20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Ještě že středověk neznal motorovou pilu

Občas slýchávám, o kolik blíže měli naši předkové k přírodě, jak s ní žili v symbióze a především – jak tu přírodu NENIČILI. Obávám se, že jde o jeden z velkých romantizujících omylů, který utváří naše přemýšlení o světě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ticháček 28.5.2021 18:20

Vývoj jde podle nejalarmističtějších scénářů?

No nedivte se, že se Vám smáli už před třiceti lety. Ony se ty scénáře nevyplnily ani v nejmenším. Nebo mi něco uniklo? Jsou snad tichomořské atoly pod vodou? Jezdí v Newyorských ulicích stále Yellow Cars, nebo Yellow Boats? Jsou Himálaje už patnáct let bez ledovců, nebo tam stále polehávání mražení horolezci?

Člověče, já pamatuji doby, kdy se státy po celém světě předháněly ve vývoji postupů, jak se nejlépe zbavit ledovců v horách. Protože klimatologové že všech dostupných dat, a ve vzácné shodě (stejně jako ti současní) předpovídali brzký nástup doby ledové.

Letadla létala nad Alpami, Uralem, Skalistými Horami, práskovali je sazemi, popílkem, černou barvou, dělostřelci plnili granáty a rakety tím samým. Svět bojoval s klimatickou změnou.

A vůdčími osobnostmi toho boje byli ti samí lidé, kteří demo pár let později, už v podstatně zralejším věku pustili do zcela opačného boje. Vyzbrojeni těmi samými daty.

Boj o záchranu klimatu je docela zajímavý koníček, ještě zajímavější kšeft, ale mám jiný návrh. Takový boj za zachování stability oběžné dráhy Země kolem Slunce by byl ještě srandovnější. Představte si, jak s námi háže Jupiter se Saturnem. A klesající rychlost zemské rotace mne také začíná znepokojovat. O Měsíci mám skoro strach se zmínit. Ten se vzdaluje, vzdaluje, jednoho krásného dne zmizí bůhví kam. Kde je naše odpovědnost vůči budoucím generacím? To jim zanecháme pustou noční oblohu. A to se ani nezmiňuji o tom, že by to bylo politický nekorektní. Naše nečinnost poskodí celý islámský svět. Co si dají na vlajky místo měsíčního srpku? Globální teploměr?

Z. Lapil 28.5.2021 13:26

Pozor - přinejmenším s dřívím a uhlím to bylo naopak. To nebylo "Hurá, vynalezli jsme uhlí, nemusíme kácet lesy", to bylo "A kruciš, došly lesy, čím teď budeme topit? Uhlí? Vždyť to je mouru a smradu, ale co se dá dělat, přece nezmrzneme...". Podobně jádro coby zdroj energie byl vynalezen poté, co se ukázalo, že to uhlí opravdu smrdí.

Aquakultura byla - jsem přesvědčen - vynalezena proto, že v oceánu není dost ryb a rajčata můžete ve skleníku pěstovat celoročně.

Neboli: technický pokrok pohánějí dvě věci: lenost a nedostatek. A možná zmlsanost či rozežranost - do auta si pořídím klimatizaci, přestože 3/4 roku ji vysloveně nepotřebuju a polovinu té zbylé čtvrtiny se bez ní SNADNO obejdu.

J. Lukavsky 28.5.2021 6:52

Ekologicky hospodaří vlastník, který chce předat pole synovi v nejméně stejném stavu jaká je dostal od svého otce a ten od svého. Nájemce vytěží a odejde sám nebo je odejit. Devastace půdy u nás začala v JZD (to je jézedovic....) a pokračuje nyní. Potomci původních sedláků už povětšinou žijí z něčeho jiného a jejich cílem je byt v paneláku, ústřední topení, teplá voda, výtah, žádné starosti. Výjimky jsou, ale vzácné. J.L. end

R. Brzák 27.5.2021 22:00

Jen k dnešní podpoře čehokoliv prostřednictvím dotací - lze na mnoha příkladech doložit, že je to právě dotační politika, která se velkou měrou podílí na devastaci ornice.

A protože dnes u nás velká část půdy je obdělávána nájemci, nikoliv vlastníky, nelze se divit, že tito pak používají metody spíše "těžební", než sedlácké...

P. Hatina 28.5.2021 1:56

Nějak tak, ostatně i vzhledem k tomu závěru, kdysi pan Havlíček Borovský napsal pozoruhodný verš, jenž by potřeboval podobný výklad jako zločiny komunismu

"Nová škola chce jen vždycky licitace s pachtem,

stará škola zase chválí služby s deputátem."

Ovšem, výsledek byl a je stejný, jak praví jiné příšloví, z cizího (a tedy i z veřejného) krev neteče ;-D