23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Luxus jménem H2O

Slovo dotace má špatný zvuk. Pojí se s ním pokřivení trhu, neférovost, v podstatě korupce v tom nejobecnějším smyslu. Ale to neznamená, že každá dotace je zločin. Jde o to, zda vydávané peníze přinesou vposledku úsporu, nebo jen roztočí kolotoč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Novák 10.8.2017 19:18

Vodu nelze ušetřit.

Ať jí bude jakékoli množství, vždycky jí bude málo a budeme si muset zvykat, že se bude zdražovat. Jsme na střeše Evropy, máme tu vodu, která nám naprší. Česko dramaticky vysychá, ať naprší kolik naprší. Musíme si také uvědomit, že nám prší francouzská voda, tak si nesmíme myslet, že s ní můžeme plýtvat. Ostatně kdyby se nám ji přece jen podařilo ušetřit, Veolia by na ní málo vydělala a musela by ji zdražit.

L. Novák 10.8.2017 18:45

Mně ten článek připadá celý jako nesmysl

Dostatek pitné vody v zemi souvisí se skutečností, že na naprosté většině území stačí navrtat studnu a vždy nějaká trocha vody pro lokální využití vyteče. Srážek je k pokrytí potřeb pitné vody taky dostatek. No a když se pitnou vodou plýtvá ("zadarmo" není nikdy ničeho dostatek), a hlavně, cena je dotovaná (náklady na výrobu a dodávku ke spotřebiteli jsou vyšší, než prodejní cena), pak už je to porucha fungování základních ekonomických principů nesmyslnými zásahy motivovanými politicky. Když nějaký politik - ekonomický negramota rozhodne, že bude něco dotovat nebo rozdávat "zadarmo", musí samozřejmě na druhé straně někomu vykrást kapsy. Takže jestli někdo napouštěním bazénu z veřejné vodovodní sítě způsobí (třeba i krátkodobý) nedostatek vody v rozvodech, jediné rozumné opatření je vodu zdražit. Zdražit proto, aby se ten, kdo spotřebovává mnohem víc než ostatní, také mnohem více podílel na zajištění zdrojů. Řešením je třeba i "voda na příděl", kdy každý občan / domácnost má určitý limit odběru za nízkou cenu ("voda dostupná pro všechny" jako civilizační a hygienické minimum), a co je nad tímto limitem, může být za cenu vyšší, která udržuje provoz zdroje v zisku a je možné investovat do rozvoje.

Otázka pitné vody vs. vody užitkové má podobný základ, jako např. využívání kamenné soli k posypu chodníků a k potravinářským účelům. Je to surovina ze stejného zdroje, ale ta pro potravinářské využití musí být pod hygienickým dohledem, balená tak, aby nemohlo dojít ke kontaminaci nečistotami apod. Výsledek (po analýze laboratoří) bude v obou případech nejspíš velmi podobný (proto také nebyli schopni prokázat využití levnější posypové soli pro potravinářské účely). Pokud vím, prozatím v našich podmínkách nebyly zaváděny paralelní rozvody pitné a užitkové vody, protože se to nevyplatí, a celkové náklady nemají ekonomické odůvodnění. Mnohem levnější je dodávat 100% pitnou vodu i s tím, že se s ní splachují záchody. Je to jenom o ceně a vzácnosti vody v dané lokalitě.

J. Veselý 10.8.2017 14:30

Milujeme neziskovky, tady prostor pro jednu byl.

A pro poučení mohli zajet do Londýna. Tam celý vodovodní systém spravuje jedna veřejně prospěšná společnost (Thames Water?) a funguje to tak, že se sestaví rozpočet - náklady, rezerva na havárie a na investice - a výsledná částka se vydělí počtem domácností v Londýně a na výslednou částku vám přijde složenka. Spotřeba vody se neměří, to by bylo vyhazování peněz. Za bazén nebo zahradní kohout je tučný příplatek.

