20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Na pokraji plastové kalamity

Ekonomicky vyspělé země – včetně států Evropské unie – dlouho řešily likvidaci svých odpadů exportem do Číny. Ta však dovoz čtyřiadvaceti druhů odpadu z ciziny drasticky omezila. Svět přemýšlí, co dělat nyní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 9.8.2018 10:41

Recyklace plastů je dražší, než jejich nová výroba

Navíc plasty z komunálního odpadu jen těžko někdo roztřídí podle skutečného druhu. A když vidím, jak nesmyslný je oddělený sběr plastů ve firmě (nařízení shora), tak je mi jasné, že nejekologičtější a současně i nejlevnější likvidace je ve městské spalovně s využitím tepla. Výrobky z recyklátů nikdo nechce (odřezky apod. ve výrobních podnicích sbírané jednodruhově samozřejmě použít l recyklaci lze bez újmy na kvalitě výrobku), protože mají sníženou kvalitu. Čina si to nejspíš uvědomuje taky.

Zelení nejsou schopni pochopit základní souvislosti, proto se za tříděný sběr, který stejně skončí ve spalovně, jen vyhazují peníze.

P. Vaňura 7.8.2018 15:55

Plasty by mohlo jít využít jako palivo!

Akorát by se musely vhodně zpracovat!

V. Kotas 7.8.2018 17:08

Re: Plasty by mohlo jít využít jako palivo!

Asi ano. Lepší by bylo v mnoha případech nepoužívat, nevyrábět.

J. Kanioková 7.8.2018 19:42

Ano

K. Janyška 7.8.2018 20:41

Re: Ano

Nezlobte se, ale to jste tedy sekla vedle... Dzp.

R. Tichý 7.8.2018 15:52

Takze zase neco podporovaneho dotacemi se ukazuje jako slepa cesta.

J. Zbořil 7.8.2018 13:53

je to jednoduché a zároveň složité

Možná nejprve trochu korekce: Čína nakupovala sesbírané materiály za půl darma (dopravní náklady nulové - vytížení kontejnerů z Evropy) a krmila s nimi namísto primárních surovin (polyestery a další plasty, papír, atd.), poněvadž je neměla. Náš průmysl takto přicházel o suroviny a někdy dokonce docházelo ke kritickým stavům) S rozvojem průmyslu a spotřeby v samotné Číně se vytvořily vlastní zdroje pro recyklaci a evropské druhotné materiály ztratily svůj trh. Stav, kdy Čína brala vytříděné PETky a posílal nám je zpět ve formě módních svetříků je patrně pryč. Přesto ani dnes vyspělá ekonomika není hlavním zdrojem znečištění oceánů plasty - až 95% jde z rozvojového světa. A jedná se především o kulturní fenomén - i v rozvojových zemích by se lidé měli přestat chovat jako hovádka. Samozřejmě, optimem je vybudování kapacit na zpracování sesbíraných plastů, ale na jaké výrobky? kolik tyto kapacity budou stát?... nedá se nic dělat musíme se vrátit k principu "znečišťovatel platí" a to všude. Příkladem budiž i papírenský průmysl - recyklace běží naplno, ale v ČR se zpracuje sotva třetina sesbíraného papíru: dopad globalizace je takový, že se sesbírá podstatně ví, než se v ČR papíru vyrobí a přitom nová kapacita evropského významu by tady vůbec nebyla marná - a to nějakých 15 let zpátky jsme pro náš průmysl neměli recyklovaného papíru dostatek. Takže, přechodný krok - prodat, aby se pokryly náklady recyklace, co se neprodá, využít energeticky a s rozmyslem stavět kapacity na využití druhotných surovin. A musí to dávat jak ekologický, tak ekonomický a sociální smysl. Sebelépe míněná nařízení a příkazy tyto problémy nevyřeší

M. Mikulec 7.8.2018 9:46

Jistě.

Třeba se tím mohou falšovat už tak dost zfalšované potraviny, spíše otraviny. Např. melamin v mléce už byl...

K. Janyška 7.8.2018 8:59

Však ono se jejich využití najde. Od toho jsme lidi

s inteligencí... Dzp.

J. Vintr 7.8.2018 8:51

A co takhle

použít peníze a prostředky, vynakládané na nesmyslný boj proti globálnímu oteplování na řešení problémů s odpady?

V. Kotas 7.8.2018 5:30

Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Plast byl propagován ( i ekológy ) jako spása světa a vůbec se neřešila jeho likvidace. A tak je to i z mnohými jinými věcmi, prosazovanými ekoteroristy. Takže platí - dobrý sluhy, ale zlý pán, když se věci neřeší do důsledků/do budoucna.

J. Anděl 7.8.2018 5:48

Re: Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Byl byste ochoten k tomu napsat víc? Laicky jako někdo, kdo se o to dosud moc nezajímal, mám za to, že v padesátých letech žádní ekoteroristé či ekológové nebyli (aktivismus šel snáze uplatnit v budování socialismu), a v osmdesátých, která už pamatuji, se už o plastech jako o spáse nehovořilo. Tak tedy tomu myslím bylo aspoň u nás.

Děkuji.

