28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Koronavirus, sucho a New Green Deal

V poslední době vyslovilo mnoho nejenom českých politiků naději, že v době nadcházející ekonomické krize Evropané odmítnou ambiciózní plány Evropské komise na vytvoření uhlíkově neutrální společnosti vtělené do programu New Green Deal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tichý 4.5.2020 19:54

To, co nasi predkove budovali 200 let, znicili ekofasiste behem 15 let. Protoze maji trpelivost pubertaka na rande, chteli videt hned vysledky vymeny smrkove monokultury za idylicky smiseny les. A tak mame kurovce a sucho i s dotaci destovka.

J. Jurax 4.5.2020 19:57

To víte, mladí, blbí, progresívní a zelení ...

J. Pankovic 5.5.2020 0:08

V roce 1885 bylo jižní pobřeží Francie neobydlené, byl tam pás asi 50 km bez obyvatelstva z pouhé obavy před piráty z Algeru. Válečné lodě té doby byly galêry, veslice poháněné ruční sílou trestanců, což se na lov rychlých plachetnic moc nehodilo.

Teprve zdokonalení parních strojů umožnilo po roce 1894 stavět celokovovê rychlé křižníky s rychlostí nad 15 uzlů a dostřelem na několik kilometrů, čímž bylo pirátství ve Středozemnìm moři ukončeno.

A najednou tu byla Riviera

L. Dočekal 4.5.2020 15:32

Co když je odpověď zde? http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/download/3171/3148/

P. Rada 4.5.2020 16:12

Do nerecenzovaného lze napsatz cokoliv. Lokálně - v oblastech rozměrově cca 10x širších než je výška překážek, sice na takové úvaze kousek pravdy je - ale globálně už je hrubě mylná. Zkuste si např odpovědět proč neuvažují s vlivem orografie, nárůstu vlivu výškových budov či naopak s úbytkem lesních porostů na podstatně větším území atd?

To vše je navíc nicotnost oproti nezohlednění daleko dominantnějších vlivů na atmosférické proudění na celé severní polokouli. Např. v důsledku letního odlednění severní polární čepičky už o 2miliony km2. Rostoucí odlednění poslední desetiletí opakovaně navozuje celodenní letní oslunění a tedy absorpci energie do tmavé oblasti oceánů oproti převažujícímu odlesku s dříve rozsáhlých ledových ploch. Zásadně jiné albedo rozlehlých oblastí planety tak navozuje významné energetické toky řádu tisíců Temelínů s opravdu už vážnými důsledky zejména pro změnu vzdušného proudění v polárních až mírných šířkách. Zároven s několikanásobným oteplením severu proti mírnému pásmu kdy klesá gradient tepla. Ten zas snižuje podmínky pro vznik proudění vzduchu.... Viz globální vzdušná cirkulace a zejména polární vortex:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_cirkulace_atmosf%C3%A9ry

https://www.idnes.cz/technet/veda/polarni-vortex-globalni-oteplovani-rekordni-mrazy-usa-zmena-klimatu-ceska-republika.A190201_163623_veda_pka.

Atoři pro takovéto hrubé zjednodušení situace naprosto mylně v textu vyvozují osobní doměnky typu: ...."Z uvedené úvahy je tedy zřejmé, že i masivní instalace větrných elektráren může vykazovat dramatické ovlivnění kvality životního prostředí výraznou změnou klimatu v souvislosti s narušením přirozeného koloběhu vody na našem kontinentu"....

L. Novák 4.5.2020 16:15

Zase "Radovy" bláboly o nerecenzovaném tisku. Sám tady idiot odkazuje na Ábíčko a podobný druh beletrie...

P. Rada 4.5.2020 20:33

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

H. Paculová 4.5.2020 15:17

Arthur Virgilio Neto, starosta brazilského města Manaus ležícího v Amazonii, požádal v neděli na Twitteru o pomoc při zvládání následků pandemie Gretu Thunbergovou, švédskou klimatickou aktivistku: „Vím, jaký vliv máte, a vím, že máte schopnost vcítit se do jiných (lidí)! Pomozte Amazonii, Amazonie a její prales musí být zachráněny,“ naléhal.

J. Jurax 4.5.2020 19:55

Dotyčný starosta je zviditelňující se vůl.

Příčinou ničení Amazonie je kácení pralesů člověkem. Ergo koronavirus mající potenciál snížit počet kácejících člověků může pralesům jenom prospět; starosta chránící prales by tedy neměl volat o pomoc v boji proti koronaviru nikoho a už vůbec ne svatou Grétu.

Navíc domnívat se, že profláklá autistka oplývá nadprůměrnou empatií, je velmi, opravdu velmi alternativně inteligentní.

