23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Hry s čísly

Podle bohužel již etablovaného sloganu, že je letos v naší zemi největší sucho za posledních 500 let, by se zřejmě měly přepisovat kroniky, neboť o suchu v roce 1520 (před 500 lety) není zatím nikde žádná zmínka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Pešek 21.5.2020 9:26

Jenže teď je květen, léto teprve nastane.

J. Frček 21.5.2020 23:47

Zavidim, u nas vsude zlute biopalivo...

M. Kanda 21.5.2020 7:45

Ono to s tím suchem není tak horké, jak se nám snaží vrchnost namluvit. Vámi zmiňovaná suchá perioda 1856-1876 byla mnohem horší.

Tehdy dokonce úplně vyschlo největší evropské stepní jezero na dnešních hranicích rakouska a Maďarska (Neusiedler See - 315km2). Místní autority si tehdy mysleli, že jde o trvalý stav a začaly zde rozprodávat půdu zemědělcům. No a když se poměry navrátily do původního stavu, noví vlastníci s úžasem zírali, jak jejich investice mizí pod vodou. Následné soudní spory jim už moc nepomohly.

Buďme opatrní a nenechme si nabulíkovat každý nesmysl.

F. Houžňák 21.5.2020 9:52

Úřady, ne autority ...

J. Pankovic 21.5.2020 7:28

Zato Greta ví, že IHNED bububu, blablabla, jinak Apokalypsa.

Přitom všechna "řešení", které prosazují zelení magoři vyloženě ŠKODÍ životnímu prostředí! Copak likvidace lesů v Kanadě jen proto, aby se stromy vozili do Evropy a tady spalovali v elektrárnách neuvolní MNOHEM více CO2, než uhlí? Uhlí bylo kdysi dávno také rostlinstvo. Ale když zničíme živé lesy, které ten CO2 pohlcují, tak to je "ekologické"! Bionafta! Bingo!! Akorát na výrobu lirtu bionafty spotřebujeme asi 1,4 l té obyčejné, že? A kůrovec, lékař lesa!!

Tak kdo tady lže, Rado??!!

D. Rajninec 21.5.2020 7:21

Česku hrozí tento rok gigantické sucho , 98% krajiny má deficet vody ? tak tomu mám rozumieť ?

Ale na druhe strane v česku "hrozí" nadúroda pšenice , asi 2 - 2,5 miliona ton . Tak ako každý rok !

Pri tom , vody nie je , pšenica sa pestuje vo veľkom a aj ten najhlúpejší farmár vie , že na vypestovanie 1 t pšenice je treba 100 m3 vody !

Vody nemáme , ale vodu vo forme pšenice exportujeme , je to iba 200 - 250 000 000 m3 vody !

Potom to s tou vodou nebude až tak zlé , keď štát a EU poskytujú dotácie na pestovanie a aj na export pšenice do 3. krajín ! Lebo v EU sú plné sklady obilia , hovorí sa o 30-40 milionoch tonách ...ale podporujeme a financujeme nadvýrobu ! Potom plýtvame ...?

J. Kavalír 21.5.2020 8:24

To by vám ovšem muselo také dojít, že na 1 ha (10 000 m2) spadne u nás ročně cca 5 000 m3 vody, z níž by ta pšenice při vysokém výnosu (10 t/ha) spotřebovala pouhou pětinu. Zbytek se odpaří nebo ho pošleme Němcům zadarmo Labem.

Z. Lapil 21.5.2020 8:31

A/ pšenice je suchá, takže s exportem vody skrze pšenici to bude složitější. Hlavně mi nepřipadá, že by pšenice "sežrala" zásadně víc vody, než kterákoliv jiná rostlina.

B/ a především: ten export 250 000 000 m3 vody bude nějaký kiks. Po 100m3 to hodí nějakých 2 500 000 tun.

Zběžným dotazem na Googlu jsem zjistil: "Na základě licencí vydaných pro první pololetí roku 2001 lze předpokládat vývoz do 500 tis. tun. Vzniká tak obava o uchování dostatečného množství kvalitního zrna pro mlýnské zpracování až do letošní sklizně, tj. ze vzniku podobné situace jako v roce 1995, kdy přehnané vývozy vedly k nárůstu cen a nakonec k dovozu." Viz https://www.uroda.cz/pestovani-ozime-psenice-v-ceske-republice/

P. Dvořák 21.5.2020 7:13

Nejvíce přesných a zaručeně pravdivých informací lze získat z velice oblíbené TV a rozhlasové hlášky, kdy se toho (nebo onoho) stalo nejvíc (nejmíň, stalo se nejčastěji a pod.)

" . . . za několik posledních roků."

L. Harvánek 21.5.2020 7:01

A pro jídlo si budeme chodit do supermarketu. Jen je mi záhadou, jak se tam dostane, když kvůli suchu zemědělci nic nesklidí.

Neměli bychom se spíš než o to, který zpěvák je tím nejlepším na světě zajímat o to, proč a jak svět vlastně funguje?

