Neviditelný pes

EKOLOGIE: Guterres - ještě že ho máme

7.11.2019

Na posledním klimatickém sumýš kabaretního cirkusu zvaného OSN pršely závazky přítomných hlavounů všech ras a náboženského vyznání, že by si člověk řekl, že do roku 2040 si budeme CO2 ukazovat v Národním muzeu kysličníků. Babiš se tam choval vcelku rozumně zdrženlivě, do sv. Grety si jen jemně rýpl, zatímco Trump se jí rovnou vtipně nepřímo vysmál, jaká že to je šťastná holčina. Oba dobře udělali.

Zatímco Zelení v Německu zakáží časem úplně všechno včetně aut se spalovacími motory, topení jiné než slunečními kolektory, maso včetně drůbežího a nakonec zakáží rodit děti, protože hajzlíci zanechávají uhlíkovou stopu jako sviňa (a my se povinně po evropsku svezeme nejspíš s nimi), v některých asijských městech už pro smog nevidíte na krok a bez roušky vycházejí ven jen sebevrazi. Že to této planetě nepomůže tzv. v globálu vůbec, to se ví, ale kam na Zelené s rozumem!

A do toho všeho šéf OSN, tímto portugalský nemořeplavec Antonio Guterres (má těch křestních jmen víc, ale kdo si je má pamatovat) vyzval asijské státy, aby ukončily svou závislost na uhlí. Nejlépe okamžitě, ještě lépe ihned. Je to takový strejda - klaun, jaký se hodí do této zbytečné funkce řízení stáda zemí, z nichž většina jsou více či méně odporné diktatury a pašalíky diktátorů a výborně hlasují o lidských právech a klimatu. Guterres by měl spíše odstranit svoji závislost na OSN a jít se nějak zahrábnout a otravovat třeba sousedy. Asijské země si projdou stejnou cestou jako Evropa v době rozvoje parostrojů a těžby uhlí, stejně jako v období sedmdesátých letech a dál, kdy se postupně odsiřovalo, odprašovalo, čistily odpadní vody atd. Rychleji nebo pomaleji, udělat se to musí, ale ne za každou cenu a hned. To je ptákovina.

Jistě, že by Indie, Čína, Indonésie a jiné země měly už ve vlastním zájmu měnit svůj energetický mix tak, aby vypouštěly podstatně méně polutantů, ale strašit, že do roku 2050 zaplaví oceány o miliony lidí více, než se očekávalo, to je prostě typická alarmistická ptákovina. Mimochodem, už jsme měli být uvařeni a nejsme, oceánské potopy také měly už být a nejsou a jestli budou, tak ať se Guterres podívá do dějepisu planety Země, aby viděl ty hrůzy, co se děly. A to ještě v době, kdy člověk mlátil pazourkem a štípal kosti medvědů.

A evropští politici? Možná by si měli vzpomenout, kdy si naposledy nekoupili nějakou čínskou elektronickou hračičku anebo navlékač jehel, vyrobený také v Číně či Indii, a položili se na otázku: „Nepodělali jsme to nakonec my všichni, když jsme honili láci, kterou uměli v Číně vyrobit, avšak za cenu drancování surovin, celých území a spalování kdejakého svinstva, jen aby se kola točila na vyšší obrátky?“ Odpovím si sám: podělali.Tak neraďte a začněte se chovat rozumně, krok po kroku v souladu s technickým rozvojem, který je hodný podpory.

Na závěr kontrolní otázka: Co máte na sobě dnes s Asie? Já mám dnes například na sobě toto: košili z Polska, kalhoty a boty Španělsko, baret Francie, klobouky mám všechny vyrobené v Německu, Česku nebo Španělsku, panamáky pak v Ekvádoru (jinde se nevyrábějí), slamáky pak byly všechny vyrobeny v Itálii. Dále mám kabát vyrobený v Polsku a trenýrky a ponožky české. Na Evropu, na tu já kladu! Jen tu blbou tatranku Nokii asi nevyrobili ve Finsku, jak hádám. Tož tak nějak.



zpět na článek