L. Novák 4.5.2020 20:11

Ten amazonský prales se kácí kvůli pěstování cukrové třtiny na výrobu (bio)lihu, který má v Brazílii nejnižší výrobní náklady a se ziskem se vyváží tankery do USA, aby tam mohli dělat "Zelenou politiku". Něco jako ta banda blbců brabců u nás...

P. Zinga 4.5.2020 14:17

Jsme součástí globální propagační akce: nejen u nás se straší obyvatelstvo suchem-dnes i do budoucna.

Neumí předpovědět počasí týden dopředu, ale vědí, že za dva roky a dále bude sucho. Jak je to dnes u nás?

V roce 2019 napršelo 634mm, což je 92,4% "normálu". Vypadá takto sucho? V porovnání s normálem let 1961-1990 to je dokonce 94%.

A první tři měsíce tohto roku spadlo 100% „normálu“.

P. Rada 4.5.2020 15:14

Pane Zingo předně než začnete vynášet soudy v rámci jakési "osobní propagační akce", bylo by dobré, ujasnit si alespon základní fyzikální jevy a pojmy. Např to na čem závisí odpar vody:

https://vetrani.tzb-info.cz/8076-modelovani-fyzikalnich-jevu-1-odpar-z-vodni-hladiny

Takto se např. můžete vyhnout hrubým omylům v odhadu - např. typu, že úhrn srážek sám o sobě odpovídá míře sucha.

Situace se suchem v krajině je ale ještě složitější a pokud ji chcete více porozumět pak k pozornosti doporučuji odbornější zdoje např.:

https://www.intersucho.cz/userfiles/file/ZemedelskeSucho.pdf?fbclid=IwAR0qs1Q62W-fTIiUq5lOcJrlokW4AeBN1QF6nZ3KwBrjbxdJQpThkmnEzgE

L. Novák 4.5.2020 16:00

Zelený magor "Rada" zase mimo téma...

V. Braun 4.5.2020 16:15

Novák s evidentně ani nepřečetl příspěvek, na který Rada reagoval.

L. Novák 4.5.2020 16:22

Právě že přečetl... "Rada" jen blábolí.

V. Braun 4.5.2020 20:44

Přečetl, ale nepochopil.

J. Pankovic 4.5.2020 23:26

Svatý zelený prorok Rada má pravdu a na jeho slova dojde! A pak s námi tak pěkně po bolševicku zatočí, neboť co zmůže pouhý fakt proti síle jeho víry?

J. Pavel 4.5.2020 13:45

Nechápu jak nám přehrady a lesy pomůžou se suchem v situaci, kdy 6 týdnů sedí nad středem Evropy tlaková výše a je jasno. Voda se musí vsáknout do země a pokud je pod zemí, tak se i nejméně odpařuje. Půdní kryt by měl být hustý a zároveň propustný. Ideální asi je louka a křoviska. Takto se hospodařilo nejen v Krkonoších ještě v 19 století.

Už hustý smrkový les ztrácí kvůli zastínění spodní patro vegetace a s přívalovou srážkou si holá země, pokrytá jen jehličím, těžko poradí.

Dotované zalesňování smrkovou monokulturou je k ničemu a jde tu opravdu jen o peníze. To jak si dovede příroda po smrku poradit si může každý zajet prohlédnout do Západních a Vysokých Tater. Dvě katastrofální větrné smrště jim tam stovky hektarů smrčin položily na zem během hodin a museli je vytěžit doslova na hajzlpapír (ty haldy dřeva leží jsou k vidění u Ružomberka). Dnes na těch místech roste tráva, jeřabiny, borůvčí a nálety, ne všechno se stíhá zalesnit. Ale nezůstává odkrytá půda, ani nedochází ke katastrofální erozi a smývání půdy do Liptovské Mary.

Stejně dobře si poradí příroda s kůrovcem v Čechách, pokud se do toho nebudou plést "odborníci na dotace".

Š. Hašek 4.5.2020 13:58

Až na detailíky souhlas.

Hlavně nepustit Hřiba na to sucho. Toho nechat na cedulkách ulic v Praze.

Konkrétně NP Šumava bych nechal NP Šumava.

Jirsovi bych ho nedal. Senát je přes semináře o Krymu, lidských práv v Ugandě, vlastizradách, počtu roušek v lékárně na rohu, jestli má president ČR Blutdruck v cajku, případně rychlosti štrasbrusele ve Sluneční soustavě.

To je némlich/nämlich jak za Husáka, XII. sjezdu a RVHP. A plán se neplní, že, kolego, občane ČR, senátore Jirso. Jste mnou placen.

