29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Ovce a vlci

V posledních dnech se v médiích objevily informace Hnutí Duha, CHKO Broumovsko a Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) o údajně špatném přístupu chovatelů k předcházení útokům vlků na domácí zvířata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 23.12.2020 20:29

Pokud někdo v hospodě nahlásí, že měl v kurníku kunu, dostane refundaci? Taky myši jsou nenažraný, pokud teda máte děravý dvéře.

Zkráceno.

Dnes jsem viděl vlka na nástupišti nádraží v Klatovech.

Možná by se mohlo střílet, jako za Masaryka. Rozhodnou to ovšem krasohledky ze štrasbrusele.

Zkráceno.

L. Novák 23.12.2020 21:54

Nebyl to zatoulaný pes? ;-)

Z. Koutecký 23.12.2020 18:53

Je pravda, že vlci tu kdysi žili. Ono tu kdysi žilo ledacos, co už tu nežije. Ono dnešní přírodní prostředí není zdaleko to, co tu bylo kdysi. Ale dobře, vlci jsou prý potřební pro snížení počtu spárkaté zvěře, která se nám tu přemnožila a páchá značné škody na lesním porostu. Zatím však slyšíme jen o decimování stád ovcí. Rád bych naopak slyšel od myslivců a ochránců přírody, jak dalece plní vlci svoji přirozenou úlohu při udržování přírodní rovnováhy a snižují tedy stav spárkaté zvěře. Možná mi taková zpráva unikla, takže mi připadá, že vlci jsou moc inteligentní na to, aby se honili po lese za nějakou kořistí, když jsou kolem plné ohrady ovcí, které nikam utéci nemůžou. V tom případě by ovšem vůbec užiteční nebyli a stačí je chovat v zoo. Myslím však, že celý ten problém se začne řešit teprve až smečka vlků roztrhá pár lidí. To už se kdysi taky stávalo. Dnes navíc už určitě vlci vědí, že od člověka jim žádné nebezpečí nehrozí a je bezbranný jako ta ovce. Stejně jako to vědí medvědi v Tatrách, když rabují odpadkové kontejnery mezi domy. Jenže medvědi se nemnoží tak rychle jako vlci.

Ś. Svobodová 23.12.2020 18:11

Tvrzení že chovatel ovcí nemůže mít smečku ovčáckých psů je absurdní. Jakoby tvrdil, že v autě nemůže mít bezpečnostní pás.

Ś. Svobodová 23.12.2020 18:22

Ještě dodatek: pán zapoměl dodat, že se u nás pohybuje asi 18 smeček, což je 90 - 200 vlků a to i přeshraničně. V tomto kontextu je jeho nadšení z Kanady a Lotyšska poněkud mimo.

Z. Koutecký 23.12.2020 21:02

Samozřejmě, že bača může mít smečku ovčáckých psů. Jenže to musí být rasa bojovníků, ochotná postavit se úspěšně smečce vlků a psi musí být příslušně vycvičeni. Nevím, kdo to ještě dnes umí, ale moc jich nebude a může to být dost drahé (viz třeba výcvik slepeckých psů). Navíc je bača musí perfektně ovládat, jinak při dnešní úrovni turismu by mohlo snadno dojít k maléru. Obecně platí, že mimo vyhrazená místa nesmí psi na veřejně přístupných místech bez náhubku volně pobíhat. Nežijeme už v 18. století, kdy tu vlci běžně žili, ale také se lovili, takže věděli, že člověk je nebezpečný.

L. Novák 23.12.2020 15:53

A co takhle nosit/vodit do lesa "oběti", aby se vlk nažral a koza ve dvorku zůstala celá? ;-) [>-]

V. Petr 23.12.2020 11:56

Potřebujeme. aby se nám po kraji toulaly nebezpečné šelmy? Co takhle vypustit do přírody lvy!

P. Rada 23.12.2020 13:45

A proč né rovnou člověka?

