25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Příčiny zhoršeného stavu lesů v Čechách

V posledních době se na všech úrovních hovoří o zhoršujícím se stavu lesních porostů a o kůrovcové kalamitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 23.7.2018 23:27

Poučený článek, ale ....

Děkuji autorovi za poučený článek, je vidět, že o lesích toho ví hodně. Škoda jen, že se nepokusil zjistit fakta o Hnutí Duha, tam článek za poučený rozhodně označit nelze. Podíval jsem se na jejich hospodaření a z grantů, z nichž zdaleka ne všechny jsou ze státního rozpočtu, mají necelých 6 mil. Kč ročně, nikoli 17 jak uvádí autor. Také si zřejmě nepřečetl výzvu "zahraňme lesy" protože o bojkotu zpracování plánů tam není ani slovo, zato je tam dost návrhů hodně podobných návrhům autora - třeba větší důraz na menší zakázky a místní zpracovatele. http://www.zachranmelesy.cz/

S. Stoklásek 23.7.2018 19:36

Jeden problém navíc

Moc se o tom nemluví, ale odlesnění krajiny je obrovský problém pro celou republiku, protože dramaticky klesne schopnost akumulace vody a problém sucha bude během několika let eskalovat. Stačí se podívat na chování zahrádky, pokud ji máte rozdělenou na dvě části, osluněnou a ve stínu. To zmiňuji jen rychlost výparu z půdy, k tomu se přidává ztráta zádržné schopnosti lesního ekosystému, včetně retence vody v kořenech a kmenech stromu, mechu bude smutno na výminku. Nadto pozměněné mikroklima bez lesů nebude přát vzniku lokálních bouřek, které jsou významnou složkou zpětného doplňování vláhy v půdě. Budeme si muset zvyknout na to, že potoky budou v létě vysychat a zemědělství upadat. Teď řešíme lesy, ale tohle přijde na řadu hned následně. Stačí se podívat na Prima Zoom na pořad o civilizacích, které musely kvapně opustit území, protože se velice dramaticky změnily hydrologické poměry. Myslel jsem si, že já to za svého života řešit nebudu, ale jak jsem říkal svým dětem, važte si toho, že se do sytosti najíte každý den, může to být i jinak.

M. Prokop 23.7.2018 22:07

Re: Jeden problém navíc

Taky nevím, proč zelenáči o to odlesnění tak usilují. Asi jim vadí lidstvo jako celek.

P. Rada 23.7.2018 22:19

Re: Jeden problém navíc

Pomluvy to je jediné co zde předvádíte - ledaže by jste těmi "zelenáči" mínil zelené lesnické uniformy lidí kterým jde v lesích jen o těžbu a zisky z ní. Takový Babiš jehož firmy vyhrály tendry na těžbu v lesích a jehož firmy produkují pesticidy používané na polích ... je asi podle Vás "zelenáč" který navíc dokázal za několik let otrávit značnou část podzemní ch vod ČR:

https://www.stream.cz/adost/10019123-otravena-voda-alarmujici-vysledky-testu-vody-v-cesku

https://www.stream.cz/adost/10019667-smrt-nese-jmeno-glyfosat

P. Rada 23.7.2018 22:11

Re: Jen jeden problém navíc?

Ano tak jak píšete to zřejmě bude pokračovat jen těch problematických tlaků přibude více a budou tím nebezpečnější čím později na ně zareagujeme. Viz meze planetární stability.

Ztráta lesních porostů navodí rostoucí ztrátu retenční schopnosti krajiny a protože lesy zůstaly pravidelněji ve svažitých lokalitách - dojde na nich tím spíše k erozním jevům. Nebývalá sucha se začnou kombinovat s nebývalými povodněmi které stále častěji začnou odnášet úrodnou půdu která tím spíše ztratí na bonitě a tedy schopnosti uživit. Půda by i za stavu snížené bonity byla schopna plodit ale jen za předpokladu růstu umělého hnojení.