A. Pakosta 4.5.2020 18:02

Závidím Vám vaši jistotu, pane Pavle, o tom, jak skvěle si příroda poradí s odlesněnými plochami. Znáte dalmatské pobřežní hory? Od třetihor byly porostlé hustými cedrovými lesy. V osmém století před Kristem cedry vykáceli Féničané - potřebovali dřevo na stavbu lodí. No vidíte, a ani víc jak dva a půl tisíce let nestačilo k tomu, aby se les "přirozenou cestou" obnovil. Naopak, eroze udělala své, a z lesnatých hor jsou dodnes holé skály, porostlé jen tu a tam trnitou nízkou vegetací.

Máte k tomu nějaký racionální argument? Hezký den!

P. Brich 4.5.2020 13:19

Zločiny vyjmenované ve druhém odstavci by vydaly na galeje. A to si nejsem jist, že jsou úplně všechny.

Š. Hašek 4.5.2020 13:29

Ale jo. Možno. Jsou i jiné .......

Jen se mi zdá, že senátor, PT pan Jirsa to patlá všechno dohromady.

Od toho si nevolím senátora, na tohle mám Moravce a Noru168.

Ale možná "senátorům je určeno", že mají (beztrestně) patlat vše dohromady. A tvářit se u toho vážně. Zkráceno.

Osobně se domnívám, že pan senátor Jirsa si plete sekačkový trávník u vlastního domu, hurikán s bouřkou, vlka s atomovou bombou .......tohle vše se Šumavou. NP Šumava.

T. Hraj 4.5.2020 11:17

Argumentace v článku je velmi rozumná. Současně je přímo inverzní ekologické politice EU (přičemž ekologie/klima je pro EU dle jejích vlastích slov tématem č.1). Otázkou tedy je, na čem se zakládá EUrooptimismus ODS?

Možných odpovědí je více. Např. 1) ODS je EUrooptimistická strana a názory pana Jirsy jsou tedy v zoufalé menšině. 2) ODS je pokrytecká strana, která říká něco jiného voličům v ČR a něco jiného v EP (kde hlasuje eurohujersky).

S. Tomko 4.5.2020 10:58

O tom, že jednou z príčin ustávania zrážok v Strednej Európe sú veterníkove polia na západe Európy, svedčí aj to, že vedci v USA navrhujú rovnaké riešenie na východe USA. Chceli by tak uchrániť pobrežie od silných dažďov, ktoré následujú po hurikánoch. Pre nás je šťastím to, že niečo dostaneme zo Stredomoria, pretože západné prúdenie je pomaly raritou. Aj tie povodne v Čechách prišli zo Stredomoria. A stavať projekty na zachytávanie zrážok sú chvályhodné, ale keď nenaprší, tak voda jednoducho nie je.

V. Braun 4.5.2020 16:13

USA navrhujú rovnaké riešenie na východe USA

A odkaz na ty návrhy vědců z USA se může dát? Děkuji.

J. Nevrkla 4.5.2020 10:42

Autor je myslím členem ODS a ODS prý po kongresu zelená. Tak ať začnou u sebe.

P. Kubáč 4.5.2020 10:23

Hospodářská krize se ještě plně nerozjela, ale zdá se, že najít důstojnou obživu pro všechny lidi bude fuška.

Klimatický alarmismus ( a řada dalších -ismů ) - je jako virus - buď razantně zmírní, nebo zhyne spolu se Západem.

Š. Hašek 4.5.2020 10:38

Klíčovým slovem, bych řekl, je -důstojná obživa-.

Můj otec, já, ...... si to vykládal/vykládám jinak, než typizovaná studentka humanhodnot a Aňulka Geislerová. Poslankyně Pekarová je též hodně "moderně důstojně živitelná", dost se inspirovala třeba Gottwaldem, aniž to tuší.

P. Lenc 4.5.2020 9:46

No a co tak autore něco o obrovských lánech monokultur, především řepky na polích, takřka neexistence hluboké orby, minimální obnova rybníčků a mokřadů zlikvidovaných komunisty, chybějící hnůj díky likvidaci živočišné výroby(vždyť dovézt maso se někomu "vyplácí")...

Š. Hašek 4.5.2020 10:06

Trefná připomínka!

Kůrovec/bělásek zelný ...... svědčí o chybách, kumulaci chyb, kombinace počasí (les - vítr). Včetně chyb na Šumavě v devatenáctém století, tehdy šlo opravdu o rychle rostoucí a žádané smrkové dřevo.

Vždycky byla snaha chyby svést jinam, dnes je okamžitě transformovat na dotace (nikoliv pojištění, rezervy podniku).

Řepka je na 14% plochy. Je obhospodařována úplně stejně jako monokultura čeholiv jiného. Problém řepky je "Bursíkův benzín" a asi bude bioplyn Leyenové.

Netelevizní sedlák Vám řekne, že ještě horší je kukuřice. I tím, že ta půdu na poli (červnová bouřka) nedrží vůbec! Zjednodušeno.