28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Koronavirus a kůrovec

Koronavirus a kůrovec toho mají mnoho společného, ale reakce vlády na jejich šíření jsou zcela nesrovnatelné. Zatímco u explozivní kůrovcové apokalypsy vyvíjí vláda dlouhodobou maximální nečinnost, při epidemii koronaviru zasedá téměř nepřetržitě

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Zemek 17.3.2020 17:49

Naprostá pravda ve všem. A těm, kdo blouzní o lépe spravovaných soukromých lesích doporučuji můj příspěvek zpřed několika dnů.

Ať si říká kdo chce co chce, bolševik měl správu lesů odladěnou, byl to resort schopný samostatného života. Po revoluci se to roztrhalo na kusy, začali do toho kecat ekoteroristé a výsledek vidíme. Státní správa má na kůrovci dost zásadní a negativní podíl.

L. Novák 17.3.2020 18:12

Ale ta státní správa právě JE POD VLIVEM ZELENÝCH (magorů). Stačí se podívat zpátky, co za pitomosti mele třeba blbec Brabec. No a Bursíkem to začalo...

Dávat za příklad bolševikem znárodněné lesy je naprostý a zásadní omyl...

J. Jurax 17.3.2020 22:52

Není.

Bolševik lesy sice znárodnil až ukradl, ale převzal a dál rozvinul fungující systém jejich správy a péče o ně. A nenaslouchal při péči o lesy zeleným magorům, neboť tehdy ještě nebyli.

L. Novák 17.3.2020 23:24

Pochopitelně, pokud hajný z 1. republiky (pracující třeba pro majitele Schwarzenberga) mohl po komunistickém puči pracovat dál, tak zůstala zachována kontinuita v péči o les. Kdo byl ze "staré školy", dobře ovládal řemeslo a problémy nastaly až po generační výměně a státních zásazích ovládaných zelenými magory.

Š. Hašek 17.3.2020 20:19

Naprostá pravda i stran té Apokalypsy?

Nebudete se bát zítra vyjít z domu???

Krom šovinisty národního ČR budu snad i ekoterorista. Přijďte ke mně na zahradu/pojeďme na Šumavu (ale abychom ji vůbec našli, podle pana Simanova již není).

Zdar.

I. Vicena 17.3.2020 16:08

Prof.Simanov má pravdu.Ani pro rok 2020 vláda nepřijala kromě směrnic žádná konkrétní opatření proti kůrovci. Patrně jde o velké peníze. Ministerstva zemědělství, ŽP a financi by měla zveřejnit, kdo na stávajícím špatném stavu lesů, přírody a vody vydělává.Vláda musí přistoupit ke zrušení nynější nepovedené organizaci lesů, zrušit bezzásahový režim a postarat se,aby orgány státní správy začaly odpovědně vykonávat svoje poslání.

Š. Hašek 17.3.2020 20:22

Zmatek nad zmatek, pane Viceno. Zápal máte skoro svazácký.

Nikdo nevyhlásil bezzásahový režim krom Národních parků, kde příroda je to nejcennější.

Buď to nesledujete, nebo sledujete účetní svodky dřevařských firem/dotace na péči o nemohoucí přírodu.

M. Krátký 17.3.2020 11:45

Jsem pamětník - od roku 1946 intenzivní chatař na pravém břehu Sázavy na 22. km. Jakmile se tehdy objevil v lese kůrovec tak o něm hajný věděl s max zpožděním 2-3 dny, protože tam v hájovně bydlel s celou rodinou. Zavolal si místního dřevorubce s potahem - ty 2-3 smrky porazili, oloupal kůru a na místě vše spálil a klády odtáhnul mimo les k prodeji a pod. Dnes jsou hájovny rozprodány - hajný musí vypsat výběrko a než se rozkoukáte tak těch smrků je 50 i víc až tedy přijede těžká technika - 50 smrků porazí a neoloupe a kůru nespání a dřevo pak putuje stovky km někam, nebo tam zůstane ležet - je ho přebytek - les od těžké techniky převoraný a při dešti těmi strouhami teče voda rovnou do řeky a do Hamburku - ostatní jste si už přečetli sami - hezký den

Š. Hašek 17.3.2020 12:06

Trefná připomínka, bez debaty!