A. Jaroš 7.8.2018 11:19

Re: Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Plastum a jejich přítomnosti v oceánech a v rybách (mikroplasty)bylo věnované červnové číslo National Geographic (Planet or Plastic ?) . Tam je Čína a jižní Azie uvedená spíš jako rozhodující producent odpadních plastu splavovaných řekami do moří. Zajímavé čtení, doporučuji , je to i v českém vydání

J. Anděl 7.8.2018 11:32

Re: Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Děkuji.

P. Rada 7.8.2018 8:21

Re: Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Pane Kotasi Vy nejspíše rád plivete na všechno eko... aniž ale jmenujete,citujete... a bylo tak možné cokoliv posoudit. Chováte se podle konceptu kolektivní viny právě jako nadnesený "ekoterorista" který nerozlišuje a jen se snaží obecně zneužívat umělé hledisko.

V. Kotas 7.8.2018 15:53

Re: Trochu ( víc ) se zapomíná na začátky tohoto problému.

Když to porovnáte s tím, jak se chovali naši předkové ještě tak před 55r., šetrně, ekologicky, úplně samozřejmě, bez žádných rad doporučení, jen podle potřeby získané desetiletími. Ty dnešní ekológy, by hnali z gruntu bejčákem.

M. Mikulec 7.8.2018 1:14

Typicky obrazek:

Obcanek poctive tridi odpad, jeste za to nesmyslne plati, zatimco Big Business si dela, jako vzdy, co se mu zachce a jeste pobira dotace.

L. Malvinsky 7.8.2018 0:28

A co spalování?

Moderní spalovny umožnují spalování plastů téměř bez emisí. Samozřejmě ideální by bylo recyklovat, ale pokud to z nějakého důvodu nejde, tak mi spalování přijde jako nejméně spatná varianta.

J. Dlouhy 7.8.2018 1:36

Re: A co spalování?

Mate pravdu, pane Malvinsky. Svedsko spaluje vsechny odpady, ktere nejdou recyklovat, v mestskych teplarnach a dokonce i odpady svazi z okolnich zemi, ktere za to plati. Dobry business. Deposicni skladky skoro neexistuji. Kontrolovane spalovani za vysokych teplot (pres 2000 stupnu) a s vykonnymi filtry nedava zadne skodlive emise, ani dioxiny. Ovsem porizeni techniky bylo nakladne.

Š. Hašek 7.8.2018 8:26

Re: A co spalování?

Pražská spalovna dokonce musela částečně změnit technologii spalování - po nástupu plastů! Odpad začal být totiž více výhřevný, než na začátku provozu. S čištěním spalin nejsou problémy, je dimenzované dost.

Tedy spalovat. Spalovat za takových teplot a takovým způsobem, že z komína nic škodlivého nejde.

Spalovna má pozitivní bilanci stran výroby tepla (vedle stojící teplárna se neraduje). Něco i z popela lze dále použít - je tam něco železa i skla. Lepší než "vyhazovat do moře".

J. Kanioková 7.8.2018 19:58

Hmm, připadá mi to dost neuvěřitelné, že by

bez škodlivých emisí.. nemáte, prosím, nějaký odkaz ? Klidně švédský..

Probůh, ta švédská Feministická Iniciativa, je v ní někdo normální ?

FI chce udělat svět bezpečnější s více "feministickými muži" - http://www.friatider.se/fi-vill-g-ra-v-rlden-tryggare-med-fler-feministiska-m-n

V. Kotas 7.8.2018 5:26

Re: A co spalování?

Vídeň má spalovnu už desítky let uprostřed města.

K. Wágner 7.8.2018 5:55

Re: A co spalování?

V Praze taky máme spalovnu a nikomu nevadí.

P. Rada 7.8.2018 8:09

Re: A co spalování?

Nikomu nevadí?

Pan Wágner je zřejmě toho názoru že GW, kyselé deště, NOx .... a další dopady spaloven nevadí dlouhodobě a velmi širokému okolí. Možná proto, že jemu momentálně když vítr fouká jinam... nevadí? Třeba Arnika to ale vidí jinak:

http://arnika.org/soubory/dokumenty/odpady/Seminar_Pardubice/Spalovny_uvod.pdf

Já spalovny vnímám až jako poslední možnost když hlediska důkladného třídění, recyklace a hlavně omezení zbytečné výroby při zvráceném chování konzumu pro konzum jako nadbytečné reklamní balení titěrných ale často produkovaných výrobků... byly předtím zohledněny/eliminovány.

J. Lepka 7.8.2018 9:19

Re: A co spalování?

Když tak rád poukazujete na chyby ostatních, prozraďte nám pane Rado, čím topíte v zimě? V celku nepředpokládám, že sídlíte v jesličkách na které dýchá domácí skot, tak se pochlubte.

L. Novák 9.8.2018 10:46

Re: A co spalování?

:-D "Rada" je SPAMovací robot, nainstalovaný do PC nějakého zeleného magora. :-D

J. Krásenský 7.8.2018 6:12

Re: A co spalování?

Recyklací nemizí plasty. Proč se nespaluje (fluidní spalování)? Protože by se tím problém z velké části vyřešil, nesloužil by k vydírání ekoteroristy a skončil by kšeft s dotovaným obchodem s odpadky.

P. Vaňura 7.8.2018 21:38

Máte pochopitelně pravdu!

Dotace jsou zlo!