16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Představy zelených aktivistů o uhelné komisi

Zelené organizace zveřejnily svou představu o složení a práci budoucí uhelné komise. Podívejme se na to, co lze vyčíst z jejich představ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 10.5.2019 12:17

Re: Kampak s logikou i technikou na zelené jehovisty.

O troskách jste začal blábolit vy, v té své litanii.

P. Pavel 10.5.2019 12:46

Re: Kampak s logikou i technikou na zelené jehovisty.

Z prstu vycucaná dojmologie není technický údaj, rado.

P. Rada 10.5.2019 9:19

Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Považuji pro autorův článek za příznačné (asi pro pro nedostatek či neochotu presentace dalších argumentů) pejorativní se ohánění pojmem "zelený aktivista". Pokud by si autor toto slovní spojení odpustil, zbyla by s článku spíše prázdná troska. Takovýto postoj je tedy sotva něco více jak odklon od racionálního poznání světa. Světa který pro překračování udržitelnosti v mnoha různých aspektech začíná spět do krizového stadia (a sním i jeho ekonomika). Autor a mnozí jeho pochlebovači situaci navrhují tradičně řešit jednostranným naváděním jedné tlupy ke společenské afektivitě na principu kolektivní viny vůči tlupě jiné. Takovéto postoje ale pravidelně vedly k obecnému růstu ničivosti vůči životnímu prostředí.

Je otázkou proč se právě takto autor stylizuje. Jednou s odpovědí může být výše investic to různých oborů za situace, že jich ubývá podobně jak zdrojů surovin a to vše při rostoucí zátěži prostředí. Zrovna dnes schodou okolností vyšla zprávička o tom jak dalece pro překračování ekostopy žije na světě fakticky kde kdo už dlouhodobě na dluh:

https://www.dw.com/en/eu-devouring-natural-resources-at-unsustainable-rate-report/a-48666580

Dalším růstem dluhů by takto mohlo být vzít si půjčku na výstavbu jaderných bloků od nějaké světové banky/mocnosti na dobu řekněme půlstoletí a to za předpokladu stálého ekonomického rozvoje. Autor sám nákladovost bez započtení dlouhodobých dopadů vyčísloval zde (https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/jake-jsou-ceny-za-jaderne-reaktory-iii-generace/). Při riziku ekonomické stagnace či dokonce regrese by mohlo jít jen o další tíživý závazek. Zároven by se ale tak jako tak zřejmě musely zastavit veškeré investice doposud směřující k rozvoji jiných technologií a zejména těch snižujích spotřebu. EROEI fosily potenciálně nahrazujících zdrojů je totiž nízké. Investice i do úspor... které naopak navrhují ti na které autor soší by pak realizovat prakticky nešlo. V tom může tkvět skryté jádro sporu a tedy i autorových afektivit.

M. Prokop 10.5.2019 9:26

Re: Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Prázdné trosky jsou spíše vaše litanie.

V. Novák 10.5.2019 9:38

Máte pravdu. Zelený Khmér je vhodnější označení.

...

J. Lepka 10.5.2019 10:41

Re: Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Ano, milý Rado, opět jsem potvrdil, proč se zeleným říká melouni, tak obdivuhodně zatvrzelý postoj, aby jeden pohledal.

P. Rada 10.5.2019 10:59

Re: Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Zatvrzelost se neilý Lepko spíše projevuje plácnutím pošklebku, familierností... - namísto schopnosti informaci zpracovat a racionálně protiargumentovat.

J. Jurax 10.5.2019 11:11

Ano.

A jaký zdroj energie k udržení energetické soběstačnosti naší republiky a pokrytí všech energetických potřeb obyvatelstva a zejména průmyslu byste volil Vy při Vašem vzdělání? Racionálně argumentujte!

L. Novák 10.5.2019 16:27

Re: Rada radič poraděnko

Zelený blb "Rada" v energetice žádné vzdělání nemá, což nám tady ostatně předvádí velmi často. Vždycky napíše nějakou nehoráznou pitomost. Mě by zajímalo, jaké on vlastně vzdělání má...

