze ornice i jiné půdy).

Jeden osamocený strom na kilometr možná spolutvoří statistické číslo "zalesněnost", ale netvoří skutečný les a nezadrží vodu v krajině.

F. Houžňák 6.8.2019 11:18

To máte tak, kdyby bylo sucho a nebyl kůrovec,

tak pár smrků uschne a ostatní se zase vzpamatují. Když je sucho a kůrovec, tak všechny sežere. A teď si položte otázku: můžeme spíš ovlivnit, lidskou činností, výskyt kůrovce nebo sucho? No vidíte. Produkujete jenom takové relativizující nesmysly.

F. Houžňák 6.8.2019 11:16

V Polabí nevím, ale v jižních Čechách, na lesním pozemku,

který dobře znám a několikrát do roka navštěvuji, sežral kůrovec už skoro všechny smrky (některé jsou napadené, ale ještě vzdorují), ale ani jednu borovici - smrků a borovic je tam asi tak napůl, tedy bylo, většina smrků už uschla nebo byla kvůli kůrovci pokácena. Asi tam v Polabí kůrovec tolik není.

A. Nový 6.8.2019 0:02

Re: Pro pana Vlka

Dnes vyvolená nikoliv rasa, ale nadlidi - greténi, ke kterým se hlásíte i VY.

L. Novák 5.8.2019 23:50

Re:

Blbe zelený prolhaný, ukážeš nám nějaký příklad předpovědi s vysokou pravděpodobností úspěšnosti na desítky let dopředu, zveřejněné před desítkami let? :-P

P. Horak 5.8.2019 22:35

Mam takovy pocit...

... ze mene by bylo vice.

P. Jeřábek 5.8.2019 21:55

Re: Je to prosté... jako selský rozum [3]

Máš to hezky napsaný, jenže takto to fungovalo kdysi, mám v knihách po dědovi zápisy předválečné, kdy a kolik čeho pokáceli a kolik čeho vysadili (vždy více vysazeno, jak pokáceno) jo, dělal si to na SVOJEM!!!

A víš co je p*del??

Mě naši obecní zastupci ZAKÁZALI výsadbu stromů na MÝCH pozemcích!!!

A to část měla sloužit i jako protihluková stěna mezi leteckou základnou a obcí...

Vodní plocha - také zakázáno... a víš co, já na ně SE*U!! Sázim si za svý a na svojem a ať mi závistiví ouředníco něco políbí!!)) i když možná, kydych na to bral nějaký ty dotace a podělil se..... jesus tady je to ale BORDEL !!

P. Rada 5.8.2019 21:17

Re: Pro pana Vlka

Pane Vlku ekologie je už s definice vědní obor o vstazích v živé přírodě a je nadstavbou přírodních věd. To, že Vy osobně si pod tímto oborem představujete jen krajnosti je součást Vaší hlavy.

Vztahy dominantně mezi lidmi naopak řeší celá škála humanitárních věd, které by spíše měli dát i odpovědi na nacistické zvrhlosti. Zde by jste proto mohl najít něco adekvátnější.

Lidé přeci od-nepaměti dokáží ten samý nástroj (nůž, ekologii, tušku...) používat i zneužívat nebo toho samého druha milovat či nenávidět.

Analogicky to udělali nacisté kdy nástroem jim byla vyvolená rasa, fragmenty ekologie a dalších věd. .... To přeci ale ještě vůbec neznamená, že onen nástroj sám je vinen.

P. Och 5.8.2019 20:58

Re: Je to prosté... jako selský rozum [1]

Nemuselo by jít o zdvojnásobení zalesněnosti... stačí vysadit tu čtvrtmiliardu stromů, zejména kolem VŠECH silnic i polňaček a kolem vodních ploch a toků z obou stran... - kolik že máme kilometrů cest a toků? Když kolem nich zleva i zprava bude každých 10 metrů ovocný strom, budou zastíněné, voda se zadrží a lidé budou mít ovoce. Plus vytvářet další "minirybníčky", tůně, strouhy ap.

Jistě lze vytipovat výše položená neúrodná pole a majiteli navrhnout zadarmo na jeho poli výsadbu sazenic třeba i smrků, a že si je pak může vytěžit, vysadí-li za každý poražený strom dvojnásobnou náhradu v podobě mladých stromků.

Stejně tak jistě lze města i vesnice víc zazelenit - všude okolo vidím plochy, kde by bylo možno mít dvojnásobek stromů, než jich tam je (a stále by to nebylo příliš, ani by to místy stále nebylo dostatečnou náhradou za plochy asfaltu a betonové dlažby. Pod stromy pak třeba i nižší vhodné keře - udrží vlhkost u kořenů a zastíní kmen.

