28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKOLOGIE: Dvojče Blanky v Posázaví

Se čtyřletým zpožděním a vzrůstem nákladů z 27 na 43 miliard byl za pozornosti médií zprovozněn tunelový komplex Blanka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kříž 25.9.2015 12:10

kdo jezdil....

... ještě před pár lety do jižních Čech přes Tábor, Planou a Sezimovo Ústí ( a naopak: nejen Pražáci se cpou na jih, ale i Jihočeši se cpou do Prahy), musí ocenit přínos, který těch 40 km dálnice pro njěj znamená. (jiná otázka je už drahná léta trvající oprava dálnice před Táborem, která zřejmě nikdy nekončí a nikdo se nad tím nepozastavuje-ostatně proto jsou dálnice i jiné stavby tak drahé, protože se po předání spoutu let opravují). a ta buzerace s životním prostředím, ničením krásy krajiny v posázaví, snížením hodnoty nemovitostí v okolí dálnice, co už léta těm jurodivým šílencům trpíme a která je podobná těm: nechci kompostárnu, nechci spalovnu, nechci fabriku, vysoký dům atd., atd. je spolu s neschopnými státními úředníky  jedním z viníků toh tak drahéo, že vše trvá desetkrát déle a je to pětkrát dražší

P. Rada 25.9.2015 13:26

Re: kdo jezdil....

Doprava s Prahy do Tábora a zpět, rychle a bezpečně ... lze i vlakem. Nikdy jste tak necestoval pane Kříži? Čím to, že taková varianta Vás nenapadla?

Možná jen  opomenutí... ale zřejmě hlavně vadí ... "buzerace s životním prostředím"... To možná proto, že si dostatečně neuvědomujete jak jsme na něm závislí. Dokud máme snadno dostupnou ropu, plyn a další ... velí nám chtivost šlápnout na plyn a tu stovku kolometrů zdolat co nejrychleji s třeba tisíci energetickými otroky za zády. Bývá to úchvatný pocit a kdo kdy letěl letadlem tak jej zažil zvláště při jeho startu. Životní prostředí je cestovateli v takovou chvíli jen ta šmouha za okny.

Jinou věcí je kolik obyvatel planety a jak dlouho si ještě takovéto cestovatelské extravagantnosti bude moci dovolit. Už dnes v česku překračujeme ekostopu planety 3.5x a je nám to mnohdy málo i když posuny lkimatu k nám poženou zběhy ze světa, kašlem na to a navíc se jim rádi předvádíme vymoženostmi doby. Dálnice by sice posléze nákladovost dopravy snížila - ale investičně něco stojí. Jak bylo vidět u Blanky tak zhruba dvojnásobky slibovaného a v porovnání s okolní evropou podobně.

Tu takto navíc neefektivně vyrobenou betonovou placku a její široké okolí už ale nikdo nikdy zpět na úrodnou půdu nepředělá. Do konce století už nejspíše přestane být snadno dostupná ropa, Dostupnější budou spíše běženci/rykši a další chudáci jak nosiči.... Nejhorší to ale bude s tou půdou, protože i ti nosiči budou chtít jíst nebo se o to rvát... a lidstvu zbývá fosfor už jen zhruba na padesát let....

http://finmag.penize.cz/ekonomika/264007-den-kdy-dosel-fosfor

J. Lepka 25.9.2015 16:15

Re: kdo jezdil....

Pane Rado, vašimi argumenty dláždit cestu do Pekel. Před lety jsem měl to pochybné potěšeni sloužit v Táboře Straně a vlasti. Autem do Prahy 82 km, tedy cca hodinku, vlakem 101 km a 3,5 hodiny. Ještě hodláte aplikovat podobně úchylné argumenty ?

P.S. To nicméně nijak nesouvisí se zhůvěřilostí plánované dálnice, to je tak elementární kravina, že, bohužel, bude zřejmě realizována.

P. Rada 25.9.2015 18:54

Re: kdo jezdil....

Úchylnost argumentování jste pane Lepko právě předvedl. Možná ve Vás neblaze úchylná doba zanechala stopy. To je mi líto. Reagujete navíc jen asociací k tématu možné dopravy Praha /Tábot, ale fakticky na něco jiného než kam jsem cílil - na nevyjasněnou budoucnost - a jen vzpomínkou naopak na dobu která dávno minula. Ale budiž - přidržím se v diskusi Vámi uvedeného.

 

Pokud by mezi Prahou a Táborem jezdilo dnes Pendolíno tempem jak jinde v ČR - tedy na běžných moderních tratích - asi by to dokázalo ještě rychleji jak ...."1 hod 26 min, vzdálenost 103 km"...  Což je aktuální údaj ČD pro zítřejší cestu rychlíku R655 z Prahy do Tábora. Někde jste tedy prošustroval zhruba násobek času a typuji, že právě příznačně jak stavitelé Blanky termíny i nákladovost.

Prezentovat se skrze takovéto násobné nepřesnosti to si nejspíš opravdu dláždíte "cestu do Pekel".