Neviditelný pes

EKOLOGIE: Jak psát o OZE pravdivě, a přitom nepravdivě

12.3.2021

Neříct celou pravdu je jedna z metod manipulace. Ne vždy musí sice jít o manipulaci úmyslnou, což ovšem na výsledku nic nemění. Protože i takový text těm úmyslně manipulujícím pomáhá. Takový článek vyšel před měsícem na Novinkách.

Díky obnovitelným zdrojům nebudeme potřebovat ty konvenční a navíc si elektřinu bude moct vyrábět každý sám. To je jeden z pilířů víry jednotné Zelené fronty. A také jeden z pilířů její propagandy. Říkají tomu demokratizace energetiky. Jeden takový případ popsaly na začátku února Novinky (zde).

Jde o předělávku námořního kontejneru na soběstačný obytný dům. Sám o sobě je to pěkný nápad. Jednopokojový domek s plochou 15 čtverečních metrů, vybavený fotovoltaikou a větrnou turbínou. Když svítí slunce, nebo fouká vítr, vyrobí si tahle chata elektřinu pro svoji spotřebu a jistě si i něco uloží do baterií na horší časy. Tak nějak vypadaly původní plány na rozvoj fotovoltaiky. Potud samozřejmě vše v pořádku. Jen s tou soběstačností, kterou článek deklaruje, je to poněkud slabší.

Protože energie takto vyrobená nestačí na celoroční provoz stavby. V textu se uvádí, že tomu tak je, protože v zimě zamrzá voda. Jenže to není ten skutečný důvod. Ten spočívá v tom, že není v silách jeho elektrických zdrojů zajistit mu celoročně jeho potřeby. Zkrátka nedokáže se vyrobit dostatek elektřiny na období, kdy obnovitelné zdroje nic nevyrábějí. Tedy především na zimu. Což je konstatování, které v článku chybí. Pravděpodobně proto, že ani samotný majitel nemá potřebu stavbu obývat celoročně, takže jej to nijak nepálí. A možná stejně to vnímal i redaktor, který článek psal.

Bohužel však ale celý text čtenáři sugeruje představu, že kdyby se zamrzání vody vyřešilo, domek by díky vlastní elektřině celoročně obyvatelný byl. Což je přesně to, co zapadá do nepravdivého obrazu, který buduje ekologistická propaganda. Jenže kdyby měl kontejnerový domek fungovat celoročně s využitím všech elektrických zařízení, neobešel by se bez připojení na centrální rozvod. Tedy bez té klasické energetiky s konvenčními zdroji, která je ve vnímání zelených aktivistů zřejmě nedemokratická.

Na příkladu obytného kontejneru, který skutečně ukazuje, jak mohou být OZE efektivně využívané, je zároveň dobře vidět, jaké jsou jejich limity. Tedy to, co Zelená fronta, včetně některých politických stran, veřejnosti vytrvale zamlčuje.

Převzato z webu iUhli.cz



zpět na článek