Teď dokonce uvažují nad tím, že v řadu nepoteče pitná voda, protože se zjistilo, že na pití a potravinářské účely se spotřebuje pouze 1-2% vody, ostatní protečou koupelnou a záchodem. Za ušetřené peníze si mohou lidi nakoupit pitnou vodu v barelech. A je to.

L. Novák 10.8.2017 18:51

Re: Milujeme neziskovky, tady prostor pro jednu byl.

Užitková voda nesmí být hygienicky závadná, i když není doporučena jako pitná. Otázkou je, o kolik se sníží cena za kubík vody v okamžiku, kdy bude ukončena dodávka pitné vody z rozvodu a nahradí ji voda užitková...

J. Kanioková 10.8.2017 20:49

Spotřeba vody se neměří...

No tak to tedy nepovažuji za fér systém.

I. Schlägel 10.8.2017 11:46

Co takhle

konečně opravit vodovodní trubky?

O. Kratky 10.8.2017 10:55

Dotace???

Pokud jsem četl dobře, dotace na zalévání jsou na PODZEMNÍ nádrže. Na sudy, kontejnery ne. Dokážete si představit, kolik lidí z menších obcí si nechá udělat a zaplatí projekt, potom nechá a zaplatí vyhrabání jámy a nechá a zaplatí nádrž? Podle mne jen lidé s příjmem nadprůměrným a kolik jich je na vesnicích (pominu-li předměstí velkých měst...)???

Výsledek dle mého názoru: Dotace pomůže majetnějším k lepšímu životu, levnější vodě v bazenu, ALE NE babce a dědkovi na vsi, kteří tahají v konvích vodu již léta ke kytkám a na záhony od sudů.

J. Lepka 10.8.2017 11:53

Re: Dotace???

Na povrchní první pohled je jedno, zda se dešťovka uchová v sudu nebo podzemní nádrži, závistivci a sociální inženýři dokonce mohou argumentovat jako vy, zásadní ale je, že obecně dojde k úspoře pitné vody, ba dokonce u podzemní nádrže větší, protože ta může jímat srážky po celou zimu bez ohledu na mráz a díky omezenému přístupu tepla a světla se nekazí, resp. nemnoží se v ní řasy, komáři atp. / Mluvím o vlastní zkušenosti, nádrž mám cca 30 let a ze zimních srážek dolévám rybníček a zalévám./Takže rozhodně ano, tam kde je to možné a proveditelné je dobré podporovat stavbu podzemních nádrží. Holt když už soudruzi kázali rozorat meze a napřímit vodní toky ( PROČ???) je to pro začátek nejschůdnější cesta. Nicméně dotace jsou obecně cesta do pekel, tato politika se dá dělat i bez dotací, např. již v období stavebního povolení, případně radnicí dodaného rozpočtu a návratnosti investice, ona ta plastová jímka zas tak drahá není.

O. Kratky 10.8.2017 12:44

Re: Dotace???

Nemyslím, že reaguji jako "závistivec a sociální inženýr". i vy shodně konstatujete, že dotace jsou špatně.

Poukazuji, že na dotace nedosáhnou, neumí zažádat babky a dědkové na vesnicích ve starých domech (tam už je stavební povolení dávno pryč, že...).

Jak pomůžete jim, aby mohli víc šetřit vodou, jak jsou celý život zvyklí? My jsme svojí babce nádržku udělali a další plánujeme.

J. Lepka 10.8.2017 13:56

Re: Dotace???