D. Rajninec 21.5.2020 7:23

AKo sa tam dostane ? Moja mestká dcera keď videla prvý raz vydela ako sa ťaží mlieko z kravičky povedala slávnu vetu :

Tak toto teda nie , toto ja piť nebudem !

U nás sa vyrába mlieko v krabičkách !

L. Novák 21.5.2020 8:45

A má pravdu! Mlieko je z mliekárne, žiadne kravy netreba! :-D

Z. Lapil 21.5.2020 8:39

Jasně, peníze se jíst nedají, ale to snad ani článek nezpochybňuje. Autor jen píše, že podle pohledu A/z okna a B/ do dávných kronik není tak zle, jak říká ministr a píšou v novinách. Podle toho, co vidím já, má pravdu.

A ano - ani jeden z nás neví, jaké bude léto.

R. Langer 21.5.2020 11:53

Ale hlavně že někteří PŘESNĚ VÍ, jaké bude celoplanetární klima za pár set let. To je přece brnkačka, taková předpověď. ;-)

J. Jurax 21.5.2020 14:20

A co víc - oni přesně vědí, že to bude stát za guvno, pokud nebudeme bojovat proti kysličníku!

R. Tichý 21.5.2020 6:56

Pisalkove jsou nevzdelani manipulatori, kteri si ucelove vybiraji data.

Napriklad nedavny pozar v Australii popisovali jako nejhorsi za poslednich "30 let"(uz si nepamatuji presne), pricemz pred "35 lety" shorelo 10x vice.

Jsou to lumpove a v tomto bodu ma Zeman pravdu- je to zumpa.

J. Kalina 21.5.2020 6:50

k těm včelám. Docela by mne zajímalo co si myslí nějaký "včelařský biolog" o tomto:

Včely celé jaro, léto, podzim makají, shánějí a mají asi i nějak zakódováno kolik toho medu a dalších produktů potřebují na úspěšné přežití zimy. Jsou tak přizpůsobené. A pak se jim někdo jednou , dvakrát za rok vloupe do úlu, část medu jim sebere a dá jim nějakou neplnohodnotnou náhražku. To bych se ani nedivil, kdyby z toho nebyly nemocnější a méně odolné než by bylo zdrávo. Dělat to někdo mě, byl bych z toho v lepším případě na hlavu.

Med mám rád a budu ho nadále konzumovat, jen by mne zajímal názor nějakého odborníka.

R. Polášek 21.5.2020 12:32

Včely jsou dnes přešlechtěné, nemají prakticky žádnou genetickou diverzitu. Místo původního druhu tmavé včely přizpůsobené na naše podmínky je tady dnes horská kraňská včela původem z Rakouska, Slovinska a a Karpat. Včely jsou navíc vyšlechtěné na velkou sílu včelstva v prakticky rozměrově neomezených nástavkových úlech a na vysokou produkci medu. Kde dříve horská včela kraňka na horských lukách intenzívně snášela med po ukončení mrazů a roztání sněhu od června po cca srpen, potom se zase ochladilo, dnes v nížinách a třeba v letošním oteplení snáší med od dubna nebo i března až do září a října.

P. Rada 21.5.2020 6:49

Pokud by autora zajímala data, stav krajiny... a nikoliv kritika pojmu ..."eskalace katastrofických zpráv"... - pak by to v jeho článku mělo být argumentačně znát. Ta data suchu máme sice nejpřesnější s přímých měření ale lze je také doložit sice nepřímo ale relativně hodnověrně daleko do minulosti. Např s růstu letokruhu stromů, sedimentů, s výskytu různých typů rostlin, živočichů atd. Takto se lze např. ukázat, že celých 10tis let zpět byla teplota - tento základní hybatel klimatu - globálně v mezích +-0.5C. Dnes jsme globálně už na odchylce +1C a s tím jsou spojeny i posuvy a proměny klimatických pásem tak velké jako nikdy v historii za kterou máme nejen písemné záznamy a jiné doklady poslednách 500 let ale kam až sahá civilizační zkušenost rámovaná výstavbou pevných sídel za posledních 5tis let.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Problém navíc tkví v tom, že prognozy ukazují rostoucí pravděpodobnost ještě dramatičtějších změn klimatu než jakých jsme dnes svědky a ani někteří agrární analitici to žel zřejmě nechtějí brát vážně:

https://www.intersucho.cz/userfiles/file/ZemedelskeSucho.pdf?fbclid=IwAR0qs1Q62W-fTIiUq5lOcJrlokW4AeBN1QF6nZ3KwBrjbxdJQpThkmnEzgE

J. Kalina 21.5.2020 7:07

Vážený pane. ti vámi zmínění odborníci a vědci nejsou samozřejmě žádní blbci, ale dost často to vypadá spíš na dobře (hůře) argumentované teorie než aby věděli jak to bude nebo možná dokonce někteří překrucují a zamlčují fakta buď globálně nebo v detailech. Např." pokud se oceán oteplí a o něco stoupne hladina, tak třeba koráli se asi přestěhují více k pólům. Pokud roztají všechny ledovce, asi se oceány naředí "destilovanou" vodou. Pokud se oteplí, bude se také více odpařovat jak z moře tak z pevniny a ta voda někde spadne a někde třeba ne. Takže pokud někdo třeba straší suchem, tak lže protože sucho se mlže vlivem změn proudění vzduchu třeba někam přestěhovat, ale jinde bude zase sráže více. Ale to je moc podrobné a složité usuzovat jak se změní proudění vod a vzduchu i když proudí se podle gradientu a ten by nemusel být tak citlivý na teplotu. Pokud by třeba v Antarktidě kvůli změnám více padal sníh, ale ten neroztál (neb i když tepleji přesto stále pod nulou) bude pevninský ledovec přibývat.

