24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Když ne-nastanou deště

Můj přítel bydlí v krásné malebné krajině. Mezi ním a okrajem lesa je napohled krásná louka. Bohužel se v jeho obci stalo standardem, že je-li jen trochu tepleji, musí do vodojemu nad vsí navážet vodu v cisternách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 31.5.2018 8:43

Re: Pan Klaus

Ta "vědecká fronta" se mi líbí, to byl nějaký pohrobek "národní fronty"?

M. Prokop 31.5.2018 8:42

Re: Musí navážet vodu v cisternách?

To je klasika, neznáte, kecáte.

P. Rada 31.5.2018 8:41

Re: Pan Klaus

Ano měl informace, vybral si z nich je nty krteré se mu hodily a zabalil je do líbyvých vět o tom, že si nemusíme dělat starosti... - jen aby byl středem pozornosti. To mu vyšlo.

Dnes už jsou jeho projevy méně společensky nebezpečné prostě proto , že je více jen občanem, Za stavu kdy ale ve své společenské funkci na něco dokonce přísahal a v rozporu s tím dokonce lživě národ informoval jde spíše už o projev vlastizrádný.

Zrádné je žel i tom, že klimatické dopady uhlíku dnes vypuštěného do ovzdučí budou mít dopady ješte mnohařádově déle než je jakékoli presidentské období a že s hlediska všedního života obvykle nastanou tak nenápadně plíživě jak pomalu se začne vytrácet voda ve studních ..... až se najednou zjistí, že je pozdě.

P. Rada 31.5.2018 8:29

Musí navážet vodu v cisternách?

Neznám konkrétní situaci té lokality ale možností se mi jeví namísto navážení vody ji tam průběžně čerpat prostřednictvím energie ze solárů přímo přes měnič a el šerpadlo.

Solární energetika má v našich zeměpisných šířkách uhlíovou stopu čtvrtinovou a navíc by se tento systém stal nezávislým na distribučních nákladech za elektřinu i ceně ropy která průběžně roste. Při rozumné konstrukci by tedy měl dlouhodobě vycháze jak autonomní tak méně nákladný.

Většina lidí myslí ale jen bezprostředně a takto se paradoxně dlouhodobě připravuje až o svou existenci. Významným aspektem ale také může být, jak lidé v té lokalitě dokáží s vodou hospodařit (kapkové závlahy...) a zda funguje systém rozložení nákladovosti i změny hodnoty vody v průběhu roku.

A. Hrbek 31.5.2018 8:19

Pan Klaus

byl již počátkem devadesátých let vědeckou frontou důsledně informován o tom, že nás v příštích dvaceti-třiceti letech čeká sušší období a že se voda stane strategickou surovinou. Odmítl dělat jakákoliv opatření k zajištění dostatku vody v českých zemích s odůvodněním, že trh vše vyřeší. Navíc ve jménu svobody podnikání dovolil rabování podzemních zásob vody, zničení zádržné kapacity půdy a lesů.

P. Rada 31.5.2018 7:14

Voda v krajině.

U nás zhruba platí, že odpar vzroste s průměrným nárůstem roční teploty o 100mm. V oblastech do cca 400m n.m. jsou přitom průměrné roční srážky asi 500mm a tak při oteplení o jen stupínek ročně asi pětina vody chybí. Zároven ale zimní srážky častěji bez užitku odtečou a ty letní spadnou častěji přívalově a proto odtečou navíc v době kdy je vegetace potřebuje nejnalléhavěji.Zásadním faktorem je i změna proudění vrduchu a změna rytmu vázaná na rychlejší oteplování polárních oblastí vedocí k snížení četnosti mírného a vlhkého západního proudění. Celkově tak riziko sucha zásadně vzroste i když se průměrné roční srážky prakticky nezmění nebo i trochu vzrostou což lze poslední dekády doložit pozorováním.

Takto výrazný deficit vody nutně změní naši součastnou krajinu na v kopcích křovinatou s lesními porosty zejména kolem vodních toků s převahou listnatých. Takové oblasti si lze dnes prohlédnout v podobné výšce ale na balkánu či ve Španělsku. Riziko zimních sucho-mazů u nás přitom nepoleví. O míře změny rozhodne míra GW a o tu mohou globálně ovlivnit lidé tím jak velkou část fosilních zdrojů a zejména uhlí ponechají nedostupnou oxyddačním procesům pod zemí a lokálně trochu péčí o krajinu. Prakticky žádný uvolněný uhlík se totiž do podzemních slojí které desítky milionů let ležely mimo hlavní uhlíkový cyklus už nemůže navrátit. "Uhlíkový džin" proto jen nabude svého vlivu na planetě a jen celková míra lidské spotřeby může ovlivnit míru jeho vlivu. Dopady nebudou rovnoměrné a to jen zkomplikuje možnosti lidstva se dohodnout. Průměrná teplota shlazená klmatologicky na 30let kolísala za posdních 10tis let o jen +-0.5C. Dnes už jsme s této tolerance mimo a trend zatím pokračuje 0.17C/dekádu a gradient jak memento roste.

http://www.ipcc.ch/report/graphics/images/Assessment%20Reports/AR5%20-%20WG1/Chapter%2005/Fig5-07.jpg

https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

D. Polanský 31.5.2018 6:54

Ruční kácení nepomůže, dokonce

jeden ekolog mi vysvětloval, že když se půda rozryje různými stroji, že je to jenom dobře, začne se tam dařit broukům a různým rostlinám. Rybníčky a mokřady jistě krásná věc, jenomže voda je plná chemického svinstva. Kdysi se podporovali meliorace, bylo to zle, mám obavu že dnes se začne podporovat zase něco, co bude zle. Raději nic nepodporovat, ať si každý investuje dle sebe a svých finančních možností. To je prý nejefektivnější ekonomika.

Prostě žijeme v období sucha. Je si potřeba zvykat a přijímat individuálně opatření, ale stát ať v nich nefiguruje, jelikož to dopadne jako se solární energií. Ročně doplácíme 26 miliard, hezky všichni, pardon, kromě těch miliardářů, kteří si těch 26 miliard ročně mezi sebou podělí.

M. Krátký 31.5.2018 1:35

Naprostý souhlas

jsem intenzivní chatař a zahrádkář od roku 1946 v chatové osadě Čížov naproti Zbořenému Kostelci na pravém břehu Sázavy. Znám to tam lépe než většina místních. Naše osada těsně sousedí s lesem nad námi. V tom lese byly tři funkční studánky, stromy se kácely ručně, kůra oloupala a na místě spálila, kvalitní větve si odnosily Kostelecké babky v plachtě na zádech domů ( osobně jsem je převážel převoznickou lodí přes řeku ), ty horší větve a další odpad jsme si my chataři nanosili domů. Dnes je jedna studánka zavezena bordelem, druhá vyschla a třetí - ta hlavní kam jsme chodili pro pitnou vodu je v žalostném stavu, ale je tam furt plná vody. Po lese se prohání moderní technika ve vyježděných, hlubokých kolejích, kterými dešťová voda prolítne a splaví bahno až dolů k řece. O řádění "motorových myslivců" v tomto revíru ani nemluvě. Smutné