L. Novák 23.12.2020 14:30

Takové jako ty jenom do blázince! :-P

L. Kubeš 23.12.2020 14:17

Neříkejte to dvakrát, ti zelení blbové jsou toho schopní ;-D

J. Kadeřábek 23.12.2020 16:24

Máme ho ve znaku tak je to logický nápad.;-D

Z. Roller 23.12.2020 11:23

Učím předmět chovatelství u budoucích pracovníků zoologických zahrad, mimo jiné i stavby a zařízení. Vážený pane, vy byste šel do zoo, kde mají kolem výběhu vlků plot vysoký pouhých 150 cm? Ohledně zabezpečení ovcí na noc doporučuji jednak článek v Reflexu 51/52, jednak podívat se například na jednu ekofarmu na Horskou Kvildu. Pastevecký pes opravdu není pro každého, ale pasení ovcí jakožto práce na 24 hodin denně také ne. Doporučuji pobesedovat s ovčáky na Slovensku, jako jsem to při každé příležitosti dělal já. Párkrát za noc vystřelit světlici a mít tak na celou noc vystaráno je strategie hodně naivní. Ti vlci totiž nejdou jen tak pro zábavu mordovat ovce. Ti se jdou nažrat a udělají pro to maximum, tak jako po statisíce let. Ale než se porvat s párem nebo triem kavkazských ovčáků, to příště půjdou radši štvát srnčí. Že péče o tolik psů práci u ovcí prodraží? No ale o tom to je. Péče o ovce není průmyslová výroba vlny a skopového.

V. Petr 23.12.2020 12:01

A proč má někdo vydávat VLASTNÍ PENÍZE, aby nějaký krasoduch mohl vypouštět do přírody nebezpečné vlky. Ať to krasoduchové platí ZE SVÉHO!

V. Mokrý 23.12.2020 15:40

Tak jest !!

Ś. Svobodová 23.12.2020 18:01

Vlky nikdo nevypouští, prostě se vrátili na místa, na kterých žili a kde žili i bačové vědomi si jejich přítomnosti a zařizovali se podle toho. Smečka ovčáckých psů byla slušná ochrana a je dodnes.

J. Jurax 23.12.2020 21:33

Ještě lepší ochrana je puška, jistá ruka a dobrá muška.

P. Kavan 24.12.2020 9:45

Máte představu co historičtí bačové s těmi vlky dělali? Napovím, že o ně rozhodně nepečovali kvůli dobrému pocitu z divočiny. A ty psy bača taky neměl proto, aby mu esteticky leželi u nohou.

P. Kavan 23.12.2020 12:08

Jenže právě proto, že pasení ovcí na 24 hodin denně není práce pro každého, můžete mít drobné chovatele, kteří mají jen pár oveček na spásání louky a trochu toho samozásobitelského masa. A nebo, jako já, pár koz na mlíko. Ještě před čtyřmi lety tohle šlo, a ve skutečnosti se to různými dotacemi ze strany státu podporovalo. Jenže pokud pomocí vlků vytvoříte podmínky, za kterých mohou fungovat jen profesionální pastevci schopní to provozovat 24 hodin denně, tak se nesmíte divit, že o ty drobné chovatele přijdete.

Pokud chcete, aby se chovatelé mohli o svá zvířata postarat, tak jim ale nesmíte zakázat se bránit. Nebýt zákonů, mnohý drobný chovatel by už ted měl flintu a vlky střílel kde by na ně narazil. To by fungovalo, je to staletími ověřená metoda.

L. Novák 23.12.2020 14:48

Účinná určitě. Proto taky vlci z naší přírody vymizeli. :-P

"drobný chovatel by už teď měl flintu a vlky střílel kde by na ně narazil"... Jo, takové ostrostřelce tady potřebujeme, aby vystříleli přemnožená divoká prasata. Nějak se jim nechce...

No a pak to nějaký přitroublý novinář popíše takto:

https://www.lidovky.cz/svet/skupina-16-lovcu-zabila-za-dva-dny-540-zvirat-pote-se-s-ulovkem-chlubila-na-socialnich-sitich.A201222_214239_ln_zahranici_hekr

P. Kavan 23.12.2020 22:54

Jestli ty ostrostřelce nechcete, tak ale nevytvářejte situace, ve kterých jsou potřeba.

Po pravdě řečeno, problém s přemnoženými prasaty taky nechápu. Prasata jsou přece zdroj, ne?Před dvěma sty lety si skupinka šlechticů udělala hon, vyvraždila přitom VELKOU hromadu zvěře, pobavila se, a všechno se spotřebovalo v zámeckých kuchyních. Není mi jasné proč to dneska nejde, když je prasat tolik. Proč třeba není u řezníků běžně divoké vepřové, za cenu kapku vyšší než normální? Lidi by to kupovali.