V tom ale tktí další celosvětový problém. Na vysokou úrodnost je pravidelně potřeba hnojit prvky N+P+K. Soudný den fosforu se ale blíží a nejvíce postihne ty, kteří neúrodné pozemky musejí už dnes nejvíce dohnojovat:

http://www.zsch.cz/news/bude-nedostatek-fosforecnych-hnojiv-/

Aby toho nebylo málo začnou k nám stále častěji přicházet mladí velmi aktivní a pro strátu svého původního zázemí až agresivní lidé ze zemí postižených ještě dramatičtěji a navíc bez hlubších vztahů jak k místní půdě - tak k původnímu obyvatelstvu. V tomto ovzduší mezilidských konfliktů už sotva komu zbudou síli postarat se o více jak holý život. Civilizační život s rozvojem stabilních lesů začal a dost možná zas s jejich úpadkem i zkončí.

J. Jurax 23.7.2018 18:14

No jo, návrhy autorovy zní rozumně a nejspíš taky rozumné budou.

Proto taky zaručeně nebudou realizovány.

Ale něco bych doplnil - právo střílet v lesích ekoteroristy z hnutí Duha a jiné podobné zelené magory bez varování, kdekoliv se vyskytnou. To by lesům pomohlo ...

I. Schlägel 23.7.2018 14:38

Co stát činí,

po socialisticku činí. Jinak to neumí.

A. Alda 23.7.2018 11:27

Jako první opatření by měla být

likvidace ekoteroristů.

P. Rada 23.7.2018 11:39

Re: Jako první opatření by měla být likvidace...?

Pokroucením znalostí o funkci ekosystémů může být opravdu zneužito až k terorizování obyvytelstva.

Naopak daleko častějším jevem je dnes ale teror lidstva vůči biosféře planety na které dnes odumírají celé druhy už více jak 1000x rychleji než před antropocénem. Viz "Podmaněná planeta". Jde přitom o "teror" velmi stupidní protože zpětně dlouhodobě ohrožuje civilizační existenci.

https://www.databazeknih.cz/knihy/podmanena-planeta-252683

A. Alda 23.7.2018 13:16

Ekoteroristou jste Vy.

A Rovenský a Beránek a další a další takovíto aktivisté. Děti Země, Hnutí Duha, Arnika...

L. Novák 23.7.2018 16:50

Re: Ekoteroristou jste Vy.

A "Rada".

P. Rada 23.7.2018 21:49

Re: Ekoteroristou jste Vy.

A koho jsem kdy čím na rozdíl od Vás terorizoval?

Pro Vás a podobné je asi terorem odchýlit se od vizí předkládaných bez dokladů k uvěření nebo dokonce slyšet někoho věcně oponovat. Za minulé totality bylo praktiky běžné že co obsahovalo hromadné sdělení strany a vlády - to bylo svaté. Nevzpomínáte na ty časy se smutkem?

Vyhrožoval jsem snad někomu ja Vy zastřelením? Právě takovéto zastrašovací postoje mají příznačně k teroru nejblíže.

M. Prokop 23.7.2018 22:07

Re: Jako první opatření by měla být

Podmínka nutná, ne však postačující.

M. Prokop 23.7.2018 10:38

Evidentně ví o čem píše.

Ale na současném stavu se podílí tolik parazitů, že se toho asi moc nezmění.

P. Rada 23.7.2018 11:31

Re: Evidentně ví o čem píše?

Slovní ale nikoliv interpretační souhlas souhlas pane Prokope. Naprostá většina lidstva totiž na přírodním prostedí fakticky jen parazituje a proto např ekostopu planety mnozí překračují násobně. To co je na stabilitu necitlivější s celé biosféry proto chřadne až odumírá mezi prvými.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

Smrky tento proces snad přesto přežijí ale u nás jen na horách a pak až v severnějších oblastech planety.

L. Novák 23.7.2018 16:49

Re: Evidentně ví o čem píše?

Zase tyhle zelenomagoří bláboly... Rado, už jste byl konečně u toho MUDr. Chocholouška?

P. Vandas 23.7.2018 9:54

Děkuji pane Šedivý.

Po dlouhé době vidím, že rozumní lesníci ještě nevymřeli a hlavně, že umí dát smysluplný návod, co s tím dělat. Vše co jste napsal o zelených aktivistech je to, co jsem si i já laik myslel. Ještě jednou díky. :-):-):-)

P. Rada 23.7.2018 10:45

Re: Děkuji pane Šedivý?

Pane Valdasi spontálně přitakáváte autorovi který zde ale zásadně nediskutuje svá mnohdy nepodložená tvrzení.