Vzhledem k tomu, že se sám s tématikou potýkám již dlouho, vám směle odpovím. Plastový, bezúdržbový, sud lze koupit od cca 400,- za 200litrový až po nějakých 1400,- za 500 litrový, tisícilitrový IBC kontejner cca 2000-2500,-.Nemám pocit, že je to suma, kterou by ani důchodce zahrádkář nemohl dát dohromady. Podzemní nádrž z plastů je pochopitelně dražší, samozřejmě nejdražší na tom jsou zemní práce. To je ale ideální prostor pro samosprávu na oněch vesničkách, o kterých píšete. Pokud se ale domníváte, že majitel nového RD v ceně cca 5 miliónů se bude ohlížet na spotřebu vody na zalévání trávníku nebo napouštění bazénu, obávám se, že jste neskutečný optimista, nebude, dokud nebude vodné cca korunu/litr, jinak je prostě budování rezervoáru neekonomické. Jen pro upřesnění já platím vodné 36,- za kubík, ročně cca 1100,- a to je bez stočného, nemáme kanalizaci. Odvoz jímky mi dělá cca stejnou sumu ale dvakrát do roka! A ještě pár čísel: bagrování, odvoz zeminy, dovoz jímky, instalace plus její cena se pohybuje kolem 50 až 100 000, záleží na regionu a také chcete li betonovou nebo plastovou. Z toho tedy plyne návratnost investice na takových 50 až 70 let. A to ani nehovořím o tom, zda se vám dostane na pozemek potřebná technika. To je jen pár faktů, které znesnadňují objektivní pohled na problém. nicméně doufám, že to vyvrátilo váš pohled, že to pomůže jen bohatým.

A. Alda 10.8.2017 15:57

Dotace VŽDY pomohou jen bohatým.

Tak je to už od starého Říma.

P. Zinga 10.8.2017 16:31

Re: Dotace???

Pane Lepko, znáte někoho se zahrádkou, kdo nechytá dešťovku? I bez Brabce?

Vyvážet hnůj na pole, orat po vrstevnici a zlikvidovat "palivové" plodiny. Jednou za pár let vojtěšku a zaorat. JIstě bychom mohli pokračovat.

U nás sucho, za kopečkama plavou. Možná to bude za rok obráceně, počasí je holt sviňa, to poznali už komunisté, že?

J. Tachovský 10.8.2017 13:12

Re: Dotace???

A neni lepsi studna nez nejaka blba nadrz ?

J. Lepka 10.8.2017 13:34

Re: Dotace???

Dnes vykopat nebo vyvrtat studnu je takové martýrium, že to absolvuje někdo kdo jinou možnost nemá, už jen povolení k odběru podzemní vody je závislé na vydatnosti a tu vám nikdo předem nezaručí, stejně jako, že se hladina spodní vody nezmění.

A. Alda 10.8.2017 9:29

Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Šetření vodou je vyhazování vody. Naopak čím vyšší je spotřeba vody, tím více se jí v krajině zadrží.

Řekou ta voda od nás do ciziny odteče rychle. Ale když ji z řeky vyjmeme a pošleme na cestu trubkami, její únik z naší země se zpomalí. Zejména, je-li vylita z trubek na zem - na zahrádky a pole, nikoli do kanalisace.

Jen debilové šetří vodou a záškodníci je v tom podporují.

P. Lenc 10.8.2017 9:45

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Ano,naprostý souhlas.Ono je vůbec zajímavé, co máme náhle "odborníků" na kde co.A nejvíc těchto "odborníků" radí u věcí, kde se točí nejvíc peněz.

J. Tachovský 10.8.2017 9:51

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Mate pravdu, navic se ji vic vypari a potom vic prsi. A to plati i o tech nenavidenych bazenech. Z hledista kolobehu vody je modry bazen totez, co pun, kde kvakaji zaby. Jedine plytvani vidim v tom, ze se voda na zalevani upravuje tak, aby mela parametry vody na piti.

J. Lepka 10.8.2017 11:55

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Ale o tom celá ta sranda je, ne???

R. Langer 10.8.2017 10:06

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

Přesně tak!

K. Frauknecht 10.8.2017 11:21

Re: Souhlas

tak na půl :-).

Splachování hajzlů pitnou vodou považuji opravdu za luxus a možná spíš za hazard. Nakládání s vodou, tam kde je kanalizace, vodu na našem území nezdrží, naopak.