P. Rada 5.8.2019 20:35

Re:

Jen tu svou pravdu má kde kdo. Ta obecná řídící se přírodními zákony se pozná podle toho, že umožnuje dělat předpovědi s vysokou pravděpodobností které si mohou nezávisle ověřit i další lidé.

Přírodní zákony se podle libovůle lidských rádoby-pravd neřídí a to ani když se o nich píše pod přírodovědní hlavičkou. Někdy mi to spíše přijde, že kdosi odpovědný za tento portál se systematicky snaží ekologii dehonestovat.

Pokud by si Vlk a jemu podobní pamatovali a havně reflektovali míru pravdivosti obecných klimatologických předpovědí učiněných před cca 20lety a i dříve když vyšla prvá hodnotící zpráva IPCC - nemuseli by se dnes bezmocně koukat na skázu našich lesů a vymýšlet si hlouposti - jen aby nevyšlo najevo jak obecnými pravdami opovrhovali v minulosti když byly opakovaně navrhovány novelizace lesního zákona navyšující tempo obměny dřevin za odolnější druhy. I klimatologové dnes uznávají, že to co se svého času jevilo na horní hranici až alarmistické je dnes k realitě blíže. Vlk se tomu ale dodens posmívá .. "řekni kde ti tupci jsou"..."blábolí, že to prý způsobilo „globální oteplování“"...

https://www.novinky.cz/pocasi/511507-klimatolog-pred-30-lety-se-vedcum-smali-ze-prehaneji-ted-se-scenare-naplnuji.html

P. Och 5.8.2019 20:34

Re: Je to prosté... jako selský rozum [4]

No,

ad 1) jak to asi dělá semínko na kraji lesa, které nikdo nevypiplá ani do stádia sazenice a nezasadí hlouběji do země, natož aby rostlinku chodil někdo zalévat více než jednou při zasazení na stanoviště?

ad 2) zvěř lze rok předtím skutečně zredukovat do naprostého minima - aspoň by byla jednou za dlouhý čas změna v podobě jiného masa... a později se stavy zase snadno rozmnoží, když bude méně konkurentů a dost žrádla.

V. Vlk 5.8.2019 20:08

Re: Je to prosté... jako selský rozum [1]

Jo,kdyby to bylo tak jednoduché. Nějak vám schází informace, že na našem území se mezi roky 1915 a 2015 zvedla zalesněnost dvakrát, tedy máme dvakrát více lesů než tehdy. Lesy z hor sestoupily až do údolí, hlavně v pohraničí, ale o tom se nesmí psát, to bylo zakázaný už od hnutí Brontosaurus, protože pak by se ta propaganda u nutnosti sázet stále a stále stromy ukázala jako hovadina. Račte si najít mapy zalesnění z obou termínů. Myslíte to s tím sázením dobře, ale poněkud naivně.

V. Vlk 5.8.2019 19:59

Re: Pro pana Stirského

Jistě pane Stirský. Je vidět, jaké "seriózní autory" čtete. Jeden z ekologických nacistických zákonů , na který dnešní zelení idioti vzpomínají, například zakazoval týrat zvířata při lékařských pokusech. Takže němečtí nacisté, a znovu zdůrazňuji němečtí, považující se za nadlidi, podle jejich logiky prováděli "lékařské pokusy" na méněcenných lidech. 'Zidech, Cikánech, Slovanech, duševně chorých Němcích,a "politicky nespolehlivých". DO jaké kategorie spadáte vy? Protože bylo málo utišujících prostředků, tak bez nich. Počet lidí, na kterých se takové pokusy dělaly, dodnes Němci tají. Byly jich desetitisíce, včetně na 1 500 párech vězněných dvojčat v Osvětimi. Dvojčatům byly například do očí vpichovány injekce pro změnu barvy, a dokonce byla sešívána, aby vznikla siamská dvojčata.V polovině roku 1942 v Baranavičy v Polsku byly pokusy prováděny v malé budově za soukromým domem důstojníka SS Dr. Wichtmannem. „Jedenáctiletý nebo dvanáctiletý kluk tam byl připoután k židli tak, že se nemohl hýbat. Nad ním bylo mechanizované kladivo, které po intervalu několika sekund dopadalo na jeho hlavu.“ Chlapec byl dohnán k šílenství. Pokusně bylo sterilizováno 300 000 pacientů -vězňů. Další najdete na wiki- Nacistické experimentování na lidech." Tak to je ten úžasný ekologický zákon, co platil v Německu do orku 1974. Jen ty pokusy na lidech se momentálně nesměly dělat.

