19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Máme ještě lesnické vysoké školství?

Poslední dubnové a první májové dny jsme opět trávili na chalupě. Nepoužiji příměr „daleko od hlučícího davu“, neb od loňska máme v těsném sousedství místní hasičskou zbrojnici s nově vybudovaným občerstvovacím zázemím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 9.5.2018 10:14

V lesích je myslím řízená katastrofa. To, co vidím

na severní Moravě, jsem v životě neviděl. Zkázu podporovanou lidmi, a já myslím, že zejména Zelenými... Dzp.

P. Rada 9.5.2018 17:29

Re: V lesích je myslím řízená katastrofa. To, co vidím

O řízenou katastrofu skrze přemnožený druh homo... svým způsobem asi jde a to ve smyslu dopadů neřízeného přetěžování zdrojů země a bezuzdné konzumní spotřeby hnané reklamou a nepostihovaných externalit.

Lesníci - zejména ti pěstující lesy na dřevo stylem "po nás holoseč" - nosí příznačně barevnosti Vašeho podání ony zelené uniformy a jsou to také pravidelně oni, kteří rozhodli o tom co kde kácet formou vypisování tendrů... Tak jste to barevně vymyslel?

Rád bych tedy ještě věděl, zdali jsou i tito "zelení mužíci" také součástí kosmického řádu ve Vašem pojetí?

P. Lenc 9.5.2018 9:33

Hnutí Duha?

Tato záškodnická organizace několika desítek dobře placených "aktivistů" bude jednou souzena za škody, které této republice způsobila.

M. Prokop 9.5.2018 9:51

Re: Hnutí Duha?

Neškodilo by.

P. Rada 9.5.2018 8:53

Existuje řešení?

Ano ale jaké? A bude se lidem líbit? Součastný stav lesů je už jen s klimatického pohledu neudržitelný. Zřejmě o ně v jejich podobě jak je známe zejména v kopcích které jsou málo zásobené naakumulovanou spodní vodou přijdeme. Smrky jsou přitom svou vazbou na kůrovce, klimatickou nepůvodností a navíc monokulturní pěstováním jen tou nejcitlivěší částí ekosystému systému který se začíná očividně měnit. Daší dřeviny ale už začínají následovat v taktu kdy dopsd o 1C už známe a následníky čekají ještě nejspíše +3C. I při hrozící fatálnosti se sotva komu chce diskutovat pravděpodobnou variantu. Spíše čtu různé výzvy na dovolávání se zásahu zvrchu. Nabíledni je přitom hlavní důvod - finanční.

Lesy jsou totiž primárně obhospodařované vnitřně ekonomicky a to tak, že si na svou obnovu musejí vydělat zejména tvorbou dřevní hmoty. Pokud produkce dřeva poklesne pod nákladovost zalesnování + obhospodařování - doposud produkční les může zaniknout a zůstat jen v podobě mapového údaje.

Leda, že by "Vrchnost" přerozdělila ekonomické prostředky produkované jinde - např průmyslem, službami,... zkrátka dotováním s HDP. Takto se to dnes už běžně při údržbě stromů také děje ale mám ale na mysli jen stromy v městském parku. Kdo zná nákladovost parkové údržby, tomu je mu jasné, že velkoplošně lesnicky jde o nereálnou fantazii. Dovolávání se lesnické vysokoškolské či odborné vzdělanosti jde tedy v praxi spíše mimo realitu dějů. Odborníci přeci o rizicích už společnost informovali před desetiletími.

Řešení tedy spočívá bud ve změně klimatického systému a nebo ve změně doposud lesních porostů na v kopcích alespon křovinatou krajinu, tak jak to známe s oblastí ještě vyprahlejších např na Balkánu ve stejné výšce n.m. Turisticky to náme ale nezažili jsme. Nějaký čas budou lidé v českém dolíku ještě žít zejména s průmyslové produkce na surovinový dluh. Rostoucí entropie systému ale nejspíše nemilostrdně prosadí všude své konečné už stabilní "řešení" na kterém se ale lidé nemusejí vůbec podílet.