Zkuste tedy namísto smailíkú potlesku za obdobnou afektivitu, za autora odpovědět proč se smrkové lesy nikde na světě nevyskytují v podnební oblasti o stupen dva teplejších než byla donedávna ta naše v které leží počátek růstu dnes 50 až stoletých monokultůr smrků a dalších dřevin které dnes velkoplošně chřadnou až odumírají.

B. Hudzieczek 25.7.2018 13:32

Re: Děkuji pane Šedivý?

Smrkové lesy ve čtvrtém a třetím vegetačním stupni se vyskytují běžně v zemích, které tvořily zaniklou Rakousko-Uherskou monarchii, dále v Německu a v Polsku. Na Ostravsku byly smrky vysazovány za účelem získání doloviny pro budování uhelných dolů; byly ale pěstovány s 60letým obmýtím, takže obnova těchto porostů začala po 50. roce jejich věku. Lýkožrout smrkový napadá smrky zpravidla kolem 60. roku věku, v mladších porostech může gradovat lýkožrout menší nebo vrcholkový.

Autor především upozorňuje, že na dnešní neutěšené situaci se velkou měrou podílí zpackaná transformace státních lesů v roce 1992 a dále laxní přístup zřizovatele LČR, s. p. , tedy ministerstva zemědělství.

P. Lenc 23.7.2018 9:30

Děkuji.

K. Janyška 23.7.2018 8:48

Babiš a jeho ministr

životního prostředí... Dzp.

P. Jášek 23.7.2018 8:10

za 7

okamžitě přestat z rozpočtu platit Duhu!

P. Rada 23.7.2018 8:52

S čím přestat?

Předně s dotovanou podporou lidské hlouposti. Navrhuji předně přestat dotovat zejména ty největší požírače dotací a zároven omezit reklamu konzumu pro konzum kde jen na propagaci nadbytečnosti se celosvětově vynakládá rok od roku více zatímco lesy hynou. Nikoliv v důsledku těch kteří na stav upozornují.:

http://www.marketingovenoviny.cz/globalni-reklama-v-socialnich-mediich-v-roce-2019-dosahne-hodnoty-50-miliard-usd/

http://www.enviweb.cz/104462

Tito největší dotovaní a zbytečně spotřebovávající se totiž devastací prostředí kyselými deštmi i změnou klimatu a dalším odpadem nejvíce podílejí na stresování lesních porostů. Např deficit srážek u nás už několik let roste a konkrétně od roku 2014 dnes dosahuje přes 300mm.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-se-meni-v-oblast-sucha-chybi-uz-156-dnu-srazek-48531

P. Lenc 23.7.2018 9:29

Re: S čím přestat?

Bože až tak?

M. Prokop 23.7.2018 10:39

Re: S čím přestat?

Rada - klasická ukázka ekoparazita.

P. Rada 23.7.2018 12:27

Re: S čím přestat?

"Ekoparazit" je tedy ve Vašem pojetí ten který vyčíslením poukáže na dominantního škůdce - strůjde nestability.

To mi trochu připomíná totalitní pojetí světa, kdy se např u nás o kolem roku 1980 o dopadech kyselých deštů na lesy psát prakticky nesmělo protože by to podkopávalo ekonomiku tehdejšího zřízení založenou na drancovačce uhelných zásob.

Uběhl nějaký čas a zas je analogicky "parazitem" označován ten kdo si troufne ukázat na pokračování příčiny společenských potíží, kdy je pokračováno v neudržitelné těžbě fosilních zdrojů zas s důvodů údajně ekonomických ale už dokonce s celoplanetárním dopadem.

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

Co si takhle už konečně přestat lhát do kapsy? Máte na to?

L. Novák 23.7.2018 16:50

Re: S čím přestat?

Rado, vy jste parazit a ještě blábolící blb k tomu.

V. Braun 23.7.2018 23:32

Re: S čím přestat?

Koulám, že L.Novák dělá svými výroky tady v diskusi ostudu i těm Šmoulům.

R. Langer 23.7.2018 18:27

Re: S čím přestat?

Lžeš tady jedině ty, Zelený sedmilháři. :-P

A. Bocek 23.7.2018 8:06

Děkuji,

současně podotýkám, že existují někteří vítězové lesotendrů, kteří jsou nepokutovatelní.