L. Severa 23.12.2020 10:48

Nějak mně uniká smysl tvrzení, že vlci do naší krajiny patří. Zatoulaní jedinci, ano, ale jakmile se přemnoží a páchají větší škody tak přece nejsou přínosem. Vlci snad patří do zemí hlubokých lesů, ne do malé země, kde mají k potravě velmi blízko.

J. Bidzilia 23.12.2020 10:35

Pokud tvrdí zastánci vlků, že vlk tady byl dříve než lidé, tak bych doporučoval jednoduché řešení. Protože různé nemoci tady byly dříve také, tak bych nerozumným a tvrdohlavým zastáncům vlka stanovil např. dobrovolně povinně si nechávat aplikovat léčbu a léčebné postupy jako v prvobytně pospolné společnosti a to včetně absence očkování proti smrtelně nebezpečným nemocem. Asi by u šamana při trhání zubů přisli na jiné myšlenky. Ovšem pokud by již nezemřeli v raném mládí. Úmrtnost dětí byla totiž děsivá.

Nejsem zásadním odpůrcem vlka, ale tady platí vzít rozum do hrsti. Ono co je moc, to je moc. Celá koza v polévce je o nemoc.:-)

K. Potoček 23.12.2020 10:25

Kámoš má 70 ovcí. Takový chatrný plůtek, kolem nich a na zahradě Tibetskou dogu, která se ale nejradši válí před barákem a ovce má na háku. Chápu, že kvůli takovémuto malému stádečku si nebude pořizovat tři kavkazy, ale pak se nemůže divit, když mu tam vlítne vlk a pár ovcí potrhá. Vždyť on mu je nabízí na stříbrném tácu.

Je mi sice líto jeho ztrát, ale mám se zlobit na ty vlky?

Když na zahradě něco pěstuji, taky se bráním před slimáky. Pokud bych to neudělal, tak mi to sežerou, co je na tom divného?

P. Kavan 23.12.2020 10:36

Nezlobte se na vlky, zlobte se na lidi, kteří je tam pustili. V zásadě máte dvě možnosti - buď zajistit, aby vlci v krajině nebyli (což krásně fungovalo posledních asi 200 let), a nebo dovolit lidem je zabíjet a mlátit hlava nehlava čím to jde (což fungovalo po celu historii předtím). Nemůžete ale současně chránit vlka, a pak se zlobit na chovatele že si ovce nechají zabíjet.

Pro zamyšlení - co když si pořídím tři kavkazáky, které zakousnou každého vlka, co se k ohradě přiblíží, protože to budou fakt zabijáci. 1) Jak se k tomu postaví okolo chodící turisti? Jak se jim bude líbit, že po turistické cestě běhají navolno zabijáčtí psi? 2) Není to přesně totéž, jako ty vlky zastřelit? Akorát že zastřelení je humánnější, výrazně levnější, a mnohem lépe kontrolovatelné.

Pro zamyšlení 2 - měl jsem Čuvače, papírového, za 10 tisíc. Běhal po lese, a myslivci ho zastřelili, protože plašil zvěř. Bylo to pár let před nasazením vlků do přírody. Co se během těch pár let stalo, že vražedné psovité šelmy běhající po lese najednou nevadí, a naopak jsou žádoucí?

V. Mokrý 23.12.2020 11:10

1*

L. Novák 23.12.2020 14:56

Myslivci postupovali naprosto správně, protože pes v lese volně pobíhající bez svého pána nemá co dělat. To samé platí pro kočky domácí... ;-)

J. Jurax 23.12.2020 21:40

Vlk v lese volně pobíhající bez pána ale podle zákona co dělat má.

Jak se ten vlk liší od psa, řekněme vlčáka? Já laik to nepoznám, ani když mne ten či onen zakousne ... :-)

L. Novák 23.12.2020 22:00

Vlk vás nezakousne. To udělá jenom pes se zanedbanou výchovou v mládí... :-P

P. Kavan 23.12.2020 22:57

Tak zdůvodňovali to tím, že plašil zvěř. Ne že by byl nebezpečný lidem (což nebyl). Já se s nima nehádal, já vím že po lese běhat neměl. Ale ptám se jaký je rozdíl proti tomu vlku? Čuvač určitě žádné zvíře nezakousnul, od mala bydlel v ohradě s kozama, byl na ně zvyklý.