Problém s vodou není jen v šetření domácností. Odběr povrchové vody pro průmysl je cca stejný jako odběr do všech vodovodů (v roce 2009 400 mil. m3). Vše ale začíná v krajině - urbanizace zemědělské půdy, nevhodné typy zemědělské výroby, suchá Šumava .....

Až nám budou vnuci nadávat, budeme moct jen mlčky sklonit hlavu.

A. Alda 10.8.2017 16:02

Jste aspoň základně vzdělán a umíte aspoň trochu myslet?

Splachování záchodů vodu vždy zdrží, i když je v místě kanalisace s přímým odtokem zpět do řeky.

Ta voda prostě teče delší cestou a to vyžaduje delší čas. Navíc obvykle čeká aspoň chvíli v nádržce. A to tedy zdržení je a ne že není.

I voda, kterou vypijete, se v krajině déle zdrží. A zdržela by se ještě déle, kdybyste ji nevychcal do hajzlu, ale někam ke stromu.

J. Jurax 10.8.2017 16:09

Re: Jste aspoň základně vzdělán a umíte aspoň trochu myslet?

Budete-li čůrat na strom soustavně, zhyne ... :-)

J. Kanioková 10.8.2017 20:54

chichichi.... až tak ?

K. Frauknecht 11.8.2017 7:20

Re: ???

Teď ste šláp do něčeho, co mělo býti v "kanalisaci" :-)))))!

Jste si jist, že z odpadní vody "zdržené" v potrubí kanalizačního řadu, v ČOV, následně vypuštěné do vodního toku a opouštějící naše území nějak profituje naše ŽP? Pokud ano máte se vzděláním a myšlením problém Vy :-)).

J. Jurax 10.8.2017 16:08

Re: Těch písmen tré, je v slovo b l b se svíjí...

"Ale když ji z řeky vyjmeme a pošleme na cestu trubkami, její únik z naší země se zpomalí."

Jo, ale ta voda trubkami putující je na vylévání na zahrádky a pole zbytečně pitná, nákladně upravovaná a tudíž drahá. Navíc nezřídka jde o vodu spodní.

Ale pokud máte na mysli extra potrubí tahající vodu z řeky do zahrádkářské kolonie, tak to ano. Akorát musíte být poblíž dostatečně vydatné vodoteče.

A. Bocek 10.8.2017 7:50

Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Začněme od mála, Městské a obecní pozemky nekosit pod 5 cm.Vytvoření lesa širokého sortimentu a širokého stáří. Řepka a kukuřice na jednom pozemku až za 6 let.Slámu jen na podestýlku, nebo zaorat. Hnojení hnojem a jedna dobytčí jednotka na 1 ha orné půdy. Zmeandrovat potůčky i potoky.

J. Tachovský 10.8.2017 9:52

Re: Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Souhlasim az na to zmeandrovani potucku a potoku. To se nedela, to se deje samo diky rotace Zeme. Staci tomu nebranit.

J. Lepka 10.8.2017 11:57

Re: Jestli dotaci,tak na udržení vody v krajině.

Už se to dělá, čekat na matku přírodu znamená totéž co s lesem na Šumavě, nedočkali by se ani naši vnuci.

A. Alda 10.8.2017 16:04

A co pozemkové právo?

Zamyslel jste na nad tím aspoň trochu, nebo Vás postoje vlastníků zajímají ještě méně než se o ně starali komunisti?

P. Dvořák 10.8.2017 3:59

Co se stane s vodou,

která se neodčerpá z nějaké vodní nádrže, neprožene se čističkou a nestane se z ní ve městech pitná voda, ale nechá se samovolně z té stejné vodní nádrže odtéct do moře?

Bude to vykázáno jako "úspora"?

Samozřejmě neberu v potaz zisky zahraničních vodárenských společností, které ve vypečené privatizaci skoupily ty nadzemní části vodovodní sítě a doslova na nás "rejžují", kdežto města si vypečeně nechaly ty podzemní shnilé trubky, jejichž opravy teď platí z našich daní.

Není nad to, když občan jednu věc, t.j. vodu, zaplatí dvakrát.