J. Krásenský 5.8.2019 19:42

Re: Souhlas pane Vlku.

přidávám se s díky panu Vlkovi.

R. Tesařík 5.8.2019 19:39

Re:

Platí. Göring. Když jsem to sem napsal, vyjela na mě Netzerová, že jsem blb. Dala sem odkaz a ejhle, platí. Ale jinak, Vlk má pravdu.

L. Novák 5.8.2019 18:06

Re: Je to prosté... jako selský rozum [4]

A jinak se cítíte být zdráv? :-P

D. Stirský 5.8.2019 17:59

Vlk by si zasloužil tento úkol: to, co vždy sepíše, zhustit na jedinou stránku wordu. Jestli tomu rozumím, tak za stav českých lesů a oteplování mohou neomarxisté, Němci, ekoteroristé, neziskovky a Bursík. Já se jen pamatuji, že různí seriózní autoři psali, že je-li co na nacionalním socialismu resp. nacistickém Německu pozitivního, tak to byly říšské zákony na ochranu zvířat a přírody, některé možná platí dodnes, byť asi s novelami.

Z. Lapil 5.8.2019 17:49

Re: Naprostý kolaps českých lesů nastal po

Nepřehánějte. Podle mnohých je podstatnou součástí průšvihu povinnost výběrových řízení na kácení. S tím aktuální majitel nemá co dělat, předpis je předpis.

Z. Lapil 5.8.2019 17:46

Re: Što dělat?

Jen opatrně s tou regulovatelností. Zrovna jaderky ji mají prachmizernou, a proto v energetickém mixu slouží jak základ všech základů (třísměnný průmysl a tak) a ještě bývají spojené s elektrárnami přečerpávacími.

J. Nový 5.8.2019 17:33

Re: Što dělat?

Já bych hlavně vracel vodu do země a vrátil se k kdysi běžným trativodům, které bych budoval ve velkém i pro dešťovou vodu.

J. Nový 5.8.2019 17:31

Hmm

"To u nás vládli komunisté. Kteří v době normalizace tvrdili, že nepotřebujeme žádné jiné elektrárny než hnědouhelné."

.

A co tedy provedli s elektrárnami vodními a jadernými?

Z. Lapil 5.8.2019 17:30

Re: Kdysi,

Nechci se moc hádat, ale dron vám moc nepomůže. Když strom schne, už je dost pozdě.

Kůrovce včas identifikujete pomocí požerků, které se zachycují v kůře a pod stromem (déšť prý je nesmyje). Jsou od toho, jak samička vrtá chodby pro vajíčka a pak od chodbiček larev. Mezi zjistitelností a nutností likvidovat (porazit, oloupat kůru, spálit) je několik málo až několik více týdnů; vývoj od kladení vajíček do odletu dospělců je dost variabilní.

Zdroj: http://www.kurovcoveinfo.cz/lykozrout

V. Mertan 5.8.2019 17:14

Byrokracia

Viackrát som čítal že za šírenie kôrovca môže hlavne zvýšená byrokracia. Kým prebehne výberové konanie, lykožrút je vyletený.

Z. Lapil 5.8.2019 17:13

Re: Dnešní mladá generace je snad nejpitomnější v našich

Jestli to "málo pitomců" nebyl dojem z vaší tehdejší sociální bubliny.

Líbí se mi: Když jsme byli mladí, bylo na světě spousta starých lidí. Teď je na světě spousta mladých lidí. Člověk by tak nějak čekal, že to bude obráceně.

V. Kotas 5.8.2019 17:12

Re: Souhlas pane Vlku.

1*

V. Kotas 5.8.2019 17:11

Re: Naprostý kolaps českých lesů nastal po

Tak jest !

Z. Lapil 5.8.2019 17:08

Re: Lžete přesně!

Nepůvodní lesy jsou na Šumavě a všeobecně v Evropě asi tak stovky let. Problém s kůrovcem dost evidentně souvisí s tím, že se nepůvodní lesy - ano, neschopné "samostatného života" - přestaly správně udržovat.

Podobný případ jsou rybníky. Podmáčený kraj byl uměle uspořádán (Krčín a spol.). Dokud je tento umělý stav udržován, je to dobrý a i nějaká ta ryba se urodí, ale skončete s údržbou a za několik málo desítek let nemůžete bez holínek a repelentu existovat.

V. Petr 5.8.2019 16:53

Mimochodem, co jsou poslanci zač popsal už Hitler v Mein

Kampfu. A o tom, že je odhadl dobře svědčí fakt, že jej, zcela v souladu s jeho předpoklady, udělali zcela legální cestou kancléřem.