P. Grigar 10.5.2019 21:25

Re: Rada radič poraděnko

.. má příručky, ze sekretariátu.

V. Wagner 10.5.2019 12:33

Re: Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Na rozdíl od pana Rady a ekologistů já nenavrhuji zákaz využívání nějakého nízkoemisního zdroje. Právě naopak. Prosazuji využívání co nejefektivnějšího jejich mixu pro daný region podle jeho geografických i dalších podmínek. Tedy jsem pro společné nalezení (třeba právě danou komisí) nejefektivnější cesty k nízkoemisnímu mixu bez ohrožení životní úrovně a sociálního rozvoje společnosti.

V. Novák 10.5.2019 16:53

Re: Oč víc je jaderný aktivista proti zeleným aktivistům?

Temelín stál nějakých 98 GKč (a to včetně předělávek vynucených Zelenými Khméry s cílem nedopustit spuštění) a už se dávno zaplatil. I když nedostává státní podporu jako OZE.

A. Alda 10.5.2019 9:04

U nich lze snadno vystopovat dva motivy:

1. Snaha zničit civilisaci a radikálně zmenšit početnost lidstva - proto jsou proti jakékoli energii, která je krví civilisace. Odmítají budování jakýchkoli nových elektráren, nejen uhelných a jaderných.

2. Nahrávají cizincům, protože kdy nebudeme mít dostatek vlastní energie, budeme si ji muset draho kupovat s ciziny. A oni za to dostanou zaplaceno, aby mohli lépe rozvíjet svou škodlivou činnost k naplnění bodu 1.

K. Janyška 10.5.2019 8:58

Soustředit se na skuečné vzdělání, tedy kompozitivní teorií,

ne na aktivismus dutých hlav, které právě nevzdělání plodí. A to všemožného druhu, ne jen zeleného... Dzp.

J. Vintr 10.5.2019 8:57

Je zajímavé, jak se manipulátorům veřejného mínění

podařilo, že většina lidí akceptuje jako samozřejmou takovou na první pohled absurdní věc, že změna množství nějakého plynu, který tvoří v atmosféře necelé procento, může nějak ovlivnit klima na naší planetě.

F. Houžňák 10.5.2019 9:11

Do "necelého procenta" má CO2 ještě hodně daleko,

momentálně je to 0.042%. Perlička z Německa: na přednáškách (master-studenti oboru chemie) jsme se ptali studentů, kolik je podle jejich názoru v atmosféře CO2: pod jedno procento, 1-5%, 5-10% a víc než 10%. Nejvíc hlasů získal údaj "okolo sedmi procent". To je pak těžké.

J. Vintr 10.5.2019 10:09

Re: Do "necelého procenta" má CO2 ještě hodně daleko,

Tak jsem to ještě o jeden řád nadsadil. Podle toho, jak se kolem toho pořád mluví a píše jsem dřív nabyl dojmu, že jsou to desítky procent. Ono taky vypadá jinak, když někteří operují hodnotami ppm. Kdo se podívá, co to znamená.

F. Houžňák 10.5.2019 10:39

Jenom tak pro zajímavost,

"venku" je 420 ppm, v místnosti, kde sedím (1 člověk), je momentálně 980 ppm (mám tady běžet sensor), když přijde kolega a sedí tady, stoupne to tak na 1400 ppm, doma v ložnici, když budete mít zavřené okno a dveře, vám to přes noc stoupne až na 2500-3000 ppm, tedy na sedminásobek koncentrace "venku", což je 0,3%. To samé, když budete na sensor chvíli foukat, a když si ho strčíte přímo do huby a chvíli na něj dýcháte, dostanete se tak na 13000 ppm, tedy 1,3%.

J. Jurax 10.5.2019 11:20

Ano.

Takže ten, co to myslí s bojem proti CO2 opravdu vážně, by měl okamžitě přestat dýchat!