L. Novák 17.3.2020 10:18

Jestli není základní problém ve skutečnosti, že máme STÁTNÍ (!) lesy. Za normálního stavu by byla vlastnická struktura úplně jiná (většina rozlohy lesů v soukromých rukou) a soukromí vlastníci by se o svůj majetek starali, aby nebyl zničen, a hlavně, politické zelenorudé aktivisty, kterým z mně nepochopitelného důvodu ve veřejnoprávních médiích (a nejen tam) říkají "ekologové", by hnali z lesa s nabitou brokovnicí!

A v čem je rozdíl oproti korona-virové nákaze? No přece v těch přitroublých zelenorudých aktivistech! Boj s nakažlivým virem vedou výhradně odborníci a vládě nezbývá, než je poslechnout. V totalitní komunistické Číně lékaře, který před šířením nákazy varoval (už je po smrti) komouši neposlechli a podnikatel (čínský komunista), který postup čínské věrchušky ostře kritizoval, je už několik dní nezvěstný...

J. Kratochvíl 17.3.2020 12:37

Budete se divit, ale nevšiml jsem si, že by soukromé lesy byly lépe udržované než státní a že by soukromníci lépe bojovali s kůrovcem, ale spíše naopak. Problém je, že stát nefunguje jak má, po celé generace nebyly lesy tak špatně udržované jako nyní a to byly minimálně 40 let v rukou státu. Zase antibolševická agitka, která nám bohužel, lesy nezachrání.

L. Novák 17.3.2020 14:16

Bolševik Kratochvíl samozřejmě nemůže psát jinak. Nejspíš bezzemek, který rád kecá do toho, co soukromí vlastníci mají dělat se svým majetkem... Rudý aktivista, který ještě nedávno vykřikoval cosi o americkém diverzním plánu na zničení českého zemědělství nasazením "amerického brouka", mandelinky bramborové... :-P

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/postrehy/jaroslav-korecek-mandelinka-aneb-americky-brouk

J. Kratochvíl 17.3.2020 16:38

Anti bolševik Novák tady zase perlí. Pokud si pamatuji,tak na Šumavě v roce 1990 byly nádherné hluboké smrkové lesy, nádherná kulturní krajina, které pamatovaly ještě Schwarzenbergy, dnes po 30 letech jsou tam holiny, souše a pustina divočiny. Nic nádherného. Výsledek 30 let hospodaření antibolševiků jako je Novák.

L. Novák 17.3.2020 18:15

Meleš blbosti, troubo. Vládnou zelenorudí bolševici, tví soudruzi Proto situace dospěla tam, kde je dnes...

L. Písařík 17.3.2020 9:39

Myslím, že za to mohou Bavoráci, chytají kůrovce a přehazují ho přes hranici, proto mají lesy krásně zelené.

Š. Hašek 17.3.2020 9:46

1. Začali dřív a hádali se dost taky.

2. Bavorská strana zůstala osídlena a hospodaření v lese v péči mnoha hopodářů.

3. Část území, velice špatně přístupná, byla ponechána "na volno". Což ale samozřejmě vyvolá větší rachotu okolo, protože kůrovec lítá.

4. Dnes tam je mnohde právě "smíšený čurbes", ze kterého má pan Simanov/Pithart hrůzu. Pražáci špinavé sportbotky. Já tedy ne.

L. Novák 17.3.2020 10:06

:-D

Jo. To bude ono! Bavorský brouk a zmagoření Zelení...

Š. Hašek 17.3.2020 9:13

Tak jsem byl na Šumavě, tedy v únoru jako ......

"Apokalypsa", pane Simanove!

Vylezete na Modravě/Mader z autobusu, vydáte se na Pürstling/Ahornsäge ...... zmar, bída, mrtvo, Maderbach neteče, mokřiny nemokřinují, ....... a takové Vám tam je všechno divné, jako bez ladu a skladu, dokonce stromy šikmo! No čurbes!

Človíčku, Vy se bojíte vlastního stínu .... a přitom byste chtěl přírodu všude na Zemi vodit za ručičku.

Netýká se dřevovýrobních plantáží, dotací, procent - to by bylo jiné thema.