Hlavně aby se nám celá zeměkoule pod tou tíhou nepřevrátila. Někteří jsou na hlavu už nyní.

P. Rada 21.5.2020 9:00

Pane Kalino na dokreslení věrohodnosti vašich představ.

Korálům nevadí tolik změna teploty - ale změna kyselosti!!!

Prodění vzduchu nad pevninu řídí gradienty teplot. Vmírných šířkách je proudění ovlivnováno Jetstreamem a ten se tvoří na rozhraní velkých synoptických útvarů a to zalednění právě nejvýrazněji klesá zejména severní polokouli - viz pojmy globální cirkulace atmosféry a meandrování Jetst-streamu. Populárně to meteorolog popsal třeba zde:

https://www.flying-revue.cz/co-je-polarni-vortex

V. Mertan 21.5.2020 15:37

Zmena PH oceánov zatiaľ korálom nevadí. Tvz. bielenie korálov je naozaj spôsobené zvýšením teploty mora a odumretím symbiotických rias. Viac o koraloch a globálnom oteplení tu: http://blackjay.net/wp-content/uploads/2018/01/Ridd-P-Chapter-1-from-Climate-Change-The-Facts-2017-IPA.pdf

L. Novák 21.5.2020 21:17

No bodejť! Ve vodách funguje stabilizační uhličitanový systém, který je schopen udržet pH v mezích. Důležitá je dostupnost vápence (v moři je ho rozhodně dostatek), který je součástí tohoto samoregulačního stabilizátoru pH...

J. Pankovic 21.5.2020 7:16

Paradoxne nejvic škodí životnímu prostředí zelená aktivistická sebranka. Jenom Radovi výblitky tady na Psu, kolik blbin.

Globální oteplování začalo skončením doby ledové před asi 10 000 lety a od těch dob se tu oteplí, tu ochladí, jednou prší víc, někdy trochu míň a nikdo neví, jak bude za tři dny

J. Kavalír 21.5.2020 8:32

A nejlepší výblitky jsou od těch, co si pletou klima s počasím, že, Pankovici. :-)))

R. Langer 21.5.2020 12:02

Ano, a úplně nejlepší výblitky jsou od těch, co neumí počasí předpovědět ani na 3 dny dopředu, ale globálnímu planetárnímu klimatu rozumí na takové úrovni, že ho umí předpovědět na na desetiny stupně na stovky let dopředu (zatím se sice ŽÁDNÝ ten jejich model nesplnil, ALE). Celoplanetární klima je oproti počasí evidentně dětská hračka, tomu rozumí kdejaký železničář, či pomatená puberťačka, co chodí za školu. Ty jejich předpovědi klimatu jsou jistojistě naprosto směroplatné. Že, Kavalíre? :-P

J. Lukavsky 21.5.2020 7:29

"ale kam až sahá civilizační zkušenost rámovaná výstavbou pevných sídel za posledních 5tis let." Zbývá vysvětlit proč se Sahara změnila ze savany s jezery a stromy na poušť a to před pouze cca 10 000 lety. Že by tehdejší lovci a sběratelé spálili tolik dřeva a vyprodukovali tolik CO2? J.L. end

J. Jirka 21.5.2020 9:07

Pokud se ta saharská změna bude hodit do současných klimaalarmistických modelů, tak je to víc než jisté!

V. Výmola 21.5.2020 8:51

Dokonce i ten graf, co sám předkládáte, Rado, ukazuje něco jiného.

Pokud se někdo chce dozvědět NEZUJATÉ informace od SKUTEČNÝCH odborníků, může se začíst třeba tady (není to moc dlouhé):

https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/pedf/ps14/fyz_geogr/web/pages/05-klima.html

V. Pravda 21.5.2020 9:35

Ježiš furt ty konstaty -+ 0,5 stupně.. Před 10 000 lety taky sluníčko nemuselo svítit tolik jako dnes, víc se ho odfiltrovalo, jsme asi měli lepší vzduch bez těch elektráren. Všude byla čistá voda, protože nebyl průmysl, a stromy žily dobře, protože kůrovec nelétal po horách. Člověk nemusel řešit odpad, protože si z číny plastový hračky nedovezl.. Možná že je taky ve výsledku plkají tihle lidi co sledují statistické odchylky a pomocí slovíčkaření vydírají svět svými studiemi a konsenzy. Normální člověk prostě žije a podmínkám se přizpůsobuje. Ne naopak