Doporučuji to zejména svaté Grétě a místo vyučování demonstrujícím studentům, neboť při skandování hesel proti emisím CO2 tito emitují tohoto jedovatého plynu výrazně víc než kdyby seděli na zadku ve škamnách.

M. Klas 10.5.2019 10:26

Re: Je zajímavé, jak se manipulátorům veřejného mínění

Okolo 1% je tam argonu.

J. Lukavsky 10.5.2019 11:09

Re: Je zajímavé, jak se manipulátorům veřejného mínění

No asi neznáte krásnou teorii "motýlích křídel". Ta říká, že když motýl v Japonsku zamává křídly ... tak se v Americe strhne tornádo. No matematikům občas vychází ledacos, já bych řekl, že to je kravina. Ale hodí se to občas v argumentaci... jinde ale se to nehodí, např. když někdo pomlouvá větrné elektrárny (je jich cca 30 000) že zpomalují proudění vzduchu z moře na pevninu a tím snižují přísun deště na pevninu a také, že zabíjejí ptáky a netopýry... atd. atp. J.L. end

J. Vintr 10.5.2019 11:18

Re: Je zajímavé, jak se manipulátorům veřejného mínění

Těch "motýlích křídel", způsobených člověkem, se kolem nás děje obrovská spousta a většinou jsou to jevy mnohem mnohem významnější než nějaké iluzorní stoupání koncentrace oxidu uhličitého. Kdyby se všem měl přikládat tak fatální význam, tak se z toho můžeme všichni zbláznit.

F. Navrátil 10.5.2019 8:50

Nebrat!

Dát zeleným hlas v rozhodování o energetice je to samé, jako dát hlas veganům při sestavování jídelního lístku při zabíjačkových hodech.

M. Pivoda 10.5.2019 8:58

Jsem vegetarián

V rekreačním středisku, kde se právě nacházím, mi pracovníci tohoto podniku vynadali, že jsem měl svou vegetariánskou orientaci hlásit dostatečnou dobu dopředu.

Abych se toto příště nestalo, uvažuji, že si dám na své čelo vytetovat: "VEGETARIÁN".

F. Houžňák 10.5.2019 9:22

Ano, to uděláte dobře, pak můžete poslat svoji

oddělenou hlavu napřed, aby si to na tom čele přečetli. Už aby to bylo.

P. Hlosta 10.5.2019 10:05

Re: Jsem vegetarián

Si dejte brambory bez masa a máte pokoj od dotěrů, co vám říkají, že starost o sebe musíte nechat na sobě. ;-))

P. Zinga 10.5.2019 10:08

Re: Jsem vegetarián

Jestli Vás tak krmili již od malička, není se co divit Vašim myšlenkovým pochodům...

Nezbytností rozvoje mozku je dostatečný přísun proteinů a schopnost lepšího využití masa a jeho dostatek vedl k vývoji homo sapiens sapiens. Lidstvo prý blbne. Není to i veganismem?

M. Pivoda 10.5.2019 8:48

Mimořádné energetické situace

"... Navíc v našem okolí začne být nedostatek zdrojů v době, kdy nefouká a nesvítí. Těžko tak lze spoléhat na dovoz elektřiny v tomto období. ..."

Jen cca 10% české populace je pro Czexit, tj. opuštění EU. Proč tedy neřešit dopady takových očekávaných mimořádných energetických situací v rámci EU?

Pamatuji se, že v době mého dětství (tj. v době českého reálného socialismu) existovaly v Československu i tzv. "uhelné prázdniny".

M. Prokop 10.5.2019 9:28

Re: Mimořádné energetické situace

A když celá EU (nebo její velká část) hodlá řešit situaci dovozem?

Uhelné prázdniny byly způsobeny hlavně komunistickou neschopností a dogmatismem, tehdy ještě neřádila UI.

V. Novák 10.5.2019 9:37

Re: Mimořádné energetické situace

Uhelné prázdniny byly způsobny tím, že během jedné silvestrovské noci padla teplota z +10 na -20 a v severních Cechách popraskaly gumové dopravníky.